Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

soldi
9. máj 2013

@adsumus za dieta poskodene vakcinaciou nesie zodpovednost kto?

to len tak na okraj.

a dalsia vec: neviem si to dost dobre predstavit v praxi. cize ak neockujem a niekomu poviem, ze preco a ten sa na zaklade toho rozhodne tiez neockovat a jeho dieta dostane mumps, tak ma potom moze zazalovat?

to je predsa kazdeho slobodna volba komu a comu veri.

homeopati, chiropraktici a alternativni liecitelia patria do inej kategorie ako protiockujuci.
musia mat vzdelanie, diplomy, certifikaty, takze tam su potom postihy za nespravnu liecbu logicke, s tym suhlasim.

sampo
9. máj 2013

suhlasim so @soldi
je to kazdeho vec, ti, co ockuju, maju dovody preco a ti, co neockuju maju tiez svoje dovody.. v konecnom dosledku nesie zodpovednost aj tak len rodic

adsumus
autor
9. máj 2013

@soldi Tento zákon sa netýka jednotlivcov, ale skupín, ktoré na internetových stránkach ponúkajú neoverené informácie z pochybných zdrojov na základe, ktorých sa ľudia rozhodujú v otázkach zdravia. Ak mi niekto namiesto MMR vakcíny, ponúka homeopatickú vakcínu a tá nezaberie, mal by zato niesť zodpovednosť. Ak sú presvedčení o správnosti svojich postupov, nemali by predsa stým mať problém. Opakujem nie je to o jednotlivcoch, pretože ak ta poznám osobne a ty mi niečo poradíš, mám možnosť si to overiť, ale na týchto stránkach taká možnosť nie je.

soldi
9. máj 2013

@adsumus a kto rozhoduje o tom, co su overene zdroje a ktore zdroje uz overene nie su? kym overene? farma spolocnostami? 😀

ak Ti niekto ponuka homeo vakcinu miesto mmr, tak je to predsa Tvoje rozhodnutie, co ju prijmes alebo nie.
nenuti Ta predsa pod hrozbou pokuty 😉

ewca
9. máj 2013

@adsumus aj spomedzi alternativnych "liecitelov" mozme najst serioznych ludi, ale aj sarlatanov... tiez ich nemozme hadzat do jedneho vreca... a ludia co sa uberaju cestou alternativnej mediciny na to maju svoje dovody a je to ich rozhodnutie...

adsumus
autor
9. máj 2013

@soldi Vedecké vyskumy sú zverejnované a každý má pravo sa k nim vyjadriť, narozdiel od dohadov antivakcinistov, ktorí svoje názory veľmi často nemajú ničím podložené, ale to im nebráni radiť ľudom v otázkach zdravia.

bralilienka
9. máj 2013

opačne, prečo štát nenesie zodpovednosť za poškodené zdravie u očkovaných detí, ktoré nesú následky očkovania celý život??? a nie je tých detí málo, je ich viac a viac !!!!!!!!! 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢

janano
9. máj 2013

@adsumus ked zacnu lekari brat zodpovednost za poskodenie zdravia po vakcinacii, potom sa mozeme bavit o tomto 😉

adsumus
autor
9. máj 2013

@ewca Máš pravdu, ale očkovanie sa týka detí, ktoré svoj názor ešta nemôžu sformulovat a rozhoduju za nich ich rodičia. Aj teraz stoja dvaja takí z Ciech pred sudom, lebo na základe odporúčaní alternatívnej medicíny mu prestali pichať inzulín a dieťa zomrelo.

ewca
9. máj 2013

@adsumus toto je velmi kontroverzna a citliva tema... obavam sa, ze sa Vam tu zachvilku rozputa neprijemna debata, lebo kazdy si bude stat za tym svojim a niektori to vedia presadcovat dost neprijemne... asi ste mali zlu skusenost v oblasti alternativnej mediciny

soldi
9. máj 2013

@adsumus nerobis nahodou v politike? vobec neodpovedas na co sa clovek pyta, len si stale hudies to svoje 🙂 a bohuzial to ani neznie ako Tvoje vlastne myslienky, ale len opakovanie nazoru niekoho ineho, kedze sa nevyjadrujes k otazkam.

vanessm
9. máj 2013

@adsumus A kto nesie zodpovednosť za dieťa poškodené vakcináciou?

adsumus
autor
9. máj 2013

@janano Viem, že je to ťažké si pripustiť, ale lekári nemôžu prevziať zodpovednosť za to, čo je vedecky dokázané, že s očkovaním nesúvisí. Zodpovednosť spočíva v tom, že všetci máme bezplatnú liečbu.

janano
9. máj 2013

@adsumus "...dohadov antivakcinistov, ktorí svoje názory veľmi často nemajú ničím podložené," ZAVADZAS, ZAVADZAS, ZAVADZAS !!!!!! A tie tvoje "vedecke" vyskumy platene farmafirmamy si strc vies kam!!! Aj tu tvoju "bezplatnu" liecbu!!! Prosim ta, pocuvas sa dakedy, co hovoris???

lujza123
9. máj 2013

@adsumus podla mna by mali niest zodpovednost hlavne vyrobcovia vakcin...lebo 90% reakcii nikdy nebolo nahlasenych ako reakcia na vakcinu, nebolo tak zapisane ani nikym overene.
Dokazat ze vakcina zapricinila smrt alebo vazne poskodenie je nemozne..lebo proti obycajnemu cloveku stoja obrovske farmaceuticke firmy vyzbrojene stovkami najlepsich pravnikov a podlplatenych akozespecialistov.
Kto potom nesie zodpovednost?

kveta
9. máj 2013

@adsumus Vazne su zverejnovane? Skus si vyziadat od statu vedecku studiu na zaklade ktorej sme zaviedli povinne ockovanie proti pneumokokom.. ;)

To je len Tvoja fantazia, ze sa tu zverejnuje..

Btw Regionalny urad verejneho zdravotnictva mi napisal, ze na Slovensku od roku 200x nezaznamenali ani jeden pripad poskodenia zdravia v dosledku ockovania.. Takto sa u nas "zverejnuje".

adsumus
autor
9. máj 2013

@janano Nemôžeš predsa veriť myšlienke, že všetci vedci aj lekári na celom svete sú zaplatení farmami, ved to by sa im vôbec nevyplatilo.

soldi
9. máj 2013

@adsumus o tom dietati som citala a je mi to luto. ten, kto dal to odporucanie by mal ist pred sud. takisto ako ked na zaklade chybneho rozhodnutia lekara niekto zomrie. s tym suhlasim.

ale opakujem, ze toto sa neda porovnavat s AV ako ich Ty nazyvas.

ewca
9. máj 2013

@adsumus ale tak ockovanie a podavanie inzulinu su dve odlisne veci... to ze ja ockujem alebo neockujem primarne moje dieta smrtou neohrozi...len neziaduce ucinky ho mozu ohrozit, prpadne ochorenie, kroti ktoremu neockujem...ale ked nepodam inzulin, ktory je zivotne dolezity, tak ohrozim zvot cloveka... to si neviem predstavit cim mohli rodicov presvedcit aby dietatu nepodavali inzulin.... ja poznam jeden pripad, kedy mamicka odmietla medicinsky zakrok na babatku, ze pocka kym bude mat aspon tri mesiace a to dieta bude zachvilku na dialyze dokonca zivota... vela zavisi aj od rodicov

adsumus
autor
9. máj 2013

@kveta Nežiadúce účinky vakcinácie sú každoročne zverejnované, nech sa páči navštíviť napr. náš fotoblog.

adsumus
autor
9. máj 2013

@ewca Ja poznám ešte jeden prípad z Bratislavy, kedy neočkované bábetko choré na čierny kašeľ liečili rodičia homeopatikami. To dieťa mohlo zomrieť.

desszi
9. máj 2013

Rovnako tak sa zbavuje zodpovednosti lekar, u ktoreho po kazdom vysetreni respektive pri liecbe podpisujes, ze si bol pouceny a suhlasis s liecbou, len je to trosku inak formulovane. Spocitame na prstoch jednej ruky, kolko lekarov bolo za chyby odsudenych na Slovensku.

adsumus
autor
9. máj 2013

@ewca Poznám aj tutok z koníka mamičku, ktorá 39°C teploty liečila cečkom a ležaním telo na telo.

mummy
9. máj 2013

Pre zamyslenie> Sloboda v ockovani pise, ze nerobte nieco co je v protiklade s vasim nabozenskym presvedcenim.....Nie je to nahodou nejaka skupina Jehovistov, ktory su zasadne proti ockovaniu lebo tak hovori ich viera? Je tam video prispevok Nemky ( medzi prispevkami po nemecky), ktora hovori preco neockovat, ale nema to akymi faktami podlozit a spomina, zevraj sa to robi na bunkach potratenych plodov - opat nabozensky motiv a posledna vec> Video prispevok po anglicky od Dr. Wakefield- ten je znamy v Anglicku tym, ze bol vyhodeny z Komory lekarov, pretoze sa sam zdiskreditoval, sam chcel presadit svoju vlastnu vakcinu a teraz hovori proti vsetkycm existujucim vakcinam.

soldi
9. máj 2013

@adsumus vazne? a kto si myslis, ze lekarov plati? praveze sa im to vyplati az moc 😉

mam velmi vela dobrych kamaratov doktorov a presne viem, ako to funguje.
kazdy jeden je dotovany (priamo, ci nepriamo) farmafirmami.

vies co je bezna prax?
doktor predpisuje lieky od farmafirmy. za urcite "predane" mnozstvo ma body. za presne mnozstvo bodov mu farmafirma uhradi dovolenku v karibiku- oficialne sa to vola lekarsky kongres, v skutocnosti je to naozaj plne hradena dovolenka.
pokial doktorovi do terminu chybaju body, tak proste chronickym pacientom zdvojnasobi davky lieku, aby tie body nahnal.

toto su info, ktora mam priamo od doktorov. nielen od jedneho.
nevidia na tom nic zle. to ma stale sokuje.

a Ty si skutocne myslis, ze sa to farmafirme neoplati? 😉

mirka
9. máj 2013

@soldi presne toto ma hneď napadlo, keď som uvidela otázku, že za dieťa poškodené vakcínami nikto neberie zodpovednosť, odserú si to tie deti a ich rodičia, lebo im zničili zdravie, ktoré sa už ani nedá vrátiť späť!

adsumus
autor
9. máj 2013

@soldi Pochop, že vakcíny sú všetky rovnaké, od jednej firmy, platené z naších penazi. Čo tam môže lekár zarobiť?

daniela242
9. máj 2013

@adsumus Tak teda v tomto že máme bezplatnú liečbu sa pekne mýliš!!! Mne po očkovaní ochorelo dieťa a liečbu si pekne krásne platím sama, tak prosím ťa nerozprávaj o niečom o čom nemáš ani šajnu...

kkristin
9. máj 2013

A ty si odkiaľ prišla????ty si zodpovedná sama za svoje rozhodnutia.... Alebo si nesvojpravna????????nemas vlastný rozum a nevies sa rozhodovat????preco ma niesť niekto iný zodpovednosť?????

ewca
9. máj 2013

@adsumus a zomrelo? moja dcera je ockovana zakladnou hexavakcinou, pretoze podla mna su v nej zahrnute ochorenia, ktore mozu sposobit smrt, nie je ockovana mmr vakcinou, mali sme na to dovody, nebudem to rozpisovat, lebo tem o tom ci ockovat alebo nie je tu uz strasne vela... ja som toho nazoru, ze skor ako navstivim lekara a necham dcerer predpisat lieky, alebo dokonca ATB, tak skusam bylinky, homeopatika, ked nepomoze volnopredajne lieky a ked ani to, idem k lekarke, chvalabohu moja je taka, ze skor ako dietatu predpise nejake svinstvo porobi testy ci je to vobec nutne... vacsinou sa k liekom ani nedostaneme, pretoze bylinky a homeopatika u nas zaberu takmer vzdy... bohuzial lobbing famraceutickych spolocnosti je nepredstavitelny... ja mam endometriozu, teda mala som, klasickou medicinou neliecitelna zalezitost, liecba spociva v potlacani priznakov dozivotnym uzivanim hormonov... rozhola som sa to resit alternativne...po par tyzdnoch neskutocne zlepsenie a ja opat tehotna... na prsnikoch mam uz roky fibroadenomy, nezhubne nadory ktore sam zmyznut nemozu (nie ako cysty)... a zrazu po absolvovani liecby, alternativnej, ich nemam 6 ale len 3 a su mensie...lekar si to nevedela vysvetlit.... preto hovorim, su sarlatani aj spomedzi alternatyvnych liecitelov.... vela ludi sa nanich obracia vtedy, ked klasicka medicina nepomoze a nemaju co stratit