Čo znamená mykanie hlavičky a striasanie u dieťaťa?

simonka23062010
9. jún 2011

Ahojte mamicky, mam velke obavy o moju 11mesacnu dcerku. Pozorujeme u nej zvlastne mykanie hlavicky a obcasne trasenie. Snazila som sa precitat co najviac info, no nic mi to nedalo... ☹ ☹ ☹ teraz v pondelok ideme na neurologiu, no ja sa velmi bojim, co to moze byt.
Dcerka s nam narodila presne na stanoveny termim. Porod trval par minut. Vsetko bolo uplne ok. Po cca tyzdni doma zacali koliky, stracanie mlieka... Prebdene noci, uspavanie na rukach trvalo niekedy niekolko hodin. Denne sme ju nosili na rukach - az do cca 7mes. Od 9mesiacov sama krasne chodi.
nasa pediatricka nas velmi chvali, vraj je velmi sikovna. To ma tesi, no ona nechce byt v kare, neda rucicku, takze na prechadzku sa s nou neda ist.
A teraz to zvlastne mykanie -tykanie hlavou. Urobi to denne aj 100 krat, casto sa az zatrasie. CO TO JE? Som zufala, prosim poradte ak mate niektora skusenost. Budem vam vdacna.

monika15
9. jún 2011

radsej chod k lekarovi cim skor......
ked aj nieco je tak nech sa to najde hned, a mozete zacat liecbu......

ale neboj, mozna len nejaky zly zvyk videla niekde.....

nas tiez sa naucil od babky ze hadzal hlavou a ked prestala ona tak aj maly prestal.......

simonka23062010
autor
9. jún 2011

dakujem monika, v pondelok sme objednane. snad budes mat pravdu a bol by to len zlozvyk

maggie2
9. jún 2011

@simonka23062010 a aké ste mali očkovania? A kedy? Ako ich znášala?

simonka23062010
autor
9. jún 2011

ockovanie po narodeni a 2x po sebe do oboch noziciek - tam sme mali miernu teplotu a este ten gelik do pusinky proti hnackovym ochoreniam
preco? je aj to dolezite?

maco
9. jún 2011

@simonka23062010 moj syn to mal tiez. Do jednej strany mykal hlavickou, akoby nejaky tik, alebo co a tiez ho striasalo. My sme uz ale od 4 mesiacov pod dohladom neurologicky, lebo po ockovani dostal epi zachvaty (pred ockovanim spokojne a zdrave dieta). Ockovania sme odlozili, odvtedy je ok, to mykanie mal v cca 10 - 11 mesiaci, trvalo asi 1,5 mesiaca. Neurologicka tiez presne nevedela, ci to ma len nejaky tik alebo sa u neho prejavuje nova forma epi zachvatu, dostali sme lieky a preslo to, postupne sme lieky vysadili a odvtedy to nemal. Drzim palce, nech to rychlo prejde a nie je to nic vazne.

simonka23062010
autor
9. jún 2011

dakujem, po navsteve u neurologa napisem co sme sa dozvedeli.
dakujem vsetkym mamickam za info a podporu.

maggie2
9. jún 2011

@simonka23062010 neznepokojuj sa, a vyčkaj čo Ti povie lekár, snáď to naozaj nie je vážne. Ale očkovania v istom promile prípadov môžu spustiť rôzne neurologické ochorenia, hoci lekári to veľmi neradi priznávajú. Boli ste vôbec informovaní o tom, čo všetko Vášmu dieťatku napichali a s akými rizikami treba eventuelne rátať? Je to zákonná povinnosť lekára, informovať rodiča.

maggie2
9. jún 2011

@maco Ktovie, či to Vaša lekárka nahlásila na ŠÚKL ako nežiadúci účinok vakcíny, lebo to majú povinnosť nahlasovať. Lebo realita je taká, že väčšinou nenahlasujú, a potom to tak vyzerá, akoby boli vakcíny úplne neškodné a bezpečné.

maco
9. jún 2011

@maggie2 podla mna to nehlasila, ale som rada, ze je aspon ustretova a vyhovela mi ze zatial nechcem ockovat, mame to odlozene na neurcito, ale to ona este nevie, ze ja ockovat nedam vobec 😨 Maly je teraz zdravy, a nechcem riskovat, ze by sa mu znova vyskytli nejake zachvaty. Uz som aj zmierena s tym co nas caka pri odmietnuti ockovania.

00matula
13. jún 2011

@simonka23062010 Ahoj ,moja dcerka ma 10mes a tiez to iste robi ako ty opisujes..Ja som si vsak vsimla u nej, ze sa strasie napr. ked kaka alebo sa nejak hra a pritom si daco dzavoce. Podla mna len napodobuje nieco, ci niekoho. Napis, ako si dopadla u Dr. 😕

jonas17
13. jún 2011

@simonka23062010 nechcem ťa strašíť, ale kámoškina neter mala niečo podobné a zistili jej epilepsiu, z očkovania. ale ona aj dávala oči akoby stlpkom. ale celé to trvalo len pár sekúnd, akoby ju niečo striaslo. tak viac neočkujú, pomohla jej alternatívna liečba. ale opakujem, nemusí to byť to isté, viac ti povie lekár...drž sa, nech ste v poriadku a zváž dalšie očkovania...

kvetinqa
14. jún 2011

@simonka23062010 ako ste dopadli na neurologii?

simonka23062010
autor
18. jún 2011

ahojte mamicky, nas lekar lezi v nemocnici, tak ideme tento pondelok. dam vam vediet. dakujem za vase informacie. inak simonka to robi uz menej, tak snad to bude len nejaky zlozvyk.

kaja73
18. jún 2011

@simonka23062010 Moj to robil tiež aj 100 krat za den,zacalo to cca 10 dni po druhej hexe a trvalo 2m.Potom to ustupilo.Ja si myslim,že to mal z očkovania,lebo mal aj ine problemy po nom.

ruthke
19. jún 2011

To iste bolo u dcerky po prvom ockovani, robila to najma ked bola velmi unavena a pri zobudzani. Skoncili sme na neurole a EEG, ale nastastie su tie krce neskodne, nejde o epilepsiu. Casom to ustupilo, ale tento tyzden nas caka dalsie ockovanie a ja mam strach. Pediater aj manzel to nespajaju s ockovanim, ale som si dost ista ze to zacalo prave po nom. Velmi drzim palce a napis ako si dopadla. (To EEG inak nebolo nijak strasne, keby ste tam nahodou skoncili).

teodorka
19. jún 2011

@ruthke myslis ze su neskodne? podla mna tak male dieta ak je zdrave nema mat preco krce len tak bez priciny .To Ti mozno povie teraz dr ale.tiez si myslim ze kazde dalsie ockovanie moze byt spustacom roznych neurologickych poruch ....kamaradka takto zacala mat epi zachvaty az po ockovani v 13 rokoch .

maco
19. jún 2011

@ruthke urcite velmi zvaz dalsie ockovanie, ak uz po prvom mala taketo prejavy, dalsie ockovanie jej to moze velmi zhorsit. Nas dostal po prvom poriadne zachvaty, boli sme tyzden na JIS-ke - nieco take uz nechcem nikdy zazit. Pri druhom preockovani som doktorke povedala, ze si myslim, ze to mal z ockovania, tak preventivne som ho musela nadopovat diazepamom a berieme este aj kazdy den lieky, takze s takym oblbnutym som isla na druhe ockovanie. Hodinu po - , o tri hodiny a este aj vecer mal naznaky zacinajuceho zachvatu, ale preslo to. V jednej ruke dieta, v druhej mobil a natukana zachranka, keby zacal mat krce. To ma presvedcilo, ze som mala pravdu a ma to z ockovania. Predtym som ockovanie neriesila, nebola som proti, ale ked sa stalo toto, som rozhodnuta NIKDY ho uz nedat nicim ockovat. Bojim sa ako cert kriza, ze by sme zas skoncili na JIS-ke, je hrozne vidiet, ako vam doktori ozivuju modre dieta v krcoch.

ruthke
23. jún 2011

@teodorka
Teodorka, na EEG sa len vylucil typ krcov, ktory sposobuje poskodzovanie mozgu a zaostalost vo vyvoji (Westov syndrom). Babatka mozu mat krce ktore vyzeraju velmi podobne, ich dovod zostane neznamy a samy ustupia, bez toho aby na babatku zanechali nejake nasledky.Tak sa im hovori "neskodne". Tie jej krce boli dost nenapadne, a ja som vobec nevedela ze na tych pohyboch je nieco nenormalne, moj muz si to nevsimol vobec, a ja som si myslela ze predsa babatka obcas strasie alebo mavaju take nekoordinovane pohyby. Uplne nahodou som narazila raz na video babatka s Westovym syndromom, a uvedomila si, ze to co robi dcerka je tomu dost podobne. Moja mama mi povedala, ze ja som to robievala tiez a ani ju nenapadlo to riesit. Ktovie.
Som zhrozena z toho kolko deti ma negativne a vazne reakcie po ockovani a ako sa o tom malo hovori, lebo to vraj nie je dokazane. Asi jedini, kto ma zaujem aby sa to skumalo su rodicia toho maleho percenta deticiek, ale to zial nestaci.

ruthke
23. jún 2011

@maco
Vobec sa Ti necudujem ze neplanujes uz dat maleho ockovat po tom co ste prezili, je skvele, ze si mas ustretovu lekarku. Moja dcerka nemala az taku drasticku reakciu, bolo to dost nenapadne a uz tie prejavy zmizli. Nezda sa, ze by na dcerke zanechali nejake stopy. Riskla som druhe ockovanie, velmi ju sledujem, ked na nej uvidim co len najmensie priznaky, ani ja uz ockovat nedam. Dufam, ze som sa rozhodla spravne.
Chcela som sa spytat, p otom prvom ocovani mal Tvoj syncek horucku? Lebo lekari tvrdia, ze krce byvaju z horucky. Moja mala na ockovanie nereagovala vobec, ziadna zmena v spravani, ziadna zvysena teplota, ziadne podrazdenie v mieste vpichu, skratka nic.

maco
23. jún 2011

@ruthke nie, nemal po ockovani ziadnu horucku, este som bola rada, ako dobre to znasa, a potom toto...

tami_tami
23. jún 2011

ahojte nedavno som riesila tento isty problem - maly mykal hlavou prevazne do lavej strany - robieval to ked sa velmi tesil a vystrajal alebo ked pozeral telku... tiez sme mysleli ze zlozvyk ale rozmyslali sme ze pojdeme pre istotu aj k neurologicke... a dnes zacal pocas spanku poobede plakat, horucka - utekali sme na pohotovost a maly ma akutny zapal stredneho ucha - takze aj to mohla byt pricina - uvidim ci to bude robit aj po vylieceni, no mam info od znamej, ze jej mala to robila a tiez preplachli usko na ORL a uz to potom nerobila - cize problem mozno hladat aj v uskach 😉 vela stastia a skory ustup tychto zlozvykov vsetkym prajem 😉

intra33
15. dec 2011

@simonka23062010 ahoj
moj syn ma podobny problem a tiež hladam vela info o tom ... Prosim ta ako ti to u lekara dopadlo čo ti povedali??? Ja mam termin až o tyzden a som velmi netrpezliva... Dakujem

intra33
16. dec 2011

@tami_tami ahoj,mali ma podobny problem,skoncilo mu to po vylieceni? Dakujem

tami_tami
16. dec 2011

@intra33 ahoj robil to ale uz prestal - dalsi z jeho zlo 😉 zvykov

dajka999
17. feb 2012

simonka23062010 reagujem na tvoj prispevok,lebo moja mala dcerka ma pol roka a zacala sa nejako striasat vobec nemyka hlavickou len sa za den cca 15x strasie...a toto pred tym vobec nerobila,mam aj synceka su to dvojicky a ten to vobec nerobi...tak zacinam premyslat cim to moze byt zimka jej nie je tak teda neviem tiez cim to vobec moze byt...?! :O ☹ ak by to trvalo dlksie ako tyzden navstivime aj my lekara ...

celiakia
17. feb 2012

Ahoj aj moj malinky sa cely roztrasie, ked sa hraje a hlavne ked nieco chce, ci uz hracku alebo chce papat, alebo babku.Doteraz som to povazovala len za prejav jeho chcenia. Tiez ma dvojicku sestru ale ta to vobec nerobi. No obaju su velmi rozdielny.

zeleny_cajik
28. jún 2012

@simonka23062010 ako ste dopadli? Moja mala zacal robit dnes to iste, co tu popisujes 😒

mariast
20. nov 2012

dievcata ziadna nepise ako to dopadlo, moj syn ma taky akoby krc a aj sa strasie, pri horuckach sa to zhorsi

mirip
20. nov 2012

@simonka23062010
nemaj obavy, mne to staršia robila do 1,5roka asi 3x, kývanie hlavičkou presne ako opisuješ, ja som sa stresovala no ako prišlo tak aj odišlo, neurologička je podľa mna zbytočná, je to len a len zlozvyk....deti toto robievajú je to akási upokojovací proces.....ukľudńujú sa tým, a ako to začala tak aj prestane sama od seba, po čase sa to možno zopakuje ale tak isto prestane, žiadna epilepsia nič, skrátka sa ukľudňuje

cicka22312
20. jan 2013

@dajka999 Ahoj ako si dopadla u doktora este to robieva tvoja mala ze sa strasie?? lebo aj moja to robieva a to ma 7 mesiacov