Máme nábeh na Downov syndróm

anicka621
14. nov 2014

Caka má ta amino v stredu a ja stále neviem či som sa správne rozhodla ☹ Máme nábeh na trizomiu 21.chromozomu ☹.Všetky výsledky boli doposiaľ OK až do morf.vyšetrenia.Veľmi sa bojím.Máte s tým niekto podobnú skúsenosť? 😒 Dakujem Vám všetkým vopred.

sasa1983
14. nov 2014

ak je podozrenie na toto ochorenie, samozrejme, že si sa rozhodla správne. A je celkom dosť pravdepodobné, že to nakoniec dopadne úplne dobre a baby bude v najlepšom poriadku a Ty budeš rada vedieť, že je to ok. Držím palce. S.

evitka83
14. nov 2014

Teraz je uz aj moznost specialnych krvnych odberov, ktore su ekvivalentne amniocenteze, posiela sa to do ameriky a vysledky trvaju 2 tyzdne, ale poistovna to nepreplaca stoji to okolo 500 eur

anicka621
autor
14. nov 2014

@sasa1983 No tak v to dufam lebo mam veľmi veľký strach a nechcela by som o malého prísť ☹.

anicka621
autor
14. nov 2014

@evitka83 Ja som zase počula.že tie niesu veľmi spoľahlivé,že tie z plodovej vody sú najistejšie.Tak idem na to a uvidíme no ☹.Nič iné si neželám len aby boli OK výsledky ☹

lennicka
14. nov 2014

Ja som mala 1:6 pravdepodobnost, a nakoniec mala nema DS... Tiez som uvazovala zaplatit si krvne testy, ale pri tejto pravdepodobnosti som bola tak v strese a nevviem ako by som vydrzala tak dlho cakat, ze som isla na AC a vysledky som mala do dvoch dni ( mne to vsak preplacala poistovna, tieto zrychlene, kvoli vysokej pravdepodobnosti). Drzim ti palce, viem ake je to narocne ale treba dufat, ze je to v poriadku 🙂

maslenka47
14. nov 2014

@anicka621 Z plodovej vody mas istotu (aspon na tu jednu diagnozu, nevyluci tie, ktore netestujes). Vsetko ostatne z krvi a pod je statistika.

Nuz a neexisuje "nabeh" na DS, bud diet a DS ma alebo nie. Vy mozete mat maximalne tak podozrenie. Ziadne vysetrenie ten fakt (ci dieta DS ma alebo nema) nezmeni.

Nuz, a vela zien ma podobnu skusenost. Niektore maju zdrave deti, niektore maju deti s inymi poruchami, niektore maju deti s DS a niektore sa rozhodli pre zakrok. Drzim palce nech su vase vysledky dobre.

anicka621
autor
14. nov 2014

Ja mám 1:5 pravdepodobnost ☹.Dakujerm veľmi pekne.Potom sa ozvem ako som dopadla.Dúfam,že len s dobrými správami.

cenculinka
14. nov 2014

@anicka621 drzim palce 🙂 a co na morfo sone nebolo ok?

horana
14. nov 2014

@anicka621 "... a nechcela by som o malého prísť" ved ked chces minimalizovat riziko, nechod na amnio kde je sanca 1perc ze nastane potrat. Ale asi to malo zniet "nechcem prist keby bol zdravy, naopak prave aj ano"

anicka621
autor
14. nov 2014

@cenculinka nie mal menší noštek aj s obličkami niečo ☹

anicka621
autor
14. nov 2014

@horana nie vôbec to tak nebolo myslené.Len chccem aby bolo zdravé a netrápilo sa potom celý život.Nepovedala som,že si ho dám zobrať.

adeala
14. nov 2014

@horana táto veta jej určite veľmi, veľmi pomohla

sasa1983
14. nov 2014

@anicka621 to je tak strašne, abnormálne málo pravdepodobné (cca do 1%), že to iste dobre dopadne...

zonjushe
14. nov 2014

@anicka621 ja som mala pravdepodobnost 1:6, amnio dopadla ok, aj ultrazvuky..

ocko78
14. nov 2014

Ahoj..ja som mala 1 :4 bola som na amnio a na 99 % mi vylucili DS akurat ze u mna po prvom spontannom missis ab bola vysoka pravdepodobnost potratu a po odbere az do konca mi tvrdlo brusko ale donosili sme a chlapcek ma uz 3 rocky

anicka621
autor
14. nov 2014

Dakujem Vám veľmi pekne všetkým 🙂 Som veľmi rada,že ste sa podelili so svojimi skúsenosťami veľmi si to cenním a vážim ete raz veľmi pekne DAKUJEM!Myslite potom na mňa toho 19.11.14 t.j.v stredu prosím a potom sa ozvem ako som dopadla 🙂Verím,že to budú len a len dobré správy 🙂

martinella1
14. nov 2014

@anicka621 drzim prsteky,isto bude vsetko ok

katy1979
14. nov 2014

@anicka621 ale ono sa nebude trapit cely zivot. Zivot s DS neznamena utrpenie. Drzim palce aby bol maly ale ok

klya
14. nov 2014

Ahoj. Ak dobre čítam, tak testy Ok, ale morfologicke vyšetrenie nie. Nuž, tak za týchto okolností by som povedala, že som za amnio. Stres síce veľký, ale riziko nie až tak vysoké. A budeš mať istotu. Aj keby si si chcela babo nechať za každých okolností, budeš pripravená na bábätko, aké príde. Nech už sú výsledky akékoľvek.

