Môže ísť do škôlky dieťa, ktoré nemá ešte tri roky?

lia09
18. nov 2011

ahojte moja mala bude mat tri roky az nabuduci rok v decembri a chcela by som ju dat uz v septembri.Viem ze to zavisi v prvom rade natom,ci je bez plienky a ci sa oblieka a tak.Mna by skor zaujimalo,kedy ste dali vy vase deti narodene v decembri.Moja mala je hrozne placha ale nechem to velmi predlzovat,skolka nas aj tak neminie tak nech si cim skor zvykne.Trocha sa ale bojim aby to prenu nebolo moc skoro a na adaptacny proces ju v ziadnom pripade nechcem davat.

gubcikova
18. nov 2011

@lia09 moja malá je koncom októbra a ked som sa pýtala či nebudú mať problém ju vziať povedali,že nie a sama som sa presvedčila.majú triedu pre deti od 2,5roka do 3 rokov.mali tam aj chlapčeka ktorý mal čerstvé 2 roky.takže si myslím,že by to nemal byť problém.problém je potom zo školou.pôjde o rok neskôr ako jej rovesníci.

martinka05
18. nov 2011

@lia09 ahoj moja malá je narodená v novembri a do škôly nastúpila v septembri a nebol s tým žiadny problém 🙂

zuzkla
18. nov 2011

@lia09 ahoj. moj synator ma tiez koncom decembra tri a do skolky sme isli teraz v septembri. vzali ho bez problemov, ale je pravda, ze isiel do sukromnej. ak pohladas skolku, ktora berie deti od 2,5 roka, nemali by ste mat problem. statne skolky (aspon u nas) beru deti iba od 3 rokov, a to preto, ze su preplnene. a adaptacnym procesom si prejde kazde dieta a dovolim si tvrdit, ze aj rodicia. je to velka zmena pre celu rodinu.

babul83
18. nov 2011

@lia09 ahoj, náš malý je tiež decembrový a nastupoval v septembri. Do štátnej škôlky. U nás sa môže hocikedy, niektoré škôlky berú len v septembri a vo februári a niektoré presne vtedy, keď dieťa dovrši tri roky. Musíš si zistiť ako to funguje u vás.
Ináč náš bol tiež plachý a to dosť. Tak najprv chodil len na doobeda a potom sa sám vypýtal na celý deň. 🙂 Teraz už bude mať štyri a z môjho plachého, tichého chlapčeka je ukecaný chlapisko. :DDD

zitaje
18. nov 2011

Starsia nastupila vo veku 2 roky aj 9 mesiacov a bolo to zle zle. Stokrat som olutovala, ze som ju dala skor. Stale bola chora, nestastna, zacalo ju bolievat brucho, zacala si hryzt nechty ☹ .
Druhu som dala az v 3 a pol r. a bez problemov.
Ale aj tak to zavisi od toho, ci ti dieta zoberu do skolky alebo nie, teraz byvaju skolky dost plne. Nehovoriac o tom, ze je to velmi individualne, kazde dieta je ine.
Ja osobne by som nedavala skor, ak to nie je nevyhnutne.

lucia99
18. nov 2011

@lia09 u nas mladsie deti ako 3roky do statnej skolky nezoberu z dvovodu ze su strasne preplnene a maju problem umiestnit aj septembrove. pokial sa najde miesto, alebo niekto vypadne tak potom doplnaju. moja dcerka je narodena 2.januara a od septembra mi ju nevzali, ale kedze otvaraju este jednu triedu v januari, tak od januara nastupuje 🙂 aj to len vdaka tomu ze to mame vybavene po znamosti!
Vsetko to zalezi od mesta kde byvas a ake maju stavy. poznam babu ktora je z NZ a jej malu tiez januarovu v pohode v septembri zobrali...

