Ako vypísať daňové priznanie aby mi vrátili daň?

lusana
20. jan 2009

ahojte, chcela by som poradiť ohľadne daňového priznania, keďže zamestnávateľ mi neurobí ročne zúčtovanie preddavkov na daň a chcela by som aby mi vrátili zaplatenú daň. Minulý rok som pracovala iba prve dva mesiace/19 000/, potom som bola až do materskej PN.
Chcela by som vedieť, čo sa uvádza do daňového priznania, myslím, že PN a materská nie, iba zárobok vo firme. Ak áno potrebujem aj potvrdenie zo sociálky, že som poberala PN a materskú, pripadne stačia prefotené poukážky?

dioliana1
20. jan 2009

asi to zo socialky.....

kila
20. jan 2009

Ahojte! Ja mám podobnú otázku! Od 1.1.2008 som bola na dovolenke do 15.1.2008, potom som bola PN až do materskej, materskú som dostávala od 15.3. do 27.9.2009, a teraz som na rodičovskej dovolenke. Čo sa vlastne zarátava do príjmu? Zamestnávateľ mi urobí ročné zúčtovanie? Od akej výšky príjmu sa podáva daňové priznanie? Môžem odpočítať z daňového základu životné poistenie? 😅

lusana
autor
20. jan 2009

z daňového základu možeš odrátať životné poistenie, zamestnávateľ ti može urobiť ročné zúčtovanie dane, ak o to požiadaš do 15 februára, a predložíš potrebné dokumenty, ak ti neurobí zamestnávateľ ročné zúčtovanie podavaš si daňové priznanie výška od ktorej sa podáva neviem kolko je presne niečo kolem 30 000, ale aj keď tolko nemáš oplatí sa ti urobiť priznanie keď si bola PN, budeš mať pravdepodobne preplatok na dani ktorý ti vrátia. Podľa mňa sa ti do príjmu započítava iba tá dovolenka, pozri sa na výplatnú pásku kolko si zaplatila preddavok na daň, či sa ti to oplatí podávať.

kila
20. jan 2009

Lusana, ďakujem... stále to celkom nechápem... Ak som zaplatila preddavok 1000 Sk a životné poistenie 12000 Sk, vrátia mi 11000Sk? To asi nie!
Medzitým som sa dozvedela, že aj manžel môže odpočítať nejakú čiastku na manželku, ak manželka nemala príjem do určitej výšky... ale zase neviem výšku toho príjmu. Takže by som mohla pouvažovať aj nad tým či podať vôbec DP alebo nechať si odpočítať nejakú čiastku z daňového základu manžela? 😅 Mám na výber alebo nie? A ak áno čo sa mi viac oplatí? 😕

angua27
20. jan 2009

kila, v podstate si môžeš podať daňové priznanie aj Ty, aj si Ťa môže uplatniť manžel. Tebe vráti daňový úrad tú 1000 a manželovi sa znížia dane o Teba.
potrebuješ na to tlačivo od zamestnávateľa s názvom Potvrdenie o zdaniteľnej mzde, kde uvedie, aké príjmy si poberala v minulom roku od neho, tlačivo zo sociálky, že si bola v čase, ktorý si napísala na materskej a myslím, že aj potvrdenie od odboru sociálnych vecí v mieste Tvojho bydliska, ktorý Ti vypláca rodičovský. toto všetko potrebuješ aj k Tvojmu daňovému a myslím, že aj pre manžela. ak má manžo príjmy do 906.984,-, tak si na Teba odpočíta 98.496.- - Tvoje príjmy. ak má príjmy vyššie ako 906.984,-, tak je na to nasledujúci vzorec: 325.242 - (základ dane daňovníka:4)-príjmy manželky.
a nech si nezabudne uplatniť aj daňový bonus na dieťa, ak ho nebral počas roka.
ak by si mala ešte nejaké otázky, kľudne sa ozvi. 😉

lusana
autor
20. jan 2009

presne tak ako píše angua27, ešte upresním, že manžel si na teba odpočíta tych 98 496 mínus tvoje príjmy započítava sa aj materská a nemocenská/ rodičovsky príspevok sa nezapočítava/

mima07
20. jan 2009

kila podla mna sa ti viac oplati ked si ta odpocita manzel pokial nezaraba strasne vela lebo tam sa neda odpocitat. Nech sa spyta on v praci ale taj je to ovela viacej penazi ako ta 1 000 a ked si podas ty tak ti vratia len tu 1000 a vobec si nemusis uplatnovat zivotne poistenie

angua27
20. jan 2009

mima, kila si môže podať vlastné daňové a zároveň si ju môže manžel odpočítať v daňovom priznaní a to podľa vzorca, ktorý som uviedla vyššie. 😉

lusana, dík za doplnenie. 😉

mima07
20. jan 2009

angua diky a su uz nejake usmernenia lebo uz s tym nerobim ale rada by som sa na to pozrela 😉 teda okrem zakona

angua27
20. jan 2009

mima, aké usmernenia myslíš? na stránke daňového úradu pri tlačivách je poučenie, tak tam sa dá nájsť čo a ako a a inak dosť ťahám z www.porada.sk 😉

mima07
20. jan 2009

angua diky to mi bude stacit a nevedela som najst tie tlaciva som to hladala na ministerstve financii 😀 no nejako osprostievam 😝

kila
20. jan 2009

Angua díky! Takže ak dobre chápem, zamestnávateľ ak ho požiadam mi urobí ročné zúčtovanie - dostanem naspäť tých 1000 Sk. Zároveň si aj manžel uplatní odpočítateľnú položku na manželku. To znie dobre. 🙂 A do príjmu sa mi započítajú peniaze za dovolenku, PN aj materský príspevok. A čo keď som mala väčší príjem ako 98.496,-Sk?

mima07
20. jan 2009

angua uz som to nasla ale pozerat to budem az zajtra lebo ja hladam taky specificky pripad ☹ take bezne to nie je problem len chcem byt nachystana aby muza neposlali ze si ma spravit sam danove

angua27
20. jan 2009

áno, správne si pochopila. ak máš príjem väčší ako 98.946, tak je zbytočné, aby si Ťa manžel dával do daňového, lebo sa mu na Teba nezníži daňový základ. a u Teba sa bude vypočítavať daňový základ nasledovne: príjem - 98.946,- a zo zbytku sa vypočíta daň, čiže 19%, ak bude nižšia ako to čo si zaplatila, tak Ti vrátia preplatok, ak je väčší ako 100,-Sk, ak bude vyššia budeš musieť doplatiť daň.

angua27
20. jan 2009

mima, keby si potrebovala poradiť, kľudne sa ozvi cez IP. rada poradím. mám rada špecifické prípady. 😉

mima07
20. jan 2009

angua ak nenajdem tak sa ozvem diky

gulicka55
21. jan 2009

Angua, prosim ta mohla by si mi poradit v mojom pripade. V roku 2008 som bola zamestnana 1 mesiac. Odvtedy som nezamestnana. Nevies nahodou, ake tlaciva potrebujem vyplnit, aby som mohla podat danove priznanie? A ake potrebuje manzel, ked si chce znizit danovy zaklad na mna. Dakujem

angua27
21. jan 2009

gulicka, potrebuješ od bývalého zamestnávateľa tlačivo o zdaniteľnej mzde. buď Ti ho dali, keď si odchádzala, alebo ak nie, tak si ho vyžiadaj ešte raz. a ešte budeš potrebovať z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, že si evidovaná ako nezamestnaná. je to vlastne potvrdenie od kedy, do kedy si nezamestnaná.
to prvé tlačivo potrebuješ pre Tvoje daňové priznanie. inak, teraz ma napadá, ak požiadaš bývalého zamestnávateľa do 15.2., aby za Teba spravil daňové priznanie, sú povinný tak vykonať a nemusíš sa s tým Ty trápiť.
a to druhé tlačivo, bude potrebovať Tvoj manžel k svojmu daňovému priznaniu. 😉

gapa
21. jan 2009

baby,
ešte netreba zabudnúť, že do vlastného príjmu manželky, ktorý si manžel odrátava pri uplatnovaní nároku na nezdan.čiastku na manželku sa ráta okrem materského, nemocenského aj napr. ošetrovné, podpora v nezamestnanosti a (pre lusana a kila) aj náhradu mzdy za dočasnú PN, ktorú vám vypláca zamestnávatel za prvých 10dní PN. Tú však nemáte uvedenú ani v potvrdení o zrazených predavkoch, len na výplatnej páske. Ak si platíte napr. dobrovolné nem.poistenie, tak toto poistné si môžete zase odrátať z vlastných príjmov manželky.

Inak podla mna netreba nevyhnutne pre uplatnenie nezdan.čiastky na manželku tie potvrdenia zo SP, ak viete výšku materského, nemocenského napr. z rozhodnutia o priznaní materského/nemoc. a napr. bankových výpisov. Lebo manžel čestne prehlasuje v žiadosti o roč.zúčtovanie, že udáva pravdivé info a za to aj ručí. No viem, že mzdárky si to pre istotu od manželou pýtajú.

gulicka55
22. jan 2009

Dakujem Angua, to tlacivo pre manzela si mam ist pytat na UP alebo do socialnej poistovne. Ked som dobrovolny platca nemocenskeho poistenia a mozem si to tiez odpocitat a potrebujem aj nejaky "dokaz", ze to platim napr. vypis z uctu?

mima07
22. jan 2009

gapa od mojho muza chcu aj potvrdenie ci som nedostala nahodou nejaku odmenu kto uz by zene na rodicovskej len tak poslal peniaze 😀

gapa
22. jan 2009

mima,
by som im povedala, že nech mi ukážu, kde je to napísané, že im to musím dokazovať. No a nechcú aj doklad o tom, že si nerobila na dohodu od všetkych zamestnávatelov!!!??? Ved príjem môžeš mať od kohokolvek na dohodu. Ved je to blbosť.

Aj ked musím uznať na druhej strane, že ako bývalá mzdárka som si užila a ludia velmi ťažko chápu, čo im mzdárka vysvetluje. Ich to často ani nezaujíma. No čo človek, to iný prípad. Doteraz prevláda názor, ved mzdárka to zariadi. No teraz by to už malo byť viac na samotnom praconíkovi. Ak dá zlé informácie, tak si ručí za to sám. Ak by si prečítal celé to lajstro, tak by tomu mohol porozumieť lepšie. No je to na pováženie, čo je lepšie. Nechať to na zamestnancovi alebo pýtať od neho všetky papiere.

No v zásade pre preukázanie vlastného príjmu manželky nemusí priniesť žiadny papier, stačí ak vie presne sumu. Ak by mu prišla kontrola, a zistili by nejaké rozdiely, tak zamestnanec má problém, lebo podpísal, že uviedol pravdivé info a teda aj o vlastnom príjme manželky.

gulička,
podla mna, ak by si si chcela uplatniť toto poistné v ročnom zúčtovaní, tak potrebuješ nejaký doklad o tom. Neviem iste či stačí doklad z banky. Ja som si vyžiadala potvrdenie zo SP o zaplatenom poistnom. Aj som si hned overila, či tam nemám nedoplatky.
Na uplatnenie vlastného prímu manželky u manžela však doklad o uhradenom poistnom nepotrebuješ.

angua27
23. jan 2009

ahojte, sorry, že sa ozývam až teraz.
gulicka, úrad práce, tam treba pýtať to tlačivo.

gapa, súhlasím s Tebou, že je to hlavne na tom zamestnancovi. ale keď ja vidím, ako sú niektorý ľudia vyklepaný z jednania s úradmi, z tlačív a tak, tak to radšej zoberiem do svojich rúk. popýtam sa ako, čo robili posledný rok a nejako to dáme dokopy.

gapa
24. jan 2009

to áno a niektorí ani len nesnívajú, čo s čím súvisí. 🙄 😨

ssissi
24. jan 2009

ahojte,
mám takú možno hlúpu otázku, len je už dosť hodín a sedím tu nad priznaním 😀 .
Ak mi bola vyplatená výplata za december 2007 v januári 2008, skrátka klasika k výplatnému termínu, tak tá výplata za december 2007 nepatrí do daňového priznania za rok 2008 (aj keď teda prachy nabehli na účet až v novom roku) ???? Ak sa nemýlim, výplata za december 2007 bola zahrnutá v daňovom priznaní za rok 2007 a teda v tom, ktoré bolo robené minulý rok, ale opravte ma, ak sa mýlim, díííík.

gapa
25. jan 2009

ssissi,
presne ako hovoríš, už si to zdanovala za rok 2007 😉
u živnostníkov je to inak, ale tí neberú "výplatu"

gapa
25. jan 2009

ešte na upresnenie, ak ti tá výplata bola vyplatená najneskôr 31.1. Ak by bola vyplatená neskôr, tak je to inak, ale to by mala vedieť mzdárka pri vystavovaní potvrdenia
vid § 4 ods.3 zákon o dani z príjmov

ssissi
25. jan 2009

áno, gapa, ďakujem ti za odpoveď. Mám to dopletene práve z tej živnosti, ktoru spominas. Tam som to mala tak, že podstatne bolo v ktorom zdan. obdobi prišli peniaze, ta výplata sa mi s tým nejako doplietla 😀.

gulicka55
25. jan 2009

Neviete nahodou, do akej vysky zarobku som oslobodena od podania danoveho priznania? Je tam vobec nejaky limit