Čo robiť, ak nezaberajú lieky proti horúčke?

vilica
14. aug 2014

ahojte mamicky,
chcela by som vas poprosit o pomoc. dcere 13 mes. nezaberaju lieky proti horucke. posledna skusenost teplota 40,1 a ani Nurofen, ani Paralen ci uz cipky alebo sirup nezaberali. sprchovanie, kupanie alebo studene obklady mali len kratke efekt hned ako sme skoncili teplota znova vyletela. skusala som aj ochladzovanie telicka aj recepty ako struhane zemiaky - ale bez vysledne.
prosim dajte napad co by mohlo pomoct ake lieky su este dostupne
dakujem pekny den

kuka221
14. aug 2014

nuž keď nič nezaberá, tak asi že pohotovosť...

meluela
14. aug 2014

@vilica je dostatocne hydratovana? ak ma malo tekutin, tak lieky nezaberaju

iveta7677
14. aug 2014

Ja som to robievala tak, že keď syn mal 39,5, tak sirup alebo čípok nezaberal. Najprv treba znížiť teplotu napr. na 38,5 -38 obkladmi a potom podať sirup, alebo čípok. Obklady treba dlhšie dávať. Pri takýchto horúčkach treba veľa piť.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
meluela
14. aug 2014

@iveta7677 suhlasim, tiez mam skusenost ze vyssie teploty sa tazsie zrazaju, treba stale merat teplotu a hned ako je nad 38.0-38.5 dat liek/resp ju inak znizit.

monicka9
14. aug 2014

No jedine striedat sirupcek napríklad Brufen,Nurofen s čipkami Paralen alebo Panadol, uz aj v 2-3 hodninovych intervaloch ,člapkanie vo vláznej vodicke ( nie studenej)alebo obklady kol dokola meniť na hlavičke, zapastiach, chodidlach, opatrne ochladzovat miesto v okolo srdiečka (hrudník). Podávať veľa tekutin, hlavne cistu vodičku, iný nápoj by som nedala, aby nevyvracala pri vysokých horuckach. Pitny režim je polovica úspechu aby klesla teplota!!!!!. Izbu vetrat nech je chladno v nej, oblecenie len nohavicky nech sa neprehrieva telo,... Tu teplotu stiahnete neboj len stále mente obklady a nech popija veľa vodičky. Z ludovych receptov sa odporúča obklady z kapusty na chodidlá a zapastiach no nemám odskusane.

katarina002
14. aug 2014

aj mne sa tak vidi, ze lieky nam skor zaberu pri nizsej teplote (teda 38,5 a okolo)....nas maly mal nedavno siestu chorobu, v noci som namerala nad 39 stupna, podala som MIG, pockala som pol hodku - hodku, teplota stale stupala, tak som s nim sla do vane (teplota vody okolo 35 stupnov), trosku som ho pooblievala, osusila a po 10-15 min znova, potom uz teplota klesla. ked znova stupala, dala som na stredacku panadol, zas nezabral, tak do vane, a zas bolo na par hodin dobre. dokina mi povedala, ze vraj ked su virozy, lieky na teplotu moc nezaberaju. ale napr. ked sme mali virozu ked bol mladsi, a mal tych 38,5, hned mu stiahlo, aj po ockovani mu hned stiahlo (to mal 38 stupnov.) po podani lieku.

jana_eyre
14. aug 2014

vela, vela pit.. po tabletke sa teplota znizuje aj hodinu, takze treba pockat s meranim.. ak sa ale nedari po podani oboch antipyretik (cize panadol, nurofen po 3ch hodinach) a zabaloch , treba ist na pohotovost, urobia krvny obraz, zistia, ci to je len nejaky virus, alebo nieco vaznejsie..

inak pri takej vysokej horucke uz nedavaj moc studene obklady, ani sprchy - najlepsie je dat dieta normalne sa kupat do vody 37°c vody, je to rozdiel 3 stupne a velmi to pomaha - ani pre dieta to nie je drasticke a pomoze to..

poradili nam to v sanitke, ked maly dostal pri takejto istej teplote febrilne krce a ked mal potom teplotu znova, pomohlo to..

