Bolestivé bradavky a prsníky počas dojčenia

elinka27
11. máj 2011

Bolesť bradaviek,alebo prsníkov, dokáže znepríjemniť krásne chvíle, ktoré mamička zažíva pri dojčení.Bohužiaľ,ešte aj dnes, tradujú fámy,že dojčenie by malo bolieť a bez toho to nejde.Pokiaľ sa bábätko správne prisáva,čo je vlastne okrem iného správny základ pre dojčenie, tak potom dojčenie nebolí,pokiaľ áno,je treba pátrať po príčine.Príčiny bolesti bradaviek sú rôzne, a medzi najčastejšie patrí : nesprávne prisatie bábätka/vznikajú trhlinky-ragády/, upchatý mliekovod /mliečny pluzgier na bradavke/,infekcia /candida albicans,múčnatka, soor, alergia /na krémy,maste, šampóny/,raynaudov fenomén/bolestivé stiahnutie končekov bradavky,kedy bradavka na chvíľu obelie-ďaľej len RF/, kožné ochorenie/psoriáza,ekzém/ a posledná menej častá,ale predsa sa vyskytujúca príčina, je prirastená podjazyková uzdička.Bolesť spôsobená mykotickou infekciou sa často zamieňa s nesprávnym prisatím,alebo s RF.Okrem toho, môže byť príčin viac naraz. Vždy je prvoradé najprv upraviť prisatie,pretože ak je prisatie správne,bolesť sa zmierni.

Trhlinky-ragády sa liečia lokálnymi mastami /napr. Bactobran,framykoin/, zdravá bradavka sa zahojí zväčša do týždňa.Pri trhlinke je doležité aby pri dojčení smerovala do kútika úst dieťatka, vtedy je bolesť menšia a trhlinka sa nedráždi a ani nedôjde k jej zväčšeniu.

Mykotická infekcia-candida, sprievodné príznaky sú, svrbenie, pálenie, bolesť pri spúštaní mlieka, „rezanie žiletiek“, obelenie bradavky, zväčša po dojčení. Treba podotknúť,že mykózu treba riešiť komplexne a nie len lokálne. Treba ju liečiť „zvnútra“ a doležité je liečbu dokončiť,a pokračovať v nej aj keď príznaky zmiznú minimálne aspoň ešte 2 týždne,inak sa vracia. Veľkým zdrojom nákazy je dudlík, ktorý okrem toho že zhoršuje techniku prisatia u dojčených detí, je aj zdrojom infekcie.Na preliečenie „zvnútra“ sa najbežnejšie používajú voľne dostupné výživové doplnky.(tablety Citrovital, Citricidal), na lokálne je vhodné používať niekoľko krát denne v tenkej vrstve antimykotické maste (Canesten, Candibene,Imazol a pod.) tieto sa pred dojčením neúmývaju, pre detičky sú neškodné. Ideálne je vytierať ústa, jazyk a podnebie bábätka gázou vyváľanou v sóde bikarbóna, ktorá neutralizuje ph v ústach a zabraňuje množeniu sa kvasiniek. Vhodná je aj dobrá životospráva, ombedziť sladké jedlá,ktoré v žalúdku kvasia a tým vytvárajú vhodné prostredie pre kvasinky.Prsníky je vhodné pokiaľ možno často vetrať, tma a vlhko sú dobrou pôdou pre množenie kvasiniek, čiže je dobré chodiť bez podprsenky a nepoužívať tampóny do podprsenky. Ak treba odsávať mlieko, je vhodné ručné odsávanie, pretože odsávačka mlieka, može podtlakom poškodiť viac bradavky a aj na nej sa kvasinková infekcia rovnako ako na dudlíkoch, či chráničoch bradaviek drží a môže to zhoršiť priebeh infekcie.

Upchatý mliekovod-mliečny pľuzgier, na dvorci alebo v okolí sa vyskytne biely pľuzgierik nasiaknutý tekutinou, je to vlastne zaschnuté mlieko, kedže je mliekovod upchatý mlieko cez neho nemôže pretekať, zväčsa to býva bolestivé, bolesť vychádza až spod paže.Pľuzgier je treba uvolniť,a robí sa to jeho prepichnutím, treba na to použiť zásadne sterilnú ihlu, vysterilizovanú v čistom liehu,alebo nad ohňom, ihlu necháme ochladnúť a jemne zboku pľuzgierik prepichneme.Ošetríme antibiotickou mastičkou(bactobran,framykoin).Tým sme uvolľnili mliekovod,a pri odsávaní či dojčení už nebude toľko bolieť.Ak je prsník aj zdurený, jemne ho rozmasírujeme, idelalne v teplej sprche, na mliekovod netlačíme len jemne smerom od paže k prsniku masírujeme,aby sa mliekovod uvolnil.Doležité je aby bol prsník správne vyprazdňovaný,aby sa mliekovod neupchával.

