Kedy začína dieťa chápať?

sosanna88
14. sep 2014

ahojte..najprv to trosku rozkecam...
boli sme od piatku u nasich a vcera ked manzel prisiel po nas, rozbehol sa za malou cely stastny a mala spustila taky rev ako s prepacenim sialena a utekala za mamou (babkou) a proste uplne srdcervuco revala ze chce ist k nej, nieco na styl ,,neberte ma od babky,,. a to sa nestalo prvy krat..to je jedna vec co ma uz dost stve, ze ked mala ide k babke a prideme po nu tak nechce ist domov, reve za babkou a najmä nechce ist k nam. az po chvilke, ked sa ,,zadaptuje,,...keby to robila inemu,tak este ok ale nas ako rodicov to dost zaboli..ked ide uz na dlhsie, ze na dve noci, to je teda max., tak vtedy ano, ku mne pride a obima ma ale od tatina utecie, pritom kazdy den ked pride z roboty mu uteka oproti, tesi sa a ide mu dat pusu...tak ja neviem..chapem, ze babku lubi, tam viac dovolene a tak, ale aby hysakovala ked ju chceme objat a dat pusu?pritom bezne sa mojkame, je dost pritulna...
no vcera ked to teda spravila sa manzel tak seriozne urazil, ze sa s nou prestal bavit a vkuse jej vysvetluje, ze ani ty si vcera nechcela tatinka, ty si vcera revala ked ta tatino chcel polubit a podobne..totalne ho to vzalo, ja mu vysvetlujem, ze mala si to aj tak nepamäta,ze ona si este nevie take veci dat do suvislosti, ze tatino je teraz smutny lebo vcera si unho plakala a podobne..no manzel mudruje, ze ona uz velmi dobre vie co robi, a popravde uz aj ja zacinam pochybovat..
denno denne do malej hustim, co smie a co nie..pamät ma vybornu, raz jej nieco predvediem a uz to ovlada, ale preco ked sto razy denne poviem toto nesmies, tak pride a sto prvy raz to spravi znova?uz ma nebavi to omielat stale dookola, ak nieco vyvedie aj dostane po riti ale ona nic, uz ani len nezaplace, len na mna zagani a ide vymyslat dalsiu zlobu..dochadza mi trpezlivost, fakt uz neviem ako na nu..kedy vlastne deti zacinaju ,,posluchat,,? ma 20mes.
ja nepotrebujem aby sedela ako peciatka, to vobec, som naucena, ze je ziva, ze vymysla, praveze som z tych ,,so svätou trpezlivostou,, ale fakt byt v strehu vkuse, lebo ked sa na sekundu otocim hned nieco vyvedie je zaberak. a hlavne ma uz unavuje-psychicky to neustale napominanie..nezakazujem vsetko ale liezt na nabytok, vytahovat sklenene pohare z vitriny, rozlievat pitie po byte a potom sa v tom vyvalat a pod. to ako sory...no ona to furt robi, furt skusa..nechapem preco. naco? ako sa da byt vkuse trpezlivy a hlavne ako ju to mam preboha naucit?ze to a ono FAKT robit nesmie..

vevesh
14. sep 2014

@sosanna88 tak na to prajem pevne nervy- tiez mame doma obdobu vymyselnika mladsieho ako ten tvoj....dieta rozumie co moze a co nie v tomto veku, ale nikdy nevies co dieta napadne a to vymeslnictvo sa neda ani ovplyvnit, i ked mu budes stale v patach. Jedina minimalizacia "vymyslov a huncuctiev" je u nas vtedy, ked malej urobim program ja ( napr. Malujeme, kreslime, stavebnice atd.), ale aj tak stihne za 5 sekund nepozornosti pomalovat stenu, obrazovku z kopmu, vankuse, periny,starsiu sestru resp. Napchat stavebnice do nenapchatelnych otvorov atd. 🙄 🙄 a to nechcem vediet, co by robila bez dohladu 😝
A kedze ja som bola postrach denis, tak som sa psychicky stotoznila s tym, co vystraja moje dieta 🙂 vysvetlovat stale dookola je potrebne, dieta to pocuje, registruje, len v dannom momente " neuplatnuje"- urodu to prinesie bohuzial az o par mesiacov az rokov.. 😎

