Aké je to rozmaznané dvojročné dieťa?

lulistek
1. aug 2015

Ahojte, chcela by som vediet ze ake je podla Vas rozmaznane 2 rocne dieta?
Moja mala 2 roky v aprili, je citlivejsia, ked sa jej nieco nepaci rozplace sa, napr. ked ju niekto z rodiny ziada pod mi dat pusu a ona nechce a ked jej viackrat povedia rozplace sa. Ked sa jej nedari, napr. stavat lego zacne vrešťať, maly nervak. Ked niekto ju chce obliect tak vacsinou len mama mama. Lebo neustale som s nou len ja. Resp. cele dni, po robote sa jej sem tam venuje priatel a potom aj u babky je raz dva krat do tyzdna na hodku dve. Ale vacsinou je so mnou tym padom je na mna dost naviazana. Inak je mala super, po ceste ma drzi za ruku, ked protestuje obcas tak jej zakazem ale ked nieco chce tak sa snazim tak strednou cestou. Doma mi aj pomoze, pouprace hracky, da do umyvacky, pomaha mi piect, caka ma ked ju vyzvem.proste rada pomaha. Chcela by som vediet vas nazor ze ake je to podla vas rozmaznane decko v takomto veku? mne sa mala rozmaznana nezda ale niektorym rodinnym prislusnikom ano.

lavender84
1. aug 2015

Ahoj ja mam sice uz "velkeho" 9roc syna no na adresu rod.prislusnikov by som povedala len tolko:Cudzie dieta sa vychovava najlahsie!🙂 Svagrina ma starsieho syna presne o 1rok od nasho a ked ho krmila sposobom,ze za nim behala po celom dome to si ma mala pocut:"toto nikdy nebudem robit!takeho rozmaznaneho nikdy nebudem mat... A vies co? Robila som presne to iste 😀 bola som rada,ze nieco zje,ze zaspi a pod. Tak vedu by som z toho nerobila pises,ze ti pomoze,ked ju poziadas, dokazes jej aj zakazat a akceptuje to... A to,ze proste prejavy vlastnu volu a nechce hned skakat ako iny piskaju? Ja som si povedala chvala bohu vie sa presadit,stoji si za svojim nazorom, nemusi robit cinnosti len preto,ze to niekto chce... Pravdaze vsetko s mierou nehovorim,ze budeme robit len to co chceme a ostatni mozu ist do prd... 😀 len si myslim,ze je dobre ked uz teraz ma svoj nazor a sebavedomie... Pekny den.

siska53
1. aug 2015

@lulistek uplne v pohode. Pre mna by to bolo dieta ktore vzdy vsetko dostane. V tomto veku a aj este o kusok vyssom sa este len ucia,ze nie vzdy im vyhovieme,ze su aj nejake hranice a kedze este nemaju tak vyzrety nervovy system, nevedia tak ovladat emocie,preto ten rev,ked im.nieco nedovolime ci sa im nedari(co je v tom veku normalne).
A navyse - pusinky nie su na rozkaz. Ja som tiez nebola nejak pritulna. Ale mna nikto nasilu nenutil davat pusy.

nini1010
1. aug 2015

Opisujes uplne normalne standardne 2 rocne dieta.podla mna to nie je vobec rozmaznanost.to moze povedat jedine clovek ktory deti nema alebo zabudol aky je tento vek.Chvilu dobre,chvilku tulkanie,vzdor aj navaly zlosti,vynucovanie pri kazdom nie.ubezpecujem ta ze je to uplne normalne.v tomto veku predsa nejde od dietata ocakavat ze bude vsetkemu rozumiet,ze bude mat sebakontrolu.ak takto malemu dietatu nieco nedas vnima to ako koniec sveta.Je to prirodzene pre tento vek.skor je podstatne ako clovek pracuje s takymito prejavmi spravania,treba na to iba spravne reagovat.

nini1010
1. aug 2015

@lavender84 to iste som vyhlasovala aj ja a robim presne to iste len nech sa uz kriste pane naje 🙂 🙂 🙂

dena10
1. aug 2015

Každý človek má iný uhol pohľadu - pre teba nie je rozmaznaná, pre iného je...
Čo už 😒

nini1010
1. aug 2015

A odpoved na otazku- rozmaznane dieta je take dieta ktore si vynucuje a vzdy si vzdorom uspesne vynuti.to je podla mna rozmaznane 2 rocne dieta.ale to nie je uz chyba dietata ale nezodpovedneho rodica.

