Ako nosiť bábätko? V polohe klbko alebo zvislo?

dibisd
11. aug 2011

Prave som sa docitala, ze som asi sposobila do buducnosti svojmu syncekovi problemy s chrbticou. Ja ho totiz najcastejsie nosim resp. drzim na rukach vo zvislej polohe, ktora sa mu odkedy dzri hlavicku (asi od 2-3 mesiaca) paci najviac a najlahsie sa mu v tejto polohe odgrgava. Mala som ho vsak nosit v polohe klbko, na co ma nikto neupozornil a asi som necitala spravnu literaturu, lebo som sa s tymto upozornenim nestretla a to som toho pocitala dost. Ked sme si ho davali do inej nez zvislej polohy, tak zacal plakat, preto sme to vobec neskor neskusali, ale asi sme mali. Da sa to este nejak vratit? Ked ho zacnem teraz nosit i ked proti jeho voli v polohe klbko, mozem zvratit problemy s chrbticou v neskorsom veku? Syncek ma teraz 5 mesiacov a zatial nesedi ani nelozi.

kvojtanikova
11. aug 2011

@dibisd myslim ze nemusis byt v strese, kopec mamiceik tak nosi svoje dieta v klokankach a nosicoch typu Manduca a podobne. A ziadne z nich nema problemy s chrbticou. To, ze v 5.mesiacoch nesedi ani nelozi je uplne normalne, jasne ze su nejake deti co to uz vedia, ale to oni su s vyvojom popredu a nie tvoje dieta pozadu. Prestan sa trapit, nos dalej baabtko tak, ako mu to najviac vyhovuje, a casto ho polohuj aj na brusko (na zem na deku a tak podobne). Uvidis, coskoro sa nauci otacat, sediet a tak podobne. Moja mala ma 7 mesiacov a az teraz zacina robit pokusy so sedenim, lozit tiez este nevie.

dibisd
autor
11. aug 2011

@kvojtanikova to ze nechodi a nelezie mi nevadi - myslela som tym to, ze by sa vraj dovtedy nemalo dieta nosit vo zvyslej polohe, tedy, kym to nevie, ze sa ma nosit len v klbku a lezmo. A ja s nim vo zvyslej polohe tancujem, tocim a chodim po byte, lebo to ma rad...a teraz sa docitam, ze som to robila zle, mam z toho uplnu hrozu :(

kvojtanikova
11. aug 2011

@dibisd no ale ved to prave pisem, ze mamicky co si kupia Manducu alebo iny ergo nosic tam dieta tiez maju zvislo, a asi je to teda v poriadku, ved inak by sa taky vyrobok nepredaval, ci nie? A ty ho pri tom noseni urcite dobre pridrzas, aj za chrbtom aj pod ritkou, to taketo somariny ze ho mas nosit v polohe klbko ani necitaj. Jasne, mohol by mat problemy s chrbticou, keby si ho kolmo len ako keby "zavesila" a jeho chrbat by sa vlastnou vahou krivil, ale ak si to dobre predstavujem (lebo aj ja som tak nosila moje deti) tak ty ho normalne drzis oboma rukami, svoju dlan mas za jeho chrbtom, pripadne niekedy jednu ruku mu chytis a spolu tancujete... Tam by skutocne nemalo dojst k ziadnemu poskodeniu, ved je to prirodzeny pohyb. neboj sa, si urcite velmi dobra matka a istotne si svojmu synovi neublizila.

dibisd
autor
11. aug 2011

@kvojtanikova dakujem Ti za povzbudenie, a budem teda dufat, ze mas len a len pravdu 🙂 .... vraj sa to ukaze niekedy aj v neskorsom veku (od 10 rokov vyssie)