lucijag
14. aug 2014

mne dr kazal ked sme mali teloty a nedali sa dobre zrazit striedat aj po 1,5 hod

lucijag
14. aug 2014

teda myslela dat napr nurofen a ak nezaberie po 1,,5 hod paralen a potom za 4 hod zasa

barborazilina
14. aug 2014

No ja ako dospely clovek si neviem zrazit teplotu liekmi, a to mavam aj 39,5 pri obycajnej chripke ... a sama to robim tak, ze idem do sprchy a som tam aj pol hodiny a sprchujem sa vodou tak 32 - 34 stupnov (skratka mne pride studena pri tej horucke ale viem to vydrzat lebo nie je ladova) a aj ked mi drkocu zuby a mam zimnicu tak takto dokazem zrazit aj o stupen dolu ... mozno je to trochu drsne ale zaberie to lepsie ako studeny obklad teda aspon u mna ...

simca06022011
14. aug 2014

tenke oblecko, na striedacku nurofen a panadol cipky (ja davam odstup 3 hodiny) a vkuse vkuse vodu pit... fakt.. v kuseeeee... mne mala v tych horuckach nechcela... ale davali sme jej striekackou, to sa jej pacilo. A nad 39 diazepan... nech si vravi kto chce co chce, radsej to ako ferilne krce. Ja zabaly nerobim, pride mi to drasticke, ked tak ju vlhkou utierkou utieram,a le to robi cirkus, kedze je to studene.... aj normlana voda na kupanie je oproti 40tke studena. A zase, ta teplota neprejde hned... mne sa takto mala drgotala skoro cely den a to sme aj boli v nemocnici.. nic ine ako sirup/cipok sme nedostali.... ked sa triasla zakrila som ju, ked nie odokryla. Zakazali mi robit jej nejaku extra zimu na detskom, aby este aj neprechladla... A fakt davajte vodu, sladku vodu alebo trochu caju... nic ine na pitie.. moja vypila s nizsou teplotou dzus a teda mali sme potom veselo :/
Ta teplota raz prejde 🙂

vilica
autor
14. aug 2014

dakujem, vsetko sme skusali. mala dost pila, a lieky som striedala po 3 hod paralen/nurofen. ale vobec vobec nezaberali. cakala som 1,5 hod a teplota stale isla hore. cez den je dobre ked je moznost ist lekarovi ale noc bola nekonecna.
uz mam dopredu strach z dalsej horucky

monikac
14. aug 2014

@vilica skus nakrajat citron na koliecka a prilozit na zapestie kde ma tep a zaviaz facom a tiez na nozicky, ako ma clenky-tep a tiez zaviaz facom a vymienaj to tak kazde 2 hodky za cerstvy citron....ja ked som bola mala, mala som horucky velmi casto a toto rodicia robili a ja som to tiez uz par krat dala mojej 2 rocnej dcerke a pomohlo 😉 Citron podporuje prekrvenie pleti a tím "vytahuje teplotu 🙂 prajem skore uzdravnie
Ak neznizis teplotu, tak urcite s nou chod na pohotovost....40-ky su velmi vysoke u tak maleho dietatko, ja by som uz nic neskusala a treba ist za doktorom ak to nestiahnes ...

cannella
14. aug 2014

Malej pediatricka ma bohate skusenosti (i v zahranici) a ta neodporuca striedat rozne lieky na horucku (nurofen a panadol) a podla nej je podavanie Nurofenu velmi poddymenzovane co sa objemu ml tyka. Napr. moja mala by mala dostavat podla vahy 5 ml, ale povedala, ze pri vysokej teplote ak nezabralo 5, tak dat az 8 ml. Ale ak by mala teploty nad 40, tak by som vobec nad nicim nerozmyslala a bezala na pohotovost (ludia tam chodia s takymi blbostami, ze sa normalnemu cloveku rozum zastavuje - manzel robil na zachranke), predsa len, toto je male dieta a takato teplota vobec nie je zanedbatelna "zvysena teplota"

bubelko
14. aug 2014

@vilica ja som naposledy kvoli tomu volala u nas na pohotovost, lebo teplota nechcela po hodine a pol klesnut. mne kazala dr, urobit zabal na lytka a predlaktia z vlaznej vody (nie studenu), do tej vody pridat trocha octu. zabal nechat kym nie je teply, potom znova. my sme takto synovi naposledy robili v noci zabal 2h. ak teplota klesne co len o 1° je vraj dobre. nam sa ju podarilo zrazit. a tiez striedat panadol (paralen) s nurofenom. algifor (nurofen) davam kazdych 8h, nurofen kazdych 6h. a na striedacku. vychadza to cca. kazde 3-4h.
plus mi este lekarka z pohotovosti povedala, ze ak ju nezrazim tu teplotu, tak urcite prist ukazat... aj v noci na pohotovost.

