Narodeninové oslavy detí od 10 rokov s kamarátmi

0silvia0
17. okt 2014

Chcela by som počuť názory na narodeninové oslavy starších detí - od 10 rokov. U syna sa to veľmi v triede neriešilo a nerieši, ale u dcéry sa deti pozývajú na narodeninové oslavy. Väčšinou si oslávenkyňa pozve pár dievčat z triedy, niekedy 5, niekedy viac... oslavy sa robia väčšinou doma, niekedy mimo domu. Dcéra niekoľko krát bola pozvaná aj na oslavu spolužiačky, ktorá nie je jej kamarátka, možno dievča túžilo po veľkej oslave, možno po darčekoch, neviem. Ide o to, že moja dcéra takéto oslavy nerobí. Minulý rok pozvala na pizzu dve naj-kamošky a chvíľu boli potom u nás. Ale ona nechce pozývať k nám domov kopu detí, nevie, čo by s toľkým davom doma robila, nie je taký typ, ktorá si potrebuje užívať pozornosť a darčeky veľmi neobľubuje. Sama mi povedala, že každý nosí na oslavy sprostosti a ona nepotrebuje dostávať haraburdy. Ide mi o to, ako sa mám k tomu postaviť ja - tiež nie som typ na organizovanie takýchto akcií, mne úplne stačia oslavy v rámci rodiny, nemám talent na zabávanie detí ani nemám animátorské vlohy. Niekedy sa cítim hlúpo, že dcéra chodí na oslavy a my nikoho nepozývame, neviem, či je to slušnosť vracať takéto pozvania. Ale na druhej strane mám sa zapierať a robiť akciu proti svojej a dcérinej náture, premôcť sa a oslavovať, keď nás to obe nebaví len preto, aby sme to vrátili? Inak keď sa dcéry spýtam, čo robili na oslave, väčšinou decká behajú po dvore, alebo sedia a rozprávajú sa... minulý týždeň prišla z oslavy hladná ako vlk, pýtam sa jej, to si si nič nedala? Odpovedala, že pukance 🙂
Pritom kúpiť vhodný darček oslávencovi tiež nie je jednoduchá vec, včera som tým strávila 2 hodiny, dnes ju čaká zasa nejaká oslava...
Takže neviem, ako sa k tomu staviate vy? Realizujete sa na oslavách a baví vás to alebo skôr obťažuje ako mňa?

eeffka
17. okt 2014

@0silvia0 mna to obtazuje, ale zasa ked my sme isli na oslavu pozvem aj ku nam, akurat dcera ma uz 9,5r a na najblizsie kolo 10tin uz nepojde vsade, uz len tam kde budeme pozyvat aj my.
Program neriesim: poskytnem priestor, kupim pizzu, fantu,vodu malu tortu a vzdialim sa. som ochotna akceptovat do 5-6ks na 3hod v byte.
co sa tyka darcekov poviem dcere nech povie kamoskam co by chcela ( v rozumnej sume samozrejme), prejdemojim schvalovanim

bonaqa2013
17. okt 2014

No nič moc pre mňa a moju peňaženku. Syn má už takmer 20 - jeho takéto hlúposti nikdy nezaujímali, na jeho oslavy vždy chodili moji rodičia a jeho krsní s deťmi, otca nepoznal, ani nikoho z jeho rodiny, kamarátov nepotreboval pozývať. Ani on nikde nebol.
S dcérami je to iné, pozerajú filmy - kde sú veľké oslavy a aj oni chcú také. Majú 8,6,a 4 roky. posledné dieťa má zdravotné problémy - DMO, hluchota a keď ku nám prídu ich kamaráti, tak vyvaľujú oči na poslednú dcéru. Je mi to nepríjemné. a potom mi máme kriku doma dosť aj pri 3 dievčatách, nemám čas behať ešte okolo ďalších detí a vymýšľať im program. Moj názor - nie, oslavy len v rámci rodiny. ale neviem prečo aj včera bola u nás spolužiačka najstaršej dcéry - 8r a tá by hádam u nás aj spala. neviem či jej chýba spoločnosť, alebo má rada keď sa može hrať s mojimi deťmi.

