Mumps v Michalovciach

lamias
20. dec 2013

Ahojte.
Na sviatky máme ísť s manželom na návštevu ku jeho rodičom do Michaloviec, a práve hovorili v TV, že sa tam rozšíril mumps. Som v 27.týždni tehotenstva, a nechcem riskovať zdravie nášho malého a ani svoje. Snažila som sa mu to vysvetliť, že tam kvôli tomu nechcem ísť. Zo začiatku to chápal, no teraz tvrdí, že som príliš paranoidná a že nám nič nehrozí. A ja neviem, čo mám robiť. Zase budem ja za tú zlú, ktorá si hľadá výhovorky, prečo neísť k jeho rodičom, ale ja sa fakt bojím, že sa nakazíme. Potaďte, čo mám robiť?

pingu1
20. dec 2013

ak si ho prekonala, tak ti uz nehrozi. ale radsej si to prever u gynekologa. pliaga ciganska to tam siri

tin007
20. dec 2013

@lamias tu najdes nejake informacie http://www.primarnykontakt.sk/spravy/v-okresoch...
Ked sa pozries do EPISu (www.epis.sk) http://www.epis.sk/AktualnyVyskyt/PrenosneOchor... uvidis aj vyvoj (zvol si konkretne mumps a daj si zobrazit graf)

ivuska1680
20. dec 2013

ahoj,
aj ja idem s 19 mes. synom do Sobraniec....ale nemam nejako strach....ved aj v MI su tehulky a keby to bolo az take vazne
tak by konkretne hovor. opatrenia aj pre tehulky....mozes si napr. zobrat rusko na usta.....) a idete vlakom alebo autom?

janeita
20. dec 2013

@lamias pokiaľ jeho rodičia nebývajú priamo v rómskej osade tak by si sa tak nemusela báť. Vieš kolko tehotnych žien je v Mi? A žijú i bez toho aby vedeli že nejaký mumps je.
A ak ideš na návštevu len k rodičom tak sa netreba zdržiavať na verejných miestach, typu hypermarkety a dodržiavať základné hygienicke návyky.

linda20111
20. dec 2013

@lamias Ahoj, na tvojom mieste by som k nim kludne isla, ale vyhybala by som sa miestam kde sa nachadzaju cigani- okrem ich osady sa vyskytuju hlavne v okoli hypermarketov, v nemocnici a na namesti. Pokial budete s jeho rodicmi len u nich doma, tak by sa nemalo nic stat, ak teda neboli v poslednej dobe v kontakte s nimi aj oni niekde pri nakupoch a podobne.

mimikas
20. dec 2013

Ja by som nesla

janinah
21. dec 2013

predpokladám,že v MI vystupiš z auta,vojdeš do bytu/domu a o pár hodím znova nastúpiš do auta,tak? oveľa väčšiu šancu na chorobu akúkoľvek máš vo vašom obchode,MHD,kostole.....

lamias
autor
21. dec 2013

práveže tam ideme vlakom, vystupime na vlakovej stanici a pride po nas svokor.... Jasnacka, ze nebyvaju v osade, ale urcite boli na nakupoch v hypermarketoch a v meste. a neviem, ci som v detstve prekonala mumps... vobec netusim.

kamilkka
21. dec 2013

mňa by zaujímalo, čo k tomu celému povedia anti očkovacie mamičky...
a hlavne čo povedia, ak sa mumpsom nakazí ich neočkované dieťa...
žiaľ ohrozuje to aj nás všetkých, moj malý ešte nestihol byť očkovaný, tak mám trocha obavy iked sme od michaloviec pomerne ďaleko... no ked si predstavim, žeby to synovi mohlo spôsobiť neplodnosť, nie je mi do srandy 😖

salome_82
21. dec 2013

Ja by som tam nešla. Tuším som niekde čítala, že mumps sa šíri vzduchom, načo riskovať...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martinamk
21. dec 2013

@kamilkka mumpsom sa moze nakazit aj ockovane dieta...sama som toho zivym prikladom 😒 ...ale sranda je ze z kazdej temy ktora sa tyka nejakej choroby proti ktorej sa nahodou ockuje, tak sa to zvrhne na boj medzi ockujucimi a neockujucimi...

lienockaa
21. dec 2013

Neboj sa,chod..a zdrzuj sa hlavne u nich doma..nesla by som tam,kde sa zgrupuje vela ludi,inak v pohode..napr.ja osobne som mumps nemala a moj brat ho mal..izolovani sme nijako neboli,spala som v tej istej izbe,akurat sme nesmeli po sebe jest,alebo pit..a nedostala som ho..ockovana niesom..velka pravdepodobnost,ze svokrovci mumps mali,takze z marketu ho nedonesu..nebala by som sa..co maju hovorit tehotne sestricky a lekarky?k nim predsa chodia rozni,aj potencialne nakazeni a mozno aj realne chori na mumps..proti mumpsu sa u nas ockuje od r.1987,ak ste starsie rocniky,tak velmi pravdepodobne ste ockovani neboli..bud ste prekonali,alebo nemali..

salome_82
22. dec 2013

@kamilkka Na mumps môžu ochorieť aj očkovaní jedinci, keďže nie každý si na mumps vytvorí protilátky ;)

tin007
11. jan 2014
renee17
11. jan 2014

@lamias Ak ho máš dostať dostaneš nie len v Michalovciach sory za úprimnosť ale mums je virusovy moja dcera ho dostala aj napriek tomu ze bola ockovana a nie sme z Michaloviec.

vejula
12. jan 2014

@renee17 čavky ak sa môžem spytať odkial si? Kedy preonala dcerka mumps? Ake ste mali priznaky? Ďakujem 🙂

renee17
12. jan 2014

@vejula Ahoj, sme s bj, mala prekonala mumps tzv.zapal slinych zliaz pred mesiacom obojstrany hnisavy príznaky opuch tvare a hrcka pod uhlom sanky bez teplot, no moja je furt v niecom vynimocna po mesiaci znovu ma momentalne teraz zapal slinych zliaz ale nie uz hnisavy znovu opuch a bolest to je malo kedy ako som pisala vynimocne.Ta hrcka nezmizla akurat dnes sme boli v ke za primarom kvoli tej hrcke a budu nas sledovat jeden krat za 2 mesiace kontrolne usg a ASLO v krvi ak hrcka nezmizne musime ist na zakrok ju odstranit.

marcy30
12. jan 2014

@kamilkka poznam v mojom okoli tri pripady ockovanych ludi, ktori sa mumpsom nakazili....nechapem, preco utocis na neockujuce mamicky....a co povies ty, ak sa ti nakazi zaockovane dieta? fakt si myslis, ze ockovanie ta pred mumpsom ochrani???

renee17
12. jan 2014

kamilkka
@marcy30 neochrani ockovanie moja ma po mes.znova nasli jej v krvi ten virus pokial si telo nevytvori dostatocne mnozstvo protilatok tak sa to moze zopakovat viem podla dcery

renee17
12. jan 2014

@martinamk Mala si ho iba raz ale sa ti opakoval?

marcy30
12. jan 2014

@renee17 😉 dufam, ze sa toho rychlo zbavite. Aj vies kde sa nakazila? Kolko ma rokov?

aduskatt
12. jan 2014

mumps som prekonala aj ja v detstve, bolo to povazovane za beznu detsku chorobu a nerobila sa z toho ziadna veda🙂 drzim palce, rychlo sa vyliecte

martinamk
13. jan 2014

@renee17 mala som ho raz...zvykne sa aj opakovat? Som tak tajne dufala ze uz mam protilatky a tym padom pokoj

martinamk
13. jan 2014

@renee17 fuha teraz citam ze sa to dcerke vratilo 😒 cim sa to lieci?

tin007
13. jan 2014

@renee17 Ako dieta (asi 6 rocna) som mala mumps s vyraznym zapalom slinnych zial (doslova som vyzerala ako skrecok). Tiez som mala hrcku, casom sa vstrebala. Inak si na tu chorobu pamatam, ze som bola doma, mala som okolo tvare a hlavy plienku uviazanu, ta drzala zohriatu plienku a to bolo vsetko; s bratom (ktory ho dostal tiez) sme sa hrali.

renee17
13. jan 2014

@marcy30
@martinamk
@martinamk Takze baby dcera ma 5r., dnes som bola u dr.mumps kazdy ma len 1 krat v zivote u mojej dcery je vraj je zahada ze aj napriek ockovaniu ho dostala potvrdenim aj z krvy.To ze po mesiaci znovu opuchla uz je vraj len cisto zapal slinej zlazy ze je taka choroba kde sa moze opakovat aj 3 /4 krat do roka.U kazdeho ojedinele ako napr. zapal nervu, angina... A tu hrcku co ma je na pozorovanie ASLO,REUMATOLOGIA A USG ak nieco zle ihned mame ist do ke a vybrat to von a ak to bude pretrvat bez tazkosti vzdy tej istej vel.tak taktiez von.Dnes mi bolo aj povedane ze sa to moze aj vstrebat ze to je nasledok z mupsu.
@tin007 ako dlho sa ti stracala ta hrcka? kde si ju mala?moja ma ju pod uhlom sanky

tin007
13. jan 2014

@renee17 Mala som ju na pravej strane mozno 1 az 1 a pol cm od uhla sanky a aj rok, mozno dlhsie (viem, ze mama hovorila, ze si to nemam tlacit). A parkrat, ked som bola chora, tak sa mi akokeby "vratila" - na tom mieste sa mi znovu urobila a po chorobe zmizla.

tin007
3. feb 2014

Pozeram, ze nadalej su clanky o tom, ako sa mumps siri - uplne jasne je pomenovany dovod - nedodrziavanie karanteny http://udalosti.noviny.sk/z-domova/17-01-2014/l... Tak nerozumiem potom tomuto: "Najviac nakazených úrade evidujú v rómskej osade Podskalka. Mnohí tu totiž podcenili povinné očkovanie." Ako podcenili? Ze neockovali? Ak je to tak, preco to v clanku nenapisu? Alebo je to inak a nehodi sa to napisat, ze boli ockovani a aj tak ochoreli? Vsak uvidim co presne bude v podrobnej sprave RUVZ Michalovce za januar.