sedem
11. aug 2011

@dibisd ahoj, ak ta to potesi alebo aspon ukludni, aj ja tak nosim dcerku a nosila som aj prvu, kedze aj starsia mala a aj mladsia ma reflux(vela vrackaju), je pre nas najlepsia prave tato poloha, aby sa mliecko lepsie udrzalo v brusku..tak som celkom zvedava, ake tu budu dalsie odpovede..a kde si sa prosim ta docitala o tych problemoch s chrbticou? Mozes hodit link? By som si aj ja precitala..no, tak dufam, ze nasim babatkam neublizime.. 😖 Ale ked sa nad tym zamyslam, asi ide hlavne o nosenie chrbatikom k telu nosiaceho - teda tvarou do sveta, vtedy je dietatko v zlej polohe, kedze kopiruje telo dospelaka, ak je tvarou k nosiacemu - teda bruskom na brusko, malo by to byt podla mna ok, vtedy ma babo gulaty chrbatik, preto sa aj odporuca nosit v ergonomickych nosicoch a nie v klokankach..opravte ma niekto, ak sa mylim.. 😅

monr
11. aug 2011

@kvojtanikova je rodiel nosiť dieťa napr. v manduce a klokanke a rukách. V manduce, príp. inom ergonomickom nosiči má podopretý chrbátik, zaguľatený, nožičky podsadené, čiže vyššie ako zadoček.
v klokanke visí za rozkrok, chrbát nepodopretý, prípadne úplne zle ohnutý ( a klokanky sa predsa predávajú, aj keď sú absolútne nevhodné)
v rukách prevažne maminka pridržuje hlavičku, nosí opreté o vlastné telo.
Je pravda, že by sa do istého veku, malo na rukách nosiť len v klbku, ale @dibisd buď kľudná, pokiaľ si ho nejako extra neohýbala, nebimbala mu hlavička, tak nebude mu nič. Všetci z nás sme tak vyrástli, a sme tu. Nehovorím, že to bolo správne, ale teraz panikáriť ti absolútne nepomôže. kúp si kvalitný ergonomický nosič, prípadne šatku, a môžeš nosiť koľko len chceš, a môžeš byť spokojná, že robíš pre svoje dieťa len to najlepšie. nechaj ho aj na zemi, prípadne posteli, nech si sám nájde svoj systém, kedy sa bude otáčať, kedy sa rozbehá, rozplazí, nič nenúť. a nedávaj ho sedieť, kým si nesadne sám.

kvojtanikova
11. aug 2011

@sedem ano mas pravdu. Lenze aj tak je vela mamiciek co nosia deti aj smerom von, pretoze deticky sa chcu pozerat a tiez si nemyslim ze by kazde takto nosene dieta malo hned problemy s chrbticou. No ved, ako napisala dibisd, pockame a uvidime🙂 Ale myslim si ze zdrave dieta sa urcite vyvinie v poriadku, podla mna problemove su deti ktore maju od narodenia trebars slabsie kosti, alebo svalovu hypotoniu.

katy1979
11. aug 2011

@dibisd ja pokial mam info tak vo zvislej mozes prave odkedy si vie drzat hlavicku. nemal reflux ked sa mu v klbku nepacilo?
skor ho netreba posadzovat a davat do choditka. tym mu skor ublizis ako nosenim. a presne tak je rozdiel ergo nosic a klokanka a la visiaci parasutista

kvojtanikova
11. aug 2011

@katy1979 moj syn mal reflux, preto som ho prave tak nosila, a teraz dceru uz asi zo zvyku🙂 ale velmi sa jej to paci, tiez spolu tancujeme.

dibisd
autor
11. aug 2011

@sedem s tou polohou som to citala napriklad aj tu - odpoved na otazku cislo 16: http://www.kojeni.net/databaze.php?mc=59

dibisd
autor
11. aug 2011

@katy1979 reflux mozno ma, ale nie vyrazny - zatial sme neboli na vysetreni, mam vsak podozrenie na skryty, ale cakam do 6 mesiacov, ci sa mu to upravi, ak nie, bezime na vysetrenie

dibisd
autor
11. aug 2011

@monr satku pouzivam a maly si v nej uzasne uziva vychadzky vonku, lebo v nej vsetko vidi - v kociku mi vobec nechce lezat, kedze nic nevidi a spat sa mu v nom uz od 3,5 mesiaca vobec nechce, dovtedy nebol problem, prespal celu vychadzku, ale od 3,5 mesiaca zacal v kociku strasne plakat a tak som skoncila tak, ze som ho domov doniesla vo zvislej polohe na rukach a kocik tlacila prazdny pred sebou - co nebola sranda, hlavne do kopca. Takze teraz chodime na hodinove vychadzky podvecer len v satke.