dahra
14. sep 2014

Dieta nie je robot, co sa sprava podla dospelackeho programu. vsak ani ja nemam vzdy naladu na take ci onake veci v tej ktorej situacii. Mam velkeho skolara, ktory sa raz mojka a inokedy by ma dokopal, ked ho objimem. Chce to aj empatiu k dietatu-to, ze mne sa chce objimat, ked je maly uprostred hry a pripada mi mily, on ma odmietne, to je proste moja chyba. treba trosku aj vycitit, kedy co ziadat a cakat. posledne som dosla po syna do skolky, deti utekaju k matkam opreteky, moj sa rozbehne opacnym smerom a este sa aj rukou dozadu zahana, co ma razne vyhana, aby som odisla. 😀 Proste dosla som akurat, ked nemal na mna nachystane srdce. Co sa mam co urazat. Potom mu vysvetlim, ze sa mi nepacilo, pochopi, ale fungujeme normalne. A co take male, to sa sprava, ako sa citi, nechape, ze dospeli su aj vztahovacni ci urazlivi a stale maju nejake naroky.
A co sa tyka vystrajania - mala miluje skakat po gauci a mna len mrazi, kedy zleti - cim viac ju upozornujem, tym viac vzskakuje, este j vyska od radosti ako sa hnevam. Ked nechcem, aby deti nieco robili, upriamujem pozornost na ine. Proste ju vezmem dole, ideme sa niecomu venovat, s malym to iste, tiez odvadzam pozornost. Dokonca aj ked nemam extra cas len na deti, tak sa snazim popri robote ich zaujat - so starsim kecam, ten take rad. Mladsiu tiez viem cim zaujat - ona si rada kadeco vybera, preklada, obzera - tak to vyuzivam.

magic08
14. sep 2014

Podla mojho skromneho nazoru sa tcoj muz uraza zbytocne. 20-mesacne dieta sa sprava tak ako to citi v danejchvili, ono nechape ze jeho spravanie ma aj nejake nasledky. Ze ked sanerozbehne k tatinkovi, tak ze sa ho to dotkne a urazi sa. Dietatu treba dat tolko lasky, kolko sa don zmesti. Vystihnut chvilku, ked sa dieta tulit chce a vtedy si to uzit. 🙂 a k tej trpezlivosti... 🙂 neostava ti nic ine, len po,racovat v tom co robitps doteraz,opakovat, opakovat a opakovat 🙂 mam rovnako stare dieta a ked jednoducho uz nevlsdzem za nim behat a striehnut, odstranim vsetko nebezpecne z dosahu a necham dieta "rast" 🙂 🙂 🙂
Co budes robit, ked pride obdobie vzdoru? To bude iny zaberak na tvoje nervy, psychiku aj trpezlivost 🙂

dasamo
14. sep 2014

Co ja by som dala za to, aby moje deti boli u babky.... ja som starsie musela od seba trhat. 20mes,je este prilis male, aby posluchalo na slovo, akurat sa uci poznavat hranice, co moze a co nie a na to je potrebna trpezlivost. Ja momentalne beham za malym a dookola to iste, tiez som niekedy hotova, ale mam uz aj velke baby a viem, ze toto je malina oproti pubertakom, takze tisko beham a robim dokola to iste a viem, ze sa to raz skonci a pride zase ine. Manzel ma kolko rokov? Snad by mal vediet, ze dcerka je este mala. A to ze sa mu nevrhla do naruce nevadi, este sa navrha 🙂 A je super, ze ma mala taky vztah k babke, ale asi tam travi aj dost casu. inak niekedy deti aj trucuju, na tu mas ked si ma tu nechala a pod....

zita19
14. sep 2014

@sosanna88 je tvoj chlap kompletny? Predvadzat ziarlivostne sceny ani nie 2 rocnemu dietatu? Taketo male dieta zije v pritomnosti. Jemu je aktualne dobre u babky, tak preco to ma menit. Jemu je aktualne dobre s maminou, tak preco to ma menit?
Posluchat zacne tak okolo 3. roka. Dovtedy su tu dospeli na to, aby ju strazil aby si neublizila, aby nieco nevyviedla. Ma 5 sekund casu, tak sa zabavi same. Podla toho co sa mu prave zda najzabavnejsie.
Je uplne normalne neustale dookola omielat to iste, dookola a stale strazit aby sa nestalo nic zle, aby sa nic zle "nevyviedlo". A nepotesim ta, stale dookola budes omielat najblizsich cca 16 rokov. Sice ine veci ale budes. Potom este tiez, ale uz bude dospela a plne zodpovedna za svoje ciny.
A uplne najlepsie je eliminovat cinnosti, ktore nema robit. Povykladat citlive veci, zabezpecit zasuvky, sufliky, skrinky... Je to jednoduchsie a istejsie ako v kuse striehnut.
Dieta v jej veku objavuje svet, neriesi priciny a dosledky. Opakujem, zije pritomnosti. No riesenie pricin a dosledkov ma dospelakov okolo seba.

