Dusivý kašeľ a zatekajúce hlieny u ročnej dcérky

mirkafi
22. okt 2012

ahojte, prosim vas o radu, uz som zufala. Mam dcerku 1 rok a tyzden a uz tyzden ma hrozivy dusivy kasel a nenormalne vela zatekujich hlienov. Zacalo to ako normlana nadcha, kedy mala zacala kychat aj 50 x za den a obcas vybehol nejaky ten soplik - biely alebo ciry. spustila som vysavac a odsavala. pridala som jej kvapky fenistil (5 kv. rano a vecer) a zmykala citron do caju. Mala odmieta pit tekutiny akekolvek okrem umeleho mlieka, ale liala som to do nej takpovediac na silu a podarilo sa aspon 80 ml za den, co je velmi dobry vykon. Po jednom dni nadcha ustala a zacala pokasliavat - dusivo cez den. na treti den sa uz neskutocne dusila a zatekali jej sople do toho - nevedela som ich odsat ani po pouziti vincentky, libenaru alebo physiomer baby. utekala som k lekarke a ta mi poradila nasadit kalciovy sirup (lebo mala stracala hlas) + stoptussin, nadalej fenistil. a to v tu noc sme uz boli s partnerom v pohotovosti lebo o 1.30 rano sa zacala dusit - trvalo to aj 30 minut - neustaly dusivy kasel, odsavanie nepomahalo lebo malo co vyslo z nosa, cerstvy vzduch - zabalena v deke + ciapka, tiez nie, az po podani sirupu proti kaslu nam to po 15 minutach ako tak preslo a mala spala dalej. Takto sa to opakovalo aj pocas dna a noci 3 dni, tak som opat utekala k lekarke a tami pridala sirup trifed, ze to zaberie. Cez vikend som nasadila trifed a stoptusiin, klciovy sirup nezaberal na hlasivky a napinalo ju, tak som ho vysadila. do nosa striekam nieco na zvlhcenie a odsavam, ale nic nejde. hlienov je cim dalej tym viac, kasel trosku ustal na dva dni a opat sa vratil, tiez davam nasivin. ale s tym nasivinom musim skoncit lebo ho uz uziva 6 dni. robili jej aj vytery z nosa a hrdla, negativne. teploty nastastie nema. sopel je ciry, hlienovity a tazko sa odsava, ak vobec. crp jej lekarka nerobila pretoze dcera vyzera na pohlad uplne zdrava. cez den je to lepsie, ale vecer a v noci je to horor. a posledne dva dni mi nechce ani ist spat je mrzuta, zla, placliva.. ale ked je hore, tak je v pohode. myslela som, ci jej tie sople neuskodili nejako v usku alebo co, ale nema ho cervene, ani si ho nechyta, ani nie je placliva v jednom kuse. dnes som s nou bola na prechadzke ako kazdy den a bola taka zla v kociari, plakala, mrzuta bola. tie navaly mrzutosti trvaju par minut a potom je opat ok.. uz som bezradna, nemate s takym niecim skusenosti? precitala som uz kopec diskusii na MK, ale nic podobne som nenasla. lekarka je tiez zufala lebo nevie co by jej mohlo byt. v stredu jej dam spravit aj KO, ale naposledy mala robeny komplet krvyn obraz aj na chlamydie a podobne a vsetko bolo negativne.. poradte prosim.. a zvlhcovac - zabudla som, ze sme kupili aj zvlhcovac, ale mala som pocit, ze malej len skodi, nechcela v tej miestnosti spat a viac sa zahlienila a nic neslo odsat.. prosim o rady..

mirkafi
autor
22. okt 2012

este som zabudla napisat, ze dychanie ma uplne ciste a aj v noci pekne dycha. nema upchaty nos, aj ked hlienov ma kvantum - zrejme niekde vzadu a neviem sa ich uz tyzden zbavit..

billam
22. okt 2012

Skoc k inému lekárovi - pripadne krcnemu...inak mlieko najviac zahlienuje, ale asi ju kojis ☹

sissy27
22. okt 2012

@mirkafi tak v prvom rade nepodávať trifed a stoptussin - prvý je na rozpustenie hlienov, aby sa ľahšie vykašliavali a druhé je na potlačenie kašlu... dr. treba informovať o všetkom, čo jej podávaš, aj to čo nie je na predpis...
nie som lekárka, ale z vlastnej skúsenosti sinupret (alebo iné mukolytikum, môže byť aj trifed), veľa veľa tekutín, menej mlieka (mlieko zahlieňuje, to ti tiež mohla dr. povedať), v noci hlavičku dvihnúť vyššie, aby hlieny nezatekali, do nosa len morskú vodu (6 dní nasivinu je už dosť), zvýšiť prísun vitamínu C, veľa vetrať, ak kúrite, tak prehodiť v blízkosti radiátora mokrý uterák, prípadne nádobu s vodou (pri elektrickom zvlhčovači jej vadí asi zvuk)... inak nejdú jej náhodou zuby? aj to môže byť príčina...

simca06022011
22. okt 2012

Mali sme teraz nieco podobne, teraz je takto "chorych" vela deti.. Boli sme ale aj na vyteroch (lekarka mi ich nerobila ale ked som tam utekala znovu bola na dovolenke, tak na pohotovost a potom nas poslali ku krcnej), ona vlastne urobila vyter, dala nam kvapky do nosa na tie zatekajuce hlieny, sirup od kaslu trifed... chcela som ho vysadit ( brali cca 5 dni vtedy), mala sa isla udusit, budila sa v noci na taky kaslisko, normalne ju natahovalo na zvracanie, my doma vystraseni.. cez den jej bolo ovela lepsie, aj cez den sa lepsie vyspala. No a potom ako keby nic to preslo. ked som bola na kotrole povedala ze ten trifed nesmiem vysadit zo dna na den, treba znizit davku a tak... ako sme dobrali, mala je ok. Vraj ak by pokasliavala mam jej este kupit Sinupret sirup, ale nebolo treba. Na zaciatku sme mali aj sople, to po kvapkach preslo rychlo, ale ten kasel... Podla mna iba vydrzat a davat sirup, vela tekutin a cistit nostek (my este stale denne cistime morskym roztokom atd. Ak nerobili vytery tak by este tie mohla lekarka skusit, ale ked tam nie je soplik ziadny "farebny" neviem...
Ja mam zase malu starsiu, takze ona uz aj sama toho vypije dost, mne zase vobec nechcela jest, ked som do nej dostala 3 lyzice obeda mohla som si gratulovat. Ale zato ovocie.. to ano 🙂

simca06022011
22. okt 2012

@sissy27 vela lekarok dava automaticky stoptusin.. mne ho tiez hned pchala moja detska, lebo doteraz hned zabral, ale ORL mi ho hned vymenila za ten trifed a aj pamycon do nosa vymenila za uniflox.

mirkafi
autor
22. okt 2012

tu kombinaciu trifed a stoptussin mi naordinovala lekarka.. takze som sa riadila jej odporucaniami. skusim teda zmenit zajtra na sinupret sirup - uz musim skusit aj nieco ine lebo toto evidentne nezabera. mlieko pije tak cca 500 ml za 24 hodin. s cajom je to zle, hadze sa mi o zem, nechce otvorit usta - je to hrozne.. ale snazim sa aspon tych 80 ml do nej dostat. nepouzivam umele kvapky -vitamin C , ale citron do ovocnej kase alebo do caju priamo. spi vo vyvysenej polohe dokonca aj na vaknusi, vetram pravidelne. zvlhcovavc mame uplne novy a je tichy, ze ani nevieme, ze ho mame - skor ten vzduch co vypusta jej vadi - dusi sa potom a place, plus neskutocne vela hlienov sa jej z toho tvori. ale vlhkost aj napriek tomu (aj bez zvlhcovaca mame v byte 50), takze to by nemal byt problem. byvame v novostavbe - cize ani stary byt to nie je. skusim este ten uterak na radiator a vymenit sirup.. najviac ma trapia tie hlieny, neviem odkial sa beru a co s nimi.. je ich stale viac a vica a nic nejde odsat.. dnes som jej kontrolovala dasna pri umyvani zubkoc a nic som si nevsimla. ma tie dasna navrete aj hore aj dole, ale nevieim naznak zuba pod dasnom a ani nad. ona ma 9 zubov vyrasenych a dalsie jej asi pojdu, ale z toho byva dusivy kasel a zatekajuce hlieny?

simca06022011
22. okt 2012

@mirkafi inak mrzuta moze byt aj z toho, ze ked ju tak dusi, nevie sa poriadne vyspinkat.

mirkafi
autor
22. okt 2012

@billam nekojim, davam specialne mlieko Neocate bez pridavku bielkoviny kravskeho mlieka.. ale to uz je iny pribeh - krvave stolice v 3-tom mesiaci zivota a automaticky prechod na bezmliecnu dietu. aj ked, posledny mesiac jej skusam davat jogurt biely, maslo, syr a krvave stolice sa nevratili, takze postupne prejdeme na normalny nutrilon 3.

luci21
22. okt 2012

Ahojte, z aktuálnej vlastnej skúsenosti moja malá si tým prešla pred týždňom, presne týmto čo píšete, dusivý kašel a všetko okolo toho. Trvalo nám to 3 týždne no a nakoniec mi stará dobrá jedna pani doktroka na pohotovosti predpísala, žltý Trifed nie ten na vykašliavanie ale taký so žltým pásikom + som si mala dokúpim v lekárni Kaloba kvapky. Som neverila ale malej to prešlo tie hrozné kašle sa už nedali počúvať u nej. No a aby som nezabudla ešte Pamycon sme mali do nošteka, držím palce.

simca06022011
22. okt 2012

@mirkafi Ja by som uz viac nevlhcila, podla mna to nebude z bytu ani vzduchu... ak nemate vyslovene suchy vzduch, co nemate. Skus jej dat miesto caju nejaky riedeny dzus alebo daco, mozno to skor vypije. Podla mna 80ml na rocne babo je malicko.

billam
22. okt 2012

@mirkafi skús toho krcneho, nech jej spravi sondu, moze to mat viacej pricin - zvacsene nosne mandle..ale určite by som to uz neriesila s pediatrickou, ale s nejakým specialistom.

mirkafi
autor
22. okt 2012

@simca06022011 ale to vam z vyterov vysiel asi nejaky stafylokok alebo nieco podobne, nie? moja dcera ma vytery z nosa a hrdla negativne, dychanie uplne ciste, akurat hlieny zatekajuce a dusivy kasel. tiez sa dusi hlavne v noci, ale aj cez den kasle a je jedno ci je vonku alebo v byte - len intenzita toho kasla cez den je ina ako v noci.. v noci sa vyslovene dusi..

ynez75
22. okt 2012

@mirkafi my s tymto problemom bojujeme viac ako rok a pol.moja dcera ma teraz 2,5 roka.prvykrat zacala kaslat ako 7 mesacna a to az tak,ze sa skoro sadusila.zmodrala a hlieny ju dusili.nevedela sa nadychnut.potom ich nastastie vyzvracala a bolo lepsie.od vtedy uz kaslala nespocetne krat.vzdy nam boli nasadene atb,lebo ziadne sirupy,ani kvapky,ani cibule ci cesnaky nezaberaju.atb zaberie a po tyzdni,dvoch sa kasel vrati.uz sme prekonali asi 3 laryngitidy,zasa atb a stale rovnaky kolotoc.uz bola mala aj g stadiu,ked sme museli utekat na pohotovost,lebo sipela,nedychala,pomohol len cipok do zadocku.som aj ja nestastna z tychto stavov,lebo ju ked chyti co i len malinku nadchu,ze bude zle.teraz kasle uz 10 tyzdnov a diagnostikovali nam bronchialnu astmu.ja som totiz zmenila pediatricku a ta nas poslala na imuno-alegologiu a tam nam predpiala sprej na inhalovanie.teraz sa ucime ho vdychovat a cakam kedy a ako nam to pomoze.tych nevyspatych noci uz mame obe dost.prajem vam skore uzdravenie.

luci21
22. okt 2012

@mirkafi Nám robila výtery tiež z nošteka a hrdla a vyšli negatívne.

simca06022011
22. okt 2012

@mirkafi nie, vyter sme mali cisty. A aj ked ju lekarka pocuvala, tak dychala tiez normalne. Aj cez den fungovala normalne, behala, hrala sa... ale ked ju chyti kasel tak bud vsetko opluje alebo ju ide zadusit...

mirkafi
autor
22. okt 2012

@luci21 no my mame zlty trifed sirup, ale akosi nezabera.. a preco vam dali pamycon? boli vytery pozitivne alebo len tak pre istotu? a tie kaloba kvapky su co zac? na co pomahaju? mna momentalne viac ako ten kasel trapia tie hlieny, ktorych je neurekom a stale sa to zhorsuje, mali ste nieco podobne?

ynez75
22. okt 2012

ospravedlnujem sa za chyby.pisem z mobilu.a zaujala aj mna tato tema

sissy27
22. okt 2012

@simca06022011 záleží, aký kašel... ak je to taký hlienovitý, tzv. produktívny, treba "roztrhať" tie hlieny, aby išli von - na to sú mukolytiká (trifed, sinupret, solmucol, mucosolvan....), prvé dni môže intenzita kašla stúpať, ale to preto, že hlien ide von... ak je to kašel suchý, dráždivý,"štekavý", bez hlienov podávajú sa antitusiká - na stlmenie kašla... a logika nepustí - nemôžem dať niečo na vykašliavanie a zároveň na stlmenie kašla... a ak dr. šupne stoptussin automaticky bez toho, aby dieťa poriadne vyšetrila, tak treba zmeniť lekárku... kašel je často nesprávne tlmený, aj keď je to v podstate dobrý prejav, lebo telo sa takto zbavuje nečistôt, bacilov, hlienov...
uniflox je určený v prvom rade do oka, je to atb rovnako ako pamycon, ale majú inú účinnú látku, uniflox sa neoficiálne dáva aj do nosa, predpísať ho môže len ORL lekár, preto ti ho pediatrička nedala...

luci21
22. okt 2012

@mirkafi Nám sa to ťahalo už tretí týžden preto jej už dala pamycon, najprv boli žlté soplíky, potom akoby na pár dní ustali, ale pridal sa ten hrooozný kašel, najpv vlhký no a teraz poslednom štádiu to bol suchý dusivý hrozný. toto nám pomohlo: http://www.docsimon.sk/tovar/kaloba-kvapky-20ml v kombinácii s trifedom.

mirkafi
autor
22. okt 2012

bola som aj na orl lebo totiz ona pred dvoma mesiacmi mala ten isty kasel, ale vtedy som nevedela co mam robit, tak som zavolala zachranku a hospitalizovali nas na Kramaroch - vtedy mala aj vysoke teploty. na kramaroch s nou nic nerobili len ju nechali vykaslat sa, podavali sirupy proti kaslu a ked sa kasel zmenil na hlienovity, poslali nas domov. To nehovorim o tom, ze tam chytila nejaku bakteriu do krku a ze po nasadeni antibio, aj ked crp bolo negativne a tie antibio jej za 4 dni vobec nezabrali, mala sa nam cela vyhadzala od hlavy po paty. ja mam podozrenie , ze prekonala infekcnu mononukleozu, ale to som opat niekde inde zabrdla. teraz mam po ruke rectodelt, ale nerada by som ho pouzila. skusim no na ORL sme boli pocas hospitalizacie a aj po nej uz 3x a vsetci svorne tvrdia, ze je v poriadku kompletka. tiez na plucnom - je ok. vytery su ok, tak ja uz neviem a trpnem kazdy den, co ma caka a to nehovorim o noci.. som z toho unavena neskutocne.. dakujem za vase skusenosti, skusim este raz to orl a urcite imuno - alergologa, pripadne vymenit sirup a kvapky do nosa.. nic ine mi neostava.. dakujem krasne za vsetky prispevky..

mirka1004
22. okt 2012

@mirkafi - my sme na tom boli uuuplne rovnako...Trifed dávame 2 krát za deň a pred spaním Stoptusin...4 dni sa mi malá dusila...do nošteka dávame nasivin a odsávame...U nás sú to len zuby...všetko má čisté - hrdlo, priedušky, moč, krv...Trvalo to u nás týždeň a už máme 3 stoličky vonku všetko sa nám zlepšilo od včera už sa tlačí štvrtá a hádam bude pokoj 😉 čiže treba zvážiť či to naozaj nie su len zubky...lebo fakt cez noc to bolo najhoršie aj ked spala na vyvýšenom tak sa moce a tak zmení polohu a hned to steká a kašel taký že som mala posit že si pluca vykašle..vždy sme jej cez noc dávali UM iné teraz ani piť nechce, celkovo tie tekutiny do nej dávam násilne 😖

simca06022011
22. okt 2012

@sissy27 dakujem, my sme sa uz vyliecili 🙂 uniflox a trifed exp., trvalo nam to cca 10 dni, odsavacka a morska voda sa podavala ako na beziacom pase, dokonca som sa konecne naucila ako sa ten nostek ma spravne cistit, pred unifloxom este nasivin.
Teraz radime mirkafi, ako si poradit. Pamycon/uniflox sme dostali este ked sme nemali vysledok z vyteru, mala bola este v sept. chora cca 3 tyzdne a mala bacila, tak pre istotu kedze nastupuje od sept do kolektivu a bol tam vysoky predpoklad ze daco chytila 🙂

artinn
22. okt 2012

Chalanov mam velkych, ale ja som im odsavala hlieny a potom som kvapkala Uniflox. Su to kvapky na oci a usi, ale nam ich predpisala krcna. Doteraz ich pouzivam. Pred spanim odsat poriadne a nakvapkat. a ako pisu devcata,z vlhcovat vzduch s vonnymi olejami: eukalipt, timian,morsku sol pridat, mozez aj mix vsetkeho.Chalanov som nechala aj v horucej vani s esencialnymi olejmi. ked sa hrali a ponarali hlavicky, tak im tam vsetky dutiny vycistilo.Solmulol je tiez dobry. Aj Trifid tiez.

billam
22. okt 2012

@mirkafi daj malej na noc fenistil kvapky, alebo dithiaden 1/4

tinuska436
22. okt 2012

nás kvoli tomu s 3,5 mesačnou nechali v nemocnici 😢((( a bolo tam viac takých detí... pomohli antibiotiká a infuzky di žíl ☹

mirkafi
autor
22. okt 2012

no a dnes som ju uz 2x za tuto noc prezliekala, strasne sa poti okolo ramien a krku, inde nie.. nechapem.. dychanie stale ciste, bez teploty, hlieny pohlta ako keby prave jedla s najvacsim apetitom v spanku, spi vyvysene a kazdych 20 minut place.. mozno zuby, ja uz fakt neviem.. ale baby ste strasne zlate, ze mi takto radite.. idem malu opat prezliect,, - za 2 hodiny uz treti krat, odsat a dat ten fenistil..dithiaden nemam, mjsim si zajtra kupit..

billam
22. okt 2012

Dithiaden je na predpis, asi ti ho nedaju ☹...jedine skočiť k pediatricke...ale chod radsej zajtra k nejakému specialistovi.

mirkafi
autor
22. okt 2012

@billam aj by som isla - na orl a imuno urcite, ale nikto nas takto akutne nevezme.. len na kramaroch a po poslednych skusenostiach nemam absolutne chut sa tam vobec objavvit.. je to hrozne, ze ked potrejeme lekara, tak ich je kopec, ale nikto nas nevezme.. to je na tom to najhorsie..

simca06022011
22. okt 2012

mna teraz napadlo ze ja som mojej davala okolo krku plienku a kremovala som jej hrudnicek takym kremikom (neviem ci eukalyptovy... ). Ale aj to som mala smrt v ociach, lebo krem je od 2 rokov 🙂 aj nos som jej podobnym natierala, ved ho mala vydraty od cistenia. Nema napuchnute uzliny na krku? Ked sa takto poti...

NO a o ochote lekarov.. by som mohla rozpravat 🙂))

mirkafi
autor
22. okt 2012

@simca06022011 neskusala som tie uzliny. akurat som ju prezliekla a dala fenistil kvapky.. chcela som aj odsat nostek (nastastie pri odsavani krasne spinka), ale ani po zvlhceni nosa jej nevysla ani kvapka. pritom ked som ju brala z postielky, statocne pohltala miliony hlienov.. :(
skusim sa zajtra poradit este v lekarni, ci mi nieco nedaju - zarucene 🙂.. byvam kusok od ruzinovskej polikliniky, tak tam su aj celkom dobre lekarnicky a aj pediatricka moja, tak skusim skocit aj tam, aj tam - ak mi to stav malej dovoli..