RF – sa objavuje na infikovanych bradavkách, je to bolestivé stiahnutie špičky bradavky, ktorá sa akoby odkrví a stratí farbu – obelie,nazýva sa to aj syndróm bielej bradavky.Zjavuje sa väčšinou po dojčení a v chlade, pomáhajú teplé obklady.Po vyliečení bradaviek príznaky vymiznú.

Prirastená podjazyková uzdička sa objavuje u malého precenta detí, jej dôsledkom je, že sa bábätko nesprávne prisáva a poškodzuje bradavky. Spoznáme to podľa toho,že keď dieťatko pokúša zdvihnúť jazyk, tak sa rozšíri a má tvar „srdca“. Ak je príčinou bolesti bradaviek prirastená uzdička, treba vyhladať lekársku pomoc,kde sa táto uzdička ambulatne prestrihne.Dieťatko sa može dojčiť ihneď.

Okrajovo spomenieme ešte zapál prsníka, ktorý sa prejavuje zvyšenou teplotou, začervenaním prsníka, bolestivostou prsníka na dotyk. Pri týchto problémoch volíme studené zábaly zo zelenej kapusty, listy kapusty dáme vychladiť do chladničky, tĺčikom na mäso ich jemne naklepeme, aby pustili šťavu a prikladáme na postihnutý prsník kým nepocítime úľavu, na zníženie teploty možeme užiť Paralen. Doležité je prsník vyprazdnovať ideálne dojčením,alebo odsávaním, ak sa prsník dobre nevyprázdni môže vzniknúť mastídida a vytvorí sa hrčka, ak je na prsníku hrčka, priložíme dieťa tak aby jeho brada smerovala ku hrčke, pri saní je v brade silnejší tlak a dieťa hrčku rozťahá, vyhneme sa tak antibiotikám.Správnu polohu lahšie nájdeme ak si dieťa položíme na posteľ, my sa nad neho postavíme ako psík na štyri a podľa potreby nasmerujeme prsník s hrčkou k brade.

kinsi
12. máj 2011

@elinka27 Elinka, na fóre ktoré založila laktačná poradkyňa Annag sa sama chodíš radiť ohľadom boľavých bradaviek:
http://forum.dojcenie.eu/viewtopic.php?f=23&t=69
Toto čo píšeš tu, ale skor vyzerá, akoby si chcela ty radiť iným maminkám. Alebo sa mýlim? Už si i ty laktačná poradkyňa?
Nemaj mi to prosím za zlé,ale pokiaľ nemáš kompletný kurz LP, nebojíš sa, že poradíš niekomu zle?

strapco13
12. máj 2011

@kinsi elinka pisala ten clanok pod mojou kontrolou....a ano bude radit maminkam, pretoze ma osobne skusenosti, a ked si nebude v niecom ista, bude sa radit so mnou..ja som LP...este nie je napisany uvodnik k laktacnej poradni..ale dali sme sa par bab dokopy a po odchode annag /co plne chapeme a respektujeme/ chceme obnovit poradenstvo pri dojceni, pretoze sa to v niektorych temach zvrtlo a neradia si baby zrovna spravne.
a to ze ma elinka sama problem s bolestami..ver, ze vacsina laktacnych poradkyn zacinala prave tak, ze mali nejaky problem a zacali si to studovat, nakontaktovali sa na ine LP a zacali radit skor ako mali na to papier, potom si certifikat dorobili...ja tiez nie som vynimka a tiez som radila v case ked mi s inym problemom pomahala annag..na tom nie je nic zle
navyse cela laktacna poradna bude bod dohladom LP..konkretne mna...ale sama by som to sotva zvladla a preto som oslovila spolu s adminmi este ostatne, ktore viem, ze na to aby radili maju...a medzi nimi bola aj elinka..vybrala som ju, lebo viem, ze sa k tomu postavi zodpovedne a hlavne spravne
dufam, ze som tvoje obavy o to, ci tu bude radene spravne zmiernila 😉

strapco13
12. máj 2011

@kinsi a este ti prezradim.-.ze aj certifikovane laktacne poradkyne sa medzi sebou radia, ked nieco maju..je to uplne normalne, rovnako ako sa medzi sebou radia lekari, ucitelia, pravnici, predavacky, kadernici, ci robotnici na stavbe...je to uplne normalne a nazyva sa to spolupraca

li_la
12. máj 2011

Vidíš to... A mne na ragády radili Kalciovú masť, Bepanthen, príp. Cicadermu. Framykoin mi zrovna neodporúčali, pretože je príliš mastný a veľmi ťažko sa zmýval dole, a malému sa potom vyšmykovala bradavka z úst. Ja som si bradavky natierala a natierala, ragády sa zväčšovali a zväčšovali... Prečítala som všetky možné fóra, bola u dvoch gynekológov, pýtalka som sa všeobecného aj pediatra dokonca... Pomohli mi jedine klobúčiky, netreba však zabudnúť na ich včasné vysadenie.