uva
18. nov 2011

Oficiálne môže škôlka prijať dieťa od 2,5roka ak na to má podmienky a hlavne kapacitu, pretože takéto detičky sa prijímajú ako posledné a rátajú sa až do dovŕšenia 3rokov za dve. Samozrejme dieťa sa músí vedieť pýtať na toaletu a vedieť ako tak základnú sebaobsluhu.
Čo sa týka vhodnosti pre dieťa, záleží od malej aká je, je to veeeeľmi individuálne, ale čo mám ja skúsenosti s týmito malými drobcami bývali dosť často chorí, predsa imunita ešte je slabšia, a mnohým potom aj prerušili dochádzku, lebo lekárka im ešte neodporučila do kolektívu MŠ. Takže si myslím, že záleží na malej ako sa aklimatizuje. Ale zase keď je decembrová nieje to až taký veľký rozdiel ako septembrové deti. Horšie je to s deťmi narodenými po januári-februári. Musíte vyskúšať a uvidíš ako bude reagovať, ale musíš rátať s tým, že môže ráno plakávať aj mesiac, niekedy aj septembrové deti majú také problémy a potom keď si to odplačú a zvyknú si je dobre a v krajnom prípade vždy sa dá predsa dochádzka prerušiť.

lia09
autor
18. nov 2011

dakujem vam za prispevky a nazory.Moj nazov temy bol vsak uplny iny a neviem preco mi ho zmenili 😠 .Ja sa totiz nepytam nato,ci moze ist do skolky 🙄 🙄 🙄 .Ja viem ze mozu aj skor.Moj nazov bol Dieta narodene koncom decembra kedy do skolky?.A teraz mi to admini zmenilo nato,co sa vobec nepytam 😠 .Neviem naco to bolo dobre,ale co uz.Takze ja len chcem vediet ci je lesie dat ju v septembri alebo radsej pockat a dat neskor.Som zvedava na vase skusenosti

zuzana581
18. nov 2011

@lia09 podla mňa je lepšie dať ju v septembri. Mne nastúpila malá v novembri a tam už mali dievčatá urobené také skupinky, že ťažšie zapadla. My sme mali síce aj ten problém, že bola chorlavá, takže si vlastne kamarátku v škôlke našla až posledný rok. Možno iné deti s tým problém nemajú, ale moja bola taká nesmelá, takže ma mrzelo, že tam nebola od prvého dňa.
Čo sa týka zmeny názvu, skús poprosiť adminov, aby ti ho zmenili naspäť, lebo inak ti budú baby odpovedať na niečo, na čo sa nepýtaš.

zuzkla
19. nov 2011

@lia09 ked sa pytas na toto, myslim si, ze je jedno, kedy pojde do skolky, zvladne to v oboch "nastupnych terminoch",poplace si aj v septembri aj v decembri, ale zvladne to. Skor je to o tom, ci si ty vnutorne presvedcena, ze tu skolku zvladne a hlavne, aby si si nevycitala, ze si jej nejako "ublizila", ked ju das skor. Urcite by som ju vsak nedavala do skolky na skusku s tym, ze ak by bolo velmi zle, zoberies ju a das ju neskor. Zapamata si to, a len potom nastanu problemy - velky plac, hadzanie sa o zem a pod. Dcerku sme davali do skolky ako 3,5 rocnu a maleho teraz, hoci nemal tri a rovnako sa na mna pozerali, "co si mi to urobila? preco tam musim ist? preco nemozem byt doma s tebou?" a vycitky som mala pri oboch rovnake. Bude to tazke pre obe, ak si to mozte dovolit a z materskej ti este "nepreskakuje"🙂, asi by som s malou zostala do 3 rokov doma.

