Správne prisatie a polohy pri dojčení

elinka27
16. máj 2011

Základom úspešného dojčenia je okrem iného správne prisatie bábätka. Preto je dôležité,aby sa od začiatku mamička naučila správne dieťatko k prsníku prikladať. Hovoríme o tkzv. asymetrickom prisatí.

Správne držanie prsníka: prsník musí byť na úrovni dieťatka, neprikladáme prsník k dieťatku,ale dieťa k prsníku. Prsník podopierame zospodu všetkými prstami okrem palca, ten je na hornej strane prsníka a spolu prsty vytvárajú písmeno C. Vyhneme sa „nožnicovému“ úchopu nakoľko spomaľuje tok mlieka,kedže sa takto vytvára tlak na mliekovody.

Poloha dieťatka a matky: pri akejkoľvek polohe platí, že dieťa má byť celým telom otočené k matke, „bruško na bruško“.Mamička sa musí cítiť pohodlne a nesmie ju nič pri dojčení bolieť (bradavka, chrbát) ani tlačiť.Medzi dieťatkom a matkou, by nemala byť žiadna prekážka, napríklad jeho ruka a pod.Zbytočne nedávame ruky na tvár dieťatka, mohli by sme tak porušiť sací reflex.

Asymetrické prisatie: uchopíme prsník ako je spomenuté vyššie, jemným dráždením dolnej pery dieťatka bradavkou dosiahneme,aby dieťa otvorilo doširoka ústa, ako napríklad pri zývaní, vyvoláme tak vyhľadávací reflex. Pri asymetrickom priložení ide o to,aby dieťa chytilo čo možno najväčšiu časť dvorca, prevažne zospodu.Brada ostáva zaborená v prsníku a nos dieťatka musí byť voľný.Dolná pera je ohrnutá von, tkanivo prsníka sa pri saní nepohybuje, jazyk ostváva nad dolnou perou, a líca dieťatka neprepadávaju do vnútra pri saní.Dieťatko neprikladáme na prsník keď plače, nakoľko vtedy je jazyk zapadnutý vzadu a nemôže správne uchopiť prsník

Následky nesprávnej techniky dojčenia: zdurené prsníky, znížená tvorba mlieka, boľavé bradavky, nepokojná matka, nepriberajúce a nepokojné dieťa.

Polohy pri dojčení:

Klasické polohy:
Poloha poležiačky na boku Maminka a dieťa ležia na boku. Maminka má vankúšom podloženú iba hlavu tak, aby si vyrovnala polohu hlavy s výškou ramena. Chrbát má trochu prehnutý dozadu. Dieťa leží v ohybe jej paží, po matkinom boku. Telo dieťaťa je pritisnuté k matkinmu telu, tvár má otočenú k matke - "bruško na bruško". Matka sa nesmie opierať o lakeť. Jej horní paža nesmie byť zdvihnutá nad úroveň ramena.
Poloha posediačky Hlavička dieťaťa leží v ohybe matkinej paže. Jej predlaktie podopiera dieťatku chrbát. Prsty matky sú položené na stehienku vyššie umiestnenej dolní končatiny dieťaťa. Druhou rukou si matka pridržiava prsník. Spodná ruka dieťaťa je okolo pásu matky. Chodidlá matky podopiera stolička a jej lakeť je podložený z boku vankúšom.

Polohy vhodné nielen po cisárskom reze:
Poloha poležiačky na chrbte Vhodná pre ženy po cisárskom reze, ale dá sa používať aj pri deťoch, ktoré majú problémy s prisávaním. Matka leží na chrbte a sestra jej opatrne priloží dieťa k prsníku. Dieťa saje proti gravitácií. Matka môže dieťa presúvať bez väčšieho úsilí a tlaku na jazvu.
Futbalové (bočné) držanie Vhodné nielen po cisárskom reze, ale aj pre ženy s veľkými prsníkmi alebo plochými bradavkami. Dieťa leží na predlaktí matky, ktorá rukou podopiera ramienka dieťatka a zároveň prstami podopiera hlavičku. Nôžky dieťatka sú vedľa matkinho boku, pričom jeho chodidlá sa nesmú o nič opierať. Predlaktie matky je podopreté vankúšom.

Dojčenie v polosede s podloženými nohami Vhodné pre matky po cisárskom reze potom, keď sa 2-3 deň pomaly začínajú usádzať za pomoci vankúša za chrbtom alebo na polohovacej posteli na JIP. Dieťa leží v ohybe paže alebo na predlaktí matky. Mäkký vankúš, ktorý má matka umiestnený na bruchu zabraňuje tlaku dieťaťa na jazvu. Mäkký vankúš umiestnený pod kolenami podopiera dolné končatiny matky.

Polohy vhodné nielen pre nedonosené deti:
Poloha tanečníka Vhodná pre nedonosené deti alebo pre deti, ktoré majú problémy s prisávaním. Dieťa leží celou svojou váhou na matkinom predlaktí, ktoré je podopreté vankúšom. Maminkina ruka podopiera prsník na rovnakej strane. Matka môže pri dojčení meniť prsník, bez toho, že by musela zmeniť spôsob držania dieťaťa. Má pod kontrolou aj pohyby hlavy dieťaťa.

Vzpriamená, vertikálna poloha Vhodná pre nedonosené deti alebo deti s malou bradou. Matka ľavou rukou drží ľavý prsník a pravou rukou dieťa. Dieťa sedí obkročmo na ľavej dolnej končatine matky a jej pravá ruka podopiera súčasne hlavu, krk a telo dieťaťa. Pri dojčení z pravého prsníka je všetko naopak, pravá ruka podopiera pravý prsník a ľavá ruka podopiera dieťa.

( fotografie polôh, použité z www.starostlivostodieta.sk)

latvia
20. máj 2011

kopirujem

mirka5633
Baby potrebujem pomoc..mam malo mliecka dostala som ho az na 4 den v porodnici maly sa mi nechce prisat tak si odsavam a davam mu to tak cez flasku no musim ho aj dokrmovat nutrilonom lebo bohuzial mliecka je este malo neuskodi mu to nejako?

dugyna
20. máj 2011

@mirka5633 v prvom rade tu flasku by som obmedzila na co najmenej-resp vylucila uplne, maly by s mal papat so striekacky -neukazovali vam to v porodici?druha vec ked aj odsvas treba krmit maleho cez cievku z prsnika, alebo lyzickou ci poharikom ale nie flaskou,flaska funguje uplne na inom principe ako prsnik...
odporucam si prestudovat tento clano a navod http://dojcenie.wordpress.com/som-zufala/musim-...
a zacat maleho krmit cez cievku co najskor, jednak budes stimulovat bradavku a prsnik k tvorbe mlieka a na druhej strane si maly cucne ielen z cievky ale aj z prska.
nechce sa prisat? trosku to musis blizsie spefifikovat tazko povedat..takto problemov preco sa neprisaje moze byt viac....
na podporu produkcie mliecka by som radila bylinne cajiky-feniklovy, anízu, senovka grécka, benedikt lekárskya, takisto kôpor, majorán, rasca a preparátov Motilium-volne predajny, Costi-na predpis.
s tym prisatim ale bude takto cez internet problem..asi by bolo najlespie aby dosla nejak LP k tebe domov.
skusila si malemu dat prsnik tak ze jemne stacila? vies aby bol pochy..aby sa prisal. v porodnici ti s tym nepomahali?
mirka hlavne hore hlavu ziaden strach urcite sa dopracujeme spolocne k tomu ze maleho bude plne dojcit 🙂
si super maminka zaujimas ako to vylepsit a to je najlespia cesta

dugyna
21. máj 2011

@mirka5633 ako pokracujte volala si nejak LP?co nove?