popelka5000
17. okt 2014

Neber to tak vazne ,aj syn asi dva ci trikrat n oslavach u kamosov .... vzdy doniesol bud cokoladu ,alebo bonbonieru .... Ak ti je to proti tak to nerob ,ani ja to nerobim,ak niekto pozve a bavi ho to nch sa paci ,ale teba nemoze nikto nutit 🙂

namornicka
17. okt 2014

Mne tie oslavy tiež lezú na nervy, ale urobím pre svoje deti. Keď sú deti malé a baví ich to v detských centrách tak to je horšie na peňaženku, ale lepšie v tom, že ti neurobia kôlňu na drevo z detskej izby, zároveň môžeš zavolať aj viac detí, aj rodičia sa môžu zdržovať na blízku v prípade že chcú (čo je doma nemožné pretože cudzích rodičov si domov nezavoláš). V prípade väčšieho dieťaťa (od tých 9-10 rokov), keď už je detské centrum "trápne" a chcú byť radšej doma, limitujem počet na max.5, objednám pizzu a malú tortu, kúpim nápoje. Deti sa zahrajú samé, v tomto veku už ani nemajú záujem aby si ich zabávala. Iba zahlásim kedy je čas na pizzu, prípadne sfúknuť sviečky a torta. Deti vybehnú aj von, v tom prípade idem s nimi a dohliadam, nepustím deti samé (hoci svoje púšťam), cítim zodpovednosť keď mi zveria cudzie. Čo sa týka opätovania pozvaní. My to robíme tak, že ak aj moje dieťa bolo pozvané kamarátom, a pozvanie mu potom neopätovalo, tak nenútim, ono sa to postupne vyselektuje, že na ďalší rok ho už nepozve a tragédiu z toho nikto nerobí, berieme to ako rozhodnutie detí. Nedostali sme sa do stavu, že by nás niekto stále pozýval a my jeho nie.

mimla
17. okt 2014

Nevidím dôvod robiť mega párty, ak to podmienky nedovoľujú. Ak raz bývam v byte nebudem tam pozývať celú triedu. Ak má niekto priestranný dom a neprekáža mu jeden deň hluku a druhý deň upratovania, nech sa zariadi. Osobne tiež nemusím veľké oslavy, vždy mám pred nimi žalúdok na vode.

Doteraz som u seba robila iba jednu oslavu a stále, keď si na to spomeniem, tak mi stúpa tlak. Nie som príliš dobrá hostiteľka. Zabúdam sa ľudí pýtať, či chcú kávu, vodu, alebo čokoľvek, zabúdam na príhovory a tiež som počas tej mojej jedinej oslavy skoro zabudla tortu v chladničke.

Nikdy som neuvažovala o "vracaní" pozvania na narodeniny. Predsa prinesiem darček, nad ktorým chvíľu premýšľam, nekúpim prvú blbosť. Tiež to pošteklí ego, toho, kto veľkú párty potrebuje. Necítim sa zaviazaná vrátiť pozvanie. Necítm sa blbo ani keď v škôlke niektorí rodičia pre svoje deti na narodeniny objednajú divadielko, alebo skákací hrad. Ja na také veci nemám prostreidky (alebo možno aj mám, keby som veľmi chcela). Deti si poskáču, pozrú si divadielko a my prinesieme na synove narodeniny (tak ako väčšina detí) len nejakú drobnosť. Bojím sa že ak začneme v tomto veku riešiť skákací hrad, tak vo veku tvojej dcéry budem objednávať sálu v kulturáku a bandu animátorov.

Tvoja dcéra bude asi celkom rozumné dieťa, ak tam vidí aj to pozadie a nie len "hup sa, hej sa, ide sa na párty". Ak tvoja dcéra nemá potrebu takýchto osláv, tak gratulujem, asi si ušetríte nervy aj peniaze. Na druhej strane sa to môže ešte zmeniť. Ak však mám povedať podľa seba, nikdy som nemala rada veľké oslavy (sú na mňa hlučné), následne som nemala rada diskotéky, následne ani študentské opijáše, a teraz pestujem potlačenú nenávisť k tímbildingom. Takže ak je dcéra skôr kľudnejší a tichší typ, možno jej to ostane a bude to jednoducho jej nátura.

titkovamiriam
17. okt 2014

Pozri ak dcera oslavu nechce tak ju nerob.Bolo by iné keby po nej túžila.Aj moje deti vždy boli pozyvane na niekoľko oslav ale ozajstných kamaratov mali 2-3 tak na svoje oslavy pozyvali tých.Nikdy to nebolo o tom ty si ma pozval tak musíš aj ty k nám.Dokonca a teraz je to hlavne pri Marekovi že podaktorý z oslav robia mega party v niakom detskom klube-dokonca sa deti ani navzajom nepoznaju len preto aby ukázali-ja som niekoľko rodičov poznala práve na takejto oslave:(...
Tak ak je pozvana nech ide,keby nechcela tak nech nejde a doma si spravte podľa svojho.
U nás jediná veľká párty bola ked mal najstarší 18r.to som mala plný dom ľudí-Michal to oslavil v klube ...

janka258
17. okt 2014

@0silvia0 moja dcéra takéto "oslavy" máva.Príde jej 5 kamarátok a ako píšu baby vyššie, spravím tortu, chlebíčky, nakrájam ovocie, nejaké keksy, čipsy a vzdialim sa. Som doma,ale len dohliadam, neangažujem sa, oni si to organizujú samé, teraz mať tému Halloween, keďže dcéra je narodená presne 31.10., takže si idú vyrábať masky a tak. Ale ja to ani tak za oslavu nepokladám,lebo tieto dievčence k nám chodia často, viem, že s nimi nie je problém,takže tak. Väčšinou sa hrajú, behajú so psami, potom po tme majú nočnú hru vonku a potom si spravia v obývačke diskotéku a idú domov, príp. 2 u nás prespia.

0silvia0
autor
17. okt 2014

@mimla myslím, že sme rovnaká krvná skupina, tiež som nikdy nemusela diskotéky, opiáše a bujaré zábavy, takže dcéra je asi po mne 🙂 nebudem to asi riešiť, nechám to na dcére 🙂

0silvia0
autor
17. okt 2014

@eeffka
@bonaqa2013
@popelka5000
@namornicka
@mimla
@titkovamiriam
@janka258
ďakujem vám za názory, pomohli 🙂
Nechám to na dcére, je už dosť veľká, aby to vedela posúdiť, takže svoje pocity odfiltrujem a prispôsobím sa jej. Ak nebude chcieť oslavy, nevadí a ak bude chcieť, zorganizujem to tak, ako ste napísali - zabezpečím pizzu, tortu, nápoje, chipsy a zavriem sa do izby a budem len občas dozerať 🙂
Ďakujem Vám 🙂

mawka
17. okt 2014

ja toto tak nemusim, velke party detske. ano, velky vplyv discovery TLC, kde bezia dokumenty ameriskych decak, ktore si vydupu oslavu za 30.000 dolarov. no jasne. mohla by som sa na to z hlboka, z vysoka. tie decka chcu velke oslavy, aby boli zaujimave a rodicia sa tiez radi predvedu. ja som mavala vzdy oslavu s najlepsou kamoskou, nasimi, starymi rodicmi a od susedov deti, co sme sa fajn hravali. a neskor ako vacsia sme si s babami zasli do cukrosky, na zmrzku a tak. a od 15 to bolo na chate, opekacka a tak dalej.
teraz maly bude slavit 11 narodky, pridu jeho 4 kamosi, rozmyslam nad pizzou, nejake chipsy a sprite, fantu alebo podobne. a ja pojdem mimo bytu na dve tri hodinky. uz viackrat boli sami u nas, nic sa nestratilo, nic nerozbili, po sebe si upratuju. alkohol doma neskladujem, tak sa nemusim bat, ze by experimentovali. a oni su aj tak este taki hravi, behaju s nerf pistolami. takze ziadne teatro len aby sme sa ukazali ze juj aka oslava. oni su piati, takto chodia jeden k druhemu na oslavy a staci. pritom v skole su cela trieda fajn partia. ale asi aj ostatni rodicia nemaju financie na robenie oslav pre 28 spoluziakov. ved to nie je sranda.

janka258
17. okt 2014

@mawka to by som ani nedovolila, maximum čo som ochotná akceptovať je tých 6-7 detí vrátane mojej. Ale ako vravím,nie je to na štýl mega párty, skôr bežné hry
@0silvia0 nemáš za čo, nechaj to na dcéru, prípadne len skoriguj, tak to je najlepšie 🙂

pribinak
17. okt 2014

Trochu nerozumiem, ak to dcéru nebaví a nechce volat decka potom k Vám, tak preco ona chodi na tie oslavy? Ved sa dá velmi slušne odmietnuť a nemusím potom riešiť ci oslavy áno alebo nie

0silvia0
autor
17. okt 2014

@pribinak ide tam preto, že tam idú aj jej kamarátky a asi jej je hlúpe hľadať nejaké výhovorky prečo nemôže prísť... inak nie je sama, ktorá oslavy sama nerobí, ale zúčastňuje sa iných osláv. Ono sa to dosť ťažko posudzuje, niektoré deti to baví a popozývajú kde-koho, len aby bolo veselo a bola tam kopa detí a kopa darčekov a popozývajú aj toho, s kým ani nie sú kamoši - možno v tom pozývaní nemajú prsty ani tak deti, ale rodičia, možno sa chcú ukázať alebo čo, to ja neriešim. Ale asi im na tom záleží napriek tomu, že tieto deti nie sú pozývané na oplátku... ono to nie je také jednoznačné, ja neviem pozadie pozývania a či to dieťa to skutočne chce alebo urobí oslavu rodič, keby som toto zisťovala, neprídem rozuzleniu na koniec. Vôbec by dcére nevadilo, keby nebola nikde pozývaná, ale zasa vyhovárať sa každému spolužiakovi, ktorý ju pozve, neviem... Ale môžem jej to navrhnúť, nech sa radšej povyhovára a odmietne, keď o tie oslavy a pozvania aj tak nestojí, uvidím, ako zareaguje...

pribinak
17. okt 2014

@0silvia0 preco vyhovárať? Však nech normálne povie dieťaťu s ktorým Zrovná nie je kamoska, ze prepáč, ale my mame s našimi doma iný program
Alebo potom jej vysvetli, ze ak chce chodit na oslavy, patrí sa potom pozvať tie deti k nam na jej oslavu

Toto nie je vyhovaranie sa, ale normálny pohľad na vec

0silvia0
autor
17. okt 2014

@pribinak preto vyhováranie, pretože nie vždy máme nejaký program na daný termín. Takže viac-menej je to vyhováranie, pretože doma žiadny dôležitý program napríklad nemáme 🙂 Napríklad dnes ide zasa na nejakú oslavu o 16,30 - žiadny program nemáme - ja o takomto čase prichádzam z práce a dieťa má voľné popoludnie. Ja nerada hovorím to, čo nie je pravda a dcéra má 10 rokov takže diplomatické vyjadrovanie typu "prepáč, ale my máme iný program" mojej dcére nejak asi nesedí...
Stotožňujem sa skôr s názormi necítiť sa zaviazaná kvôli oslavám, ako píše napríklad @mimla, pretože často je to možno skôr o rodičoch a nie o deťoch a ja sa necítim dobre keď som okolím dotláčaná do niečoho, s čím sa vnútorne nestotožňujem. Toto je tlak (vracať pozvania), ktorý je predstavou niekoho iného, nie mojou predstavou. A ja nerada napĺňam predstavy niekoho iného o sebe a o tom, čo by som mala a nemala robiť, len preto, že to tak robia všetci, alebo väčšina.
Ale vážim si tvoj názor, ďakujem 🙂

vroni
17. okt 2014

No, ked nechce robit oslavu, tak neurobi a bodka. Len sa mi velmi nezda, ze o oslavu nestoji, ale k druhym na oslavy chodi (lebo keby o tie oslavy tak velmi nestala, tak nejde ani inde) Mne je zase tisickrat milsia detska oslava ako oslava v sirokom rodinnom kruhu.

pribinak
17. okt 2014

@0silvia0 tak si ten program spravte: kino, Plaváren, múzeum, knižnica, .... Však je to na tebe a tvojej dcére, nikto nepíše, ze ma klamať,nemá 4, ze nepochopí normálne dovody, ze ak k niekomu idem, patrí sa pozvanie vrátiť spať
Inak neverím, ze všetky deti z triedy chodia všetkým deťom na oslavy, pre niektorých rodičov by to bolo finančne neunosne
Ale vaša vec ;)

0silvia0
autor
17. okt 2014

@vroni už som na to odpovedala vyššie - chodí preto, že tam idú aj jej dobré kamarátky (skôr jej ide o to, že bude s dobrými kamoškami ako s oslávenkyňou, s ktorou sa veľmi nakamaráti) a je jej hlúpe vyhovárať sa alebo diplomaticky odpovedať "prepáč, mám na ten termín iný program". Ale poviem jej, aby sa nad tým zamyslela 🙂

0silvia0
autor
17. okt 2014

@pribinak toto sa mi už zdá také prešpekulované, že na toto nemám... rýchlo zbuchnúť program len aby nejaký bol, nepáči sa mi to a nie je mi to prirodzené. Neviem, kto určuje čo sa patrí a čo nie, ale zamyslím sa nad tým 😉
Nie, nechodia všetky deti všetkým na oslavy, sú deti, ktoré robia oslavy každoročne, sú deti ktoré oslavy nerobia vôbec, sú deti, ktoré na oslavu prídu ale oslavu nerobia atď.

eeffka
17. okt 2014

@0silvia0 no hlavne sa nepatri na oslavy len chodit a ziadnu neusporiadat, toto by som dcere vysvetlila a taktiez ako som ti aj pisala v nasom pripade to su realne tak 4 oslavy do roka +1u nas co zvladnem tie 3hodky

vroni
17. okt 2014

@0silvia0, no ved tomu nerozumiem, to sa ako pozyvaju navzajom aj "nekamosky" ci ako? Ze by si dcera spravila skor iny program s kamoskami? Lebo ak naozaj nechce - naucit sa hovorit nie je hodne dobra skusenost....

0silvia0
autor
17. okt 2014

@vroni pozývajú sa aj spolužiačky, ktoré trávia spolu čas v jednej triede, ale nekamarátia sa... neviem prečo pozývajú celú triedu, netuším, ale upozorním na to dcéru, aby to selektovala....
@eeffka ok, beriem tvoj názor

pribinak
17. okt 2014

@0silvia0 pozri, mne je jedno ako sa ty a dcéra zariadite, ale asi nie si celkom stotožnena s dcerinym postojom, ked sa pýtaš na názory iných mamiciek

0silvia0
autor
17. okt 2014

@pribinak pýtam sa ako to riešia iné mamy, vidím, že niektoré majú postoje že oplácať sa oslavy sa jednoducho patrí, druhé sa necítia zaviazané niečo oplácať... mne osobne to dosť lezie na nervy, ale nemôžem žiadať od ostatných rodičov, aby im to liezlo na nervy tak ako mne, keď to evidentne niekoho baví a napĺňa. Keby bolo na mne, zruším to okamžite, pretože aj tak mám večne plný dom detí (či kamarátov syna alebo kamarátiek dcéry, koľkokrát sa u nás aj najedia, napijú 🙂 ) a deti si urobia pekný deň u nás doma aj mimo narodenín. Ale to som ja, nemôžem žiadať od ostatných rodičov, aby zdielali rovnaký postoj. Som zvyknutá riešiť oslavy v rámci rodiny a toto ma pravdupovediac otravuje, zaťažuje, je to pre mňa niečo navyše. Ale keďže tu každý jednoznačne neprezentuje názor že oplácať nutne treba, tak ma to potešilo, že nie som sama taká nevďačnica, ktorá nevie, čo sa patrí 🙂

horana
17. okt 2014

Podla mna je dobra skusenost, skusit doma spravit taku oslavku, aj ked sa dietatu sprvu nechce, ziska tym zazitok.
Pozvala by som hlavne najlps. kamosky, aj keby 1-2 a potom krovi tak do 6-7ks dalsich.
Je dobre ked dievca zisti ze ono to vacsinou ide samo, nemusi robit program ani zabavat, pre istotu moze premysliet par hier dopredu (spolocenske,....), ale inak sa vacsinou rozne keca a hra, najviac s najleps. kamoskami, ini sa bavia sami.
Ako darceky nech si dopredu vypyta nieco co ju bavi, knizky, kreativne sady...nieco co sama preferuje.
Podla mna aj pre introverta je to zaujimava skusenost, aspon raz za mladost.

0silvia0
autor
17. okt 2014

@horana takúto "oslavu" si pred 2 rokmi vymyslel syn - priviedol si 3 kamarátov, išli do pizzerie (pizzeriu máme za rohom), potom prišli k nám. No strašné niečo - syn, inokedy uvoľnený a bezprostredný (žiadny introvert ako dcéra) bol strojený, škrobený, nuda ako sviňa, chalani nevedeli, čo majú robiť, tak hrali xbox, totálne umelá atmosféra, ja som im do toho nezasahovala, ale kedykoľvek v bežný deň sú deti u nás je príjemnejšia a uvoľnenejšia atmosféra ako takto keď sa "musí" zabávať a oslavovať.
Ale každopádne ďakujem za snahu poradiť, s dcérou to ešte preberieme 🙂

horana
17. okt 2014

No ved nikde nie je zaruka ze to vypali skvelo, ale aj tak zaujimava skusenost.
Hlavne si to dopredu neprogramovat, casto to nevypali ked je v pozadi nejaka trema alebo ocakavania prilisne, alebo naopak negativne programovanie obavami, ono toto je taka vec, kde sa treba naucit nechat veci ist svojim tempom, nebranit sa im, zaroven sa ani nesnazit bavit na povel. Je to v podstate jednoduche, tak moc az toho niektori nie su schopni, nic v zlom, prave tie zlozitejsie a hlbavejsie povahy, kdezto take tie plytke a jednoduche povahy im to zvycajne paradoxne odsypa relativne ako po masle.
Samozrejme nie je to ziadna povinnost, pre mna len skratka trening istej schopnosti...navodit atmosku,a zaroven sa uvolnit..
Ono ked chcu rodicia casto mozu pomoct kulisami, napr. neformalnou opekackou, aj keby v prirode na blizkej luke, pozvat rovno aj rodicov ak chcu, nieco malo poopekat, v prirode sa aj hry viac rozprudia...nejake jednoduche sutaze, discipliny, hra hladania pokladu, da sa to zorganizovat za babku.

0silvia0
autor
17. okt 2014

@horana áno, príliš to riešim, niekedy je fajn nechať veci plynúť... 🙂

janinah
17. okt 2014

syn chodí občas na oslavy,bude mať 9r. ,ale my oslavy s kamošmi u nás nerobíme..a čo od neho počúvam,tak tie oslavy sú také akoby odfláknuté,rodičia vedia,že pre neho prídem o 18tej a o 17,45 začnú grilovať a jasné že dovtedy nedogrilujú a dieťa mi ide domov hladné ako vlk..alebo dôjdem pre neho do zmätku a kriku,potom s apýtam aká bola torta dopredu avízovaná ako super a on ju neochutnal,lebo ju ešte nepokrájali kým tam bol....a stojí ma to min. 10 eur za darček každýkrát...ako rodič nie som nadšená,lepšie je to ako bývavalo,že donesie do školy každému sladkosť a ok.....

babe123
29. dec 2015

dobry den mam 10 rokov a neviem vymisliet na moju party program poradite mi