uva
19. nov 2011

tiež si myslím ak je to takto, že je jedno či od septembra alebo decembra, a môže to byť aj tak, že plakať vôbec nebude a bude sa jej páčiť, moja malá nastúpila v pohode a to skôr ja som celý deň rozmýšlala čo a ako 😀 To prerušenie som myslela v prípade, že by bola nejak moc a často chorlavá, trucovanie a plače treba predýchať lebo keď raz ustúpiš potom to je ešte horšie a to myslím v súvislosti, že niektoré maminy dajú najskôr dieťa doobeda, že aby si zvyklo ale tak to moc nefunguje, potom je to už problém ak má chodť na celý deň. Držím palce 😉

lia09
autor
20. nov 2011

my mame zatial to stastie,ze mala je velmi zdrava klop klop.Urcite nastupom do skolky bude viac chorlavejsia,ale nemyslim ze to bude az tak zle.Ja ju tiez prave preto nechcem dat pocas roka do skolky lebo ako pisala @zuzana581 deti su uz skamaratene a tazsie tam zapadne.Radsej by som volila ten september ale ked ona je taaaak hrozne bojazliva a toho sa najviac bojim 😔

zuzana581
20. nov 2011

@lia09 no my sme mali ten problém, že ona mala oslabenú imunitu a ťažké záchvaty laryngitídy, takže sme ju nechávali velmi vela doma. Pri bežných škôlkarskych chorobách to nie je určite problém, lebo všetky detičky občas vypadávajú. Ale už tým, že ešte aj nastúpila o dva mesiace neskôr, tak som cítila, že už ten nástup mala ťažký. Ako som už písala, ja som určite za september, prípadne ak sú možnosti, tak počkať ešte rok.

zuzana581
20. nov 2011

@lia09 inak ti poviem pravdu, že môj malý bude mať v máji 3 a pôjde až v septembri do škôlky, ale aj ja sa toho desím už teraz. On je zasa strašne naviazaný namňa. Teraz v septembri som začala chodiť dva krát do týždňa na nemčinu a zrazu začal byť taký urevaný, že za celých 2,5 roka tolko neplakal. Nemôžem sa od neho ani pohnúť a keď potrebujem odísť, tak ho musíme zabaviť a ja doslova potichu utekám z domu. Spolieham sa len na to, že pred letom budem musieť nastúpiť do práce a malý si zvykne, že zostáva bezo mňa a to nám ulahčí nástup do škôlky. Malá bola zasa taká, že bola velmi tichá. Akoby zakríknutá. Doma vyvádza jak divá a v škôlke bola taká kopa nešťastia. Aj som vtedy hovorievala, že by som bola radšej, keby plakala, aspom by dala tie emocie von, ale ona sa tak uzatvárala do seba. Prišla som pre ňu poobede a ona sedela sama v kúte a hrala sa potichu. Najprv sme sa aj pýtali, či už má kamarátku, ale potom sme ju už radšej nestresovali. Ako som už ale písala, ona tam bola velmi málo. Za dva roky, možno tri týždne. Až ten tretí rok chodievala a už vynechávala možno len týždeň z každého mesiaca a vtedy si našla jednu kamarátku. Zato ako prišla do školy,tak hneď po prvom dni sa tešila, že má už 4 kamarátky. Takže ja si velmi vyčítam, že som ju prehodila z jednej škôlky do druhej (preto išla až niekedy v novembri) a tým pádom nechodila od prvého dňa s nimi.

macka23
20. nov 2011

@lia09 nas drobec je janurovy, mal ist do skolky od januara /koli miestu/, ale nieko sa odhlasil a bola moznost ho dat od druheho septembroveho tyzdna, tak sme ho dali. Ja som teraz "nezamestnana" ale do prace chcem ist aj tak az od januara. Dali sme ho na cely den od zaciatku, prve dni bol trocha problem pri obednom spanku plakaval, ale kedze som a doma, mohla som pre neho chodit uz o pol 3tej, postupne som to natiahla na ten sparvny cas . Potom sme na 3 tyzdne vypadli /mali sme planovanu operaciu pruhu/ ale ked sa tam vratil, nie je ziaden problem. Kamaratstva podla mna moc u takychto malych dei moc nie su az take...kazdy den rozprava o niekom inom s kym sa hral. VYhodu nastupu az v decembri vidim v tom, ze ostatne deti uz budu "adaptovane" a ucitelka sa mu bude vediet viac venovat, uputat pozornost ked by bolo dietatko viac uplakane. V septembri ich tam bude uplakanych asi viac 🙂 A inak za ten rok sa este trocha zmeni...a sama uvidis ci je na skolku uz zrele...ja vidim na nasom drobcovi, ze mu to prospieva, a pekne napreduje 🙂 Drzim palce 😅

