Daň z predaja darovanej nehnuteľnosti

ika33
29. okt 2014

1. Potrebovala by som vedieť či sa platí a z čoho daň v prípade, že sa predá rodinný dom, ktorý bol darovaný a obdarovaný ho nemá vo vlastníctve viac ako 5 rokov?
2. Je potrebné alebo vhodné uviesť do darovacej zmluvy hodnotu nehnuteľnosti pre prípad, že by sa nehnuteľnosť predávala skôr ako až za 5 rokov?
3. A musí byť na hodnotu nehnuteľnosti uvádzanú v darovacej zmluve vypracovaný znalecký posudok, alebo je možné si to len dohodnúť medzi účastníkmi darovacej zmluvy?

Prečítala som si viacero článkov a nie je mi to úplne jasné ako to je chápané. Tak ak by ste mi niekto vedeli povedať ako to je bola by som vďačná. Riešime totiž teraz darovaciu zmluvu a rozmýšľame už aj troška dopredu, keby náhodou bolo zle a museli nehnuteľnosť predať a predať ju skôr ako až po 5 rokoch vlastnenia. Vopred ďakujem za príspevky.

bonaqa2013
29. okt 2014

HNonline. sk Tam nájdeš poradňa. Na tejto stránke odpovedajú právnici čitateľom.

ika33
autor
29. okt 2014

@bonaqa2013 - ďakujem. ale asi to je skôr otázka na daňováka ako na právnika

bonaqa2013
29. okt 2014

Však si otvor HN online..... a uvidíš.

klincek
29. okt 2014

@ika33 Do konca roka 2003 bol ucinny zakon 318/92 Zb. o dani z dedicstva, dani z darovania a dani z prevodu a prechodu nehnutelnosti, podla ktoreho sa dan platila zo vsetkych tychto ukonov (dedicstvo, darovanie, prevod, prechod). Tento zakon bol zruseny zakonom 544/03 Z.z. o dani z prevodu a prechodu nehnutelnosti, ktory zakotvil, ze dan sa plati len z odplatneho prevodu (§ 3 ods. 1) - ale vztahoval sa len na prevody, za ktore vznikla danova povinnost do konca roka 2004 (§ 18).
V sucasnosti sa tato otazka spravuje zakonom 595/03 Z.z. o dani z prijmov. Prijem ziskany darovanim nehnutelnosti predmetom dane nie je (§ 3 ods. 2 pism. a/). Ak by obdarovany nehnutelnost predal skor ako po uplynuti 5 rokov od nadobudnutia vlastnickeho prava k nej, ziskany prijem sa radi medzi "ostatne prijmy" (§ 8 ods. 1 pism. b/), a zdanuje sa sadzbou podla zakona. Vyska kupnej ceny (teda "prijem" predavajuceho) je len otazkou dohody medzi predavajucim a kupujucim (inak to ani nemoze byt, lebo pri uzatvarani zmluv plati princip zmluvnej volnosti, ktory sa tyka aj ceny). Povinnost robit znalecky posudok pri predaji bola kedysi preto, aby si ucastnici kupnej zmluvy nedohadovali prilis nizke ceny (=prilis nizky zaklad dane=nizka dan..samozrejme sa to obchadzalo), takze dan sa vyratavala minimalne z hodnoty nehnutelnosti stanovenej posudkom. Ci je tato povinnost aj teraz, sa mi zatial v ziadnom predpise zistit nepodarilo..ale ak by buduci kupujuci bral hypoteku, posudok bude musiet dat aj tak spravit kvoli banke (resp. si spravi banka sama). Ak kupujuci hypouver brat nebude, mozno bude fakt stacit len zaclenit do zakladu dane kupnu cenu uvedenu na zmluve (samozrejme, aj tu sa bude dat napisat nizsiu sumu na zmluvu a v skutocnosti si dohodnut viac) - toto by som si ale na tvojom mieste este preverila u niekoho, kto sa venuje daniam, resp. realitam.
Takze odpoved na obe tvoje otazky je, ze hodnotu nehnutelnosti neuvadzajte a vlastne ani nie je dovod si ju dohadovat (ani sa to neda, ak nie ste znalci na odhad hodnoty 😉).
Asi som napisala aj to, co si nepotrebovala, ale chcela som to tak nejak komplexne vysvetlit, aby nebol chaos🙂.
Jaj, a este som kdesi videla ustanovenie, ze ak v nehnutelnosti dva roky trvale byvas (mas tam oficialny trvaly pobyt), podmienka jej patrocneho vlastnenia pre oslobodenie od dane neplati. Takze ti stacia dva roky a mozes veselo predavat..ale to tiez neviem vypatrat 😒

