Opakovaný zápal hrdla. Je to normálne?

marhulka88
19. mar 2010

pred dvoma mes. dvojroc. syn bral 10dni atb no a odvtedy sa akosi nevieme spamatat ... po dobrani bol stale akoby este zachripnuty ale upravilo sa to...po 3tyzdnoch sme boli na nahodnej prehliadke u dr. a ona taka prekvapena ze maly ma zapalene hrdlo aj ucho...pricom nebol zachripnuty bez teploty bez soplikov...mala som pocit ze je ok..tak som tam vyzerala ako nezodpovedna matka :(
davali sme mu 7dni kvapky do nosa...homeopatika na imunitu ... po 5dnoch mal usi aj hrdlo ok....
po tyzdni zase mam pocit ze je akysi zachripnuty nema problem s prehltanim trosku viac kycha bez soplika no a stale si brnka po uchu pricom som si vsimla ze ho ma take akoby viac zaspinkane....nervozny nie je .. tak neviem ci som uz paranoidna ci sa zase trepat k dr. (takto to trva uz par dni)
chcem sa opytat ci je normale ze sa zapal hrdl takto casto opakuje? tiez ci sa vam uz stalo ze dieta malo zapal. hrdlo prip. problem s uskom a vy ste si to vobec nevsimli???? dkujem za rady

janulkama
6. apr 2010

marhulka88-tak takýto problém v poslednej dobe u nás veľmi často pretrváva.Zapálené hrdlo máme skoro každý mesiac,vždy berie ATB,keby nedostal teploty,tiež by som si to ani nevšimla,pretože mi pekne papá aj aj pije.Teraz pred 2 týždňami mi ušní tvrdil,že má aj uško zapálené,či sa mi nesťažoval.Tiež na mňa pozeral ako blbec,že som si toho nevšimla.Ale čoho si mám všimnúť keď dieťa ani neplače a je ok?

petot
7. apr 2010

Nezabudnite podstatne zvýšiť dávky vitamínu C. Mojim deťom dávam (4 a 5,5r) 3x500mg denne, najmenšiemu 3x250mg. Ak sa dá, vyhýbam sa prípravkom obsahujúcim umelé farbivá, príchute apod. Užíva sa s jedlom a treba po celý deň veľa piť. Takéto dávky sú nevhodné pri poruchách obličiek, metabolizmu železa/medi a deficiencii G6PD.

Posilňovanie imunity je beh na dlhé trate, ale stojí za to. Mne (2-4g denne) to začalo zaberať po cca 2 mesiacoch užívania, postupne sa vytratili nielen pravidelné zápaly hrdla a sínusitídy, ale aj sprievodné opary na ústach. Po 4 mesiacoch som opary už vôbec nedostával. Deti zase sú choré omnoho menej a keď začnú smrkať a pokašliavať, zvýšime im dávky Cčka a zvládneme to zvyčajne sami bez ATB.

B-komplex, vitamín D, selén a zinok majú takisto význam. Pozrite aj http://rizikaockovania.sk/dok/Vitamin_C-liecba.pdf

dadis
7. apr 2010

petota treba brat s rezervou...to ze on na sebe a svojich detoch testuje take megadavky Ccka, neznamena, ze to mame robit vsetci...okrem toho jeho vysledky su viac-menej diskutabilne...deti mu aj tak raz za cas ochoreju - rovnako ako ostatne deti, jeho deti totiz ten nadbytok Cčka aj tak vycikaju...a okrem toho zvysene davky Ccka sa pri prevencii chorob vobec nepotvrdili ako ucinne, ucinne su pri akutnom virusovom infekte - co teda nie je vas pripad.
Vo vasom pripade to je bakterialna infekcia, Martinko moze mat lozisko v mandliach...robili Vam zakazdym vytery? Aj po prelieceni ATB? No brat ATB kazdy mesiac nie je vyhra...mozno sa rovno obrat na ORL specialistu..

janulkama
7. apr 2010

dadis -na ORL som bola,vždy ma odbijú,že je to angína.V nemocnici mu robili výtery,ale nie zakaždým,vždy tam našli nejakú moraxellu.Keby mi aspoň niekto vysvetlil,čo to tá moraxella je a prečo sa pri nej berie ATB.A to že ich berie ani ja niesom spokojná,ale keď ibalgin a paralen pri horúčkach 40 nezabral,vlastne už dva krát mu dali hydrokortizon,ani nevedeli čo robiť,keď im tak ležal už 4 deň,tak to tak vyriešili.Po preliečení ATB mu nikdy výter neurobili.

janulkama
7. apr 2010

a za vitamín C-aj my sme ho postivo užívali a nepomohlo,neverím,že by to malo aj zabrať.Máme každý mesiac afty,vraj by to malo pomocť aj s B-komplexom a probiotikami,ale ak by som Vám tu mala napísať,čo si o tom myslím,tak by mi zrušili príspevok.Od júla 2009 sa mi malý lieči na afty,spomínané vitamíny bral poctivo a nepomohlo.Momentálne nám nasadili Ribomunyl,myslím,že je to tiež na nič,keď doteraz bral Imunor a nepomohlo.Začínam pochybova´t o schopnostiach detských lekárov.

C|hcela som len za tie vitamíny,ale nedalo mi to nedopísať 🙂 🙂 🙂

petot
7. apr 2010

dadis: Ďakujem za pokus, ale o hovorkyňu nemám záujem: o tom, ako sme sa držali moje deti a ja predtým a teraz, snáď viem viac než Ty, bez urážky. Pojem "testovanie" tiež nie je namieste, keďže vysoké dávky vitamínu C používali niekoľkí lekári a desaťtisíce pacientov po desaťročia. Treba ma brať s rezervou? Samozrejme, ako každého návštevníka fóra.

Fórum je na to, aby sme si vymieňali skúsenosti. Toto fórum má titulok "Opakovaný zápal hrdla". To je niečo, čím som ja trpel každý rok, každý mesiac v sezóne, až dovtedy, kým som nezačal brať dlhodobo 2-4g vitamínu C denne, neskôr obohatený o ďalšie potrebné veci. Keďže mi to pomohlo, delím sa o svoju skúsenosť. Nič viac, nič menej.

Janulkama nepochopila pointu ani spôsob použitia. Nikde som nepísal, že má vitC používať proti aftom, ktoré (ako neskôr sama priznala) mohli byť skôr mykózneho pôvodu. Neviem, ako ho dávkovala, ale čakala zázrak do 24h. To vitC prináša len pri veľkých intravenóznych dávkach, a len pri vírusových ochoreniach. Ústne dávkovanie prináša výsledky (opakujem, pri vírusových ochoreniach) len pri sublaxatívnych dávkach a zvyčajne až v horizonte 3-5 dní.

O čom píšem na tomto fóre? O dlhodobom posilňovaní imunity. To je niečo diametrálne odlišné než neúspešne skúšala janulkama.

Každý je zodpovedný sám za seba a ak si niekto myslí, že je možné vybudovať odolnosť bez adekvátnych dávok vitamínu C, prajem mu veľa šťastia (bez irónie).

petot
7. apr 2010

Skúste sa na to pozrieť takto: imunitný systém potrebuje k svojej práci určité veci. Ak mu ich nedodáte, *v potrebnom množstve*, nemôže dobre fungovať. Patria sem už spomínané veci - vitamín C,D, viaceré vitamíny skupiny B, selén, zinok. Okrem toho ešte vitamín A, E, jód, vápnik...

Ak má niekto opakované zápaly hrdla, znamená to, že asi imunitný systém nefunguje tak ako má, hm? Takže je načase zamyslieť sa, čo môžeme spraviť. Logicky najprv by sme mali zvážiť, či má poruke všetky "ingrediencie" a trpezlivo ho nimi zásobovať, dopriať mu dostatok odpočinku, znížiť stres a začať mu veriť, čo je po zlepšení potom čoraz ľahšie.

Treba posilniť spojencov v najväčšom imunitnom orgáne tela - čreve. Tak ako posilňovanie imunitného systému, aj posilňovanie črevnej flóry je dlhodobá záležitosť.

Tiež sa treba zamyslieť, či mu nepodrážame nohy napríklad cukrom, dehydratáciou, častými ATB (to je uzavretý kruh).

dadis
7. apr 2010

janulkama...moraxella je "skolkarsky" bacil, mavaju ho casto deti predskolskeho veku, niektore iba ako nosici, bez priznakov,prejavia sa pri viroze, alebo ino oslabeni organizmu...tiez ju teraz mali moje deti (mali zlto-zelene) sopliky...ak vam zase predpisu ATB, ziadaj aj kontrolny vyter po dobrati, ci mu zabrali a dajte si spravit v rodine vytery, ci nie ste niekto nosic. Inak manzel mal stale afty a lieci sa na imunologii, zistili mu tam slabu imunitu a berie na to lieky, takze tie opakovane zapaly mozu spolu s tymi aftami suvisiet...

janulkama
8. apr 2010

petot-nechcem sa za to hádať,každý vie,čo je pre jeho dieťa naj.Ale ja som nikde nepísala,že som mu tie vitamíny dávala 7 dní!!!Malý ich berie stále už 8 mesiacov bezúspešne.A jedno nechápem,na čo dávať mega dávky vit.C,telo aj tak spotrebuje len tolko kolko potrebuje.Tiež viem,že treba posilovať imunitu,ale nech mi niekto poradí ako???Vit C,D,probiotiká,každý deň probia jogurt,pitný režim 100%.Čo je vlastne dlhodobé budovanie imunity??Myslíš si,že 8 mesiacov je krátka doba na liečnie iba vitamínmy a pod?Čo dodať,keď aj imunologička nevedela,ako ďalej... ☹ ☹

dadis-počula som už o tom,lekárka ma informovala dnes...sestra ide so synom na výter,on je školkar,v poslednej dobe mu aj tak tečie krv z nosa.S ním sa najčastejšie stretáva.Aj on ju v minulosti mal,tak aj preto.Inak v pondelok sme dobrali aj na tu potvoru moraxellu ATB a včera mu urobili výter.Tak uvidím ako to bude,lebo včera poobede začal z ničoho nič kašlať a sopliť,nad ránom trocha zvýšená teplota,bola som u lakárky,pravdaže nemohla nedať pamycon zmiešaný so sanorinom.Ale tie soplíky má velmi zelené.Len je zvláštne to,že včera ráno sme boli na imunologii,všetko ok a poobede toto ☹

petot
9. apr 2010

janulkama: Aha, asi som to zle pochopil. Ja reagujem na to, ako si skúšala u seba, tam si uvádzala 1 deň.

Imunitný systém potrebuje pre svoju prácu viacero vecí, niektoré z nich som vypísal, samozrejme nie všetky. Ak chceme, aby fungoval optimálne, musíme mu ich dodať. Okrem toho je plno vecí, ktoré ho zaťažujú - stres, nedostatok spánku, tekutín, prebytok cukru, toxických chemikálií atď.

Prečo začať s vitC? Pretože je najpotrebnejší a jeho vplyv je zo všetkých najväčší, jeho deficit je častý, je najdostupnejší, a je veľmi bezpečný aj pri dlhodobom užívaní vysokých dávok (s výnimkou vyššieuvedených kontraindikácií), pomáha v eliminácii toxínov. Ak ale telo trpí nejakými ďalšími deficitmi, alebo je nejakým iným spôsobom preťažené, tak sám osebe nemusí stačiť.

V zimnom období býva druhou veľkou záťažou deficit vitamínu D, ktorý je v našej zemepisnej šírke úplne bežný. To je problém, lebo D je len na predpis, ale zase v lete ho telo získa dostatok zo slnečného svetla, za predpokladu, že je odkrytá väčšina plochy tela, nepoužívame krém faktora 8 a vyššieho, a neschovávame sa za sklom. To však znamená, že v lete by problémy mali ustúpiť. Ak nie, sú tu nejaké ďalšie problémy.

Ďalšie deficity taktiež zohrávajú úlohu v oslabení imunity. Naša pôda je chudobná na selén, ktorý je tiež potrebný pre niektoré funkcie imunity. Vitamín A je potrebný pre tvorbu protilátok, jeho nedostatok pri osýpkach napríklad vedie ku ťažkým komplikáciám (mrkvička je dobrá vec). Vitamín E je potrebný na ochranu bunkových membrán a posilňuje účinnosť ďalších antioxidantov. Vitamíny skupiny B, jód, vápnik atď sú nevyhnutné pre dobrú funkciu metabolizmu.

Takže asi takto treba chápať môj príspevok. Začať treba s vitamínom C (a neprestávať), ale nie je to zázračný všeliek ktorý napraví všetky problémy oslabeného imunitného systému. Také jednoduché to zase nie je 😉

petot
9. apr 2010

Mal by som ešte zdôrazniť, že účinok sa dá očakávať len od účinných dávok. Dené minimum podľa genetického konceptu je 2g vitC denne (okrem kontraindikácií). Zdá sa, že minimum vitD je niekde na úrovni 1000IU u detí a 2000IU u dospelých, optimum 10000IU u dospelých (toľko sa vytvorí v pokožke pri oslnení väčšiny tela). Selén má minimum 50ug u dospelých, optimum okolo 200ug. Nič netreba preháňať, ale treba vedieť, že tzv. Odporúčané denné dávky sú z definície minimálnymi dávkami, nie optimálnymi pre zdravie. Je smutným faktom, že medicína dodnes spoľahlivo nestanovila optimálne denné dávky výživných látok.

Žiaľ, väčšina prípravkov na našom trhu obsahuje len "homeopatické" dávky vitamínov a stopových prvkov. Naša civilizovaná strava je pritom chudobná a spoliehať sa na ňu je cesta do problémov. To celkom dobre vidno na zdravotnom stave populácie.

junovka
9. apr 2010

moja osobna skusenost so starsiou dcerkou je, ze tiez ma opakovane zapaly hrdla, ale teraz uz viem, ze je to z alergie

sendy182
7. dec 2013

@junovka vraciam sa k staršej téme ......áno.....?.....môžeš mi to bližšie vysvetliť?....nakoľko som s mladším synom v jednom kolotoči od kedy sa ochladilo a to už v septembri.....najprv angína......po 3 týždnoň zas....hrdlo, kašel. a zas a zas....ani nerátam calciové yirupy čo užíval s malými prestávkami......aj neoangín sirup bral......fakt dobrý kým ho berie.....ak ho doberie sme na tom istom.....chodíme aj k imunologičke......a nemá ho kedy otestovať.....keď berie často aTB ☹ ☹ ☹ .........ináč výteri a krvný obraz mal ukážkový....tak neviem........

junovka
8. dec 2013

@sendy182 to, ze krvny obraz a vyteri su v poriadku, tak je znak, ze v tele nie su ziadne zapaly a to znamena, ze len z alergie musia byt tie problemy.Inak, koli comu dava ATB, ked zapaly v tele nie su???Co beriete z alergologie?Mozem vediet odkial ste?

sendy182
8. dec 2013

@junovka ahoj z Popradu.......dávnejšie mal oslabenú imunitu užíval imunor a neskôr isoprinose...zodac, kvôli častým nádcham rinocord už ale dávnejšie vysadený teraz má avamys ale len keď má nádchu...otestovaný bol aj krvné aj kožné..testy... neprejavila sa žiadna alergia,,,,,,takže zodac sa vysadil......a v septembri ako nastúpil do zš a ochladilo sa tak začal mať chytľavé hrdielko......mal angínu skoro 2 týždne bol doma.....nakoľko mu to prešlo na kašeľ...... v októbri hrdlo zapálené.....troška zelené soplíky ktoré zmizli na druhý deň.....a o 3 týždne zas.....hrdlo.....vraví že tam niečo má.....dedukujem hlieny......calciové sirupy berieme s prestávkami krátkymi-------a po minulom infekte kedy som už bola zúfala nakoľko sme boli objednaný na nové testy nakoľko je pričasto chorý....na alergo...tak som poprosila našu doki nech mu porobí zatiaľ vyšetrenia krvi....výter a pod.....všetko negatívne......našťastie.. 😉 .len radšej mu nasadila po 5 dni infektu nakoľko sa mu pohoršilo a celú noc prekašľal.....sucho.....ako laryn.....vieš mi ani nestihneme ísť k našej imunoalerg.....nakoľko do objednania ochorie.......chodíme do Dolného Smokovca......ja nie som za Atb ....zas na neho niečo lezie......zabral Bioparox....... 😒 ....myslím že bude niečo s imunitou.....ináč pri behu alebo neakej aktívnej činnosti kašle ...........