Prečo sa deťom nemajú dávať rastlinné másla?

bobocka
19. mar 2011

vcera som bola s manzelom v obchode a mali tam maslo veticko http://www.palmagroup.eu/?produkt&produkt=veticko a manzel to chcel malemu kupit a ja,ze to este nesmie,ze len to prave maslo maly moze.no na jeho otazku preco?som uz odpovedat nevedela. 😒 nasa pediatricka ma upozornovala,ze tiez len prave maslo ma malemu davat.preco je to tak? a odkedy mozu deti aj natierkove rastlinne masla? my s manzelom mame ramu multivitu doma,no maly zatial vzdy len prave maslo dostal.

rybka13
19. mar 2011

estterka ten link nefunguje, teda na odkaz co je tam uvedeny 😒 a tiez ma toto zaujima, lebo napr. ja jem Ramu maslovu chut skoro denne, aj ked posledne som pocula, ze sa v tele vobec nerozklada 😝
Nastastie malej som ju dala iba zo dva razy, vacsinou je davam syr Lucina..

aduskatt
20. mar 2011

no jo, ale ten link, ktorý sa tu uvádza je uvedeny na stranke HOAX........pre nezainteresovaných hoax je nepravdiva, poplasna správa, ktoru niekto z dlhej chvile vymyslel a rozosiela ju medzi ludi.......hore nad clankom je zalozka aj na diskusiu o tom, kde sa vyjadruju aj chemici.........nie som zastancom margarinov, osobne ich nejem, ale mam len ten dovod, ze mi nechutia. MOj manzel a syn podla chuti raz tak, raz tak...takze nechcem sa zastavat ani jednej formy, len upozornit, ze netreba hned verit vsetkemu, co sa pise na nete, skusilka by som sa fakt spytat detskej lekarky.a dufat, ze ma ine info ako z HOAXu🙂) pekny vecer vam. btw, aj ja by som sa rada dozvedela pravdivu odpoved

traktor
20. mar 2011

ako prisli príkrmy tak matko papal aj chlebik s maslom..zacala som normalnym maslom...po roku sme davali uz aj pomazankove maslo / ale aj tak nam viac chuti normalne maslo/..vlastne po roku uz papal skoro vsetko to co my..akurat nekorenene..ale my sme rodina, ktora aj tak bezne malo koreni a solí ..ja taketo linky ,stranky preskakujem..lebo fakt by potom clovek bol len na rozkoch a vode...lebo vsetko je zle, vsetko nieco obsahuje..sice aj o tej vode by sa dalo rozpravat ..ved aj ta nie je ok, ale jest a pit sa musi 😝 ..takze taketo veci neriesim..jeme a pijeme to co bezne a dôlezite je, ze nemusim riesit, ze moje deti nechcu jest, ..

benne
20. mar 2011

Toto je prvý raz, čo počujem že sa nesmú. Ja som na nete našla toto:

Pri výrobe oboch potravín sa používajú prírodné suroviny - pri výrobe masla mlieko a pre rastlinné tuky rastlinné oleje. Technologická výroba rastlinných tukov nie je syntetickejšia ako výroba masla a líši sa len vstupnými surovinami. Oproti maslu obsahujú rastlinné tuky tiež nenasýtené mastné kyseliny (niektoré z nich sú tzv. esenciálne, to znamená, že ich naše telo nedokáže vyrobiť a musíme mu ich dodávať stravou), ktoré sú potrebné pre zdravý rast a vývoj detí.

Rastlinné tuky by mali v detskom stravovaní tvoriť
2/3 z celkového príjmu tukov. Ostávajúca 1/3 patrí tukom
živočíšnych vrátane tých, ktoré sú obsiahnuté v mase,
údeninách, mlieku, mliečnych výrobkoch a vajciach.
Pre klasické maslo už neostáva miesto.

Ja mám veľmi dobré skúsenosti len s Ramou, jediná čo je vhodná (aj použiteľná) i na varenie. No aj tak sa u nás "fičí" na klasickom masle 😝 😀 😀

stvura
20. mar 2011

http://www.vegetarian.cz/ostatni/uvaha 06 12.html

Ako je pisane v clanku, v minulosti boli margariny vyrabane na "primitivnej baze", dnes su uz naozaj lepsie. Maslo sa ale dava kvoli vyzivovej hodnote, tak ako sa aj detom doporucuje do 6 rokov davat plnotucne mlieko a nie nizkotucne a polotucne. Ale kludne mozes dietatu dat aj margarin, ved mu ho predsa nenatries v centimetrovej vrstve 😀

latvia
20. mar 2011

rastlinne tuky sa robia z rastlinnych olejov ich stuzovanim....no a pri tomto procese teda nic dokonale nevznika co by bolo az tak super zdrave 😝 nam na biochemii vraveli profesori, ze keby sme videli jaky sajrajt v tom je, tak to jest nebudeme 😝 takze nam odporucali tiez maslo.minule bol na nete jeden clanok o tom, skusim ho najst

