Keloidné jazvy a voľba prirodzeného pôrodu alebo sekcie

mapokyna
26. sep 2013

ahojte,
velmi by som chcela poprosit no radu, kedze sa pripravujem na porod/november 2013 a mam velky problm s keloidnymi jazvami, ci ma niekto skusenost a vie mi poradit, co zvolit ako "mensie" zlo, ci prirodzeny porod s obavou aka jazv a ako sa bude hojit alebo cisarsky rez, sice jasna keloidna jazva avsak mensie "zlo" ako neskorsie problemy v intimnych partiach? kedze je problem ziskat info, naozaj vam budem vdacna za akukolvek skusenost.

dakujem

aristka
26. sep 2013

mala som prvý pôrod komplikovaný a bola som dosť zašitá a keloidy sa nespravili a po cisaráku jazva hrôza a zrasty hrôza,inak ak nie je iná indikácia na cisarák,neviem či toto je indikácia ,aby ti rezali brucho lebo týmto problémom trpí každá tretia žena ,sme na to náchylné oproti mužom....

keziah
26. sep 2013

@mapokyna mozno by nebolo zle, keby si si nastudovala maximum info o ochrane hradze-rozne cviky, mozno epi-no balonik, vplyv porodnej polohy na poranenie hradze pri porode a podobne
skus napr. stranky www.zenskekruhy.sk

danyelituska2
26. sep 2013

@mapokyna mne sa tiež robia keloidné jazvy, a rodila som normálne a tam sa mi to zrástlo normálne takže skôr normálny pôrod

mapokyna
autor
26. sep 2013

ste velmi mile, ze reagujete, kedze je naozaj problem najst k tomu konkretne skusenosti .... uz som absolvovala sedenie na plastickej chirurgii, skusenosti Duly, nieco sa i podarilo precitat, a vsade mi skor odporucaju cisarsky rez, kedze nikto mi nezaruci ako bude porod prebiehat, a do akej miery bude nastrih resp. ci to bude len nastrih, to nikto neodhadne, ani moj gynekolog mi to nevie nijako "zarucit" a tak s ohladom na vyssi vek a ako starsej prvorodicke, my odporucili cisarsky rez .... ja s tym niesom velmi vysporiadana, som za prirodzeny porod ale zase viem co je to mat keloidne jazvy, bolestive, zive a za kazyd rok narastajuce do 0,5 cm vsetkymi smermi ....

briketa
26. sep 2013

@mapokyna ja som rodila aj v tvojom veku, rodila som oboma sposobmi a mam problem s keloidnymi jazvami.
z vlastnej skusenosti - bez nastrihovana sa mi spravila len jedna mala trhlinka na jeden steh a po tyzdni som nevedela ze nieco mam . Steh som mala samovstrebaci, ze sa mi tam uz potom nikto nemusel rypat.
Cvic balonik a velmi ti to pomoze.
Cisarsky mi lepili nie sili a nemam jazvu uz ziadnu, vtedy sa ti keloid nespravi, tkanivo sa okamzite dava dokopy.
Ale nikdy by som nevolila cisarsky pred prirodzenym ak je to jediny dovod (tie jazvy)

mapokyna
autor
26. sep 2013

no musim sa priznat, ze s manzelom sme zvolili, i ked velmi neradi, cisarsky rez, ale po vasich prispevkov mam pocit, ze sa opat vraciam na zaciatok mojho problemu, ako ho vyriesit, kedze mi vsetky odporucate prirodzeny porod, ktory samozrejme v plnej miere uznavam ako za najlepsi a najprirodzenejsi pre babatko ale aj samotnu matku .... dnes som bola na plastike a tam mi odporucili vzhladom na indikacie sekciu, tak naozaj neviem ...

