Intolerancia kravského mlieka a vajec počas tehotenstva

diana_81
17. okt 2013

Ahojte,

po dlhorocnych problemoch s velmi zapalenou pletou a traviacich tazkostiach (plynnatost, hnacky) som sa dopracovala k dnesnemu verdiktu - mam intoleranciu na kravskej mlieko a vajcia. Testovala som si to domacim testom Food Detective a viem, ze mam este dlhu cestu pred sebou, predovsetkym zistit co presne mi ublizuje (pojem kravske mlieko je predsa strasne vseobecny - je to nejaka BKM, laktoza, ci nieco ine? mozem ovcie ci kozie mlieko? mozem jogurty? a podobne) a rovnako sa musim vysporiadat s dietou, ktora bude zodpovedna a nebude v nej nic chybat. Ked som vyradila vsetko po asi 2 tyzdnoch priznaky zacali skvele ustupovat. Lenze len nejest mlieko a vajcia nie je riesenie a ja musim pomoc hladat rychlo, kedze okrem dojciacej dcerky sa mi v brusku par tyzdnov vyvija nove babo 🙂 a ja ich a ani seba nechcem nejakym experimentovanim ohrozit, nechcem aby mi chybali nejake latky a podobne.

Tu na MK bola tato tema odborne prezentovana napriklad v teme: https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/po....

Boli ste niekto u nich na poradenstve?
Viete poradit ake potraviny sa snazit zaradit do jedalnicka?
Ako zabezpecit dostatok vapnika?
Ci pred cim sa mam mat na pozore?
Mate nejake dobre tipy a linky na informacie (i v cudzom jazyku), skvele knihy, pripadne veganske blogy (ved vlastne asi ide o dietu podobnu veganskej len so zaradenim masa a ryb)?
Nejake skvele recepty?
Mal niekto podobne problemy a podarilo sa mu neskor opat rizikove potraviny do jedalnicka zaradit?

Mna z toho chyte depresia ked si poviem, ze tiramisu, palacinky ci zmrzlinu, pizzu ci vyprazany syr mozem navzdy zabalit... A hlavne teraz nechcem stracat cas kvoli detom. Urcite budem hladat paralelne i odbornu pomoc, len som si povedala, ze skusim ziskat i rady a skusenosti tu od vas.

Vopred pekne dakujem!

diana_81
autor
19. okt 2013

Ok, aj monolog je nieco 🙂 mozno pomoze niekomu dalsiemu kto tuto temu najde neskor lebo zatial sa zial nik neozval...

Kamaratka mi doporucila viacere blogy o vareni. Su v anglictine ale recepty posobia ze cloveka nechyta hnd depresia ze nemoze normalne jest. Niektore nie su cisto veganske, ale maju taku sekciu.

Poznate nieco v slovencine??? Pripadne konkretne odskusane recepty? Ja som sa totiz zatial dost popalila ked som skusala varit...

http://ohsheglows.com/

http://www.edibleperspective.com/home/category/...

http://peasandthankyou.com/recipage/?search_ter...

diana_81
autor
29. nov 2013

Ahojte 🙂 monolog pokracuje, len som vylucila prechodne na pozorovanie aj lepok 🙂 blaho samo... Je tu este niekto taky? Halloooo? Ozvite sa.

ramzesa
10. dec 2013

@diana_81 ahoj, ja som nasla dost receptov po zadani do googla ... varime bez mlieka, vajec, ... doporucujem Ti sa vyhnut aj soji, ta je dost prepojena s alergiou na mlieko, prip. sa moze vypestovat, ak nahradis mlieko mliekom sojovym 😒 ... drzim palce 🙂

ramzesa
10. dec 2013

@diana_81 recept na palacinky tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/palacinky-bez-...
recept na buchty bez mlieka a vajec tu: http://recepty.rodinka.sk/recepty/19349-parene-...
Neskusala som, ale malo by fungovat. Maslo mozes nahradit olejom alebo mastou vo vareni atd. ...

mpravda
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
diana_81
autor
12. dec 2013

@ramzesa

dakujem pekne ramzesa, ja to teraz kombinujem este i s vylucenim lepku... je to dost unavne, ale ked cloveku nieco ublizuje je tazko ist spat a nevsimat si priznaky. Dakujem za tipy, urcite vyskusam nieco 🙂 to o soji som pocula tiez - ze sa ak uz nie je pritomna na nu alergia vytvori velmi rychlo.

diana_81
autor
12. dec 2013

@mpravda

Ahoj Milan, dakujem za odpoved. Ono priznam sa ze neviem ci je to jednoznacne problem z laktozou - kravske mlieko by mohlo sposobovat problemy i cez bieloviny a tak, nie? Testy boli doteraz vsetky negativne. Zaujalo ma ako pises ze po Tvojom prelieceni celiakici mozu jest vsetko - pocula som ze je to dozivotne ochorenie a poskodzuje creva. Bolo by fantasticke vediet ze su i ine moznosti. V akom obore si teda vlastne odbornik? Budem rada ak mi napises viac. Vopred dakujem! A presne, mazanie pokozky z vonka som vylucila, to by nikam neviedlo z dlhodobeho hladiska.

ramzesa
13. dec 2013

@mpravda ak ma @diana_81 alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka, tak jej budu robit problem vsetky mliecne vyrobky- syry, maslo, jogurty,... je to ine ako laktozova intolerancia. Tiez si musi davat pozor aj na pecivo a citat zlozenie vsetkeho mozneho, lebo tam moze byt nejaka bielkovina z mlieka, napr. kazein. V pecive je casto aj srvatka. A tiez vo velmi vela vyrobkoch je sojovy lecitin, tomu by sa mohla tiez vyhnut. Ale je mozne ze po dodrziavani diety, bude moct po case aspon nejake mliecne vyrobky.
S tou celiakiou som nepochopila, ako si to myslel... celiakia je autoimunitne ochorenie, celiatik musi dodrziavat celozivotnu bezlepkovu dietu. Bud si myslel alergiu na lepok alebo ze po case mozu jest vsetko okrem toho lepku. Pretoze na zaciatku, ked je poskodene crevo, tak vela potravin dotycny netoleruje.
@diana_81 nemusi sa vsetko zistit z krvi, niekedy sa to da dokazat prave tou dietou. Ale myslim, ze prave ta intolerancia latozy sa krvou zistit neda. Potom ked vyskusas tie palacinky, tak napis, ci sa podarili. 😅 Ma napadlo, ze tu zienky odporucaju aj mandlove alebo ryzove mlieko ako nahradu. Myslim, ze z toho mandloveho robia aj palacinky. Muky su aj bezlepkove a vajicka mozno mozes, len niekedy pri intol. mliecnej bielkoviny je aj alergia na vajce.

mpravda
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mpravda
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ramzesa
13. dec 2013

@mpravda tak to sa mi nejak nevidi... pri celiakii pokial viem vlastne telo napada sliznicu tenkeho creva kvoli lepku... kiezby sa to dalo dat do poriadku... ale ano, vela problemov je sposobenych zanesenim organizmu bordelom 😒

mpravda
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ramzesa
13. dec 2013

@mpravda ved ja sa nehadam, ak sa to da, tak je to len super 🙂 . Mna to len prekvapilo. A ano, u nas Dr. nezistuju pricinu preco? ale hned daju chemiu a liecia, ani nevedia poriadne co. 😒

mpravda
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ramzesa
16. dec 2013

@mpravda to preco bolo myslene, ako preco ma dotycny dany problem 🙂.

diana_81
autor
19. dec 2013

@mpravda

Ahoj Milan, pravda je ta, ze do Liptovskeho Mikulasa tak skoro zial nezavitam... Mas pre mna nejake ine rady ako postupovat? A ak som Ta spravne pochopila prejavy celiakie su vlastne nasledky napadnutia (tenkeho creva priamo?) urcitym parazitom? A aku ulohu tam zohrava lepok? Ja som z toho celeho dost vystavena, pomaly neviem co mam jest, testy ziadne vysledky nepriniesli a tak netusim co mi ublizi a co nie. Citim sa strasne zranitelna a do toho cakam babatko a o malu nezbednicu sa staram 24hodin denne. Fakt nevladzem. Ako teda najlepsie postupovat dalej?

mpravda
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
inspiration2
27. dec 2013

ja som mlieko vylúčila z jedálnička a začína to byť dosť výrazny "trend", že ľudia naozaj začínajú zisťovať, že v našom jedálničku nemá čo hľadať. Sú skvelé alternatívy a ja nevidím dôvod prečo piť kravské mlieko, keď nieje pre moje telo potrebné. Takže smelo na nákup sójového, mandľového, pre bábätko je to zdrojom vitamínov a človeku neublíži tak ako kravské 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre