Čo dávate namiesto vigantolu?

donaninqa
5. feb 2015

citala som ze z vigantolu boli bruško . davam ho malej večer a vždy je potom nervózna a place z toho predpokladám ze to bude tym kedze som jej ho nedala abola v pohode. chcem sa opýtať dávatenejaké iné kvapky vitamínové ci vôbec nic? vdakaaa

evittam
5. feb 2015

@donaninqa Ahoj,ja som nedavala a ani nic nedavam. Najskôr ma dost potrebnych zivin z tvojho mliecka,pripadne z UM a neskôr zo stravy. A vigantol je svinstvo.

margarita
5. feb 2015

@donaninqa
a mozem vediet, kde si tuto info precitala?
pokial viem, je Vigantol dolezity pre kosti a napr. zdarny zrast fontanely.
ja mam uz 3.dieta, vsetky mali Vigantol od narodenia takmer do 2 rokov veku, a nikdy ich z toho brucho nebolelo...tak ma to fakt zaujima.

evittam
5. feb 2015

@margarita Ahoj,ja som to ani citat nemusela,poznam par deticiek,ktore velmi zle znasali Vigantol a je to fakt nic len svinstvo. A ja mam 2 deti,ani jedno ho nebralo,kosti a aj fontanelu maju v poriadku.😉

margarita
5. feb 2015

@evittam
vies, ale ja take dieta zase nepoznam ziadne, a to ich mam v rodine aj okoli fakt ze dost 😉 , tak ma to vazne zaujima, lebo nasla som nejake pochybne stranky, kde su rozne konspiracne teorie a cituju pripady otravy vitaminom D v USA v r. 1929 😀 tak potrebujem byt v obraze 🙂

mmchdom, ja som brala tolko svinstva a liekov pocas tehu, aby som svoje deti vobec donosila, ze nejaky ten Vigantol im uz vazne nemoze ublizit.
😎

evittam
5. feb 2015

@margarita ok,ked si brala,ale za to ich netreba pchat dalsim,ci? No nic,to je tvoj nazor....

jastemi
5. feb 2015

@donaninqa Ahoj. Ja davam Damianvit Vitamit D-3

margarita
5. feb 2015

@evittam
ok, rada by som si nazor upravila, ale ak je tato diskusia o tom, ze je to svinstvo, lebo to hovoris Ty 🙂
tak potom som asi dodiskutovala. dokazy ludom netreba, niekomu staci len, ze "sa to pisalo na koniku..>"

uz viem, co su to tie dnesne biologicke zbrane, napr. Vigantol.
😀

mimla
5. feb 2015

Vigantol je pokiaľ viem vitamínový doplnok. Je to vitamín D. Načo je dobrý vitamín D si môžete prečítať bežne na nete. Nedostatok vitamínu D môže spôsobiť napríklad krivicu. Po privezení otrokov s tmavou pokožkou na americký kontinent (v dobe otrokárstva) boli kvantá ľudí prevezených mimo prostredia, podľa ktorého sa dlhú dobu vyvíjali. Ich tmavá pokožka bola vyvinutá, aby neprepúšťala priveľa slnečného žiarenia. Slnečné žiarenie je zdrojom vitamínu D (mozog, kosti...). Tmavá pokožka blokovala slnečné žiarenie aj v oblastiach, kde to vôbec nebolo nutné a veľa z nich trpelo nedostatkom vitamínu D. Najviac do očí bijúca bola krivica. Preto sa u nich, aj u ich potomkov doporučje dopĺňať vitamín D. Obzvlášť deti s tmavšou pokožkou by mali mať zvýšený prísun vitamínu D.

Ja mám dieťa tak bledé, až je miestami zelené. Takže Vigantol mal v zime. V lete, počas slnečných dní nie, aj keď pediatrička z toho práve nadšená nebola. A spomenula, že dávať Vigantol priamo na večer, tiež nie je úplne dobrý nápad. Nepamätám si však prečo.

Ak neviete, ako vyzerá nedostatok vitamínu D, tak takto:

evittam
5. feb 2015

@margarita Nie,nie je to len preto,ze to hovorim ja. Ale co to je,ak zdrave a kludne babo po uziti jednej kvapky place,je nervozne a boli ho brusko?!

tajka1986
5. feb 2015

@donaninqa ja som ho davala do roka,aj to som viac krat zabudla ako nezabudla,teraz davam kvapky Cebion multi🙂

adrika72
5. feb 2015

My sme mali presne tento istý problém so synom. Cez deň bol kľudný a ke´d som mu večer dala Vigantol dieťa bolo ako vymenené nekľudné, plačlivé. Prečítala som si leták a tam je naozaj napísané, že môže bolieť bruško a spôsobovať nekľud. A tak som vyskúšala mu nedať a čuduj sa svete žiadny plač ani nekľud. Takto som mu nedala asi dva dni a na tretí som opäť skúsila a zase bol u nás plač...povedala som si dosť a letel do koša.Inak poznám dosť mamičiek čo majú rovnaké skúsenosti. A tak som mu kúpila v lekárni na odporúčanie kamarátky s rovnakým problémom, prírodný vitamín D volá sa to Baby D od zn. Jamieson je to tiež vo forme kvapiek. Takže toľko moja skúsenosť...

karin1811
5. feb 2015

@margarita prečo takto uštipačne 🙄

talbotko
5. feb 2015

u nás tiež Vigantol spôsoboval problémy... malý mal po nom krče v brušku... takže som ho po dohode s lekárom vysadila... on sa stým už tiež stretol, že niektorým deťom spôsobuje takéto problémy... malý sa narodil do leta, takže v lete som nedávala nič... a na zimu som začala dávať Baby-D od Jamieson... dá sa kúpiť v lekárni a stojí cca 8E.. dávkovanie je rovnaké ako pri Vigantole...

anci852
5. feb 2015

A prečo je vigantol svinstvo?

margarita
5. feb 2015

@evittam
a ako vies, ze je to prave z Vigantolu? 😉
tie deti placu len raz za den, po uziti kvapky?
lebo moje podchvilou, ale po Vigantole doteraz nikdy.
Fakt hodte nejaku serioznu studiu nie starsiu ako 10 rokov, a ja uverim....
🙂

esterba
5. feb 2015

@margarita Je to v príbalovom letáku medzi nežiadúcimi účinkami, bod 4, hneď na začiatku. http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/pil/vigant...
@donaninqa Ja som dávala Jamieson.

margarita
5. feb 2015

@karin1811
no pretoze ma to zaujima, ale diskusia je len, ze svinstvo lebo dieta potom place....hmmm, tak potom v tomto duchu je svinstvo aj odsavanie soplikov, prebalovanie, obliekanie v zime atd.

linddi
5. feb 2015

Baby D od Jamiesonu

margarita
5. feb 2015

@esterba
ok, dik.
ale potom je svinstvo kazdy liek, lebo vsetko ma AJ neziaduce ucinky.
dakujem za rozsirenie obzorov vsetkym
vam
😵

babatkoo
5. feb 2015

Jamieson

adrianakat
5. feb 2015

Ahoj nam pediatricka predpisala vigantol a v lekarni som si mala kupit cebion multivitamin. Zatial je moja 3 mesacna dcerka v pohode, mame to uzivat az do 1,5 roka. Inac som z KE a moja svagrina dava dcere iba vigantol a ten cebion iba ked je jej dcerka chora. Byvaju v BA. Nakoniec iba tolko, ze je vela pediatrov a tak je vela nazorov. 🙂

esterba
5. feb 2015

@margarita Aj tak sa to dá brať. Stačí si však porovnať možné pozitíva a možné negatíva a zistiť si, či neexistujú menej rizikové prípravky s rovnakou účinnou látkou s rovnakou koncentráciou. Niekedy iná možnosť nie je, ale v tomto prípade existuje, aj keď drahšia. Mne to za to stálo, malá mala tiež z Vigantolu bolesti. Tak som kúpila a bol pokoj. Mne je len ľúto detičiek, ktoré ten problém s Vigantolom majú a maminky nevediac, že by si stačilo priplatiť, dávajú ďalej. Neviem, ako iní, ale moja pediatrička ani nemukla o iných možnostiach. Ja si príbalové letáky čítam, ale viem, že veľa ľudí to nerobí a spoľahnú sa na lekára.

evittam
5. feb 2015

@margarita Ako to viem? Ty mas 3deti? No ked mas cely den a nielen jeden kludne babo co sa napapa a spinka a potom mu das tu kvapku a hned je to "otocene" o 360st.tak to bude jedine z toho....A ano,mas pravdu,vsetky lieky su svinstvo.

kotecek
5. feb 2015

Aj moja mala mala po vigantole bolesti bruska,bola nepokojna,potvrdila to aj pediatricka,ze to moze sposobovat vigantol a pytala sa ma na kazdej poradni,ako ho znasa.

margarita
5. feb 2015

@esterba
@evittam
jasne, chapem a mrzi ma, ze je to tak.
ja som sa s tym len naozaj doteraz nestretla nikde v mojom okoli.
a nemam rada diskusie typu "je to tak" bez nejakych hlbsich vysvetleni, lebo najma v dnesnej dobe sa netom siria take "hoaxy" ze z toho hlava cloveku stoji. Preto vam dakujem,z e ste ma poucili, a myslim to fakt uprimne.

a k neziaducim ucinkom pribalovych letakov uz len tolko, ze niekedy pozitivum liecby prebije mozny neziaduci ucinok lieku, ale to je individualne a na posudenie odborneho lekara...

evittam
5. feb 2015

@margarita A prepac porovnavas hrusky s jablkami-je rozdiel ked dieta place,ze sa mu nepaci obliekanie a podobne a ked ho nieco boli....a pritom nemusi,ale ved davaj svojim detom co chces a ver comu chces.

margarita
5. feb 2015

@evittam
presne to aj robim 😉

donaninqa
autor
5. feb 2015

Ďakujem za pozitívne rady. k tomu vigantolu ci je alebo nieje svinstvo sa nebudem vyjadrovať . mala je z neho nervózna napina sa proste vidno ze ju niečo boli that's it. ;)

heni79
5. feb 2015

@donaninqa
BTW. vitamín D je dôležitý nielen kvôli kostiam ale aj kvôli imunite!!!!
Takže, pokojne nedávaj Vigantol, ale D od iného výrobcu.
Ja som dávala Vigantol obom deťom a stále dávam. Bez akýchkoľvek problémov. 😉 🙂

mummy01
5. feb 2015

Baby tie co nedavate vit.D sa potom necudujte ked budete mat deti stale chore a s oslabenou imunitou.Vitamin D nieje iba na kosti ale aj dolezity pri budovani imunity.Rozhodnut sa ze nedam vigantol a nic si o potrebe vitaminu D nezistit je trocha dost lahkovazne.A vigantol nieje jediny na trhu,ak niekomu nevyhovuje tak si treba kupit od Jamiesonu.