elinka27
autor
12. máj 2011

@li_la s calciovou mastou nemam skusenosti, no s Bepanthenom ano, bolest zmiernil,ale ragady sa celkovo upravili az vtedy ked som si preliecila mykozu,(pri mykoze je pokozka bradavky nachylnejsia na ragady) a hlavne zlepsila prisatie. No na prisatie je lepsia konzultacia osobna s LP.Co sa klobucikov tyka tie samotne sa neodporucaju pretoze pri sani vznika podtlak, ktory by mohol prave ragady zhorsit, o okrem toho sa na nich sa drzi aj mykoza, kedze maloktora z nas ich sterilizuje po kazdom pouziti, zvlast ked dojci intuitivne 😉 ja ked som si dala klobuciky mala sa nevedela cez ne ani napit, a ked cucla myslela som ze uz som v nebi, videla som vsetkych svatych 😅 a uz si ok?ziadne ragady?

katrinka8
12. máj 2011

Ja som si hned po porode po kazdom kojeni natierala bradavky tou mastickou z DM od babylove viac-menej preventivne a myslim, ze mi pomohla. Takto som to robila cca prve 2 mesiace, potom som uz prestala. A nikdy som nemala s bradavkami problem, comu som rada 😉

estterka
12. máj 2011

ahojte,ja len,ze bacha na lanolin v kremoch na bradavky.mykoza ho ma rada 🙄 😠

strapco13
12. máj 2011

@estterka hej..to je pravda...mykoza lubi lanolin a sladke...takze jeden z dovodov preco dojciaca zena zacne mat zrazu extremnu chut na sladke je to, ze moze mat mykozu a ta ju doslova nuti na sladkosti

filmuska18
12. máj 2011

@elinka27 No tak az teraz som sa zamyslela nad tou mykozou, som sa tesila ze zatial nemam nejake velke problemy s dojcenim, akurat co po prisati ma to na par sekund riadne zaboli a potom to prejde, ale faktom je ze mam stale strasnu chut na sladke. Zacalo to uz ale v tehotenstve, v cca 6 mesiaci, dovtedy som vobec sladke nejedla, asi pred styrmi rokmi som uplne vysadila vsetko sladke a v tehotenstve som uz neodolala. Po narodeni maleho som myslela ze to prejde,male len sa to vystupnovalo...
Elinka ma mykoza nejake skodlive ucinky na babatko?

li_la
13. máj 2011

@elinka27 Neviem, či som mykózu mala, nikto nič nespomínal a to som svoje bradavky ukázala dosť veľkému množstvu odborníkov. Možno pridám aj fotku, ako tie moje bradavky vyzerali, aj keď netvrdím, že to boli najväčšie ragády na svete. No mala som pocit, že sa to nikdy nezahojí. Malý sa prisával správne. Chyba bola akurát v tom, že keď sa už išiel "hodiť" po prse, podvedome som sa uhla... Už pri prvom použití klobúčikov bolesť bola omnoho miernejšia. Prisal sa ihneď a nemali sme žiaden problém. Klobúčiky možno niektorí neodporúčajú a neodporúčajú ani cumle a ani fľaše. Všetko to môj syn pozná a napriek tomu nemá problém sa prisať na prsník správne aj bez klobúčikov. Podotýkam, bez klobúčikov by sa mi to nezahojilo. Neverím, že nejaká masť by mi počas 5-6 hodín zahojila tak veľkú ranu...

kika29
13. máj 2011

ahojte. vedeli by ste mi poradiť? mám 13 mesačnú dcérku a ešte ju kojím. tento týždeň ma bolel ľavý prsník asi 3 dni. myslela som si že z chrbtice preto že ma bolí aj medzi lopatkami. od včera ma ľavý nebolí ale pre zmenu ma začal bolieť pravý prsník. kojím vädšinou večer pred spaním, v noci a ráno. počas dňa malá nechce. bolesť nieje nejako silná ale je to nepríjemné. som objednaná aj k doktorovi ale vedia ma zobrať až v pondelok lebo majú veľa. prsníky ma nebolia na jednom mieste ale tak okolo dvorcov a hlavne na dotyk. je to nepríjemné. a vôbec neviem z čoho by to mohlo byť. k čomu to pripisovať či k dojčeniu či k chrbtici.

