Dostanem daňový bonus na dieťa?

kikina84
12. máj 2014

ahojte.po 3,5 roku co som bola na materskej, som nastúpila do nového zamestnania,ale len na dohodu.Pri nástupe som si uplatnila daňový bonus na dieťa,no ani v jednej výplate mi ešťe neprišiel.
Môžem sa spýtať,za akých okolnosti tento bonus dostanem a aké kritériá musím splnat,aby mi bol mesacne vyplacany? Neposielajte mi linky s tymi obšírnymi textami,nerozumiem tomu.potrebujem to polopatisticky vysvetlit,lebo ma uz ide z toho trafiť šlak,,každý hovorí inak..prosím píste len tie,ktoré s tým máte skúsenosť..!!
dakujem

monicm
12. máj 2014

ak sa tu nenájde nik,kto sa tomu bude presne rozumieť,skús stránku porada.sk,tam radia v takýchto prípadoch veľmi dobre a vedia aj vysvetliť 🙂

kikina84
autor
12. máj 2014

@monicm dakujem 🙂

havana_frost
12. máj 2014

@kikina84 Na daňový bonus vzniká nárok, ak za celý rok zarobíš aspoň cca 2030 €. Ak si ho chceš uplatniť mesačne, musíš v daný mesiac zarobiť najmenej polovicu minimálnej mzdy (169 €). Ak nezarobíš v ten mesiac 169 €, na daňový bonus vyplácaný mesačne nárok nemáš a zamestnávateľ ti ho nemusí vyplatiť. Avšak ak sa po konci kalendárneho roku ukáže, že si predsa dokopy zarobila aspoň tých 2030 €, doplatí ti zamestnávateľ (ak budeš u neho stále zamestnaná) alebo daňový úrad (ak budeš zamestnaná inde alebo nezamestnaná) na základe daňového priznania daňový bonus za celý rok spätne. Takže ide o to, koľko zarobíš mesačne a koľko je to potom spolu za celý rok.

nikusssik
12. máj 2014

@havana_frost ak sa môžem opýtať, ako je to s daňovým bonusom, keď je manžel zamestnaný a ja na rodičovskej? Kde to žiada, akým spôsobom? Máme na to nárok? Nerozumiem vôbec, čo to je a ako sa o to žiada...

havana_frost
12. máj 2014

@nikusssik Zamestnaný manžel pravdaže má nárok. Ty na rodičovskej nie, keďže neplatíš dane. Ide vlastne o to, že človek zaplatí o výšku daňového bonusu menej dane štátu. Reálne nič nedostane, len menej zaplatí, ako by platil, keby daňový bonus nemal. Takže ho môže dostať len ten, kto platí dane a to v určitej stanovenej výške, ako som popísala vyššie.
Manžel požiada o daňový bonus vyplácaný mesačne na tlačive, ktoré sa na začiatku roku alebo pri vstupe do zamestnania odovzdáva zamestnávateľovi (resp. zamestnávateľ dá vyplniť) a doloží rodný list dieťaťa. Ak zabudol, alebo z hocijakých iných dôvodov nepožiadal, všetko sa zúčtuje v daňovom priznaní za rok 2014 a nevyplatený bonus alebo jeho časť mu doplatia potom. Pokiaľ bude pracovať u toho istého zamestnávateľa, daňové priznanie mu spraví zamestnávateľ.

kikina84
autor
13. máj 2014

@havana_frost cize ked som bola teraz 3,5 roka na materskej a nemala ziadny prijem a az teraz som nastupila do nového zamestnania,moj mesacny prijem je nad 200e,tym padom sa mozem domahat toho danoveho bonusu za tie predosle dva mesiace,kedy mi nebol vyplateny? alebo mam pockat cely rok a po roku ak presiahne moj celkovy rocny prijem tych 2030e,podat danove priznanie kde mi vsetko vratia? spravne to chapem? Lenze ja tu budem robit len par mesiacov,cely rok tu zrejme neodpracujem,takze rada by som si ho uplatnila mesacne ak sa da,nakolko moj prijem za mesiac presahuje 200e..dakujem za info

havana_frost
13. máj 2014

@kikina84 Rozmýšľaš správne. Najlepšie je, ak si ho dáš vyplácať mesačne, keďže spĺňaš podmienku na mesačné vyplácanie. Ak za celý rok nezarobíš 2030 (ani u viacerých zamestnávateľov), nebudeš mať nárok na jeho doplatenie v daňovom priznaní. Neviem prečo ti ho nedali tie dva mesiace. Podpísala si vyhlásenie k zdaneniu príjmov zo závislej činnosti? Tam sa uvádza, či chceš vyplácať daňový bonus mesačne.
Mne tiež jeden mesiac zabudli a doplatili mi potom dva naraz, takže zjavne to zakázané nie je. Ale ak nebude ochota, povedia ti, že si to máš zúčtovať v daňovom priznaní.

Ak zamestnanec za rok dosiahne požadovanú výšku zdaniteľných príjmov (2030) a v priebehu roka mu bol priznaný daňový bonus len v niektorých mesiacoch alebo mu nebol priznaný vôbec (neuplatňoval si ho vôbec, ani iná oprávnená osoba), má nárok na plný ročný daňový bonus. Dodatočne si ho uplatní buď u zamestnávateľa v rámci ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti, alebo sám v daňovom priznaní.

kikina84
autor
13. máj 2014

@havana_frost cize je este aj taka moznost,ze ked poviem zamestnavatelovi,ze mi zabudo vyplatiti bonus a chcem aby mi ho doplatili,ze mi povie ze to nespravi,ze si to mam podat v rocnom zuctovani? lebo mam pocit ze zo strany zamestnavatela je to skor neochota..ak by bol seriozny,tak by mi toautomaticky poslal,kedze som podpisovala vyhlasnie ze si chcem uplatnit danovy bonus na dieta,pred nástupom do zamestnania

havana_frost
13. máj 2014

@kikina84 Ak ti nedal daňový bonus, žiadaj vysvetlenie. Je to jeho povinnosť a nič ho to nestojí, iba proste menej (tvojich daní) odvedie štátu. Skús požiadať o spätné doplatenie za tie dva mesiace (neviem či je na to právny nárok = či to musí spraviť). Ak nepochodíš, môžeš si žiadať daňový bonus za všetky nevyplatené mesiace pri daňovom priznaní v marci 2015 - ale to musíš mať za celý 2014 zarobených tých 2030 €.