Keď sa moč vracia späť. Aké vyšetrenia sa podstupujú?

corasone
13. nov 2009

ahojte, chcela by som sa spytat ci ma niekto z Vas skusenosti s tym ked sa moc vracia naspat? ake vysetrenia sa podstupuju a ci je to bolestive. Dakujem

annalena
14. nov 2009

Ahoj corasone....skus napisat nieco viac k tomu, ma to tvoj malicky? Myslis tym dilataciu oblicky? Zistili mu zvacsenu oblicku alebo ako si nato prisla? V kazdom pripade treba na zaciatok kompletne vysetrenie mocu a ultrazvuk obliciek....ostatne vysetrenia zavisia od toho, co pri tychto vyjde.

annalena
14. nov 2009

https://www.modrykonik.sk/forum/show.php?vThrea...
aj tu je nieco o oblickach, mozno je to to co hladas...ak nie, pytaj sa, mozno budem vediet poradit 🙂

corasone
autor
14. nov 2009

annalena, prisli mu nato hned po narodeni, na porodnici mi povedali ze ma oblicky zrastene do podkovy a jednu mensiu a druhu vacsiu, teraz sme boli na volajakom inom sone a tam mi povedali ze nevidia ze by boli zrastene len ze je jedna vacsia. moc bol negativny, tiez mu na sone videla DR volajake tiene tak mu idu robit cistografiu a urografiu, neviem ci som to napisala spravne, ty sa tomu rozumies?

corasone
autor
14. nov 2009

este aby som ta nepoplietla, na tu urografiu ideme preto aby sa DR presvedcila ze malemu sa nevracia moc naspat

annalena
14. nov 2009

Tak trosicku, som lekarka, ale nie detska 😅
Cystografia a urografia su zobrazovacie vysetrenia pomocou kontrastnej latky. Daju sa tym zistit pomery v mocovom mechuri , cize tvar, tumory, kamene a aj tzv. reflux=spatny navrat mocu do mocovodov a obliciek.
Tieto vysetrenia nehovoria nic o funkcii obliciek, nato je vysetrenie mocu a funkcne vysetrenia obliciek. Ale to si myslim (pevne verim, ze vam robili aj tie funkcne testy), ze uz mate za sebou, a ako pises bolo to negativne. To znamena, ze funkcia obliciek je dobra 🙂 🙂 🙂 A co sa tyka tvaru a poctu obliciek, tie mozu byt rozne, to nieje rozhodujuce.Dobre je ale to vediet a pravidelne kontrolovat (moc, ultrazvuk), davat pozor na infekcie, ak je len jedna oblicka samozrejme byt opatrnejsi (ale da sa zit aj s len jednou funkcnou oblickou). Ale dolezita je hlavne funkcia obliciek !!!!
V tvojom pripade ide DR asi o to vylucit nejake tie tumory a kamene a aj ten reflux. Lebo to by mohlo, ak by sa to skoro nezistilo, viest tym ze by sa vracal moc stale spat do obliciek, az k zniceniu obliciek a k porucham funkcie.

corasone
autor
15. nov 2009

dakujem za vysvetlenie, ak sa ta mozem spytat co vlastne ten reflux je?

annalena
15. nov 2009

Normalna cesta mocu je, ze sa tvori v oblickach, ide cez mocovody do mocoveho mechura a mocovou rurou von z tela. Pri refluxe je tato cesta porusena....pricinou moze byt napriklad nejaka prekazka v mocovode alebo mocovom mechuri (napr.kamen, tumor, nejake zuzenie akejkolvek priciny, aj vrodene zuzenie napriklad...). Moc tym padom nemoze odtekat von z tela, alebo odteka nedostatocne, cize mocovy mechur sa nevyprazdnuje uplne a moc sa hromadi v mocovodoch a ide spat do obliciek ( ide jednoducho povedane do PROTISMERU 🙂 ,a to by nemal ). To, ako som uz pisala vyssie, ak trva prilis dlho alebo sa to nezisti a nelieci, moze viest k zvacseniu obliciek (alebo laicky sa to da nazvat aj hromadenie mocu v oblickach) a k porucham funkcie.

annalena
15. nov 2009

Som sa asi moc rozpisala, prepac 🙂 Reflux znamena = moc ide nespravnym smerom. Nie von z tela, ale spat do obliciek a tie nici.... Tak je to jednoducho povedane 🙂

corasone
autor
16. nov 2009

jasne, rozumiem, je mozne ze pri refluxe by bolo dieta nespokojne, mrzute a ze ho to boli? moj malinky je spokojny, pekne moci povedala by som az moc 🙂 v kazdej plienke, moc je niekedy zltsi no nie velmi. ja uz nekojim, papa Nutrilon, mozno aj s toho ma inu farbu mocu. a ty si lekarka aka? teda ak sa mozem spytat. dakujem ti za vysvetlenie

corasone
autor
16. nov 2009

a este jedna otazocka, kde sa nachadzas? pises tam ze zahranicie. papa

annalena
16. nov 2009

🙂 reflux ako taky neboli. Iba ak by doslo k nejakym komplikaciam, ako napriklad infekcii.
ak je tvoj malinky spokojny, dopre papa a moci, tak je pravdepodobne vsetko ok. Chcem povedat, nieje to nic akutne. Ale urcite si to dajte skontrolovat 🙂 radsej totiz urobit nejake vysetrenie navyse, ako si neskor vycitat. a budes urcite aj kludnejsia. Drzim palce aby bolo vsetko ok. 🙂 🙂 🙂
ja zijem v nemecku, robim ARO a zachranku. 😉

corasone
autor
17. nov 2009

dakujem ti velmi pekne za pomoc, ideme zajtra tak ti potom napisem ako sme dopadli. inac moj kamarat tam pracoval tiez tusim 10 rokov na zachranke, je z Piestan.

annalena
17. nov 2009

Drzim moc palce. Daj potom vediet. Ale verim, ze vsetko bude ok 🙂

janinah
17. nov 2009

corasone,prežili sme s malým urografiu aj izotopovú renografiu a samozrejme viackrát sonografiu,ak máš otázky,napíš cez IP,v podstate zisťujú,či sa v obličke zadržiava moč a ako dlho,či je tam prekážka a aká a či sa to rastom dieťaťa zlepšuje alebo treba operovať

corasone
autor
21. nov 2009

no sme doma a mame to zasebou, mame zvacseny megaureter, ak mi viete poradit da sa to rastom upravit? moze to sposobit nejake tazkosti? reflux mocu nemame chvala Bohu, toho som sa bala. dakujem.

janinah, a co je to izotopova renografia?

janinah
21. nov 2009

ak je niečo zväčšené,tak je predpoklad,že niekde niečo tlačí a tkanivo pred prekážkou sa rozširuje, u nás je prekrížené netypicky močovod a nejaká veľká cieva,ale chvalabohu sa to rastom upravuje,čiže aj u vás by sa mohlo,popýtaj sa lekárov,aj keď oni sú v predpovediach dosť opatrní...izotopové renografia je vyšetrenie činnosti obličiek,či dobre pracujú,podá sa kontrastná látka do žily,,dieťa sa pritlmí liekom a potom asi pol hodiny leží a je oblasť obličiek snímaná počítačom.

corasone
autor
21. nov 2009

dakujem janinah, ja som sa zle vyjadrila mame vrodeny megaureter. no uvidim ako bude reagovat nas nefrolog. no do nemocnici by som uz kazdopadne nechcela ist, tam clovek len bacile nachyta. hrozne, malinky tam chytil hnacky, najprv ze rotavirus kedze chlapcek to tam lezal dlhsie to mava tak ze od neho, no nakoniec sa to nepotvrdilo.

artepep
3. dec 2009

Ahojte,
viete poradit aj mne? Nas maly ma tiez problem s dilataciou obliciek. Dozvedela som sa to nahodou od alergologicky, u ktorej sme boli s maly, kedze ma po mne nabeh na ekzem. V prepustacej sprave z porodnice to sice je napisane, ale v podstate ma na to nikto neupozornoval ani mi nikto nehovoril, ze je s tym nejaky problem. A ja ako laik som tomu nevenovala pozornost. V sprave mame napisane:
Dilatacia panviciek bilat. I. st. 4 - 3 mm, MM dobre naplneny.
Na kontrolu sme objednani teraz 18.12. Neviete mi povedat, moze to by vazne? Maly cika pekne. Kazda plienka je mokra.
Dakujem za odpoved.

annalena
3. dec 2009

artepep dilatacia alebo rozsirenie panvicky I. stupna nieje nic vazne. treba to samozrejme sledovat, chodit pravidelne na kontroly, utz, kontrola mocu, mal by vas vysetrit aj nefrolog. Zvykne sa to casom upravit same.
Musis davat pozor, aby ti maly neprechladol "odspodu". Vsimat si farbu, mnozstvo a zapach mocu, ak by sa nieco zmenilo, treba ist k lekarovi. Odporuca sa aj castejsie prebalovanie, aby nedoslo k premnozeniu bakterii. Tie by sa potom mohli, jednoducho povedane, dostat cez mocove cesty az k oblickam a to by uz mohlo sposobit vaznejsie problemy. Pri zvysenej teplote treba preto vzdy nato mysliet a nechat skontrolovat aj moc.

neviem, ci ti to takto staci 🙂 inak sa kludne pytaj...

skus pozriet este aj tu https://www.modrykonik.sk/forum/show.php?vThrea... tiez je tam dost informacii o dilatacii obliciek

corasone
autor
4. dec 2009

annalena nevies ci je tu nejaka tema na vrodeny megaureter? dakujem

artepep
6. dec 2009

annalena, dakujem velmi pekne. dost si ma ukludnila. trosku som sa vystrasila, lebo kolegynin o mesiac starsi syn je uz mesiac v nemocnici a po 2 operaciach. a problem s oblickami mu zistili uplne nahodou pri kontrole klbikov.

annalena
7. dec 2009

artepep hlavne ziadne stresy 🙂 moja mala to ma na lavej strane tiez. musime pevne verit, ze ti drobci z toho vyrastu 😉
corasone neviem, taku temu som tu zatial nenasla. nepovedali ti, aky typ toho vrodeneho megaureteru mate? ale ak ta mozem trosku ukludnit, vacsina tychto vrodenych megaureterov sa casom upravi sama. zavisi to od typu.je dobre, ze maly nema ten reflux. tiez treba pravidelne kontroly,usg, kontroly mocu a vraj by sa mali davat preventivne antibiotika....ale to ti uz urcite povedal ten nefrolog.

dadka28
9. dec 2009

corasone,my mame vrodeny megaureter.maleho operovali,ak chces nieco vediet viac,kludne sa pytaj

corasone
autor
9. dec 2009

annalena, dakujem, si super. dnes sma boli na kontrole a povedali mi ze dokonca maly nema ani ten megaurete ale volaco spominal hypoureter ci ako neviem presne a ze ten sa naozaj vyvojom upravuje. najblizsiu kontrolu mame o 2 mesiace a moc chvala Bohu dobry tak som rada. este raz dik.
dadka a kedy ho operovali kolko mal mesiacov?

annalena
10. dec 2009

🙂 to je super, tak drzim palce, nech sa to pekne upravuje 🙂

dadka28
10. dec 2009

mal 8mesiacov/v septembri/,zistili nam ho uz pocas tehotenstva

dadka28
10. dec 2009

corasone,tak vam drzime palce,nech sa vam to upravi...len davaj pozor na infekcie-mocove/cize radsej viac krat prebaluj ako obycajne/a tiez ziad.bazeny,plavanie

corasone
autor
10. dec 2009

dakujem Vam, budem verit ze sa mu to upravi.
dadka a ako vldho sa z toho zotavoval? bol uplakany potom alebo celkovo ako to znasal?

dadka28
11. dec 2009

u nas to bolo takto..mne v posl.stadiu zistili u maleho problem s oblickou-megaureter...jasne ze urologovia mi ho chceli hned operovat,ale nastastie som sa dostala ku vybornej nefrologicke/jasne podstupili sme rozne neprijemne vysetrenia:gamagrafia,urografia,cystografia..v nemoc.sme lezali 4tyzdne,nevedeli mu najst tu presnu pricinu/lebo je rozdiel kde zacat rezat,ci zboku,ci pod bruskom..a radsej ho davali na vsel.vysetrenia-ako zbytocne ho 2xrezat,to je jasne.Maly sa zotavoval po operacii az velmi dobre,nad moje ocakavania-moj je velmi neposedny,nevie polezat,posediet-tak som si vobec nevedela predstavit ako to tam v tej postielke-priviazany zvladne....prve 2dni bol viac uplakany,ale to viacmenej spinkal po sedativach-aby necitil bolesti..a po tych 2dnoch-akoby ziad.operacia ani nebola-vychechtaval sa,salil,hadzal so sebou...fakt ruku na srdce,ktory dospelak by zvladol takto so sebou hadzat po operacii...no a teraz nas sleduju...tak dufam ze to bolo to posledne cim maly presiel..este mame pred sebou gamagrafiu/ako je na tom oblicka/-maly lezi pod rtg cca 20-30min-nesmie sa vobec hybat..ale to nie je az take zle,oproti tomu,cim sme presli..tak sa drzime palceky Samkovi

dadka28
11. dec 2009

este som zabudla dopisat,domov sme sli po operacii po 7dnoch,s hadickou v brusku/tu mal mat este 7dni doma/ale nebolo mozne mu to ustriehnut,hned v ten vecer co sme dosli domov,si ju povytiahol-neustrazili sme to,ale nastastie nebol v tom az taky velky problem