kika29
13. máj 2011

a ešte som zabudla chcela by som vedieť ako zistím či mám dosť mlieka? mňa napadlo aj či náhodou malá neťahá na prázdno a preto ma to bolí. ked si rukou stlačím prsník mlieko vystriekne. skúšala som aj odsávať ale za dlhí čas som toho veľa neodsála. malá ale pri kojení nieje nervozna a aj v noci poťahá a spinká ďalej.

elinka27
autor
13. máj 2011

@li_la pokial by tim nevadilo zverejnit fotky tvojch ragad, nebolo by to na skodu, mozno mnoho mamicek ani nevie ako taka ragada vyzera 🙂 mohli by sme ich s tvojim dovolenim pouzit 😉

elinka27
autor
13. máj 2011

@kika29 a ma pociakne plienky?urcite ta to neboli ked taha naprazdo, aj mne tak moja taha ked sa chce len ukludnit, to ci naozaj pije zistis ci sa jej robi pauza v brade, skus sa napriklad ty napit z pohara a sleduj co ti robi brada 😉 pokial ma pocikane plienky a je inak spokojna tak mlieka by malo byt dost, ohladom toho bude v poradni samostatna tema, este sa na nej pracuje.Ako casto kaka?akej je to farby a konzistencie?
Co sa tej bolesti tyka, pri mykoze moze bolest vystrelovat aj do chrba, ale tazko podla informacii sudit ci to je naozaj ona, bradavky ta nebolia?nemas ich akoby oslahane vetrom,nereaguju na chlad?ci na oter od latky?pri spustani mlieka co citis?

kika29
13. máj 2011

bradavky mám trošičku citlivé ale nie je to nepríjemné. dakedy mám pocit akoby napätie v prsiach neviem to presne opísať aj akoby ma dakedy trošičku pálilo. na hmat mám trošičku tvrdý prsník smerom do hora od dvorca ako je tá mliečna žľaza.
a aké to je ked by to bola mykoza?
kaká dakedy každý deň dakedy má 1 deň pauzu. v poslednom čase má hustejšiu stolicu. pred tým ked som ju kojila aj počas dňa mávala paštékovú. farba kedy ako podľa toho čo zje ona aj ja. vädšinou hnedá tmavá alebo svetlá.
ja necítim kedy sa mi spúšťa mlieko. 😕

kika29
13. máj 2011

a plienky má plné aj v noci ju raz prebalujem. ale zviknem jej dávať v noci aj čajík alebo vodičku. ale aj ked ju len kojím tak plienka je pocikaná statočne.

li_la
13. máj 2011

@elinka27 No, musím nad tým ozaj porozmýšľať, manželovi by sa to nepáčilo, aj keď sa to v podstate ani na prsník nepodobá...

elinka27
autor
13. máj 2011

@kika29 vy uz papate aj prikrmy a mate tekutiny, tak potom dojcenie mate uz menej caste, prepac nevsimla som si ako stara je dcerka 😉 no a ked ta to boli ci pali smerom od dvorca hore, je to az pod pazou ci kde?a mas to aj take akoby zdurene,alebo cervene?

kika29
13. máj 2011

@elinka27 áno už papáme tuhú stravu a pijeme čajík a vodičku. cez deň velmi málo kojím dakedy vôbec alebo len 1x ked si zmyslí . malá má rok aj mesiac.áno bolí to až pod pzuchu. momentálne ma to pobolieva v hornej časti prsníka. červené nemám nikde. cítim na dotyk tvrdšie akoby miesta tie mliečne žľazy. bradavku mám troška citlivú.
neviem či to má súvis ale malá mi už chodí v jednom kuse a ja som sňou zohnutá a na rukách ju vláčim po schodoch hore dole kedže nemáme výťah v bytovke. stále si hmatám prsia už sa aj bojím . hrčky som si nenahmatala.

elinka27
autor
13. máj 2011

@kika29 no takze mykozu mozeme vylucit-zatial,pravdepodobne upchaty mliekovod, popozeral si bradavku ci nemas nahodou aj mliecny pluzgier, taky biely.Kedze menej dojcis,tak prsia sa uz tolko nevyprazdnuju.V teplej sprche skus jemne netlacit rozmasirovat smerom od pazuchy k bradavke, a tym by sa mal mliekovod uvolnit, pouri si uvodny clanok v tejto teme 😉 tam to je popisane.Mas aj hrcku neskusala si?Idealne by bolo pouzit pri dojceni futbalovu polohu, vies aka to je?poslem ti link?

elinka27
autor
13. máj 2011

@kika29 a este som chcela, spominala si palenie, kde presne to pocitujes na bradavke?pri prisati ci kedy?

nemas nejake ine zdravotne problemy, ktore by ti mohli oslabit imunitu?zuby,zapalene nechty, gynekologicke problemy?

kika29
14. máj 2011

@elinka27 ahoj len som ti chcela napísať že dnes ma už nebolí ani jeden prsník. aj chrbát ma pobolieva oveľa menej. ja už ozaj neviem že čo tie bolesti môžu znamenať. večer som malú kojila z obidvoch prs a dosť dlho a teraz mi je už dobre klop klop klop aby sa to nevrátilo. teraz ale neviem či mám alebo nemám ísť k lekárovi ked ma už nebolia?? 😨 a dakujem pekne za pomoc. 😵

strapco13
14. máj 2011

@kika29 pokial ta prsia nebolia uz a nemas ani citlive bradavky medzi kojeniami..tak nemusis ist k dr
zrejme si mala upchaty mliekovod a uz sa odopchal 😉
ale ak su citlive bradavky medzi kojeniami..tak sa preliec na mykozu

elinka27
autor
15. máj 2011

@kika29 presne ako pisala @strapco13, pravdepodobne to bol mliekovod, ktorz sa uy uvolnil, stane sa to sem-tam aj mne este. A ako teray sa citis?Tie bradavky sa tiez ukludnili?Nesvrbia,neplalia, nestipu?Neobleleju po kojeni?Na pohlad sa nejak zmenili, ci ani nie? Neisla by som lekarovi,ked ti je lepsie 😉

kika29
15. máj 2011

@elinka27 momentálne sa cítim dobre ani bolesti nemám našťastie. zajtra zavolám sestričke a opýtam sa ju že či mám prísť alebo nie. ked pôjdem tak sa ozvem že čo mi na to povedal môj doktor. obom vám ďakujem že ste si ma prečítali a ozvali sa mi 😵

elinka27
autor
15. máj 2011

@kika29 ozvi sa ako si dopadla, keby daco vies "kde nas najdes" 😉

kika29
17. máj 2011

@elinka27 ahoj. tak v čera som bola u lekára a povedal mi že tie bolesti mohli byť z chrbtice. aj som sa tešila pretože ma v čera nič nebolelo. lenže v noci sa bolesť vrátila a bolí ma opäť ľaví prsník 😢 brala som už aj ibalgin. nieje to velmi silná bolesť ale mňa rozčuluje už to že ma to zase bolí. ja už neviem čo mám robiť 😢

elinka27
autor
17. máj 2011

@kika29 no a ten prsnik ako ta presne boli, skus popisat tu bolest este raz, pridavam do nasej diskusie aj @strapco13, kedze je v tomto zbehlejsia a je lekarka 😉 odoprucala by som ist na vysetrenie s tym chrbtom k neurologovi,mozno to naozaj bude len to

strapco13
17. máj 2011

@kika29 ked sa vratila bolest..kde ta to teraz presne boli, bradavky su medzi dojceniami citlive? zmena farby koze na prsnku, hrcky ci zatvrdnutia nejake su?
je mozne ze je to naozaj od chrbtice...bud k ortopedovi alebo neurologovi chod, kludne mozes na RTG, aj rehabku /ak stihas casovo/, uvidic, ci daju obstrek /ten mozes/..alebo lieky /to mi potom napis nazvy, kuknem ci sa daju pri kojeni..vela liekov sa moze aj pri kojeni/

kika29
17. máj 2011

@strapco13 hrčky som si nenahmatala. bola som u neurologičky a zajtra idem na rehabilitácie. kedže kojím tak mi nepredpísala žiadne lieky. bolesť je od dvorca smerom hore k ramenu a pod pazuchu. na dotyk aj bez dotyku. neviem tu bolesť opísať nieje na jednom mieste.zmeny na prsníku som nezbadala ani farbu. je mäkký. mám pocit akoby ma boleli mliečne žľazy alebo prsné svalstvo. ked si stláčam prsnik hore od dvorca tak tam ma bolí, nemôže sa malá o mňa oprieť. dnes som nekojila a pravý prsník sa mi nalial až bol miestami tvrdý tak som si ho odsala a povolilo. trocha pobolieva ale to z toho nekojenia. ľaví som ani neodsávala. uvidím čo mi zajtar povie doktor na rehabilitácii. ozvem sa.