lia09
autor
22. nov 2011

no nejak hadam uz bude.Urcite pojdeme na zapis teraz a potom uvidime ako sa vyvinie situacia.Ale dovtedy sa musime zbavit plienok 😅
@lucia99 prosim ta vies mi aj povedat ze do ktorej skolky ju zobrali v zamkoch?

sympa1
22. nov 2011

@lia09 moja starsia je decembrova a normlane som ju zapisala do skolky ked mala 2 roky a dohodla som sa s riaditelkou ze ju donesiem az v decembry. v pohode. len ma upozornila ze ak bude naval nemusi nam ostat miesto , alebo si budeme platit skolku 10 euro mesacne ako keby chodila aj ked tam nebude aby drzali miesto. ale sme to riskli skolka mebola preplnena tak nastupila v tom decembry

katushka16
22. nov 2011

@lia09 ahoj,ja som dala staršiu dcérku do škôlky keď mala 2 roky a 9 mesiacov a v pohode a teraz chcem dať mladšiu od januára a v decembri bude mať 2 rôčky,tak uvidíme,dúfam,že to bude ok🙂

6mia6
22. nov 2011

Ahojte ako ste dostali dieťa do škôlky keď ste na materskej? U nás tie baby čo sú na materskej odsúvajú na koniec. Len ak je náhodou miesto. Môj syn je rok a pol v jasliach a chcem ho dať do škôlky. V januári by som mala nastúpiť na materskú dovolenku. Vyzerá to tak že budem musieť malého nechať doma keďže jasle finančne neutiahneme, dotoho sa sťahujeme. Bojím sa ako si opäť na seba zvykneme a ešte aj s novým človiečikom a či mu nebude chýbať kolektív. Má tu niekto skúsenosť, že prerušil dieťaťu chodenie do kolektívu?

sakura77
22. nov 2011

@lia09 ja som davala maleho skor-tiez od septembra(inak je az februarovy)ucitelky ma prehovorili,ze nech ide,on bol uz dost vyspely,aj spolocensky,nemal plienky...ze lepsie bude ked nastupi spolu s ostatnymi a bla bla bla-ale myslim ze som urobila chybu..uz by som nedal skor,preto aj s malou pockam pekne krasne kym nedovrsi 3 roky a az potom pojde....nejak tak stale mam pocit ze som si ho mala este doma uzit,ved v tej skolke bude este az az..tak ak ti to nesuri,priklad,kvoli praci,tak nedavaj este..

lia09
autor
23. nov 2011

@sakura77 a preco si myslis ze si urobila chybu ze si ho dala skor?

sakura77
23. nov 2011

no,mali sme aj ranne place,nechcel tam spavat,nakoniec sme ostali lne na pol dna co bolo dost o nicom,lebo to som s len otocila a uz isla ponho....nechcel chodit istu dobu,mali sme co robit..ja som ho skor dala preto,lebo v novembri sa mala narodit malinka,tak som nechcela ze sa narodi a teraz ho dam do skolky,aby to nebral ze teraz ho uz doma nechcem alebo co...ze kym sa narodi si zvykne,no ale tak casom si zvykol,ale troska ma to tak mrzelo,ze mohla som si ho este doma nechat,teraz mi to pride ze tam strasne dlho bude chodit 😉 neviem,mozno je to len moj pocit,no...