sedem
11. aug 2011

@dibisd dakujem 😉 z tohoto mi to tiez tak vychadza, ze problem je hlavne hlavicka, ktoru si este babo nevie poriadne drzat a tlaci tak na chrbticu, v pripade, ze babatku hlavicku podoprieme, oprieme o seba, aj chrbatik, tak snad taky tlak na chrbticu nie je a hadam je to ok.. 😅

monr
11. aug 2011

@dibisd uži si vychádzky v šatke, pokiaľ máš správne naviazané, tak sa nemáš čoho báť 🙂

dibisd
autor
11. aug 2011

@monr a vies dat radu, na co si pri viazani dat pozor? ako zistim, ci mam spravne naviazane?

monr
11. aug 2011

@dibisd nakukni do https://www.modrykonik.sk/forum/tema/noseni-deti/ a www.nosenideti.cz návody a diskusia.
ale hlavný pozor treba dať, aby mal kolienka vyššie ako zadoček, a šatke poriadne obopnutá.

zenabla
24. okt 2011

Nežná náruč rodičov, to je tá knižka v ktorej sa dokonca píše, že babatko by sa vo zvislej polohe nemalo nosiť do deviateho mesiaca, teda dovtedy, kým nevie samo sedieť ba dokonca stáť. Veľmi zaujímavé čítanie. Zvislé nosenie je síce najpohodlnejšie a psychologicky vyhovujúce, ale ....

nanulik
24. okt 2011

ja som malého dosť často nosila zvislo a dokonca bez perinky, všetci sa pohoršovali že ho lámem a tak podobne. ale ja som chcela cítiť jeho telo a nie vypchávky perinky (tá bola iba pri kojení)

fra
1. jan 2012

http://www.cewecolor.cz/index2.php?option=com_s...
nazorne fotky o noseni babetka... zda sa, že najlepšie je druhy nosenia striedať

evale
5. feb 2012

@dibisd Ahoj, my sme mali podobný problém. Tiež sme ho nosili nesprávne a navyše nám nedávno na neurológii sa zistili, že má znížený svalový tonus. Nenávidel polohu na brušku a tak zaostával. Veľmi nám pomohla kniha NĚŽNÁ NÁRUČ RODIČÚ OD Evy Kiedroňové. Po týždni takéhoto nosenia sa začal konečne gúľať na bok a bez problémov vydržal na brušku.

adelii
23. júl 2012

Potvrdzujem,ze nosenie dietatka v polohe zvislo je nevhodne.Mam doma knihu Rozvijej se detatko,ktora vlastne nadvazuje na Nezna naruc rodicu a fakt na tom nieco bude! Velmi zaujimave citanie,rady,ktore clovek bezne nevie,a preto robi chyby,ktore ovplyvnuju dalsi vyvin dietatka ☹

pacica
1. feb 2013

To som vobec nevedela.moja tiez ma rada byt vo zvislej polohe

blackcat8885
7. apr 2013

Ja nosím bud v polohe tigrík alebo zvislo aj ked viem,že by sa nemalo no má ju najradšej.Ale snažím sa dávať čo najviac na bruško tak snad mu nič nebude 😒

rodinnevikendy2
17. dec 2014

Milé mamičky, o tom správne správne polohovať bábetko, ako s ním cvičiť a rozvíjať vám radi poradíme na našich kurzoc plávania a babygymnastiky.

https://www.modrykonik.sk/catalog/vendor/rodinn...

https://www.modrykonik.sk/catalog/vendor/rodinn...

https://www.modrykonik.sk/catalog/vendor/rodinn...

sonikca
2. júl 2016

@zenabla
@evale Ahojte, neponúkate knihu "Nezná naruc rodicu" na predaj? 🙂 Dakujem

zenabla
3. júl 2016

Ahoj, nooo, predala som ju asi pred mesiacom tu na bazáre. Ale skúste internetové kníhkupectvá(martinus a pantarei sú veľmi drahé), tam myslím som videla niekde za 17e. alebo tak🙂

slivocka4
21. aug 2016

takze sa babo neda nosit ani v Manduce podla tej knihy? Niekde pisu od narodenia moze v nosici, inde ze zvislo do 9 mesitacov nie tak co je na tu chrbticu spravne ... ?