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
klincek
29. okt 2014

@alenah31 ale ak sa vzdy musi vychadzat zo znaleckeho posudku, tak ten sa da spravit aj do minulosti, a cena musi vyjst rovnaka (robia to podla vzorcov). cize stanovi sa cena v case predaja, cena spatne v case darovania, z rozdielu si odpocitas naklady, a platis dan zo zvysku. ci nie?

ika33
autor
29. okt 2014

@klincek @alenah31
ďakujem Vám pekne za odpovede. 🙂
Daň z darovania už nie je to viem. Takže čo sa týka toho, že budeme obdarovaný je v podstate jedno. Akurát budeme mať nehnuteľnosť a platiť budeme iba mestu daň z nehnuteľnosti čo sa platý každý rok.
čo sa však týka prípadného predaja, čo som čítala zákony a nejaké tie články iných ľudí som to tiež pochopila tak ako @alenah31.
To znamená, že ak do darovacej zmluvy uvedieme hodnotu nehnuteľnosti pri spísaní a podpísaní darovacej zmluvy, ktorá hodnota bude vyjadrená znaleckým posudkom, napr. tých 40.000,-€, tak v prípade, že nehnuteľnosť nejako zhodnotím (tj. poprerábam a upravím za15.000,- €) a následne predám za 80.000,- € po troch rokoch od získania domu, tak budem platiť daň z 25.000,- € (80.000 - 40.000 - 15.000). Ale v prípade, že do darovacej zmluvy tú sumu vyjadrenú znaleckým posudkom nenapíšem a dom budem chcieť predať za 80.000,- €, tak si nebudem môcť tých 40.000,- odpočítať a DÚ bude vychádzať pri určení dani z hodnoty 65.000,- € (t.j. 80.000 - 15.000 čo som do domu vložila pri prerábke) a ešte by sa mi tam mala (mohla)odpočítať aj cena za ktorú ohodnotí znalec dom v čase jeho predaja (napr. 20.000,-€)
Správne som to pochopila? 😕 😅

ika33
autor
29. okt 2014

@klincek - alenah31 - možno myslela, že znalec v čase darovania možno ohodnotí dom vo vyššej cene ako ho ohodnotí v čase predaja a v tom prípade je lepšie si dať ohodnotiť dom v čase darovania aby sa mohla potom pri predaji odčítať vyššia suma. Či? 😅

liebling98
29. okt 2014

@ika33 aj ja som to tak pochopila. Len tú sumu, ktorú Ti odhadne znalec pri predaji (Tvojich 20000€), si podľa mňa odrátať nemôžeš. Lebo vlastne tú hodnotu nehnuteľnosti už odpočítavaš. Ide o to, aby si tú daň platila zo zisku. To je ako pri kúpe, kde máš jasne napísané, koľko platíš a pri predaji zas koľko dostaneš. Z rozdielu platíš daň.

klincek
30. okt 2014

@ika33 asi sa nechapeme, neviem to zrejme dobre vysvetlit...dajme tomu, ze nejaka nehnutelnost ma v roku 2008 hodnotu X - tato sa vypocitava podla vzorcov, ktore vychadzaju z roznych vyhlasok, noriem atd. v roku 2014 sa ta ista nehnutelnost ocenuje podla inych noriem, dosiahne hodnotu Y. ALE ak ja (resp. znalec)chcem v roku 2014 zistit hodnotu, ktoru mala nehnutelnost v roku 2008, musim ist podla noriem platnych v roku 2008, takze sa opat dostanem k hodnote X. cize by malo byt jedno, ci tu nehnutelnost ocenim v roku 2008 alebo v roku 2014 spatne k roku 2008, cena musi byt rovnaka...takze ak nehnutelnost predavas v roku 2014, stanovis cenu sucasnu, odratas cenu k roku 2008, odratas zhodnotenia (investicie), a z rodielu zaplatis dan.

