Dávali ste antibiotiká Sumamed?

nikusssik
24. okt 2014

ahojte, moja dcérka ochorela...crp mala nízke, no napriek tomu, keď po týždni kašel neustupoval, dýchanie nebolo ok a pribudli aj soplíky, lekárka nám ich dala...máte s nimi skúsenosť? Veľmi sa tým trápim, že sme ich museli užívať, snažím sa dcérku od atb. čo najviac chrániť, ale dávala som jej ich 3 dni....atb. má druhý krát...teraz má 19 mesiacov...ako veľmi atb. ubližujú?

maslenka47
24. okt 2014

Ak si myslis, ze atb jej ublizia viac, ako neliecena infekcia, tak jej ich nedavaj. Len potom nerozumiem, na co s nou vobec chodis k lekarovi :X

stanislavao
24. okt 2014

naco su taketo blbe otazky. bud jej ich davajte, aby sa vyliecila alebo jej ich nedavajte a liecte si ju sama. antibiotika ju urcite nezabiju. ako nezabili este ziadne dieta, ktore ich uzivalo na chripku, zapal priedusiek a pod.

bosoriak
24. okt 2014

CRP nie je pismo svate. Ak je pozitivne, je to velmi jasny indikator, ze treba antibiotika. Ak je negativne, lekar musi vyhodnotit ostatne ukazovatele. Jadnoducho povedane - negativne CRP neznamena, ze to nie je bakterialna infekcia.
Inak odporucam sa pytat lekara nabuduce, resp. chodit radsej k takemu, ktoremu veris. A ked uz si zacala davat antibiotika, tak ich treba douzivat.

cerez
24. okt 2014

Tiež si myslím, že neliečená infekcia je horšia ako keď sú podané atb. Ak ťa to upokojí, moja dcéra tieto isté ATB brala ako 2 mesačná a v podstate sme nemali ani na výber.

bonaqa2013
24. okt 2014

všetky moje deti už tieto lieky užívali. Nám pomohli. Neboj sa, určite pomožu.

maciatkolulu
24. okt 2014

Antibiotika nie su na chripku, to len pre stanislavao...

vefi89
24. okt 2014

ak si mala v pláne ich dávať len tri dni, tak si ich nemala dávať vôbec 🙄 ježíííííííš 😔

mkmimka
24. okt 2014

ano. a boli ok

sasa1983
24. okt 2014

Som lekárka, rada by som autorku témy upozornila, že v.s. svojmu dieťaťu viac uškodila, ako pomohla. ATB sa nedávajú (pokiaľ nie je alergická reakcia, toxicita z liečby..) len dovtedy, kým sa zvolnia príznaky ochorenia. A rovnako rada by som upozornila, že mamičky, ktoré rozširujú, že USG škodí plodu ožarovaním, že očkovanie je defastačné, že ATB sú škodlivé...prosím, premýšľajte hlavou, resp.rozumom. Nájdite si lekára, ktorému budete veriť a ktorý bude schopný a pekný deň. S.

silvike
24. okt 2014

Sumamed su atb ktore sa uzivaju naozaj len 3 dni a maju este 7 dnovy ucinok, to znamena, ako by ste ich uzivali 10 dni. To len pre info pre vefi89.
Moje deti ich teraz nedavno uzivali. A takto nam to lekarka vysvetlila. Aj ked. My sme mali Sumamed forte. Neviem ci je aj nejaky iny Sumamed, ktory sa ma uzivat inak, teda dlhsie ako tri dni.