simca06022011
14. aug 2014

@cannella tak tak.. etraz pozeram na vek.. ja som s krpatou do 2 rkov bola na pohotovosti viac menej s KAZDOU teplotou 🙂 niekedy somrali, niekedy nie... ale vysetrili a vedeli sme co mame robit

majka99999
14. aug 2014

@vilica zanes moc k dr alebo na pohotovost, ci nema zapal obliciek, urobia aj crp, moze mat chytene hrdlo alebo uska... mozno treba atb. moj maly to mal tak 2 dni, ked mal 8 mesiacov a skoncili sme na infuziach a supraxe 5 dni na kramaroch kvoli zapalu obliciek. ak sa nic nenajde, moze to byt viroza, ako mal pred par tyzdnami, najviac zaberaju zabaly a sprchovanie vo vlaznej sprche, pripadne do vanicky ju posad, najskor sprchuj teplejsou a postupne troska ochlad, pozor, nesmie mat studene nohy ani ruky... Nurofen a paralen mozes striedat kazde 3 hodiny, cize nurofen das kazdych 6 hodin a pomedzi to paralen...

veronikafisi
14. aug 2014

u nas tiez vzdy vystupi teplota do neskutocnych cisel... nam naposledy dobre zabral MIG junior 2%- sirup, je od 6kg, ale taktiez vela vela pit, davala som caj s medom a citronom, alebo vodu so sirupom, sladke skor vypije dieta a vela, u syna to nie je problem on si pyta, pri teplote vypije v pohode aj 1liter, u dcery je to problem ale musi vypit aspon hrncek, a tiez som davala na posielnenie telicka hroznovy cukor s vitaminom C...

quaxi
14. aug 2014

Zaujimave, nam pediatricka hovorila, ze podla najnovsich vyskumov sa teplota nema zrazat takmer nikdy, iba ak ma dieta aj dalsie problemy s nou spojene (napr. bolesti, odmieta kvoli teplote pit, nevie sa ukludnit a zaspat). Je to vraj skodlive, predlzuje sa choroba, system regulacie teploty sa moze aj nenavratne poskodit a dieta neskor nebude schopne mat horucku. Teplota sama o sebe nevie dietatu nijako uskodit a to, ze by bez zrazenia stupala az do smrtelnych vysok je mytus - stava sa to len vo vynimocnych pripadoch, pri infekciach ktore v nasich koncinach ani nie su. Nikdy predtym som to nepocula, ale potom som stretla viac clankov na tuto temu, tak som jej uverila. Obe nase deti mavaju pri chorobach teplotu 39,5-40,5 ale nemaju s tym problem, teplotu vacsinou prespia, takze som nikdy nezrazala. Bez zrazania teploty im choroby obvykle trvaju par hodin od poobedia do noci - dalsi den sa zobudia uplne zdravi. Ak maju niekedy nizsiu teplotu okolo 38C, tak je z toho vzdy choroba, co sa taha 3 tyzdne alebo skoncime s ATB.

map0007
14. aug 2014

@vilica tiež súhlasím s dievčatami striedať po 4 hod lieky.Aľe mojej malej to nezaberalo,teplota jej klesla až keď som jej dala na nozicky cesnak popuceny ponožky cesnak pokožku.Do 15 min klesla horúčka.Lieky zabali nezaberali

alikaa
14. aug 2014

@vilica Asi uplne odveci otazka, ale preco chces zrazat teplotu? Coho sa bojis? Ja vzdy riesim hlavne chorobu a nie horucku. Pri vysokej horucke vie telo najlepsie bojovat s bacilmi a tym padom trva choroba ovela kratsie. Zrazanie teploty akurat tak chorobu predlzuje a niekedy aj komplikuje, kedze to zabranuje prirodzenym procesom tela.

zita19
14. aug 2014

@alikaa teploty nad 39 sa musia zrazat, lebo pri teplotách nad 40 dochadza k poskodeniu mozgu. Do 38 sa teplota zrazat nema, nad 39 je najvyssi cas zasiahnut, nad 40 uz moze ist aj o zivot.
@vilica http://primar.sme.sk/c/4117016/horucka.html tu je toho viac

alikaa
14. aug 2014

@zita19 Je zvlastne, ze mojim detom 40tky teploty mozog neposkodili. Mas k tomu nejake blizsie info?