http://domacnost.sme.sk/c/5796216/mast-sa-vraci...
tu je 😉

desszi
20. mar 2011

Uplny suhlas s latviou, rovnako nam to vraveli na biochemii 😉, v margarinoch vznikaju uplne ine formy mastnych kyselin, pre cloveka prakticky s nulovou vyzivnou hodnotou, ba co viac, su aj skodlive. Ani moderne technologie tomu nevedia uplne zabranit. Dokonca aj pre ludi s vysokou hladinou cholesterolu je klasicke maslo najvhodnejsie, samozrejme s mierou a prestriedat s inymi druhmi prirodzenych tukov (vo forme oriesov, ryb, kacaci tuk, bravcova mast, olivovy a ine oleje). Myslim si, ze nielen deti ale aj dospely by sa mali snazit stravovat co najprirodzenejsie. Aj z masla sa daju pripravit rozne natierky 😉

bibione
23. mar 2011

nuz,ja by som to uzavrela tym,ze margarin je rastlinneho povodu a maslo zivocisneho 😉 takze ked maslo,tak zivocisne

indiankaindi
24. mar 2011

Nám v pôrodnici tiež vraveli, aby sme deťom čo možno najdlhšie dávali obyčajné klasické maslo a margarínom a ramám aby sme sa vyhýbali dokonca aj počas kojenia. Vraj ani v tehotenstve nie je dobré jesť margaríny. Ako sa vyjadril primar na oddelení, doslova sú margaríny ešte väčšia hnusoba ako čokolvek iné nezdravé, lebo vraj obsahujú množstvo umelých látok,, ktoré viac škodia ako prospievajú.
Ja osobne mám radšej obyčajné maslo, od malička ho dávam aj dcére a popravde jej rama ani nič podobné nechutí, vyplúva to a napína ju z toho. Má dosť citlivý žalúdok, takže zrejme na tom niečo bude.
Len neviem prečo nám v pôrodnici každé ráno servírovali rožok alebo chlieb a palmu v maličkom kelimku 😅

titkovamiriam
25. mar 2011

Margaríny by sme nemali jest vobec nielen deti 😝 😝 😝

pia22
25. mar 2011

Len skoda, ze je obyc. maslo take drahe☹ Neviem si predstavit, kde by sme nan vzali, ked vidim, kolko nam vydrzi margarin.

kaja73
25. mar 2011

Moj je alergik ,nemože kravske mlieko a toto veto je prave jedno z tych, čo ho vobec neobsahuje.Použivam to čo uvadzaš v linku,je dostatočne tukove , ma omega nenasytene kyseliny,plus je obohatene D vitaminom.Nebudem sa tu hadat čo je lepšie,nie som odbornik,ale malemu chuti a som rada,ža aspon toto može.

misicka1980
25. mar 2011

Tieto margariny, cize rastlinne masla su strasny humus, nemali by ste ich jest vobec 😝 😝 😝 A detom ich nedavajte. Citala som o nich clanok. je to cista umela hmota, ako ked roztopite umelohmouny hrncek.

bytost
29. aug 2012

Značne odlišná od komerčných margarínov je výroba biomargarínov. Ani tie by som nikomu neporadil ako každodenné mazadlo na chlieb. Výborná alternatíva je nátierka z rozmixovaného mäkkého avokáda alebo tahini -sezamová pasta. Naša slovenská slnečnicová varianta je určite plnohodnotná. Návod : slneč.semienka namočiť aspoň na 1h. Vodu vyliať a s troškou citr.šťavy, soli, príp.pár PL kvalitného oleja rozmixovať. Na sviatočnejšie chvíle - kokosový tuk. No v lepších obchodoch so zdr.výživou dostať i pasty z iných semien ( tekvicových, konopných,marhuľových..) Na tepelnú úpravu je lepšie namiesto masla použiť Ghí - vyčistené maslo. Neprepaľuje sa a vydrží neobmedzene pri izb.teplote. Dostať i v DM drogérii (Alnatura), lacnejšia a najmä slovenská verzia: kúpiť si 1kg kvalitného masla a ghí si vyrobiť doma. Je to jednoduché (návod na nete). A 99% ľudí, ktorí sú alergický na mlieko sú v skutočnosti alergický na kravské bielkoviny. Tie sa už v ghí nenachádzajú 🙂 Kuchtík

bianca
29. aug 2012

lebo ani ja doma nejem igelitky ci pet flasky

kadri
29. aug 2012

Celkom iné sú priemyselne vyrobené trans mastné kyseliny vznikajúce pri hydrogenizácii nenasýtených olejov, napr. mononenasýtenej kyseliny olejovej. Drastický chemický proces hydrogenizácie zmení kyselinu olejovú z prirodzenej konfigurácie cis na neprirodzenú formu trans. Takto zmenená kyselina sa už nevolá olejová, ale elaidová, hoci počet uhlíkov (18) sa oproti kyseline olejovej vôbec nezmenil. Samotná priestorová zmena na podobu trans úplne zmenila vlastnosti kyseliny elaidovej. Najlepšie to odráža bod topenia: kyselina olejová 13,4°C, kyselina elaidová 45°C, takáto teplota sa v ľudskom tele nevyskytuje ani pri záchvate malárie! Lipáza, enzým určený na trávenie tukov, si s tým nevie poradiť. Kyselina elaidová škodí v každom množstve, nejestvuje bezpečná dávka. Z hľadiska aterosklerózy má najvyšší potenciál škodlivosti, lebo súčasne zvyšuje LDL (zlý) cholesterol a súčasne znižuje HDL (dobrý) cholesterol. Riziko oproti tým, čo túto kyselinu nekonzumujú, stúpa až dvojnásobne. Stúpa aj riziko vzniku cukrovky, podporujú vznik tučnoty ale aj rakoviny, dokonca aj Alzheimerovej choroby.

http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/1...