Detská migréna u 4,5 ročnej dcérky

evkaput
26. feb 2012

Milé mamičky,chcem sa spýtať či niektorá z vás má skúsenosť s detskou migrénou.Moja dcéra ňou trpí,má 4,5 roka.Od 3 rokov to má,silné bolesti hlavičky a vracanie.Po troch hodinách jej to ustúpi.Už máme za sebou všetky vyšetrenia a všetko je v poriadku.Nemá niektorá s tým skúsenosť a vedela by mi poradiť čo robiť aby malá toľko netrpela.Dakujem

bambi2
26. feb 2012

skus bylinkarku Kopacovu, mozno bude vediet lepsie ako dr... urcite existuje nejaka bylinka... ja na tvojom mieste, uz jej volam. chemiou jej to nevyliecia, iba sa potlacia symptomy... za pokus to stoji. alebo homeopata este... 🙂

julincek
26. feb 2012

Ahoj, tak toto je presne moja choroba, tiež mi začala v troch rokoch a pokračuje doteraz (budem mať 38), ale už viem ako na ňu. K lekárovi ok, ale ak budú predpisovať lieky od najslabších po silné zahraničné ako v mojom prípade, určite nie! Ja som si pokazila žalúdok a tiež som chodila často k zubárovi, a teraz nemám jediný zub zdravý. V škole to bolo najhoršie, nemohla som sa sústrediť na učenie a keď som sa ako prváčka pozvracala, učiteľky boli na mňa drzé, a musela som si po sebe upratať. Neprajem to nikomu.
Takže keď prepukne migréna treba kľud, prítmie, hlavne nenútiť jesť, lebo obsah pôjde aj tak von, hlavne piť, do postele a aj dva vankúše, aby mala hlavičku vyššie, ja som najradšej skoro sedela v rohu postele, a odpočívať.
A potom treba zisťovať či to nieje od žalúdka ako v mojom prípade, keď som mala veľa kyseliny, začalo mi byť zle od žalúdka a potom sa pridala hlava. Čiže buď liek na kyselinu, alebo vyzvracať, mne sa potom vždy uľavilo.
Ale migrén je viac druhov, takže treba sledovať čo najlepšie pomáha, určite niečo zaberie, len to chce čas. A treba upozorniť aj učiteľov, aby vedeli čo majú robiť. Držím palce, aj keď to bude pre dcérku ťažké, hlavne jej buď oporou.

evkaput
autor
26. feb 2012

julincek už sme tiež prišli nato ako to prekonať,tiež chce kľud a veľa tekutín,ak ked ich vyvráti ale aspoň nie je dehydrovaná.Trvá jej to tak tri hodiny a potom sa musí trikrát vyvracať a je dobre,potom zase celý deň papá.Boli sme aj na EEG hlavy a na CT,a všetky výsledky sú ok.Lieky jej nedali žiadne a ani sme nechceli.

zuzzka1
26. feb 2012

Ahoj Evka, u každého s migrénou môže byť spúšťač niečo iné, aj kombinácia faktorov, môj otec je veĺmi citlivý na počasie, každú zmenu tlaku privíta migrénou, u mňa je to únavou očí + pachy (vôňa acetónu) = 100 % migréna, vekom je to lepšie, pomáha napr. ibuprofen ale na ten ste určite ešte maličký. Skúste aj očného - či nepotrebuje okuliarky, môže sa to prejavovať aj takto.

melonik7
26. feb 2012

@evkaput mne začala migréna ako 6-ročnej :( V škole rodičia dohodli s učiteľkou, že keď to na mňa príde, pustia ma domov..našťastie aj tak bolo..bolo to hrozné, uväzovala som si tuho šatky okolo hlavy, dávala vetrové mastičky..a paralenové čípky..jedine tie, lieky išli zo mňa von. Skús malej dať čípok , keď už ti dá najavo, že bolesť prichádza, a čelíčko potrieť vetrovou mastičkou (kosmín) a na to mokrú vreckovku..aspoň trošku uľaví..Migréna trvala asi 2 roky v detstve, potom opäť prišla po 25-ke a už ostala :((((

simsalabim
26. feb 2012

@evkaput moja mladsia tiez trpi migrenou, cca od 3 rokov. Lieky sme brali preventivne 3 mesice Peritol - znizil jej frekvenciu zachvatov (mavala ich jeden cas aj 2-3x za tyzden). Tiez cca 3 hodiny, vracanie, potom ulava. Vyvolavaci faktor sme nedokazali zistit...napriek vedeniu "migrenoveho dennika". Neurolog este poradil, ze akonahle povie, ze ju boli hlavicka, necakat, okamzite podat Nurofen alebo ine analgetikum, ulozit do postele.... toto funguje, ak liek podam hned, o cca polhodinu je OK. Ak ju necham bez lieka, po chvili je to uz nezastavitelne, musi prebehnut cely ten cyklus spolu s vracanim. Takze ja davam analgetikum fakt hned.

nibiru
26. feb 2012

ahoj obmezdit cokoladu,farbiva,glutanan sodny treba sledovat to vsetko sposobuje migreny ja osobne ich mavam od 11r. mne zabera paralenale len pred zachvatom ,cinskou mastickou potriet celo,spanky a pod nos tu vonu inhalovat studenou platenou plienkou stiahnut celo.tiez sa mi obycajne ulavi ked sa vyvraciam minimlane 2x ale umna zachvat trva aj cely den.ta cinska masticka je super..je fajn ze teraz sa to uz lieci aj u deti ...si pametam ako stale vraveli ze to nieje mozne a ignorovali ich.:o(

estterka
26. feb 2012

mala som silne migreny,boli to stavy,ze na umretie mi bolo,u mna zachvat trval viac dni a dostala ma z toho liecitelka.

veonka
27. feb 2012

pri migréne platí pravidlo čokoľvek včas a v dostatočnom množstve. Nemyslím tým, aby sme sa dopovali liekmi do bezvedomia, ale keď sa migréna už rozbehne, už sa to ťažko zastavuje a ako píše @simsalabim musí potom prebehnúť celý proces. ☹ U nás je migréna vrodená, má ju moja mama, sestra, brat aj ja. Ja osobne ju mám spojenú s mrchou, teda hormonálnymi výkyvmi, ale niekedy aj stres, vyčerpanie- v zmysle nedostatok tekutín a jedla počas dňa. Tma, ticho, studený obklad na čelo, tygria mastička na spánky a popod noštek pre lepšie dýchanie, uvolnenie napätia pomocou masáže- masáž nôh je veľmi dobrá. Veľa tekutín.
Čo sa liekov týka treba sa radiť s neurologom, pretože sa vyberajú aj podľa spúšťača. Ja mám na ten hormonálny výkyv a musím teda povedať že keď som si dala tbl do polhodiny som nevedela že ma čosi bolelo a to je niečo úžasné keď človek zažije tie hrozné muky a zvracanie a tie pohľady okolia. Teraz tie lieky neužívam lebo som ich dobrala, ale čo som spozorovala, že som po tom nemala migrény možno aj štvrť roka a potom sa postupne bohužiaľ teda vrátili. Ale chcem povedať, že existujú aj nejaké preventívne kúry. Všeobecne platí, že voľnopredajné lieky na migrénu nezaberajú, môžu mierne pomôcť v úplnom začiatku a to buď migrénu odohnať, alebo len na nejaký čas oddialiť jej úplne spustenie. Počas toho stravovať len dietne, nesmie sa soliť. Ja by som pri tak malom dieťatku určite snažila nájsť nejakú liečbu ktorá by zabrala dlhodobejšie, lebo klasická medicína a farmaceutický priemysel rieši iba príznaky tejto choroby, ale podstatu nelieči a nenájde. Viem že to je strašne ťažké, lebo sama tým žijem, ale koľkokrát mám také bolesti že by som radšej umrela 😔 . Skús homeopatov, liečiteľov, masérov, psychológa. Možno aj endokrinológiu.

evkaput
autor
27. feb 2012

@zuzzka1 na očnom vyšetrení sme boli,očká má v poriadku a očný tlak je v poriadku.

evkaput
autor
27. feb 2012

@simsalabim ten Peritol brala aj ona,ale výsledok som nevidela,že by to zabralo.Už to má druhý rok a intervali má rovnaké.Jar,jeseň,zima a cez leto je kľud.Reaguje aj na prudkú zmenu počasia,ako bola minulý týždeň.Čokoládu podávame len v malých množstvách,snažíme sa jej ju nedávať.

Brat sa začal zaoberať ajurvédou a ten mi dal kokosový olej a tým jej natieram chodidlá a trošku to potom polaví,teda aspoň bolesť hlavy ustúpi.Poradil mi aj,aby som jej dávala feniklový čaj,ten jej pomôže aby schladil organizmus a lepšie jej trávilo.

simsalabim
27. feb 2012

@evkaput s tym travenim mas urcite pravdu...moja mala kludne pri migrene vyzvracia nestravene jedlo spred 8 hodin 😖 Az nechapem.
A Peritol nam zmiernil frekvenciu zachvatov na cca kazdych 10dni, namiesto 2-3x do tyzdna...potom sme boli na operacii oci (vrodena vada, ktora mohla prispievat ku migrenam, ale nebola definitivnou pricnou). Zda sa, ze toto pomohlo tiez, pretoze zachvaty su opat menej caste.... Ak dcera povie, ze ju boli hlava, fakt okamzite podavam Nurofen a za chvilu je bolest prec. Viem sama podla seba, tiez mavam sem tam zachvaty migreny - najcastejsie pri menstruacii+ked sa k tomu rpidruzi vycerpanie, nevyspatost....U dcery mam pocit, ze k zachvatu prispieva hluk a blikanie TV obrazovky...niekedy....neda sa to jednoznacne urcit.

jendralka
28. aug 2012

@evkaput @julincek @melonik7 my ju mame asi tiez ☹ teda syn ... no doteraz stale riesili jeho zaludok, lebo vzdy vracal ... a ze citlivy zaludok .... no stolica v poriadku, teraz mu brali krv ...no mudr vysla s tym, ze to moze byt i detska migrena ☹ co som pocula prvykrat v zivote a este u chlapca .... chyti ho to tak raz za 2 mesiace ... z nicoho nic bolest hlavy a do hodiny vracanie ☹ ... jednym zo spustacov su u nas gumove medvediky - teda tie farbiva co obsahuju ...

melonik7
28. aug 2012

@jendralka tak to mi je ľúto :( u nás je migréna asi z veľkej časti aj dedičná - môj otec, sestra a teraz aj jej 11ročný syn, ktorého trápi už asi 4 roky...ano - gumové medvedíky môžu naštartovať, pozor aj na niektoré syry..všetkého striedmo..držím palce, aby z toho čo najrýchlejšie vyrástol..

jendralka
28. aug 2012

@melonik7 dakujeme 🙂 snad si s tym nejak poradime, najhorsie na tom je, ze sa asi neda presne povedat toto nie a toto nie ... treba si to odsledovat vsak ?? 😖

melonik7
28. aug 2012

@jendralka ano, treba si istý čas zapisovať čo zjedol, ako veľa ( či to s niečim trošku prehnal), či nemá nejaké citové trápenie (kámoši), či sa nezľakol, počasie, spánok........ ja som si to takto sama na sebe musela odsledovať (je inak na to aj migr. kalendárik - smutné, ale je) a už viem, čo mi robí zle..počasie neovplyvním, iné veci čiastočne-úplne ano..

mariuskaa
10. mar 2013

Ja trpím od mala. Práve mi zase robili CTa nič. Zevraj mliečnych výrobky sú zle citrusove plodya Sládkosti Nejest

kacena4
10. mar 2013

@evkaput ahoj aj moja "mala" ma migreny. dcerka ma uz 9 rokov ale mame ich od asi 4 rokov. najhorsie je to v skole/skolke. je tam stres, krik, rozne pachy - najhorsie. treba si pohovorit s ucitelkou ze ma taky problem a hned je to vyriesiene mame na seba cislo a ked dcera povie ze to na nu ide, hned mi vola a utekame po nu. raz mala zastupujucu ucitelku a neverila jej, tak jej ogrcala triedu 😀 😀 😀 nastastie mi hned volali (ach ty duchapritomny spoluziaci) a isla som si po nu. berieme uz 3 lieky bez nich mame zachvaty asi 2x za tyzden s liekymi tak 1-3x do mesiaca co je super. ale ked ide na nu zachvat uz vie ze si musi dat lieky, lebo ak to prepasne tak ako vsetky baby pisu musi to prejst cele - cez grcanie, tmu, ticho..... a moja mala potom prespi aj 20 hodin v kuse 😝 😝 tak ma preventivne v skole so seobu lieky a tiez to mame dedicne. a u nej su spustace histaminova intolerancia - co je alergia na histamin tak zjednodusene povedane, ktory sa nachadza takmer vo vsekych potravinach a najma v E-ckach takze pozor na to co je. sladke malinovky, lacne cokolady ci cukriky, syry, probiotika, kvasene veci, cerstve kvasônice - toto vsetko aj viac su spustace (alkohol a cigarety nepisem pri detoch 😀 😀 😀 )

babofka
10. mar 2013

@evkaput migrena moze byt sposobena aj potravinovou intoleranciou. skusali ste alternativnu medicinu (detoxikaciu)? + vynechanie niektorych potravin (mlieko/mliecne vyrobky, psenicnu muku, cokoladu,...)

evkaput
autor
11. mar 2013

ahojte,malej zistili epilepsiu,a tá tiež vyvoláva migrény,teraz berie lieky na epilepsiu a migrény ustúpili.Teraz mala ráno migrénu po 4 mesiacoch.Ale skôr si myslím že to bolo viacej zo stresu,lebo išla po 2 mesiacoch do škôlky,bola dlho chorá.Tiež sme spozorovali,že nemôžeme dávať navečer sladkosti a hlavne čokolády.

ajkapajka1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evkaput
autor
11. mar 2013

@ajkapajka1 budem rada ak mi pošleš číslo,skúsime to.Ale túto diagnozu malej povedali v BA,tam nás brali vrtulníkom,lebo malá mala silný epileptický záchvat a doktori sa báli prevozu do TN,aj tak dobre že nás poslali do BA,tam nám stanovili túto diagnozu.Má za sebou CT a EEG hlavičky a všetko je v poriadku.Odkedy berie lieky nemala nič.Náš neurolog trvá aj na magnetickej rezonancií.