zita19
14. aug 2014

@alikaa to nemozes povedat s istotou, ze sa nic nestalo. Mozgove bunky su obzvast citlive na vysoku teplotu a napriek tomu, ze sa zdanlivo nic nestalo urcite niektore neprezili. A kedze mozgove bunky sa po narodeni uz prestavaju delit a uz len ubudaju malo by sa konat tak, aby ubudali co najpomalsim tempom.
A len tak na okraj: Uz si videla dieta s ferbilnymi krcmi? Mas predstavu co mozu ferbilne krce sposobit? Mas istotu, ze prave tvoje dieta ich prave tentoraz nedostane?
Ja ano a nikdy by som nechcela aby toto postihlo moje deti, takze nad 39 som davala zabaly. Vzdy.

marionmarion
14. aug 2014

@zita19 ak by to bola pravda, polovica populacie by bola dementna s poskodenim mozgom..
@vilica teplota je prirodzena odpoved imunitneho sysetmu na chorobu. Ked ma dieta teplotu, znamena ze jeho telo bojuje proti chorobe, co je fajn. Zrazanim teploty tento proces prerusime a choroba sa zbytocne predlzuje. Podla americkeho pediatra Roberta S. Mendelsohna ziadna infekcia u dietata nesposobi horucku vyssiu nez 41 stupnov celzia, a pod touto hranicou nesposobi horucka ziadnu trvalu skodu. Pretoze obranne mechanizmy dietata nedovolia, aby horucka prekrocila 41 stupnov celzia, nemusite sa obavat, ze dojde k mentalnemu ci fyzickemu poskodeniu. Horucky nad 41 stupnov signalizuju, otravu nejakou chemikaliou, alebo upal a v tychto pripadoch nestaci teplotu stahovat, ale okamzite utekat na pohotovost...
Takze pokial dieta nema viac nez 41, teplotu by som nezrazala. Osobne ju ani nikdy nezrazam a choroby mozno aj kvoli tomu u nas trvaju 2-3 dni, cize ovela kratsie ako to byva bezne...

marionmarion
14. aug 2014

@zita19 a este k febrilnym krcom, ked ich tu uz spominas. Febrilne krce nevznikaju z vysokej horucky, dochadza k nim iba ka teplota prilis rychlo stupa. Cize febrilne krce moze dostat aj dieta, ktore ma teplotu 38,5 ak mu ta vystupila za par minut z 37...nejde o vysku, ale o rychlost stupania...

zita19
14. aug 2014

@marionmarion vy mate medicinske vzdelanie alebo odkial cerpate tuto ptakovinu: "Horucky nad 41 stupnov signalizuju, otravu nejakou chemikáliou"?
Horucky nad 41 mozu sprevadztat otravu organizmu toxínmi produkovanými premnozenymi bakteriami a vírusmi... Napríklad aj septicky sok. Ale prvotnou pricinou horucky je infekcia a nie otrava. Horuckou sa neprejavuje ziadna otrava.

alikaa
14. aug 2014

@zita19 Presne ako pise @marionmarion febrilne krce nie su z vysokej horucky, ale z rychlo stupajucej, alebo rychlo klesajucej teploty. Takze dieta dostane krce este skor ako si vobec rodic vsimne, ze dietatu stupa teplota, alebo ich moze dostat prave po podani antipyretik, ked teplota zacne prudko klesat.
Pytala som sa odkial mas info o poskodeni mozgu vysokou teplotou. Zaujima ma to, este som o tom nepocula. A ako bolo pisane vyssie, asi by fakt polovica populacie bola dementna s poskodenym mozgom,keby to tak bolo ako pises. @marionmarion citovala MUDr. Mendelsohna, ktoreho som citala aj ja, cize nepotrebuje medicinske vzdelanie, aby prepisala uryvok z jeho knihy.

zita19
14. aug 2014

@alikaa poskodenie mozgu neznamena automaticky nastup demencie. Mozog je prilis zlozita struktura a jeho funkcie nie su len mentalne. Treba si dostudovat aj dalsie funkcie mozgu. Naprilad pamat dlhodoba aj kratkodoba, spracovanie zrakových a sluchovych vnemov, hruba a jemna motorika....