sosanna88
autor
14. sep 2014

vsetko chapem a aj suhlasim s vami, mna len ozaj zaujima to, ze nakolko asi take dieta chape...na jednej strane ju ospravedlnujem, ze sak je este mala, este to a to nechape, na druhej strane sa zamyslam ci je to ozaj tak a ci len proste neskusa kam az moze zajst...

sosanna88
autor
14. sep 2014

@zita19 na tu prvu otazku by som ti povedala, ze sem tam aj ja pochybujem 🙂
ja som skoro skapala ked rano zacal malu poucovat o tom, ze vcera ho odmietala..aj som mu vysvetlovala, ze to ona nechape, tak ma zahriakol, ze ho mam nehat. ano, nas tatinko je dost citlivy a proste ho to zabolelo, ze on s takou radostou ju isiel vystiskat a mala hysak..som mala pocit, ze sa rozreve aj on 🙂

zita19
14. sep 2014

@sosanna88 tak, nech mlady muz trenuje... Bude to horsie ked jeho princezna zacne randit 😉

vege1
14. sep 2014

@sosanna88 myslim, ze v 20 mesiacoch je este vo vyvojovej faze, ze ked niekoho/nieco dlhsie nevidi, tak to prosto pre nu prestava existovat. Tusim sa to odborne vola stalost objektu. Takze ako pisali baby vyssie - momentalne jej bolo dobre u babky, tak nevidela dovod, preco to v tej chvili menit 🙂 Prejde to okolo tretieho roka..

ukulela
14. sep 2014

@sosanna88 v probleme s babkou - ja si myslim, ze by mala aj babka "zapracovat" -pride maminka, tatinko, budete saspolu hrat ... mozno jej na zvitanie dat daku drobnost - a babka by jej hlavne nemala viac dovolovat, ako vy doma. a ak navyse babka povie: pojdes domov, bude ti smutno? tak je reakcia dietata jasna. änehovorim, ze babkaje na vine, moze to byt naozajnechcena - preto treba davat pozor na vsetko, co dietatu dovoli)

sosanna88
autor
14. sep 2014

@ukulela saaaaaak toto.....🙂

zita19
14. sep 2014

@sosanna88 na otazku Ci neskusa kam moze zajst je odpoved: Ano, skusa. Skusa rovnako ako si trafit lyzicku do pusy alebo postavit vezu z kociek. Ale zatial je to na tej urovni, ze nejak neriesi priciny a následky. Fakt je mala. A aj uz jej to v makovicke funguje. Ty musis furt vysvetlovat a ona bude furt skusat... Tak to chodi. Ked bude vacsia, tak nielen vysvetlovat a vyhrazat sa, ze dostane po zadku. Obcas treba aj naplnit vyhrazku. Taka vychovna po plienkach v spravnom case dokaze viac ako 200x vysvetlovat a vyhrazat sa, bez naplnenia vyhrazky.
Ale preboha nezabite ma, ze navadzam na tyranie deti. Fakt slaba po plienke a v spravnom case a ked to uz inak nejde.