niki101988
24. okt 2014

ATB ubližujú rozhodne menej ako niektoré tety, ktorým deti hovoria MAMA.
Načo si s ňou šla k lekárovi keď sa bojíš ATB, ak sú klinické príznaky ATB sa nasadia volá sa to empirická liečba a u nás v robote sa deťom-nedonoseným dávajú často hneď po narodení, stačí, že matka nemala vyšetrené GBS, pred pôrodom vysoké CRP alebo iný septický stav.
Takže Tvoja ochrana jej v konečnom dôsledku ublížila viac ako samotné ATB ale to je dneska moderná doba, prahnúť po deťoch nebáť sa dať si ich spraviť ale potom sa o ne starať spôsobom velice zaujímavým
@silvike sú rôzne balenia 3ks, 6 ks alebo aj sirup

klincek
24. okt 2014

antibiotika nema rada ziadna matka, a niet sa preco divit, ale su pripady, ked su proste potrebne. ako vravi @bosoriak, crp nie je svaty gral - moje deti mali hodnoty supernizke, a predsa mali zapal pluc 😖. pri teplotach, ake dcerka mala, som veru bola za tie atb vdacna.

sarin
24. okt 2014

Kup jej probiotika a zmiernis tym "nasledky" atb sa davaju aj pri viralnych infektoch aby sa predislo superinfekcii virusov v kooperacii s bakteriami..

katrinka8
24. okt 2014

My sme teraz tiež dostali sumamed (asi ten forte, čo spomína @silvike), ale boli tam dávky na 5 dní... Či dcérke pomohli neviem, kašľala 3 týždne, v deň, keď sme šli k Dr. už mala doobedu zvýšenú teplotu, ale poobede jej napodiv klesla na normál, takto sa to 3 dni opakovalo. Keď sme boli u Dr., tak nám ATB predpísala s tým, že nedať v ten deň, ak sa stav nezhorší (mala vraj začínajúci zápal priedušiek). Ale keďže jej stúpla tá teplota, tak sme dali. Kašle však doteraz (ATB brala minulý týždeň). Iné príznaky choroby nemala ani predtým, ani teraz, len ten kašeľ, hoci tento týždeň sa už zmiernil. A počas užívania sa objavilo aj pár NÚ z letáku 😢 Ale no čo už... Kúpili sme, samozrejme, aj probiotiká - BioGaia. ATB mala dcérka druhýkrát v živote, má 4,5 roka. Nikto nie je nadšený z užívania ATB, ale niekedy proste treba.

pipinka4
24. okt 2014

Aj my sme ich bralibtento tyzden a 3 dni a malej pomohli mala anginu a v nedelu mi uz pomaly nic nejedla co ju hrdielko bolelo a lekarka povedala ze vysledok je uz vidno po prvej davke a aj tak bolo uz pekne papala kaslik este mame ale uz ustupuje 🙂

maznacik007
24. okt 2014

to su ATB ktore sa uzivaju tri dni a chrania 10 dni ... moja dcera ich brala v septembri .. tri cykly po sebe /mala plucne mykoplazmy .. a dlhdoby kasel z nich/ tri dni .. brala sedem dni sme cakali a potom znovu tri dni brala ../nove balenie/ a sedem dni a zasa.. davala som je v casovom odstupe probiotika...

evadolna3
30. okt 2014

aj moja dcerka ich mala.. nam hend lekarka nasadila k tomu aj probitika Actibax.. hlavne kvoli tomu ze ked ATB douziva.. aby sa jej potom upravila crevna mikroflora.. a zvysila imunita 🙂

1elluska1
7. nov 2014

aj ja davam vzdy probiotika ak uz berieme antibiotika
actibax som objavila asi pred rokom, akurat som riesila, ze mame problem hltat dalsie lieciky... toto su lentilky a pre mensich drobcov som videla kvapky, ale my sme zlovili tabletky

zuzka1008
3. feb 2015

Baby mam otazku. dnes dr. predpisala sumamed forte sirup, dala som ho o cca 12, potom malá zaspala, vstala,zvracala- nie velmi, teraz vecer ma37,5 teplotu, mozu to byt vedlajsie ucinky? dovtedy teploty nemala len strasny dusivy nocny kasel ☹ prejavili sa u vas niake vedl.učinky??? je tam ich tam vypisanych more..

