Celiakia u 2,5 ročného synčeka

saxy1616
13. mar 2013

Som taka smutna..uz neviem co mam robit,ako pomoct svojmu syncekovi...kazdy jeden den ho boli brusko,,,,aspon on mi to tak hovori,ale aj ja to na nom vidim,ze nieje vo svojej kozi...boli sme asi pred 3 mes.na gastro.ale tam mi povedali vtedy ze ma asi alergiu na kravske mlieko,tak som mu zacala davat bezlaktozove.....teraz sme boli a mi povedali po vysetreni co mu robili s tou hadickou do zaludka ze asi bude mat mensiu celiakiu,ale ze vysledky mi povie opat az o 2 mes...je to normalne aby som tak dlho cakala?preco nemozem zavolat a zistit si to ale cakat dalsie 2 mes.a trapi syna??a potom preco ma vyhnali von ked mu isli robit to vysetrenie s hadickou?to tam nemozem byt??poradte....

mirage
13. mar 2013

Ahoj, mas pravo byt stale pri vysetreni so syncekom, nedaj sa odbit. Skus mu nasadit bezlepkovu dietu a uvidis ci sa bude mat lepsie..

oksu
13. mar 2013

Ahoj, môj maly ma takmer od narodenia atopicky ekzem. Takmer od narodenia je velmi casto zahlieneny - nikdy teplota či zápal hrdla. Prerastlo to do astmy - teraz denne berie lieky na astmu a earius na alergiu. do 13 mesiacov som ho kojila, potom som presla na kravske mlieko - tak odporučila detska. No maly nechcel pekne papať - odmietal teple jedla, mal nitky v stolici (vzdy boli vysledky stolice negaticne na parazity), často prdel, mal veľmi nafuknute brusko, stale bol zahlieneny,... Tak aj kvoli ekzemu aj kvoli tym ostatnym prejavom sme patrali po pričine. Boli sme u alternativnej doktorky, povedala, že ma alergiu na kravsku bliekovinu, a že na to sa mu viažu ostatne alergie. nevedela som ako mam tomu veriť. Už 10 mesiacov - po dohovore s detskou a koznou (alergologicka mala na to urazeny postoj) - je na bezmliecnej diete, snazim sa mu doma piect buchticky, robit knedlu, buchty na pare a pod. Mlieko pije ryzove alebo psenicne. Polepšilo sa mu, no su obdobia - ako napr. takmer cela zima, ze sa nema dobre - co sa týka ekzemu, sem tam aj zahlienenia. Boli sme konecne na nasu ziadost aj na gastre - nemame davat mlieko pol roka, potom len vyskusat a podla reakcie uvidime. Ostatne alergeny - potravinove len postupne pomaly skusat - lebo potraviny sa nedaju testovať - treba to len pozorovanim vylučiť - tak vieme ze mu vadi citron - citrusy, zeler, mak, vajce,... Gastroen. hovorila aj o celiakii - no testy z krvi mal negatívne. No vraj by sa mali casto opakovať - tak bud. tyzden detska znovu skusi zobrat krv a uvidime. kozna navrhuje v obdobi zhorsenia ekzemu držať bezmliečnu aj bezlepkovu dietu - no tu bezpelkovu som este nepraktizovala. ake testy vam robili ze zistili celiakiu?

saxy1616
autor
14. mar 2013

testa ziadne len mi to povedali po tom vysetreni co mu robili s tou hadickou...ze sa jej tam nieco videlo..ale ze vysledky mi povie az v maji?je to normalne aby som cakala az do maja?

ibuska
12. apr 2013

my sme na vysledky biopsie cakali dva tyzdne. a co je to za pojem mensia celiakia? ta bud je,alebo nie je...a ked mu davali hadicku,aj mu pichli naladovku? museli ti dat nejaky papier z hadicky,co tam videli.a stav klkov sa neda vidiet pri biopsii,preto ti nejak povedat nic nevedia.priznakmi celiakie su aj flakaty,cerveny zaludok a pod.,ale aj nemusia byt.jedine vysledky z biopsie vedia potvrdit,alebo vyvratit diagnozu.aj to zial nemusi vyjst na prvy sup.

niki40
23. máj 2013

Ahojky, ja mam syna, ktory ma od troch rokov celiakiu, naprv vysli pozitivne testy z krvi a tak mu potom robili biopsiu. Robili nam to v BA na Kramaroch a tiez som pri samotnom vysetreni nebola, lebo mu to robili pod rentgenom. Trvalo to cca asi 5 minut, syn si z toho pamata iba to, ze mu dali prehltnut tvrdu spagetku. Predtym mu totiz dali klystyr s oblbovackou.
Dnes sme na diete uz 3 roky a je to v pohode, zvykli sme si a naucili sme vela noveho. Uz aj vyrobky bezlepku sa daju zohnat bez problemu. Mame svoje oblubene vyrobky, ktore nakupujeme hlavne cez e-shop.
Co sa tyka bezlaktozovej diety, tak tu sme mali cca 3 mesiace. Ide o to, ze poskodenie klkov pri celiakii uzko suvisi aj s tvorbou laktazy, co je enzym ktory spracuva laktozu. Pani doktorka nam kazala drzat bezlaktozovu dietu 1 az 3 mesiace, lebo maleho stale bolelo brusko. Ked sme zacali s dietou bolesti zmizli. Po troch mesiacoch sme postupne znovu nabehli na mlieko a v pohode.
Tak drzim palce, nech to vsetko dobre dopadne.

silvikam
25. aug 2013

Ahoj, oprašujem tému. Môže mať môj 4 ročný sny celiakiu keď veľmi často kaká? Asi tak 3-6x denne a stolica je redšia, kašovitá a má kyslastý zápach, farba horčicová. Je veľmi unavený, mrzutý, nespolupracujúci, má zlé nálady. Papá všetko vyberavý v jedle nie je. Má 105 cm a 19 kg. Ďakujem.

dzudka
3. mar 2014

@silvikam ahoj ako co malemu vyslo z vysetreni potvrdila sa celiakia?

danielita18
3. mar 2014

ahoj moja sestra má 34rokov ked mala 9 mesiacov zistili jej celiakiu a je tu žije s tým tolko rokov a aj bude nie je to až taká hrozná choroba dá sa stým v pohode žit len treba dodržovat dietu a teraz už je uplne iná doba je vela výrobkov pre celiaktikov co sa daju kupit vsade nie ako kedysi mama musela vsetko objednavat lebo v obchode sa nic nedalo kupit a aj chleba jej musela piect lebo nic také v obchodoch neexistovalo a možno sa ti to ani pri ynovi nepotvrdí, píšem ti to pre povzbudenie lebo su ovela horsie choroby ako je táto a keby mu to aj zistia tak si povedz ze to je jedna z tých lepších chorob , možno si niektoré pomyslíte že mi šibe ked to rut takto píšem ale mám susedu ktorá má syna s mozgovou obrnou a keby si mám vybrat tak urcite radsej syna s celiakiou a píšem to tu všetko z vlastných skuseností ked celiakiu mame doma

silvikam
4. mar 2014

@dzudka Nedávala som to vyšetrovať, už sa to upravilo samé.