kofoluska
1. aug 2015

@lulistek Tie priklady, ktore popisujes - to nie je rozmaznane dieta. Skor Tvoja rodina by sa mala trosku uvedomit. Napriklad s tym, ze ked raz dieta pusu dat nechce, preco mu to viac razy opakovat a nutit ho? Tak male dieta nevie inak reagovat nez placom. Pretoze je zmatene - ono nechape, preco ho niekto nuti urobit nieco, co nechce a nevie to spracovat. Ze zacne vrestat, ked sa jej nedari - to nie je maly nervak. To je na tento vek uplne normalny sposob vyrovnavania sa s frustraciou. Ked som ja ako dospela frustrovana, uz je to pocit, ktory poznam, mam s nim skusenost a viem ho spracovat. Dieta sa to uci. A v tomto veku je fakt normalne, ze frustraciu spracovava placom ci mensim nervacenim. Ako bude rast, bude sa to menit. 🙂 Nepride mi divne ani to, ze je na Teba mala naviazana a pri niektorych cinnostiach si vyzaduje Teba. Travi s Tebou najviac casu, Ty si clovek, ktory jej ukazuje svet, vychovava ju, ukazuje pravidla a stanovuje hranice. Si jej matka, jej najblizsia vztahova osoba.
A ku Tvojej otazke. Plne suhlasim s tym, co napisala @nini1010 - rozmaznane decko si vzdorom (revom, krikom, hadzanim sa o zem) vynucuje to, co chce dosiahnut a rodicia VZDY povolia a decko svoj ciel tymto sposobom aj dosiahne. A ako pise - nie je to chyba dietata, je to chyba rodicov. Tvoje dieta, podla toho, co popisujes, nie je rozmaznane. Ale - je to velmi jednoducha argumentacia pre ostatnych, akonahle dieta nie je ako psik na povel a nerobi to, co od neho chcu v danej sekunde. Vedia, ze tym udru na citlivu strunu matky a ta sa (aj ked jej vnutorny hlas napoveda nieco ine) snazi nasledne im vyhoviet - t.z. povedzme sama zacne dieta tlacit do toho, aby tu pusu dalo. Ked moj syn niekomu nechce dat pusu, NIKDY ho do toho nenutim. Je to jeho rozhodnutie, na ktore ma plne pravo. 🙂 A nech mi skusi niekto povedat, ze je rozmaznany 😀

sardinka333
1. aug 2015

@lulistek z toho čopíšeš mi vyhádza malá slečna s citlivým vnímaním sveta naokolo...ale iste nie rozmaznané dieťa. To že začne vrešťať ked sa jej niečo nepodarí je normálne - nevie to ešte inak a ver tomu že ani moja 6 ročná ne je iná, sice nevreští ked sa jej niečo nepodarí ale durdí sa a oduva...ale zase nenechávam to len tak a vždy ked má rapel tak sa o tom rozprávame aby to čo preživa pohopila. Je normálne ked sa nedarí ani v živote sa nie vždy darí j ale nie je normálne napr. vybíjat si svoj hnev z neuspechu na iných - to hovorím mojej ale ona je staršia, u mladších je to zase iné tam to treba podat inou formou, hravou.
Doma ti pomože, uprace hračky, čo viac si možeš priat...uživajte si ešte taketo chvile, tie deti tak rýchlo rastu... 🙂

tova
1. aug 2015

@lulistek toto je povaha dietata, uz teraz si mozes spavit obraz aka bude ked bude starsia. Takyto rozplakany nevracik cely zivot. Mozno sa to da zmiernit ak mas pevne nervy stale dohovaranim jej a postupne sa nauci kontrolovat city. Bezne deti tak nereaguju, bude viac narocna na vychovu, ale kazdy ma nejaku povahu.

majusqwa
1. aug 2015

@tova prepac, ale toto je dobra blbost. to by tak 99 percent ludi boli uplakani nervaci.

lulistek
autor
1. aug 2015

@sardinka333 dakujem, ano aj ja na jej kricanie ked jej nejde nieco, skoro vzdy sa jej snazim vysvetlit s kludom, som za to, aby sa detom vysvetlovalo vsetko a stale. Napr ked jej nejde nieco postavit tak jej to ukazem ako alebo jej poviem ako to ma urobit a potom je spokojna sama so sebou ze to zvladla. Inak moja dcera je aj dost samostatna, vie sa zabavit sama, je velmi mudra, vymysla si sama hry, hra sa ze toto "akoze" , cize ked nie je z tych co si davaju vsetko do pusy, ale to uz od maleho veku, spieva si,kresli si. je super. akurat nie je zvyknuta na vela ludi , resp aj ked niekde sme, velmi malo sa jej ludia venuju a potom sa cuduju ze je taka ze nechce nikomu dat pusu alebo sa nechat manglosit, to neznasa snad kazde dieta. A takuto v pohode ju zazivam len ja alebo ked uz sa uvolni na navsteve u rodiny ale ten prechod je niekedy hrozny. ano mate vsetky pravdu co tu pisete ze dieta je vsak normalny clovek co ma pravo na nieco co chce a vie co nechce.

lulistek
autor
1. aug 2015

@tova Tazko povedat, ano moja dcera je citlivejsia a aj sa viac nervaci, mozno bude mat takuto povahu ale mozno to je len prechodne vzdorove obdobie. Kazde dieta je ine. Niektore je take ze kam ho daju tam bude. a bude spokojne.

puklica13
1. aug 2015

Absolutny suhlas s @kofoluska ... dospeli ludia castokrat maju problem spracovat frustraciu ked sa im nedari...nadavaju hadzu veci kopu atd dieta v tomto veku sa to uci a to su zlozite neurologicke procesy... a nenut dceru aby bozkavala koho nechce...tebe by sa to pacilo keby ta nejaky plesnivy dedko opakovane nutil ze daj pusinku 😀

koniarova
1. aug 2015

@lavender84 Absolútne s tebou súhlasím. Ja som bola snáď najmúdrejšia na svete, pokiaľ sa mi nenarodil malý. 😀

andreasiskova3
1. aug 2015

Myslim ze je uplne normalna ako dieta v jej veku. Moje deti tiez nechceli a ani nechcu doteraz pusinkovat nikoho. Ani mna a baby maju 1 rok. Pritulia sa ale pusinky ani nahodou. Podla mna je rozmaznane dieta to ktore si vydobija svoje jedovanim a neustupi za nic na svete. Co opisujes je uplne v poriadku.

andreasiskova3
1. aug 2015

@puklica13 😀 😀 😀 bleeee

katarinamarkova
1. aug 2015

@lulistek ak je realita naozaj taka ako opisujes, tak mas doma skutocne normalne 2r. dieta....co si obcas popisti, ale inak extra nevystraja a sprava sa v pohode, na prechadzkach doma......
( s tou pusou ma napadlo - ak by odo mna niekto x krat dookola chcel pusu, aj ked ja nechcem, uz nemam 2r. aby som sa rozplakala....ale asi by som mu niecim co je najblizsie po ruke a zrovna neublizi, dobre capla po hlave)
na margo rodiny a ich nazory:
- mne niektori tvrdia aka som prilis makka na deti......
- ini mi hovoria aka som extremne prisna matka......
( kde je pravda? - ja len tak stale dufam ze niekde uprostred 🙂 hlavne ze sa na vychove zhodneme s manzelom a detom aj nam vysledok vychovy vyhovuje )
- niktori tvrdia ake je to a to dieta upistane, lebo ho videli v nejakej situacii pistat.....
- ini na to iste dieta o par metrov dalej hovoria ake je velka odvazna slecna - lebo ho videli v inej situacii
( kde je pravda? )

🙂

esterba
1. aug 2015

@lulistek svet je hnusny - kazde dieta by malo vediet, ze nie je povinne davat pusinky a pod. kazdemu, kto si zaziada. V tom by som ju len podporila. Inak mas dceru podobnu mojej, snad len moja sa nad kockami nerozculuje, ale to je scasti povaha, ziadna zasluha a myslim, ze aj na tom sa da popracovat. Nasi napriklad vravia, ze ja som v 4 doslova zurila, ked som prehrala v clovece, nezlob se a dnes to v pohode zvladam 😀

jeennyv
1. aug 2015

@lulistek podla mna to skor vyplyva z toho, ze ako pises je naviazna na teba...toto iste u nas sesterkina dcerka s nikym, len mama...este je podla mna mala a nevie adekvatne dat najavo, ze sa proste nechce pusinkovat atd...ako nie v zlom, ale co si ako decko pamatam aj tak celkovo co teraz vidim...najhorsie su tie blbosti a pod dat pusinky a zamavaj a pozdrav a neviem co, co ja viem u nas v okoli toto deti neznasaju najviac...podla toho by som to ani nehodnotila...tvoja mala je normalne dieta, ktore prebieha istym vyvojom... ako nie v zlom a voci tebe, ale mamicky to dnes prehanaju..nase mamy nas vychovali bez for vseliakych konikov a prezili sme a myslim si, ze sme na tom v mnohom lepise ako dnesna mladsia generacia...cize aspon pre mna no stress....

worker_falcon
2. aug 2015

@lulistek preco by mal niekto ziadat, ze pod mi dat pusu... Keby povedala maminka, ze chod jej dat pusu, tak to je ine. A tiez nemusi posluchnut. Prejavy lasky nie su na rozkaz.

K spravaniu a komentovaniu. Zda sa, ze je naviazana na teba a s inymi ludmi ma mensi problem. Ini ludia si u nej tazsie ziskavaju doveru. To je normalne, su take povahy. Vacsinou to ostane na cely zivot. Ale to nic. Len tvojim blizkym sa to moze zdat divne, cakali by pritulne dovercive dieta. Musia si zvyknut a vybudovat vztah/doveru.

Druha stranka veci. Ty si nam subjektivne popisala jej prejavy. Mozno tvoria 90% jej spravania. Tvoji blizki by ju popisali inak, lebo pri nich sa prejavuje mozno inak. Kedze su to cudzi ludia. Nevravim, ze je to vas pripad, ale deti sa musia naucit, ze aj ked nie su s "blizkymi", ktori maju ich doveru, tak je dobre dodrziavat urcite standardy. Tvarit sa neutralne, nie odmietavo. Nemusi od nich ujst, staci ignorovat 😀 a zjemnit sa da kazdy negativny prejav.

Dalej - dieta si vsima a nasleduje priklady - teda teba predovsetkym. Ked vidi, ze maminka ma voci tomu cloveku velku doveru a su si blizki, tak ono ju nadobudne rychlejsie a lahsie. Napr. ked vidi, ze maminka nema problem dat svokre na privitanie pusu (nie silenu), tak ju skor da aj dieta. Skor, ako ked vidi, ze su tie dve na seba odmerane, alebo sa len trpia.

timea7
2. aug 2015

@lulistek vôbec nerieš rodinu, pri ich poznámkach sa len pousmej. Dieťa NEMUSÍ nikomu dať pusu, keď samé nechce. Pusa je prejav, o ktorom rozhoduje dieťa, či ju niekomu dá a nie dospelý. Inak sa podľa mňa správa úplne normálne, adekvátne svojmu veku.

0silvia0
2. aug 2015

@lulistek ani sa nečudujem, že je dieťa urevané a nervózne, keď sa od neho očakáva pusinkovanie rodinných príslušníkov, sorry, to je hnus. Tiež som bola precitlivelé dieťa a keby odo mňa mama toto žiadala, tak mám traumu možno doteraz. Neznášala som, keď som bola nútená do niečoho, s čím som nebola vnútorne stotožnená a neznášam to doteraz. Ale teraz to viem naznačiť a nechápavým a nedochádzajúcim to viem aj narovinu povedať. Dvojročné dieťa nevie pomenovať svoje vnútorné rozpoloženie, ale prejavuje ho inak - nervozitou, plačom, ja osobne som sa prejavovala utiahnutosťou a mlčaním.
Prosím, rešpektuj svoju dcéru, s láskou vychovávaj, na citlivé deti nepotrebuješ tvrdú výchovu, citlivé deti majú širokospektrálne vnímanie svojho okolia, tam nemusíš trestať, tam treba vychovávať len a len s láskou, citlivé deti cítia, o čo ide, tam nemusíš ani ústa otvoriť... Pre citlivé deti je najhoršie prehliadanie ich vnútorného rozpoloženia a nerešpektovanie ich osobnosti. Cítia sa potom nepochopené. Ak máš citlivé dieťa, bude z neho raz citlivá žena, takže citlivú osobnosť nepretvoríš nikdy, takže prosím rešpekt a žiadne vynútené pusinkovanie a stoj za svojou dcérou a nesnaž sa ju prispôsobovať na podobu vhodnú pre rodinných príslušníkov 😉
Pre takéto prípady odporúčam knihu: http://www.aspekt.sk/content/knizna-edicia/doty...

papricka33
2. aug 2015

@lulistek rozmaznane dieta dostane VZDY to co chce, robi si co chce, bez ohladu na spolicenske, kulturne pravidla, financne moznosti rodicov. Dospeli mu neukazuju hranice slusneho, ohladuplneho spravania, nevedu ho k samostatnosti- primerane veku.
To ze mala nema chut sa "pusinkovat" je jej pocit, rozhodnutie, ktore maju ostatni akceptovat. Co sa tyka "naviazanosti na teba", keby mal kazdy clovek taku moznost, byt v 2 rokoch na niekoho naviazany, a este by tomal aj opatovane, bol by raj na zemi. Existuje pojem "materska osoba". Kazdy potrebuje takuto osobu zazit, priputat sa, uistit, najst pevny bod a postupne sa od neho odputavat, objavovat ine vztahy, svet. Zase sa vracat a uistovat, ze zije spravne, ze kona tak ako ma.... Je super, ak je v tej ulohe matka, niekedy, ju vytvori otec, babka. Tvoja mala vyzera byt normalne 2 rocne dieta, ktore si zacina uvedomovat same seba a zacina sa presadzovat (vybuchy hnevu...) Je super, ze ju vedies k samostatnosti, spolupraci v domacnosti. Nie je lepsia cinnost, ako praca s rodicom. Pomoz jej prezit, pochopit a spracovat jej hnev. Ma na to pravo. Aj my sa hnevame, ked sa nam nedari. V jej veku je to normalne. Ak budete trpezlivo, bez negativnych emocii riesit tieto vybuchy, pomozes jej ich ptedychat (uznat jej- hneva ta to vsak? aj mna by to hnevalo...), spolu dokoncit cinnost, ziska dobru skusenost do zivota. Cely predskolsky vek je o postupnom fyzickom osamostatnovani a objavovani inych ludi, rovesnikov... Niektore deti do toho skocia v 2. roku, niektore v 5. Treba jej dat cas a nesilit to, aby nemala pocit, ze ju od seba odhanas. Cim bude mat v tebe vacsiu istotu, tym bude odvaznejsia ist do inych vztahov 🙂

papricka33
2. aug 2015

@katarinamarkova 🙂 to zazivam aj ja. Raz som strasne prisna a potom zase velmi precitlivela na svoje deti 🙂 Moj mladsi ma 16 mesiacov a tiez zazivam kritiku z kazdej strany, ze preco je taky "maminkovy"... A ja ze- a ci by mal byt? Ved je moj 🙂 Kto, ak nie ja a kedy, ak nie teraz... Potom si to budeme vynahradzat, ked bude zenaty, a bude utekat od zeny k materi, ako niektori? 😉
Vsetci vedia, ake by sme mali byt mamy. Tu plati stare dobre: Keby vsetci vedeli riesit svoje zivoty tak, ako vedia tie cudzie... 😉

lulistek
autor
2. aug 2015

Vidim ze tu kazdy riesi to pusinkovanie, to bol len priklad. Ja ju nenutim, ked neda pusu, neda, ked chce pride aj sama ku komu chce.
@papricka33 pekne napisane, ano, snazim sa malej co najviac venovat a aj jej vysvetlovat.snazim sa to viest podla srdca aj rozumu. Obcas je ale clovek napochybach, tak to chodi

lauricka
2. aug 2015

@lulistek mala je zlata, normalne dieta. Rob nadalej, co citis, ze je dobre. Ziadat po dietati opakovane, aby dalo niekomu pusu napriek tomu, ze sa mu to nepaci, je velmi hrube, nasilne a ja sama by som si dieta zastala, nenechala by som, aby sa kvoli tomu citilo zle a muselo plakat. Toto je skor otazka na rodinnych prislusnikov, ci su normalni, nie, ci je dieta rozmaznane. Si predstav, ze by to niekto robil tebe, daj mi pusu, pohladkaj ma a musela by si to robit, aj ked by si nechcela? Ja sa jej vobec nedivim. Dieta nie je pajac a tiez ma pravo vyjadrit nevolu.

elusive
2. aug 2015

Podľa mňa je rozmaznané dieťa také, ktoré má otrokov za rodičov.
Rodičia ho poslúchajú na slovo. Len čo zaplače že niečo chce, už to má alebo dostane rýchlu alternatívu aby prestalo plakať. Ak niečo nechce jesť dostane niečo iné, poprípade niečo sladké. Do ničoho ho nenútia (logické hranie, pomoc v domácnosti, upratanie hračiek).
Dieťa si samo určuje svoj režim

lulistek
autor
2. aug 2015

Dakujem za nazory, mate pravdu, chcela som len nestranne nazory. Mala je sikovna a je dobre ze si vie povedat, ked ju niekto chce postiskat a ona nechce tak ide dalej a da najavo ze nechce takze nikto ju nenuti len jej kazdy tak skor napriek robi ale poviem im aj ja, a ona si v tomto spravi co chce.

siska53
2. aug 2015

@tova presne ako jedna napisala,to je blbost..mali sme susedu o 5r.odo mna mladsiu-boze taku urevanu osobu som este nezazila za vsetko revala este ako 10rocna..preto sme sa s nou neradi hravali.. Teraz je z nej vyrovnana,sebavedoma sikovna este stale mlada 30tnicka,o ktorej by nikto nepovedal,ze az do puberty revavala za kazdu blbost.

tova
3. aug 2015

@siska53 mozno na antidepresivach, alebo kto vie co je za zatvorenymi dverami. Na verejnost sa clovek stale kontroluje.