autumn11
29. sep 2016

môj malý bral sumamed pred tromi týždňami a našťastie žiadne vedľajšie účinky nemal. Pomohol mu, lebo mal zápal priedušiel. CRP síce nebolo vysoké, ale stav sa mu zhoršoval, tak mu dr.nasadila ATB. Po dobratí sa mu do pár dní polepšilo.

milo2
9. sep 2017

@sasa1983
Ako lekár by som volil užívanie ATB dieťaťu, ktoré nemá ešte vyvinutý imunitný systém podľa závažnosti ochorenia. To že šípky nie je závažný stav.

nadezdah
27. máj 2018

Ahojte. V lekarni mam miesti azitromicin 6x 250 mg dali sumamed 6x250 mg. Dieta ma vahu 23,5 kg. V prib.letaku sumamedu pisu,pre dospelych a deti s tel.hmotnostou nad 45 kg. Nemám ze mu to ublizit? Volala som potom este na pohotovost,dr.povedala,ze ak ma bahu nad 20 kg,ze ich moze brat. No som trochu na pochybach. Dakujem za odpovede

38lentilocka
22. nov 2018

ahojte, stretli ste sa niekto s opakovaním dávkovania? nám dnes tento liek predpísala lekárka, s tým že máme brať 3dni, potom 4 dni pauza a znova 3dni. no mám obavu po 4 dňoch začať zase dávať tieto atb. nikde v letáku nič také nepíšu. Ďakujem za radu

cecille78
29. nov 2018

@38lentilocka ano, dostali sme ich dnes na plucne chlamydie a taky cyklus, ako opisujes, mame trikrat. Cize tri balenia na tri tyzdne.

milo2
29. nov 2018

dať take silne ATB ako je azitromicin je hazard so zdravím dieťata tu len pomôže výmena lekára. Nasledky bude znašať dieta do konca života... Pravdepodobne bola matka nakazena toutou bakteriou ked rodila.

angeltelia
25. nov 2019

@nadezdah Dobry den, uzilo dieta nakoniec ten sumamed? Moj syn je vahovo tiez pod 30 a dostal tento liek o com pisu ze nad 45 kg uzivat.

nadezdah
25. nov 2019

@angeltelia ano davala som mu ho, vsetko bolo v poriadku. Aj som volala dr. povedala, ze nech sa nebojim, ze to aj od vahy zalezi...

kikina84
24. jan 2020

@sasa1983 pekny den,mozem sa prosim na margo sumumedu spytat..ja mam plucne chlamydie a doktorka mi naordinovala 3 balenia s tym,ze dve uzijem po sebe,teda 6 dni ,potom 4 dni pauza a dam si este na 3 dni to posledne balenie..Tuto kuru som zacala v pondelok,zajtra mam dobrat to druhe balenie ale stale mi nie je lepsie..Kedy mozem prosim pri tomto ochoreni pocitit aspom trosku ulavu? Uz som zufala,dlho sa s tym trapim..len som nemala vhodne atb predtym..Dakujem velmi pekne ❤

sasa1983
24. jan 2020

@kikina84 dobrý deň . Summamed je výborné antibiotikum vzhľadom na pľúcny nález chl. Čo sa účinkov týka, zlepšenie je interindividualne, nedochádza tu k zlepšeniu ťažkosti ako pri iných bakrerialnych nakazach, ktoré sú podstatne menej náročnejšie vzhľadom na dĺžku trvania liečby
Malo by Vám byť ale lepšie 8-10den. Všetko dobré

kikina84
25. jan 2020

@sasa1983 dakujem pekne..este sa chcem spytat..dnes doberam druhe balenie..teda 6 tabletku od pondelka..a teraz by som si mala dat pauzu na par dni a nasadit este to posledne balenie..ale neviem si ani za otca spomenut kolko dni mi kazala dat prestavku..ci 4 dni alebo 7 dni..nevedela som sa jej tam vcera dovolat..neviete nahodou kolko dni sa tak standardne dava pauza? Dakujem pekne