sudabe
14. nov 2014

moja skusenost vsetky vysledky dobre a vtakom 23-24m som bola na 3D kde mi PAN doktorpovedal ze chromozony neviem ake su zle no a zehned mam ist ku genetikovi a on mi vsetko povie. genetik mi hnedpovedalze dieta bude postihnute astale bude lezat a na urovni 5rocneho. ze mam ist na amino a dokonca prednostne si ziadat o vysledky aplatit aby boli rychlo. ja som sa rozhodlaze naziadnuamino nepojdem co som o tom velmi vela precitala. a maly sa minarodil sice predcastne v 29t( koli prasknutemu slepaku/ ale je zdravy a nic ztoho comi hovorili nieje pravda. treba myslietpozitivne zemalinke bude zdravucke drzim palce kazdemu.....vela sil

seemani
14. nov 2014

@anicka621 držím palce potom určite napíš

seahorse27
15. nov 2014

@sasa1983 mne sa zasa zdá 1% abnormálne vysoké 😉 Keď ti vyjde triple test 1: 100, tak to lekári berú ako vysoké riziko a posielajú na amnio. Keď však berú do úvahy riziko potratu pri AMC, tak to uz je akože zanedbatelne riziko....zaujímavé, ako dokážu manipulovať so ženami 😞

sasa1983
15. nov 2014

@seahorse27 nesúhlasím, hoci áno...to číslo nie je 0. Alternatíva amnio je prenascan, ktorý sa ale robí okolo 11-13tt, nie je invazívne, lebo sa robí z krvi matky. Ja som na to bola. Na druhej strane si myslím, že ak by žena mala žiť v strachu niekoľko mesiacov, či bude mať jej dieťa DS a neustále na to myslieť, nevyhnutne to u nej vyvolá minimálne neurózu, či až stresový stav spojený s hnačkami, tachykardiou...čo nie je dobré ani pre ňu, ani pre baby. Ako lekárka som zástankyňa amnio v tých prípadoch, kedy podozrenie je, kedy žena naozaj má oprávnene strach a nevie si predstaviť čakať až do pôrodu. Treba si nájsť také pracovisko, kde s amnio majú dlhoročné skúsenosti a tým sa to riziko komplikácií zníži, hoci uznávam, že celkom eliminovať sa nedá.

simik22
15. nov 2014

@horana si odporna, ale to isto vies 😣

belasy_motylik
15. nov 2014

Ja som na amino nešla, odmietla som i keď sa zvyšok tehotenstva pre to so mňou gynekologička prakticky nebavila, podstúpila som len genetické sono, kde nevedeli potvrdiť ani vylúčiť diagnózu, amniocentéza je zásah do organizmu a je tam určité riziko potratu, známa po ňom prišla preukázateľne o dvojičky, a nechcela som ani minimálne riziko. Načo? Dieťa by som si vziať nedala, bolo milované a očakávané, nech by bol výsledok akýkoľvek. Riziko Down. sme mali 1:9, čiže obrovské.

horana
15. nov 2014

@simik22 co z toho co som napisala nezodpoveda realite?
chapem este keby som odsudzovala, co nerobim,nie som ziadna aktivistka, ze to moze byt prejav netaktnosti, ale obycajne pomenovanie veci pravym menom?
pokrytectvo nie je prejavom tolerancie a pravda nie je prejavom odpornosti, akokolvek moze byt niekdy neromanticka
kazdy sa moze rozhodnut ako chce

katarina644
15. nov 2014

@anicka621 mam a povedali my to z prveho sona, ze maly bude mat downov syndrom, nechcela som ist ani na amnio, ze naco, ze sa budem trapit, ked som isla na prerusenie tehotenstva poslali ma do martina, tam mi povedali, ze je to este skoro, ze mam ist na amnio. to bolo v stredu a v piatok boli vysledky z amnio, ze dieta je v poriadku. dietatko sa sice narodilo, ale nie uplne zdrave, ale downov syndrom nemame. takze asi tak.

seahorse27
15. nov 2014

@sasa1983 keď uz, tak som tiež za Prenascan, ak sú na to dôvody a financie 😉 Keď morfol. ultrazvuk v 20.tt ukázal 2 markery, to by uz pre mna dôvod bol - ale na Prenascan, rozhodne nie pre amnio. Aj to len preto, aby som bola pripravená na to, čo ma čaká. Ja by som si dieťa s DS nechala tak či tak...ale to som ja, kopec iných báb by išlo na prerušenie a teda chápem aj ich postoj k amnio v takomto prípade. Len ten pocit, že možno kvôli tomu pridem o zdravé dieťa by mi nebol veľmi príjemný...

anicka621
autor
17. nov 2014

Dievčatá neviem či som sa správne rozhodla,ale rozhodla som sa,že na tú amino nejdem.

gretocka
17. nov 2014

ahoj, ked som cakala dcerku, prisli mi krvne vysledky v hranicnom pasme 1:250 na DS. Amnio som odmietla, nakolko sme boli s manzelom rozhodnuti nechat si babo ci bude zdrave alebo chore. Morfologicky ultrazvuk nepreukazal ziadne odchylky a nakoniec sa narodila zdrava. Prajem ti aby vam to dopadlo dobre.

A taka perlicka ked som bola tehotna so synom, vsetko bolo ok a ked sa narodil, podla polohy oci a ciar na rukach si sestricky sepkali ci nema DS. No nema, len ma dva znaky ktore mavaju deticky s DS

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre