Mesačná dcérka sa nemôže vykakať

evastejskalova
10. okt 2013

Ahojte maminky. Prosim o radu. Mam mesacnu dcerku a uz treti den sa nemoze sama vykakat. Chudatko tlaci aj ked spinka. Cvicime,masirujeme brusko,davam ju lezkat na brusko a nic. Musim jej vzdy pomoct rurkou a potom to uz ide. Myslite ze by to mohlo byt tym,ze som zacala pit caj na tvorbu mlieka? Dakujem za vsetky rady 🙂

jonas17
10. okt 2013

@evastejskalova kojené dieťa može kakať aj do každej plienky, aj raz za 10 dní, myslím...moja v tom čase kakala raz za 5 dní. rurkou jej možeš len ublížiť...

linda20111
10. okt 2013

@evastejskalova ked vidis na nej ze je nespokojna a tlaci, tak to treba brat vazne a nie riadit sa tou vseobecnou vetou ze kojene dieta nemusi kakat aj niekolko dni.. Tu na modrom koniku je o problemoch s kakanim strasne vela diskusii, precitaj co tam radia mamicky. Ja by som ti odporucila kedze ju kojis aby si jedla slivkovy kompot, pila tu stavu. Trosku stavy mozes dat aj dcerke to jej pomoze.

jonas17
10. okt 2013

@linda20111 to nemyslíš vážne ??? mesačnej dcérke slivkovú šťavu?? tak akože touto tvojou radou sa treba radiť, ale rada, ktorú dáva MAMILA , uznávaná stránka o kojení, je blud ? dieťa može byť nespokojné aj z iného dôvodu. na jeho mieste by som bola aj ja, keby mi mama tlačila do riťky rektálnu rúrku, bola nervozna, z toho že nekakaám a pritom mi vôbec netreba. ach jaj... 😒 niektoré mamičky si myslíia, že dieťa musí kakať denne a pritom to nie je pravda, potom sú z toho nešťastné, nervozne a všetko sa prenesie na dieťa...len už nerad nikomu , prosím ťa, aby dával dieťaťu ,ktoré má pár týždnov, slivkovú šťavu...

xlucia
10. okt 2013

@evastejskalova vie sa dcera sama vyprdiet?

linda20111
10. okt 2013

@jonas17 mne to poradil nas pediater ked sme mali ten isty problem. Nehovorim ze ma vypit pol litra ale nic sa babatku nestane ked mu da 1 polievkovu lyzicku... len to babatku pomoze.

charaka
10. okt 2013

Ahoj, my mame taky ritual, ze kakame kazde rano a vzdy jej pomaham... masirujeme brusko s pomocou kremiku pupik (aj 3x denne), cvicime nozickami a pomaham jej aj prstom... natriem si ho bepanthenom alebo pomocou teplej vodicky. Takto sa vie vyprazdnit uplne super a je spokojnucka. Samozrejme kaka aj sama, ale takto viem, ze ju nebude trapit plne brusko. Na jedlo pre teba by som hlavne podvecer - vecer volila jogurty, jogurtove napoje, jablcka, slivky... a ak sa vie vykakat len vtedy, ked jej pomahas, tak sa tym netrap... dolezite je, ze vies, ako jej pomoct. My mame tri mesiace a robime to takto od zaciatku a este nas nikdy netrapilo brusko ani prdiky. A caju vypijem denne na litre.

charaka
10. okt 2013

a hlavne bud trpezliva... nam to rano trva aj pol hodinky... vykaka sa, potom zase masirujeme brusko, "hrame sa", chvilu cakam a potom zase pomozem prstikom... a tak dokola, kym vidim, ze je to vsetko. Mozno ma za to niekto odsudi, ale pre mna je najdolezitejsie zdravie a spokojnost malickej.

jonas17
10. okt 2013

@charaka prepáč, ale toto je podľa mňa choré...ty dieťaťu denne, tri mesiace, strkáš svoj prst do konečníka?ja už nemám slov...tá slivková šťava je oproti tomu nič...dieťa má kakať, ked sa mu chce...toto sa nedá riadiť...idem radšej preč...strašné...

ali76
10. okt 2013

kojene dieta moze kakat casto alebo nemusi kakat aj 3 tyzdne, ide o bezzbytkovú stravu, ja som presne tento problem riesila, nas od 3 mesiacov nekakal aj 14 dni, keby som mu nedala rurku , tak aj dlhise, ale rurku som pouyila asi len 3 x krat. Potom ako zacal byt prikrmovany, tak zacal kaka pravidelne, ale pri druhom uz budem vediet, ze to nemam riesit nejako, dieta sa vykak samo, ked to bude potrebne.Pokila nema problemy, tak to neries a nechaj to na nu.

zahradka76
10. okt 2013

Mne maly nekakal po 1 mesiaci aj skoro desat dni, to je uplne normalne u kojeneho dietata, nakolko materske mlieko je plne stravitelne. Dietatko sa v tomto obdobi este puci, co mozno Ty prisudzujes tomu, ze chce kakat. Posielam link na podobnu otazku s odpovedou od mamily. http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...

ichbinich
10. okt 2013

Uplny suhlas s @jonas17. Len to, ze tlaci, neznamena nic. Moje deti mali obe tlacenie v noci, nad ranom. Ja som to volala "prdiaca hodina" 😀 Pucili sa a tlacili a - nic! Potom zase spali dalej. A potom to same preslo! Ja kolegov syn mal to iste, takze to nie je nic nezvycajne. Byva to okolo 1 mesiaca, potom to prejde same.
Ked sa mi zdalo, ze dcera je trosku nervozna z toho, ze par dni nekakala, tak som ju okupala v teplej vode, pocvicila nohami a nechala tak 😉
Obe moje deti boli a su nepravidelni kakaci. Zapchu nemali ani jeden ani raz este.

Ked si da mama caj na podporu dojcenia, zvycajne obsahuje aj fenikel. Ale pozor, niektore deti su citlive a prave fenikel im spravi este horsie. Treba vyskusat.
...
(Tiez nechapem, preco sa tak vela rodicov snazi vnutit ich volu, program, rezim a tabulky vlastnemu dietatu... To nech si radsej kupia tamagotchiho, ten bude jest na povel, kakat na povel, spat na povel... a da sa aj vypnut 😝)

zahradka76
10. okt 2013

@ichbinich suhlasim, nech si kupia babiku susu.... 😅

charaka
10. okt 2013

sorry baby, ale kazda z nas pozna svoje dieta najlepsie... ja ju kakat nenutim, kaka, pretoze sama chce, ja jej len pomozem. A mne nepride normalne, ze dieta, ktore kaka kazdy den aj 3x, by zrazu nekakalo aj cely tyzden. Starajte sa o seba a neodsudzujte.

basenka7677
10. okt 2013

ahoj vyskúšaj piť vineu, výborne sa pri nej tvorí mlieko a moja malá sa po nej vždy parádne vykakala. samozrejme si ju vybublinkuj, aby ju nenadúvalo. aj v pôrodnici mi ju sestričky odporučili, ale nepreháňaj to.... ja som preventívne vypila 2l flašu za týždeň, riedila som si ju s vodou, lebo je moc sladká 🙂

rek. rurku sme použili len raz a to malinká nekaka 13 dni, bolo to v období keď som zavádzala prve príkrmy a nevedela sa s tým potom pri tlačení popasovať. Keď budeš malinkej pri kakaní takto zakaždé pomáhať, naučí sa na to a bude mať potom s tým problémy....

onlika
10. okt 2013

@evastejskalova otazka znie, ci ma bolesti, ci je inak spokojna, ci ma/nema tvrde brusko. Kazde dieta je ine, syn mi kakal kazdy den aj niekolkokrat, dcera mala obdobie, ze nekakala aj tyzden, inokedy tiez niekolkorat do dna, inak bola spokojna.
Pouzivanie rektalnej rurky, ak na to nie je naozaj vazny dovod, je nebezpecne, vznika u deti navyk a moze sa stat, ze to dieta sa potom bude mat problem vykakat same a naozaj bude trpiet zapchou.
3 dni je hranicny interval aj u dospelych, povazuje sa to za normalnu frekvenciu vyprazdnovania, do troch dni

@charaka , pre Teba to plati tiez, to ze jej masirujes brusko a cvicis s nozickami je ok, ale pomahat je prstom je naozaj nebezpecne, pestuje sa tym navyk, creva leniveju.

onlika
10. okt 2013

@charaka a neodsudzujem Ta, Ty si dieta naozaj poznas najlepsie. Len Ti chcem poradit, mam kamaratku, jej syn ma 3 roky a kedze mu tiez takto kazdy den pomahala, tak ma problemy s kakanim doteraz

evastejskalova
autor
10. okt 2013

Ide o to ze dcerka ma velmi tvrde brusko...place a je velmi nespokojna....ja jej trubicku dam len raz ked uz vidim ze ze tlaci a nejde jej to aj pol hodiny a niekedy aj viac. Ona sa potom sama krasne vykaka,len jej musim troska pomoct. Potom je spokojna a kludna.A urcite neprogramujem dcerku podla toho ako to chcem ja. Viem rozoznat kedy je nespokojna a urcite keby bola spokojna aj napriek tomu ze nekaka, tak by som jej nasilu trubicku nedavala. Chcela som len radu a nie odsudzovanie. Nehovorim ze som dokonala matka, no urcite chcem pre svoje dieta len to najlepsie a je fajn ked sa mam s kym podelit o starosti ci problemi.

evastejskalova
autor
10. okt 2013

A zabudla som dcerka sa vie sama vyprdiet. Doteraz s tym nemala problem ani s kakanim len odvtedy co pijemm ten caj tak odvtedy nekaka. Tak mi napado ci to nemoze mat s toho. To je vsetko.

charaka
10. okt 2013

@onlika Moja malicka kaka sama, nikdy ju nenutim. Kaka viackrat za den uz od narodenia. Kolkokrat sa aj rano pokaka este skor, kym ju vybalim z plienocky, ale viem, ze rano potrebuje kakat viac. Keby som ju nechala, tak sa mi pokaka hned, ako jej dam cistu plienocku. Preto sa jej rano pri prebalovani tak venujem. Pomaham jej prstom, ale JEMNE a preboha nie do hlbky. Proste viem, ze sa potrebuje vyprazdnit a potom je spokojna a ma krasne makke brusko. Takto to robime kazde rano a ako som pisala trva to aj pol hodinku. V crievkach sa jej to posuva same... ale ja nepotrebujem nikomu nic vysvetlovat, tiez som chcela len pomoct... dakujem, ze si nemala taku reakciu ako ine mamicky

vvia
10. okt 2013

rektalna rurka jednoznacne. a prosim maminy ktore nesuhlasia, pretoze take problemy nezazili aby sa nevyjadrovali k mojej rade.

charaka
10. okt 2013

@evastejskalova podla mna to moze byt aj z caju urcite, kazde mimi reaguje inak a prave fenykel vie obcas viac drazdit ako pomahat. Na mliecko je dobre aj caro alebo melta, ak to pijes kvoli tvorbe mliecka.

aliza
10. okt 2013

@charaka ako som pochopila, ty setris tu jednu plienocku rano? 😕. Ak sa raz vykakala, tak sa vykakala, ak bude zase potrebovat, tak to urobi, aj ked do cistej plienky hned po prebaleni. Prepac, ale darmo sa tu urazas, to, co robis, je chore. V zivote by ma nenapadlo strkat dietatu prsty do konecnika 😨....ak je to pre teba normalne, tak nemam slov, ale takto verejne by som sa tym urcite nechvalila. Konecnik je intimna zona tvojho dietata a prsty tam rozhodne nepatria. U nas su zakazane aj rurky, aj teplomery a deti ziju a kakaju....ja fakt nechapem, co vsetko je pre ludi normalne 😖.

onlika
10. okt 2013

@evastejskalova ano, moze to byt z caju, skus ho vynechat a uvidis sama 😉

veriiii
10. okt 2013

@evastejskalova rurku nepouzivaj,dieta si na nu moze zvyknut..Ak si myslis,ze je to klasicka zapcha, skus pit slivkovy dzus, alebo skus dat malej slaby kamilkovy cajik ,trosicku..i ked, take male babatka klasicku zapchu stan ani nemavaju..niet z coho totiz to..detom sa zvykne menit frekvencia kakania, hoci toto sa stava, ked crevo dozrieva okolo 3.mesiaca.Ja osobne si myslim, ze mesacne kojene babatko by malo kakat minimalne denne.Ozaj, nepise,ako ti pribera..moze to suvisiet aj s tym..s tym cajikom, podla mna to nesuvisi..

linda20111
10. okt 2013

@jonas17 No vidis radsej slivkova stava ako prst do zadku 🙂 🙂 🙂 Tak som sa pobavila na niektorych prispevkoch tu 🙂 🙂 🙂

bonnie1
10. okt 2013

necitala som vsetky prispevky ale viem co prezivas..my sme mali to iste 3 mesiace..caj som nepila nic som nejedla co by len naznakom privolalo zapchu..pouzivali sme rurku aj viac krat denne..som bola z toho na nervy. a teraz ma mala 9 a kaka aj viac krat denne. co mi tiez sposobuje vrasky 🙂 rurku aj ked nerada odporucam lebo nam to pomohlo..

evastejskalova
autor
10. okt 2013

Dcerka pribera pekne za mesiac pribrala nieco cez jedno kilo. Najradsej by som bola keby sme rurku nepouzivali.vobec.....mozno je to tym cajom...alebo ako pisete ze je to tym ze sa vyvija traviace ustrojenstvo. Skusim najskor vynechat ten caj a ked to nepomoze tak budeme skusat nieco ine. Som si vedoma ze si dcerka moze zvyknut na rurku...ale naozaj jej ju davam az ked je najhorsie.

flower72
10. okt 2013

tak toto sme mali do troch mesiacov spolu s kolikou. Rektálna rúrka je dobrý pomocník, ale nie často. Ak kojíš, pi harmančekový čaj. Pri UM to nemám zistené. Teraz dávam raz denne deci harmančekového čaju synčekovi a dieťatko kráááásne kaká. Ten harmanček je fakt super. Skúšala som slivky, šťavy, všetko, nič nezabralo. A čaj na tvorbu mlieka mu neškodil. Držím palce, to zvládnete ľavou zadnou 🙂 a cvič s ňou každé prebaľovanie.

hababa
10. okt 2013

Ahoj čajíkom to nebude podľa mňa, aj my sme to mali sice asi ako 3 mesačný a to 6! tyzdnov nekakal, tiez som pomahala rurkou a potom sa to postupne upravilo samo...viem ze by sa nemala davat, ale inak som si s tym nevedela poradit...a neuškodila.

charaka
10. okt 2013

@aliza bohuzial si nepochopila a viac nekomentuj