13 dňové bábätko má soplík

lessiie
17. okt 2014

Prosim,prosim potrebujem pomoc,snazim sa neupadqt do zufalstva ale to sa uz neda...moje babo ma 13 dni a v nemocke dostala sople...pichali jej antibiotikq a nasledne ich berie aj doma...trapia nas sople,ale obcas sa az nemoze nadychnut...mala tyzden pamycon,ospamox antibiotikq od piatka,zapal v tele klesol na kontrolno crp,odsavali sme a sliznica napuchla,davali sme jej nasivin,po nom dycha pekne ale ten uz sme davali 11 dni uz nemozme,teraz iba zvlhcujem nos libenarom a odsavam ale uz iba v krajnom pripade,soplov uz mame menej ale ten opuch sliznice je nekonecny...:( prosim co nato aby to rychlo odpuchlo...normalne pocut ako jej chrapci v nosteku ale sople to nie su...kolko to este potrva...ja uz nevladzem ani plakat...a este ked jej nedam dnes uz ten nasivim ja neviem ako zvladneme noc...vzduch mame vlhky...plienky jej davam na postielku mokre...postielka vyvusena...ako jej pomozem???

monika0612
17. okt 2014

Materské mlieko do každej nosnej dierky viac krát za deň aj v noci. Ak jej nebudeš vedieť strieknuť priamo z prsníka, kľudne si odstriekaj a použí pipetu na nosné kvapky.

janinah
17. okt 2014

a vieš správne odsávať?pozri si obrázok anatomie nosovej dutiny...odsávačka sa dáva kolmo akoby smerom na záhlavie a nie hore smerom k čelu,veľa mamičiek toto nevie robiť správne..treba odsať a následne nakvapkať kvapky ...prečo sii myslíš,že je tam opuch?skús poodsávať ako píšem...a okamžite prestaň ty plakať,máš zdravé dieťa a bez soplíkovešte žiadne dieťa nevyrástlo,si mama,musíš byť silná a nie smokliť pre soplík 😉 ...pre pokoj duše môžeš ísť aj na orl detskú amb.,aby jej kukli do nošteka

pemizb
17. okt 2014

Davaj malu spinkat tak ze nie je vo vodorovnej polohe.....spravit tak aby mala hlavku vyssie...vlastne cele telicko aby bola v sikmej polohe....tak sa jej bude lahsie dychat. nasa tiez prisla uz z nemocnice taka a trvalo jej to dlho.....vlastne v malej forme az do jarnych dni. Hlavne nech nespinka na vodorovnom. Tym jej pomozes. A odsavat, odsavat, odsavat.

anina33
17. okt 2014

@monika0612 fiiha to naozaj zabera?aj vecsim babetkam?

kafedame
17. okt 2014

Ahoj,ja by som sa poradila radšej s dotkorom,ved je to iba 2 týždňové bábatko! Držím palce,nech vás to už netrápi.

nanka3
18. okt 2014

ahoj, my sme pouzivali sprej do nosa physiomer, je cisto na prirodnej baze, obsahuje morsku sol, akurat sa z neho dost zle strieka, preto si zvyknem strieknut do nejakej nadobky a nabrat kvapkatkom a dat ku nosnej dierke a kvanut, popripade mozes kvapnut na vatovu tycinku a povytierat nostek a az potom odsat, najlepsie odsavackou na vysavac a polohovat dietatko sikmo, cize aby malo vyssie hlavicku, viac zial urobit nevies, ale hlavne prestan plakat, lebo tato nervozita sa prenasa aj na dieta, neboj bude to ok 😉

monika0612
18. okt 2014

@anina33 tieto informácie som získala z internetu a keď bola malá nachladnuta tak som ju liečila iba morskou vodou som vyčistila noštek, odsala a dala MM. Zabralo to. Veď v MM je všetko potrebné pre dieťatko.

anina33
18. okt 2014

@monika0612 dakujem urcite vyskusama aku morsku vodu pouzivas?

dionyzka
18. okt 2014

@janinah ... toto ma zaujalo, ako teda spravne odsavat tie sopliky. Ved ked nebudem mat odsavacku smerom k celu, tak sa k tej dierke nedostanem, ci? Ako sa to spravne robi?

@lessiie ... mna este napadlo, ze ci uz ten stav nie je prave z tych mnozstva liekov. To telicko je strasne male a citlive, ja ked si dam normalne kvapky do nosa, tak mam opuch. Nikdy sople neriesim kvapkami do nosa, len vlhkym prostredim, odsavacim a cistenim morskou vodou. Ono to chce asi trochu casu.
Ja si pamatam, ze babatko mojej kamaratky takto chrapcalo a bol to nejaky problem s nosnou prepazkou. Ked tam nie su sople, tak potom co to je.