bubelko
14. sep 2014

@sosanna88 chlapovi vysvetli, ze tak male dieta nema ponatia o case a vcera-dnes-zajtra mu absolutne, ale absolutne nic nehovori... takze prezit, neriesit, ist dalej... nechce pusu nedostane, ale neostavat na tom sediet, ona uz vecer nepochopi, ze rano bola na vas "hnusna"... ked bola u nas na navsteve svokra, tak sa deti od nej nevedeli v tom veku odlepit. a taktiez boli vikendy, ked muz bol doma a deti ma vypoklonkovali, mama varit, tato hrat.... neriesit 🙂
co sa zakazanych veci tyka - pohare z vitriny docasne vymenit za plastove... pripadne spravit niekde vo vitrine oddelenie, odkial veci brat moze. alebo ak nie vo vytrine, tak inde v obyvacke - ja som mala docasne naskladane v spodnej polici lacne knihy, ktore mohli deti vyberat, listovat, obzuvat... v kuchyni detto - jedna skrinka bola pre nich - plastove misky... stacilo im to, potom nepotrebovali lozit inam, dat jej skratka alternativu - vytrinu nie, policu ano... tuto skrinku nie, tuto mozes vytahovat...
co sa tyka lozenia na nabytok tyka - odporucam naucit zliezat - ked vylezie, ukazat jej ako sa da ist dole... budes mat menej stresu. vodu nenechavat v dosahu (rovnako ako noziky, muku, cukor, kakao, müssli...), ked je smädna, nech si pride vypytat, pripadne dat do flase s tazko odsrobovatelnym deklom (aj ked, aj to sa synovi podarilo vyliat do kocika v nakupnom centre).
ked hadze veci - vziat a odlozit na miesto, kam nedociahne. bude sa jedovat, plakat a kricat, ale pochopi 😉
a obrnit sa trpezlivostou... ratat so vsetkym (aj s moznostou, ze sa bude kupat v zachode - aj take sme mali)...

maslenka47
14. sep 2014

@sosanna88 Tvoja dcera urcite chape, ze tatino ju momentalne odmieta.. velmi neverim tomu, ze chape aj preco ju odmieta. Nie som si ista, ci tvoj chlap takymto spravanim dosiahne, ze sa nanho dcera bude nabuduce tesit.

Mozno by to chcelo trosku spoluprace od babky, aby malu pripravila na to, ze pridete.

ivetoy
14. sep 2014

to je normalne,som zazila u nas v rodine,ked isiel otec rano do prace tak maly reve nechod a ked sa vratil tak mu chlapec povedal chod prec...

tatanka1
14. sep 2014

@sosanna88 ja by som to rozdelila na niekolko bodov.
1.babka a odchody - male deti nemaju rady nahle zmeny preto casto reaguju histeriou v momente ak by nemali. Ona vie ze tatinko sa hneva lebo to robila ale nerozumie tomu. teda chaoe ze sa preto hneva ale nevie posudit dosledky chovania. nekricat neurazat sa. mozes max povefat , ze ak tak soravi tatinka boli srdiecko ale max v tom momente. ale zase chapat ak mali u babky super dupr zabavu a vy ju chcete odtrhnut tak to sa jej urcite nepaci to nema nic spolocne s laskou ale prave zabratim do hr cinnosti
2. to ze je ziva je jedna vec, ja mam iez zive deti ale taketo veci robili len ak neboli dost zaujate. teda varenie upratovanie som robila ked spali a spolu sme vesali zvesiavali pradlo. Hlavne ona potrebuje neustale zaujatie riadenou cinnostou - ideme spolu zohriat cajik zamiesǎe lZickou spolu, toto spravis ty a toto ja. ty vezmes utierku a ja pohare... proste ty mozes byt trpezliva ale pokial nebude mat zive dieta riadeny program tak sa zblaznis a to nemas este obdobie vzdoru to pride po druhom roku alebo žaz pred 3. rokom. Ale vtedy budu revy pre vsetko. A tu mne pomahal prave roadeny program a olamzite zaujatie.
toto zaujatie by som odporucila aj u babky- do ies oblubeneho plysaka a akoze on na nu vola ze jeej ako si mi chybala a ona pojde za nim a tym aj za vami a zmeni cinnost za inu ale oblubenu a moznonebude histercit hlavne vy musite byt kreativni.
nam napriklad mamina strazi maleho 4-5h denne aby som mohla robit (ma 13m) a prave aby neplakal ked ide odomna tak ho v predizbe prezijem do papuciek a uz na gauci v obyvacke ma rozlozene oblubene hracky a on uz uteka sam za nimi a zabudne, ze by mal nariekat 😀 .
oni su este mali da sa s nimi pracovat. vzdy mysli na to ze ty si dospela mas viac rozumu ako ona a tak ty musis vymysliet ako ju usmernit. a rozhodne bitie po zadku nepomoze - zvykne si a nebude ti to nic plane.
ona ta potrebuje kazdu chcilu takze ak nieco spravi urcite do par minut je u teba ze nieco chce. pocedz jej ze nie lebo... ona si to zapamata.

zitaje
14. sep 2014

@sosanna88 Take male dieta hlavne vobec nechape, co to je, ze "vcera".
Tuli a mojka sa vtedy, ked chce ono, nie vtedy, ked chce niekto iny.
Ked mu je dobre, chce v tom stave zotrvat a nepaci sa mu, ked ho vyrusia.
Je jedna vec, ci zakazom rozumie, a uplne ina, ci ich chce alebo dokaze akceptovat.
To, ze sa tatino z neznameho dovodu (pre dieta neznameho) hneva a odmieta ho, mi pride dost nebezpecne. To sa mu ma hodit do narucia z "povinnosti"? Ked bude mat tu potrebu, isto to urobi.
Podla mna to neber tak zhurta. Male deti maju naozaj dost iny svet, uplne inak vnimaju mnohe veci, aako my. My sa s mojou velkackou 12-rocnou vela rozpravame o takych veciach, ako niektore veci prezivala, ked bola mala. Mame teraz male babo, tak mozno aj preto to z nej casto vylieza. Napr. mi hovorila, ze ked bola mala a protivna a neposlusna a ja som na nu kricala pre nieco, ona sa na mna casto pozrela a povedala hihi 😀 co ma vytacalo do biela, mala som pocit, ze sa mi smeje do xichtu. A teraz nedavno mi vravela, ze to robila preto, ze sa na mna akoze smiala, aby som sa aj ja smiala a nebola nahnevana 😅 😝 😀

sosanna88
autor
15. sep 2014

ja to vsetko chapem a aj suhlasim...🙂
no mala by som to dat precitat muzovi asi lebo on niekedy s nou jedna ako s dospelou. ano mala je velmi sikovna o to pokoj ,,mudra hlavicka,, a nie preto, ze je moja..proste mam stastie, ze je taka, nijaku specialnu namahu nemusim vynakladat, skratka jej nieco ukazem a uzaj to vie, zapamäta sa, vsima si atd....no a preto ma zaraza a kapanek nechapem preco urcite veci ked aj vie, ze nesmie, opakujem do nemlatom, tak to aj tak robi..a este pozera na mna a tvari sa tak akoby som to sformulovala, no rehoce sa mi do ksichtu, ze no kukaj aj tak to urobim..ano, som trpezliva, viem, ze je to dieta, ja ozaj nezakazujem kazdu prkotinu, som zastancom toho, ze dieta ma mat volnost, nevadi mi ked rozhadze, vysvetlim, upraceme ale dramu nerobim ale chcem aby mala hranice a aby ich respektovala. tak som len bola zvedava, ze kedy asi mozem ratat s tym, ze dieta tie hranice bude respektovat, zhruba v akom veku mozem mat take ocakavania 🙂

bodka70
15. sep 2014

@zitaje , ja som sa tiež mame ako malá smiala, keď na mňa kričala, ale z nervozity. To sa stáva aj dospelým, že občas majú akože neadekvátnu reakciu, napr. zo stresu či strachu sa zasmejú, z radosti sa rozplačú a podobne. 😉

bodka70
15. sep 2014

@zitaje , ja som sa tiež mame ako malá smiala, keď na mňa kričala, ale z nervozity. To sa stáva aj dospelým, že občas majú akože neadekvátnu reakciu, napr. zo stresu či strachu sa zasmejú, z radosti sa rozplačú a podobne. 😉
@sosanna88 ja som robila podobnú chybu pri najstaršej dcérke, ktorá bola veľmi vyspelá, skoro začala rozprávať, veľa rozumela atď.... Tak som si tiež myslela, že keď rozumie tomuto tak musí aj inému. Napr. tomu, že na cestu sa nesmie vbehnúť. Ale nie je to tak - to že dieťa je intelektuálne vyspelé, neznamená že rozumie aj všetkých sociálnym a komunikačným situáciám. Rok a pol ročné dieťa má proste životné skúsenosti rok a pol ročného dieťaťa, aj keď navonok rozpráva ako 3 ročné 🙂-

sunshineka
15. sep 2014

ja som niekde citala,ze deti do 5 rokov nemaju pamat na prikazy a zakazy.vraj si nepamataju,ze to nesmu a preto to spravia znova...