Ovčie kiahne a pobyt vonku

iwkac
18. mar 2014

Mozeme ist von ak má syn-8 mesiacov ovčie kiahne?viem,je to vírusové....no ale keď je tak krásne vonku....

maznacik007
18. mar 2014

@iwkac nie kiahne nesmu zachladnut lebo sa mu vyhadzu dovnutra a na sliznice .... treba vydrzat aspon par dni ... a uz vobec nie medzi deti do MC a na ihrisko ....
ak sa mu uz susia a nevyhadzuju nove tak na chvilu ked je teplo ale nie medzi deti

iwkac
autor
18. mar 2014

No ked on ich ma prvy den,dakujem...

alami
18. mar 2014

@iwkac vydrž dnu, keď sa mu niečo skomplikuje, budeš nešťastná.

iwkac
autor
18. mar 2014

No jasne,vydrzim,nechcem mu ublizit....

katkas1
18. mar 2014

@iwkac ja som bola s detmi doma 4 tyzdne s kiahnami a prezili sme

annazozelenehodomu1
18. mar 2014

S kiahňami sa nesmie chodiť von, nášmu sa nové a nové vyrážky vyhadzovali 2 týždne, mal ich strašne veľa, aj v ústach. Takisto sa nesmie dieťa kúpať. Prvý deň je len začiatok, môže dostať aj teploty a ak by sa kiahne prechladili tak ďalšou komplikáciou je zápal pľúc.

molka
18. mar 2014

@annazozelenehodomu1 prečo sa s kiahňami nesmie kúpať? Nám Dr. kúpanie dovolila, boli sme pri mori a dcéra bola každý deň vo vode. Do týždňa bolo po kiahňach.

iwkac
autor
18. mar 2014

Aj mne dr.povedala,ze kupat nie,iba sprchovat,mal zo aj starsi syn,a sprcha iba pomohla....

inffinity
18. mar 2014

Moje mala je mela pred dvemi tydny v den vysypu sem s nou cestovala autem na prazdniny a tam behala cely tyden venku..za tyden bylo po vsem..super prubeh..ale nekoupala sem ji aby se ji to nerozmocilo..az se odlouply vsechny stroupky az pak sem dovolila koupat..

annazozelenehodomu1
18. mar 2014

@molka náš malý mal neskutočne veľa vyrážok a veľmi veľké chrasty. Chrasty po kiahňach sa majú nechať odpadnúť samé, ak sa zoškrabú tak ostanú po nich také jamky- jazvy, ktoré hlavne na tvári je dosť vidieť. Pri kúpaní sa chrasty môžu aj odmočiť a tak odpadnúť, a to je tiež " nasilu", alebo pri sušení uterákom sa môžu nechtiac odlúpnuť a potom ostanú po nich jazvy.

molka
18. mar 2014

@annazozelenehodomu1 my sme boli pri mori a slaná voda pomáha chrasty vysúšať, jej sa to extrémne rýchlo vysušilo. Malá si jednu chrastičku sama prstami odlúpla, tam mala pár týždňov jazvu, ale teraz už nemá vôbec nič. Ja som práve rozmýšľala, že ak dostanú aj mladšie dve dcéry kiahne, tak im budem doma robiť kúpeľ s morskou soľou.

danielalen
18. mar 2014

až po desiatich dňoch môže ísť von.

annazozelenehodomu1
18. mar 2014

@molka To je dobre, že mala takýto priebeh. Náš mal aj teploty , celý bol obsypaný , aj v ústach, všade, ani plienku nechcel mať aj tá mu vadila tak ho všetko svrbelo.Strašne sa doškriabal, hlavne v noci. To sa nedalo ustrážiť , aby sa neškrabal. Mal vtedy dva roky . Možno naozaj tá slaná voda to vysúšala.

molka
18. mar 2014

@annazozelenehodomu1 My sme malej dávali niečo proti svrbeniu a potom ju to vôbec nesvrbelo. Ona iba prvý deň teplotovala a vracala, potom dostala lieky, kúpala sa v mori a viac sme ani nevedeli, že má kiahne.

petsac
21. mar 2014

čo lekár to iný názor, čo mamička to iný názor ,no odporúča sa 10 dní držať dieťa mimo okolitého sveta, po 10 -tich dňoch môže vonku na vzduch, nie do kolektívu.

petsac
21. mar 2014

Počas prvých 10 dní, sa neodporúča isť vonku preto, lebo:
1. dieťa má počas kiahní zníženú imunitu , a tak môže ľahko ešte niečo schytať...taktiež v tomto čase môže nakaziť iných..
2. ak sa kiahne nachladia, dieťatko začnú vyrážky bolieť
3. chlad, môže spôsobiť, že sa ovčie kiahne stiahnu pod pokožku a potom je tam večšie riziko, že sa môžu infikovať vnútorné orgány, čo môže spôsobiť závažné ochorenie, či komplikácie

petsac
21. mar 2014

Do kolektívu sa doporúča až po odpadnutí chrastičiek.

petsac
21. mar 2014

Do kolektívu mám na mysli do škôlky, do školy, do obchodnýych centier...

matozazzo
21. mar 2014

Vsetko zavisi od toho aky ma priebeh. Starsej sa tvorili dalsie kiahne asi 4 dni, do toho mierna teplota, az po prvych chrastickach,asi po tyzdni, sme sli na chvilu von. Nedoporucuje sa ani zima ani prilis teplo. Spat do skolky sla asi po 10 dnoch. Mladsia mala asi 50. Prve 2-3 dni sa vyhadzala na 3.- 4.sa zacali robit chrasticky, uz sme sli na ch ilku von a po tyzdna bola ok a sla do skolky. Infekcne je to 2-3 dni pred 1.vyrazkou a potom tusim kym sa vyhadzuju. Ked sa urobi na 1.vyhodenej kiahni chrasta uz to bude len lepsie 🙂

moonlighting
26. júl 2016

Kiahne počas leta, teraz v týchto teplých dňoch keď nehrozí prechladnutie, myslíte že uškodí? Samozrejme nie do kolektívu, len na dvor či k babke.

sandri
26. júl 2016

@moonlighting my prave koncime s kiahnami. Doktorka mi povedala, ze kym su pluzgiere, tak von fakt len na chvilku a len do tiena, ze sa nesmie ist na slnko. Ked uz su chrasty, tak sa von moze chodit, ale treba davat pozor, aby si ich dieta pri hre nestrhlo. A ze tie miesta, kde bolo dieta vyhadzane, sa vraj tento rok neopalia, ze sa nemam zlaknut, ked bude dieta flakate - aj preto som sa vyhybala slnku s malym.

zuz02
26. júl 2016

Na dvore alebo u babky podla mna v pohode. Len by som s nimi nesla na priame slnko. Ale ak sa bude hrat niekde v tieni, tak v pohode. A nemalo by mat teplotu.

lienkaviva
26. júl 2016

@moonlighting aj my sme chodili k babke ale až keď ustúpili teploty. Dostali ich obidvaja synovia tak sa to ani inak nedalo

moonlighting
26. júl 2016

S teplotami určite nie, my zatiaľ neteplotujeme, do rána sa mu vyhodila asi osem akýchsi pupáčikov takže ešte nemám ani kiahne potvrdené, len sa dopredu informujem a študujem čo sa kiahní týka aby som bola ako tak pripravená keby náhodou. Ďakujem 🙂

moonlighting
26. júl 2016

Malému sa práve asi pred týždňom vyhodil na kolienku asi 0,5cm koliesko pľuzgierika vodového a potom sa mu z toho spravilo také veľké zapálené koliesko na ktoré nám Dr. dal Herpesin a Framykoin. Prikladám foto. Neviem ale či to má niečo s kiahnami. A dnes ráno takéto pupáčiky či vriedočky na hrudníku + dva na chrbátiku.

sandri
26. júl 2016

@moonlighting moj maly mal na tele presne 7 ks vyrazok. Tiez si Dr. nebola ista, ze su to kiahne. Ale sprievodne priznaky boli kiahnove (najprv den horucka, potom vysyp - pluzgiere, neskor z pluzgierov chrasty, k tomu mierne cervene hrdlo a troska soplik). Ale nakoniec sme sa s Dr dohodli, ze ked bude dovod brat malemu krv, tak mu da rovno vysetrit aj protilatky na kiahne - ci ich skutocne prekonal.

paulinahikes
18. jún 2022

Ak ma dieta kiahne moz3 sa ist k moru,ma niekdo skusenost

paulinahikes
18. jún 2022

@molka dobry vecer prosim vas kolko dni mala kiahne kym ste isli k moru aj mi mame letiet vo štvrtok a mame 3 den kiahne čiže v den odletu to bude 6 dakujem

laveron
27. jún 2022

@paulinahikes dobry den. Prosim, ako ste nakoniec dopadli? Boli ste na dovolenke? Aky priebeh malo Vase dieta?
Dakujem