janinah
18. okt 2014

@dionyzka ved ti to popisujem vyššie,pozri obrázok,vygogluj si...dierku do nosa vidíš,tam vojdeš s odsavačkou,ale nevytočíš ju hore k čelu,ale ideš rovno-dozadu smerom na záhlavie

katarinka2010
18. okt 2014

Rada: Dietatko na noc polohuj....normalna velka poduška pod matrac a tak v sklone nech spinka, zvlhčovat vzduch, stale odsavat.... Moj mava tiež to chrapčanie od 9mesiacov....to su zatečene sopliky....na to davaj velky pozor....može to prerast do zapalu priedušiek alebo zapalu pluc.... Pokial je to nutne odsavaj aj každu hodinu..... Ja odsavam s vysavačom...ked už nič nejde tak ešte počkam,....v prvych dnoch soplika. odsajem aj to zatečene tym že maly začne kašlat....A zabaluj hlavičku, stale nech ma čapičku...hlavne po kupeli...

marissenka
18. okt 2014

@lessiie materske mlieko do nosteka, a s odsavanim to neprehanaj, vsetkeho vela skodi .babatkam nadcha trva 2x dlhsie ako dospelemu. My sme sa vždy trāpīli aj 3 tt.

junova
18. okt 2014

@lessiie Môj malý minulú zimu mal často silné nádchy. Bral viac krát kvapky pamycon, morskú vodu, nasivin, striekala som mu mlieko do nosa. Na moje naliehanie mu zobrali vyter z nosa a mal tam nejakého bacila. Viem, aké je to ťažké, dieťa sa stále budí. Mne sestrička povedala, že nemám vôbec odsavat. Pretože z toho opucha sliznica a tvorí sa ešte viac hlienov.

zupap
18. okt 2014

My sme sa tiez natrapili so soplikmi,kedze maly sa narodil v zime a
starsi surodenci mi sustavne domov cosi nosili...tiez som vytierala nostek physiomerom...nasivin som pozivala az ked to bolo horsie a vacsinou len na noc...odsavat samozrejme ak je co, ale zas neprehanat to ,aby sa nedostavil opacny efekt ..co sa tyka toho chrapcania , tak moj stale chrapcal aj ked nemal sopliky,dlho to trvalo, dr povedala,ze je to v norme ,ze niektore deti tak chrapcia aj do roka,potom z toho vyrastu...ono tie sopliky ozaj dlho trvaju u takychto malych deticiek...kazdopadne ak mas obavu a nezda sa ti to ok,ukazte sa/radsej mudr,predsa len je to este novorodeniatko..

maribell
18. okt 2014

presne tak ako pise @janinah .. odsavat nie smerom hore ale akokeby dovnutra do hlavicky .. my sme mali tiez spolik hned ako sme prisli z porodnice.. .. a iba sme odsavali a preslo to 🙂 tie rady ze neodsavaj lebo to zahlienuje su podla mna odveci .. ved ty ked mas nadchu tiez si predsa nenechas plny nos soplov aby sa netvorili dalsie 🙄 co este to chuda babatko 😔

janinah
18. okt 2014

odsávať treba poctivo aj kvapkať do nosa,,ak to zanedbáš,tak môže dostaž zápal ušiek

junova
18. okt 2014

@maribell My sme tiež stále odsavali a sestrička s pediatrom nám kvôli tomu nadali. Len píšem svoju skúsenosť. Keďže nie som lekár, neviem posúdiť, či je to od veci. A tým, že babetku stále dávajú nasivin mu poriadne ničia nosnú sliznicu.

andrejta
18. okt 2014

@lessiie ten opuch môže byť aj z odsávania, keď je toho moc, lebo sa tým dráždi sliznica, ale chápem, keď sa nedá inak. aj my sme si prešli sopľo-odsávacím obdobím. potom som sa snažila menej a zvlhčovala som mu nosík každú chvíľu aj libenar aj detský sterimar, keď sa dalo, tak som len tyčinkou vytrela, keď sa nedalo, tak odsávačka. držím palce, treba vydržať... inak nám zistili slabunký reflux, tak tie soplíky mal asi aj z toho

martinkaxp
18. okt 2014

moja mala bola tiez chora ako babo a najlepsie nam pomahalo, ked som jej nakvapkala materske mliecko do nosteka...resp, stalo sa nam, ze sa velmi povracala, az jej mliecko islo na nostek a vtedy zasadne ustupila nadcha...

lessiie
autor
18. okt 2014

Takze odsavat uz mame zakazane...sliznica je opuchnuta lebo nam to povedali na krcnom,sople mame uz vodnate...obcas povolia a dycha relativne v pohode,ze pocut uz len ten opuch akoby...teda ze nieco tam je ale sople to nie su...snad sa to uz bude iba zlepsovat...:(

standu
18. okt 2014

@lessiie ine rady ako odzneli uz neviem dat, len drzim place, aby sa to nezhorsovalo. my sme doniesli sopel z porodnice, kultivacne zlaty stafylokok. cela familia sme boli na vytery nik z nas ho nemal. bojovali sme 3mi atb, bohuzial ked mala dcera 2mes stieklo jej to a dostala zapal pluc. boli sme v nemocnici na gentamicinovych injekciach. chora byvala do roka stale, aj na alergologiu chodime, ma znizenu imunitu. od jari vsak chora zatial klopklop nebola... takze opakujem, drzim palce, a dosledne sa vyhybajte bacilom ak je to mozne, lebo na taku slznicu sadne hocico co len okolo preleti.

maribell
20. okt 2014

@junova ja som malemu nedavala nic .. cisto sme iba odsavali .. a preslo to samo 🙂