ika33
autor
31. okt 2014

@liebling98- no v jednom článku som čítala, že vlastne pri určení dani sa odpočítava aj hodnota domu určená znalcom, len som si nebola presne istá tým či hodnota , ktorá bola určená znalcom v čase darovania alebo až v čase keď sa dom predáva, nakoľko táto suma môže byť mylsená ako hodnota daru, resp. za ktorú si ju získlala.
@klincek - viem čo chceš povedať, že v podstate je jedno kedy nehnuteľnosť dávaš ohodnocovať výsledok je ten istý , teda či znalec v rok. 2014 určí honodtu podľa terajších smerníc alebo v roku 2018 určí honodtu ktorá bola v čase darovania teda 2014 by mala byť jedna a tá istá. V tomto prípade ak by to malo byť takto tak to je fakt jedno kedy to dávaš ohodnocovať. Ale ak by sa pri určení dane vychádzalo z hodnoty, ktorú určí znalec sídce v 2018 ale za stav nehnuteľnosti v r 2018, tak to už potom jedno nieje. Neviem či ma chápete čo chcem povedať.
No a ešte ak sa pri určení dane neprihliada na znalecký posudok, ktorý je vystavený znalcom v r 2018 aj keby vypracoval znalecký posudok na stav domu r. 2014 (čo si myslím nie je možné ak si tú nehnuteľnosť nenafotíš a postupne poprerábaš), tak je určite lepšie pri darovaní si dom ohodnotiť znalcom a do darovacej zmluvy to zakomponovať. Nie?

klincek
1. nov 2014

@ika33 dan platis len zo zisku /teda z rozdielu cien a po zohladneni toho, co si investovala/, nie z hodnoty celej nehnutelnosti. ale ak chces uviest hodnotu uz do darovacej zmluvy, chyba to urcite nebude.

gombicka
16. jún 2015

@klincek
@ika33
@alenah31
zienky, mohla by som sa spytat, ako to je v pripade ak sa chce predat nehnutelnost, ktora bola ziskana dedictvom? uvediem priklad. Mama zdedila nehnutelnost na lazoch, ktoru sudnu znalec ohodnotil na 20.000 Eur.
Mame je to len na ostaru a je to aj problem predat a tak by sa toho chcela zbavit a bola by rada sa toho zbavit aj za 10.000 Eur. Mama nepracuje a je na dochodku, cize iba pobera dochodok. Platila by nejaku dan z tych penazi ziskanych predajom? este spomeniem, ze vlastnickov je iba 2 roky, cize 5rocna bezdanova lehota este neuplynula.
Vedeli by ste mi prosim poradit?
Dakujem

ika33
autor
16. jún 2015

@gombicka no neviem ako to je ale myslím, že by daň nemala platiť veď tá sa má platiť zo zisku a niečo sa mi mari, že dôchodcovia sú oslobodený od platenia, ale možno to je blbosť a ja si zle pamätám.

elienka
16. jún 2015

@gombicka a tvoja mamina ju od koho zdedila od svojich rodičov? lebo to od koho to zdedila je najdôležitejšie. ak to dedila v priamom rade, tak je od dane oslobodená (predpokladám, že zomretý to vlastil viac ako 5 rokov), ale ak to nie je v priamom rade, tak by to musela vlastniť aspoň 5 rokov. viď paragraf 9 ods. 1 pís. b zákona o dani z príjmov, toto sa týka tvojej maminy.

gombicka
16. jún 2015

zdedila to od tety, cize sa to o ten nepriamy rad. A z coho by tu dan mala platit? Z tych 10 tisic? Nie je to tak, ze to vlastne predava "so stratou", kedze znalec ohodnotil dom na viac?

ssilvia1983
8. jan 2016

ahojte, ohľadom info o daniach z predaja darovanej nehnuteľnosti, tak sú aj v tomto e-booku, ktorý je zadarmo v linku http://www.vasosobnymakler.sk/na-stiahnutie/. Veľa šťastia prajem 🙂

lubka.xz
15. jan 2016

stary otec mi daroval nehnutelnost a ja som ju predal,chcem vediet ci budem platit dan z predaja

david93
15. jan 2016

@lubka.xz áno, z rozdielu predajnej ceny a ceny určenej podľa znaleckého posudku, ktorú mala nehnuteľnosť v čase darovania

evita68
15. jan 2016

@lubka.xz koľko ju vlastnil otec a koľky ty?

lubka.xz
15. jan 2016

otec ju vlastnil asi tak 60 rokov, ale ja necelych 5

evita68
15. jan 2016

@lubka.xz no škoda, že nie celých 5.. potom platí rada vyššie