briketa
26. sep 2013

@mapokyna ked si nedas ziadne urychlovacky, vyvolavacky ....a pod. a porod bude nastupovat pekne svojim tempom, babatko bude postupovat do porodneho kanala postupne, pomaly podla rytmu vlastneho tela. Ak sa zena aj prirodzene natrhne, natrhne sa tam kde je tkanivo najslabsie, najtensie, najrychlejsie sa aj zahoji. Ked sa striha, striha sa krizom cez vsetko (a toto mi hovoril moj vlastny lekar)
Ty dopredu nemozes vediet nikdy nic. Neviem ake velke je tvoje babatko, ako si ty stavana.
Zotavovanie sa po obycajnom porode v porovnani so sekcou je den a noc. A najma s prvym, ked nemusis obskakovat hned s prichodu domov este dalsie dve deti.
Nikdy by som na cisarsky znova nesla. Oproti obycajnemu porodu to bola hroza.

luciaalex
26. sep 2013

Ja som rodila aj tak aj tak. Ano, prirodzene je prirodzene, este v ten den som behala po izbe hoci som par dni sedela "na pol zadku". Cisarsky som mala ako akutny, a taky keloid mam v nohavickach ze az.... zaujimave ze len v casti jazvy. ale ja zas nemozem povedat, zotavovanie bolo pohoda, jasne ze clovek je opatrny, ale ja som fungovala raz dva aj po sekcii. Hoci sposob hojenia jazvy ako indikacia, no neviem. Kazdopadne nech vsetko dobre dopadne, to je hlavne. Podla mna, cisarak nie je ziadna tragedia. Odhliadnuc od toho ze ide o operaciu s rizikami, ja by som si, pokial ide o komfort, vybrala sekciu.

mirevi
26. jan 2014

@briketa prosim ta chcem sa opytat, ze to lepidlo ak by mi dali namiesto nite, ci tam je nejake rizko ze sa to nezrastie? no vies, ze by to lepidlo nedrzalo? tiez mam na pleciach 6 keloidov, jeden po ockovani a ostatne po akne, a je mozne ze by mi "zasili" ranu po prirodzenom porode tiez lepidlom?? mala by som rodit prirodzene, lenze babatko je dost velke uz teraz , tak mozno pojdem sekciou aj tak.. a balonik mam doma, tak som cvicila aj s nim, ale max na 24cm, viac som sa bala , pretoze som mala trosku krvacanie.

briketa
26. jan 2014

@mirevi nie, to lepidlo sa ti nerozide, bez obav. to nefunguje ako dva papiere, ze sa mozu rozist ked to zaschne. to budes mat vyslovene zglejovane, zvonka, zvnutra. postupom dni to same odide (je to organicke lepidlo ktore zbytky vo vnutri telo vstrebe)
lepidlo sa pouzva na miestach kde nie su zhyby, tam sa musia dat cvoky

mirevi
26. jan 2014

@briketa super, a myslis ze to robia v kazdej nemocnici? napr. v NZ...

briketa
26. jan 2014

@mirevi v slovenskej nemocnici som nidky nebola. u nas to robia v kazdej. na slovensku pisala jedna kocka, ze jej manzelovi tiez lepili ranu.
pytaj si to, dohodni sa dopredu. mat by to mali.

mirevi
26. jan 2014

@briketa dakujem ti, no skusim teda nieco este vyzistit.. uvidime co sa podari...

zandi
1. jan 2018

Ahojte, mala by som rodit prirodzene v apríli 2018 (1.pôrod), ale aj ja mam problem s keloidnymi jazvami. @mirevi, nasla si nemocnu na Slovensku kde pouzívajú organické lepidlo? Lepili ti ranu po pôrode? Ake skùsenosti màš?
Dakujem za informaciu!

zandi
1. jan 2018

Sorry, *nemocnicu by som chcela písat.

mirevi
1. jan 2018

@zandi ja som sa na to pýtala známeho, roky pracuje ako asistent pri pôrodoch, a vraj u nás také niečo nerobia, rany nelepia.. ani moja gynekologička o tom nič nevedela... Rodila som prirodzene, všetko sa krásne zahojilo, bez žiadnej škaredej jazvy, takmer ich nevidno, a to som bola sita jak záplata. Na ranu som si len striekala nejaký zelený sprej, neviem uz názov, ale dosť pomohol, a časté umývanie studenou vodou...

zandi
2. jan 2018

@mirevi dakujem ti velmi pekne!!! 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre