Hnačka u 6 mesačného bábätka

rachel978
23. jan 2015

Už druhý týždeň sa trápime s hnačkou. Malého inak nič netrápi je usmievavý, má chuť aj do jedla, plače len v noci keď kaká, mám pocit, že vtedy ho trápi skôr to, že chce spať a kaká. Lebo keď sa pokaká cez deň tak neplače. Robili mu výter z konečníka aj rozbor stolice na zbytky a všetko ok. Stolicu má aj 8 krát denne. Myslela som že zúbky ale žiadne nevidno ani necítim. Skúšali sme ryžu, ryžu s mrkvou ale veľmi nezaberá. Banán mu stolicu zahustí ale častosť nezmení. Dlhodobo bral BioGaia ale ten som už vysadila a dávala som Hylak ten tiež veľmi nezabral. Máme isť na gastro, ale zatiaľ sa tam neviem dovolať. Nemáte s tým skúsenosti?

bonaqa2013
23. jan 2015

@rachel978 choď do lekárne a kúp Smectu. Stolicu zahustí a aj pomože. Podávaj podľa návodu.

rachel978
autor
23. jan 2015

@bonaqa2013 skúšala som aj to zabudla som napísať, nepomohlo.

katka2402
23. jan 2015

@rachel978 Ahoj, my sme mali podobny problem... tiez som to pripisovala zubkom. Nepises, ci ho kojis, alebo je na UM. Skus kupit mliecko Nutrilon Low Lactose a rozrabat do ryzoveho odvaru. Nam pomohlo to. A samozrejme nie plne mlieko, ale 1/3 a postupne - po dnoch - zvysovat davky odmeriek. Nam tak povedala doktorka a zabralo nam to. Na papanie sme davali jablcko rozmixovane s bananom a pit slabo vyluhovany detsky cierny caj. Dolezita je hydratacia,ked ma tak casto stolicu aby sa Ti neodvodnil... Drzim palce a prajem skore uzdravenie.

rachel978
autor
23. jan 2015

@katka2402 diky za odpoveď zabudla som napísať kojím ho a papá dosť často, kedže viem, že má také stolice, tak mu dávam papať, kedy chce aj častejšie.
Banán mu chutí aj mu stolicu zahustí ale tu častosť nezmenil. Čierny čaj som neskúšala vyskúšam.
Skúšala som mu dávať ryžu s odvarom, nechcel, nejako som do neho natlačila. Po pol hodine bolo všetko na mne celá ryža aj s odvarom.
Večer spapá aj kašu ryžovú. Takže chuť do jedla má, ani teploty nemá. Len tie stolice. Začalo to jeden večer a myslela som že to má s brokolice, kedže ju mal prvý krat na obed ale pokračuje to už dva týždne a stále rovnako.

andrejta
23. jan 2015

@rachel978 aj môj malý mal jeden čas v tom období problém s riedkou, zelenkavou a častou stolicou, výsledky negatívne. tiež som poskúšala kadečo, doktorka povedala, že u dojčeného dieťaťa je v norme aj keď kaká desaťkrát denne, pokiaľ tam nie je krv. potom sa to nejako upravilo samé. skús po lyžičkách mrkvovú šťavu, buď čerstvú alebo v tescu tuším majú takú v krabici. zvyknú to mať v regáli pri zelenine. a ešte mi napadli probiotiká Infant dophilus, to je taký prášok, musí sa držať v chladničke. jednu odmerku zmiešaj s troškou svojho mlieka alebo vody, nech sa to rozpustí a to mu dávaj jeden krát denne, dlhodobo

rachel978
autor
23. jan 2015

@andrejta no právaže stolicu stále študujem a krv tam nie je. tiež mi to neide do hlavy. Lebo malý je inak v pohode. papá smeje sa, slintá ale to slintá stále, teploty nemá ani neplače od bolesti, len v noci, ale to je unavený a musí kakať. On predtým na začiatku kakal tak často potom v 3 mesiaci sa mu to upravilo a bolo to už len 1 max. 2 krát za deň a teraz to tak rapídne začalo že 6, 7 a 8 krát denne. Pozriem aj tú mrkvovú šťavu. Už som mu chcela dávať príkrmy a teraz neviem ako. Aj som začala a teraz neviem čo mu mám dávať aby sa mu nepohoršilo. Tak na obedy ani neviem akú zeleninu.

loknicka
23. jan 2015

treba vyskusat smectu a pozor na pitny rezim aby nebol dehydrovany. v lekarnach je dostat taky prasok v sacku uz neviem ako sa to vola a my sme to kupovali ked moja mala hnacku aby nebola dehydrovana

andrejta
23. jan 2015

@rachel978 skús zemiak s mrkvou na začiatok. a keď to budeš variť tak tam môžeš prihodiť aj trošku bezvaječných cestovín, nech sa rozvaria a tak mu to zmixuj. a smectu si ako dlho dávala, lebo malému po pár dňoch pomohla

rachel978
autor
23. jan 2015

@andrejta 2 dni som mu dávala, aj som sa smiala, chutila mu normálne som na ňom videla, že ju chce piť.

rachel978
autor
23. jan 2015

@andrejta díky vyskúšam to jedlo. Teraz mi lekárka poradila nejaký Enterol. Skúšam toto mu dávať. Mám pocit že je to na rovnakom princípe ako Smecta, zatiaľ dávam tretí deň. zatiaľ bez výsledku

andrejta
23. jan 2015

@rachel978 hej, aj môj malý to mal ako polievočku sladkú 😀, skús ešte raz a vydržte tak 4-5 dní podľa návodu a uvidíš, či sa nepolepší. to by mu nemalo poškodiť a hlavne veľa tekutín (resp. často dojčiť), ale to asi vieš a aj to tu už dakto písal. neprečítala som si predchádzajúci príspevok, tak uvidíš, držím palce

elu46
23. jan 2015

Môže to byť aj intolerancia na laktózu. Aj mojej malej sa to prejavovalo častou a redšou stolicou, trvalo to až mesiac. Píšeš, že ešte dojčíš, tak by som ti odporučila na niekoľko dni vynechať mliečne výrobky a všetko ostatné, kde sa mlieko nachádza. Po niekoľkých dňoch uvidíš, či sa to zlepšuje.

rachel978
autor
23. jan 2015

Maly často grcal mlieko jogurty som úplne vysadila. Sem tam si len dam tvrdý syr, maslo, tvároh, tak mi radila doktorka. Grcanie sa mu výrazne upravilo. Teraz grca uz len sem tam.
@elu46

rachel978
autor
23. jan 2015

@andrejta diky za radu. Maly teraz spinka uz som podla tvojho návodu uvarila polievku dam mu ked sa zobudí.

womankc
23. jan 2015

@rachel978 môj malý takto kakával, či som kojila , alebo dávala UM potom začal mať doslova rozožratú ritku a aj sem tam krv v stolici, stolicu zelenkavú , tiež mu nič nebolo a potom zobrala lekárka také komplexné testy krvné a vyšla mu intolerancia laktózy. ako sme zmenili mliečko tak do troch rokov som dávala to a bolo to v pohode hneď . po troch rokoch normálne mlieko začal papať a je ho doteraz, doslova keby mohol sa v ňom aj okúpe. Skús sa spýtať lekárky , či by ti aj na to nevzala testy, ako to už neurobila.

dilino
23. jan 2015

chod s nim na gastro za každu cenu či nema nahodou celiakiu aj mojej malej zisťovali tiež to tak začalo že mala hnačky a zistili jej celiakiu do roka a pol mala zdiagnostikovanu môže to byť len niečo banalne ale nieje normalne mať za deň 8 krat stolicu ved to sa nikam ani s nim nemôžeš pohnuť a je to aj pre maličkeho veľmi zle chod zato že pôjdeš na gastro zato nič nedaš ale aspoň uvidiš čo a ako ale chod za každu cenu ja som si zo začiatku myslela že to môže dostať až väčšie dieťa ale mylila som sa mne gastro povedala že aj uplne maličke bäbatka maju celiakiu chod nezanedbaj uvidiš drobčekovi bude dobre veľmi vam držim palce.

rachel978
autor
23. jan 2015

@dilino ja som mu lepok ešte poriadne nezávadzala. Sem tam olízal rožok ale to boli len omrvinky, nemal ešte ani cestoviny. Na gastro chcem isť, ale dnes som tam nevedela dovolať. Len pevne verím a dúfam, že celiakia to nebude.

blahowoman
23. jan 2015

Ahojte mamule. Tak ja tuto noc spala len okolo 4h lebo mojmu 3r od 20h vecera ( od vcera) to ide vrchom aj spodkom!!! Samozrejme strach,ze sa rychlo dehydruje. Mam knizku a v nej som nasla tento recept ktory sme okolo pol noci urobili .je teraz 14.50h a syn je uz ok. Negrcka a uz ani nema vodnatu hnacku uff. Tu je ten recept!!! Vyskusajte ho. Ja namiesto dzusu odstavila 1 pomaranc.

blahowoman
23. jan 2015

@blahowoman je to aj na vracanie aj na hnacky.

dilino
23. jan 2015

@rachel978 moja dcerka tiež mavala hnačky čudne ju bolelo brucho hoci je ťažko zdravotne postihnuta zo začiatku mala celodenu mixovanu rôznu stravu ale ked jej robili testy zistil jej celiakiu preto chod aby sa drobčekovi nepohoršilo 8 krat za noc hnačka ved to sa nevyspiš ani ty ani on a jednak ked ho boli nevie spať čim skôr na gastro ked maš tak si aj priplať len aby vas uprednostnila neviem z akeho mesta si ale ked nevezme ťa jedna že ma veľa deti ihned telefonuj druhej možno to nieje nič važne nechcem ťa strašiť ale pre pokoj a kľud chod aby si si to neskôr nevyčitala aj v niektorych umelych mliekach je lepok preto pozeraj na zloženie ked kupiš ked kojiš daj si pozor čo zješ a ked ti začne trepať blbosti nenechaj sa odbiť a chod k dalšej.

bibistec
23. jan 2015

@rachel978 ak ho kojis nejedz nic mliecne mozno mu vadi aj to

rachel978
autor
23. jan 2015

@dilino díky za rady, asi som zle napísala to nie je 8 krát za noc ale za 24 hodín ale dneska bolo menej bolo to zatiaľ 5 krát a do toho rátam a to čo bolo v noci. Jasné že pôjdem, v pondelok zavolám tej doktorke kde chodím so starším synom, keď nie budem to inak riešiť.

rachel978
autor
23. jan 2015

@blahowoman Dobrá rada, ale môj syn má len 6 mesiacov, ale zapamätám si, možno keď bude starší zíde sa.

dilino
24. jan 2015

@rachel978 to treba čim skôr nielen preto že je to zle ale určite drobček aj trpi lebo ho to boli čim skôr chod ak ti povie že musiš čakať volaj k druhej a aj si priplať nech mu urobi komplet vyšetrenia a možno to nebude nič važne ale istota že ho daš vyšetriť a budeš to mať na papieri je najlepšie ak ťa pošle na gastroskopiu chod to maličke deti uspavaju takou slabou narkozou nečakaj absolvuj s nim všetky vyšetrenia aby ti bolo všetko jasne že ako je na tom moja dcerka ma špecialnu stravu a už je dobre a samozrejme pravidelne kontroly bez nych to nepôjde ale zatiaľ nieje dôvod na paniku ale neodkladaj tie vyšetrenia aby maličky netrpel

rachel978
autor
28. jan 2015

tak som bola na gastro a odchádzala som z tade ako oplieskaná. Lekárka mi povedala, že to má alergiu na moje mlieko že mám prestať dojčiť a prejsť na Neocate. čiže na 24 hodín vysadiť a nasadiť Neocate

Áno mal problémy keď to zhrniem, tak v novembri dosť grcal, až sme sa dostali do nemocnice, kde nikto s ním nič nerobil tak nás poslali domov s tým, že reflux nemá a že mu mám dávať Nutriton, ten som dala raz, lebo sa z neho tak zgrcal, že strašné. Potom som vysadila všetko mlieko a nechala som to tak. Grcať prestal až som sa čudovala, že niektoré dni vôbec nič. Prestal aj mal častejšie stolice, ale zistili mu z výteru že tá ma nejaku e-coli. bola preliečená ATB.

Teraz v januári sme začali s príkrmami, to už mal 5 mesiacov a vtedy sa mu na tvári vyhodili fľaky, asi egzém, zmizol po sudocreme.

A v decembri chytil od staršieho syna kašeľ z toho mal chytené priedušky, bral ATB

A teraz o 3 týždnoch dostal tie hnačky, či vlastne častejšie stolice. Súčasne aj okolo pipiká a na vajčkach sa mu také fľaky vyhodili, dala som mu na to tiež sudocrem, už to skoro nemá.

A včera lekárka povedala toto o alergii na laktozu mojho mlieka. Tak som ostala z toho v šoku, lebo ja chcem kojiť a aj som si našla iné infos na manile.sk. Lekárka stanovila dg len na základe infos.

Inak malý prospieva. teraz od decembra do januára keď sme prišli s tými stolicami k lekárke, tak za 5 týždnv pribral 760 g. tak z hmotnosti pri prepustení 4130 g má teraz 8360 g.

Inak aj starší syn mal presne také problémy v jeho veku, keď bral ATB. Nikto to neriešil žiadne gastro, najprv mal dlho hnačky, potom zápchy. a žiadna alergiiu na mlieko nemá. Tak ja už tomu nerozumiem.

Inak som si včera uvedomila, že tu dietu na mlieku som nedoržiavala presne, tak že musím byť dôsledná.
Neviete mi poradiť čo mám robiť. Zatiaľ ho stále kojím. Inak som nášla náznak zub hore, dole už má 2 zuby.

.

rachel978
autor
28. jan 2015

Inak sa mi zdá, že má tých stolíc menej včera boli 4 ani jedna vodnatá, všetky praženicové.

rachel978
autor
28. jan 2015

Teraz ma napadlo, že dlhodobo berie Espumisan, toto nemôže robiť problém?

ajana1
28. jan 2015

ak ste len prednedavnom zacali s prikrmamy moze to mat aj z toho. Predsa len chvilku trva kym sa zaludok prisposobi. urcite ho nenapchavaj zbytocne chemiou. ta moze z dlhodobeho hladiska viac uskodit ako pomoct.

rachel978
autor
28. jan 2015

@ajana1 ja nechápem ani tú lekárku, ani raz sa nespýtala ako prospieva, veď na ňom vidno, že nie je chudý ani malátny, ani urevaný, on je mimoriadne kľudné dieťa. A hneď mu mám dať UM. Ja som z toho doteraz hotová, zajtra jej mám volať ako to mlieko zabralo a ja som mu nedala ani kvapku. Neviem čo jej poviem.

ajana1
31. jan 2015

@rachel987 a musíš jej volat? Ak nemusíš určite nezačínaj s um. Byt tebou by som pockala pár dni či sa to upravi. Inak nás chlap má skoro rok a stále kaka 3-4 krát denne ;)