6mia6
23. nov 2011

@lia09 98% detí si nástup do zariadenia odplače. S tým by si mala počítať a zaťať zuby.

@sakura77 neurobila si chybu, tiež by som sa bála že práve neskôr by sa cítil odstrčený, kto vie ako by to bolo. Ten pocit poznám no utešujem sa, že to robím aj pre neho, staviame dom. Po práci sa mu naplno venujem, všetko ide bokom aby som mu to čiastočne vynahradila.

sakura77
23. nov 2011

@6mia6 no ved,mozno je to fakt len moj pocit,no..tak som rada ze tento rok uz chodi uplne v pohode,dokonca na cely den,sice nespi vzdy,ale tak aspon nereve ze on tam spinkat nebudeeeeeeeeeeeee 😅

happyhappy
23. nov 2011

@lia09 dala by som od septembra a adaptaciu urcite nevynechavat, urcite nie... dieta je tam prve dni v strese a preto by ten cas tam straveny nemal byt zo zaciatku dlhy. Uz druhy tyzden je to ovela lepsie a po prvom mesiace uz pojde s usmevom aj na cely den...
december by mal tu vyhodu, ze ostatne deti su zadaptovane a ucitelky maju viac cas na noveho, september je fakt slzave udolie 😀

usonicky
27. nov 2011

my v našej materskej škole máme deti od dvoch rokov a žiadne z nich nemá problém sa adaptovať na činnosti a materskú školu ako takú. Ke to veľmi však závislé od toho aké je dieťaťko a aká je materská škola, ako sa učiteľky o deti starajú- v zmysle aký program pre ne pripravujú. Ak je program adekvátny, pre dieťaťko príťažlivý a zaujímavý, tak nemá problém. To, že na začiatku bude plakať- s tým treba počítať, ide predsa do niečoho, čo nepozná, ale netreba sa toho báť. Ja osobne, ako odborník, ktorý sa tejto problematike venuje viac ako 20 rokov, by som to odporúčala vyskúšať. Treba si však vybrať dobrú materskú školu.

xlucia
7. dec 2011

@usonicky prosim ta porad mi. maly bude mat v januari 3 roky, a nemam to este iste, ale je tu moznost, ze by mi ho v januari mozno zobrali do skolky. prosim ta co mam urobit aby to zvladol co najlepsie? bojim sa hlavne toho, ze deti su uz zohrate a on bude jediny novy.

jarus1
7. dec 2011

@xlucia ja mám tiež dcérku, ktorá bude mať v januári 3 roky...chodila síce 3/4 roka do jasličiek od 19 mesiacov, no potom bola 3 mesiace doma...aby som sa vyhla tomu čo si písala ty, dala som ju v septembri do škôlky..aby mala rovnaký začiatok ako ostatné deti. A myslím, že som urobila dobre 🙂

usonicky
8. dec 2011

@xlucia ono je to tazke radit, ked nepoznam ake je tvoje dietatko, ale vseobecne- treba vela rozpravat o detoch a o materskej skole, len v tom pozitivnom svetle, treba sa prechadzat porpi materskych skolach, ukazovat dietatu ostatne deti a rozpravat sa s nim o tom, ze aj on tam pojde sa hrat s ostatnymi detmi, snazit sa mu do nastupu do materskej skoly zabezpecit co najviac kontaktov s cudzimi detmi, aby mal skusenost, co treba robit, ked som medzi neznamymi. taktiez by som v detskych centrach ho nechala na chvilku sameho, aby skusil sa hrat bez dozoru rodica. Cim viac takychto skusenosti dietatko bude mat, tym skor sa adaptuje na prostredie a nove deti. Velmi vela vsak bude zalezat na tom, co materska skola tvojmu syncekovi ponukne, ake aktivity a ako ho ucitelka zacleni medzi deti. Lebo teraz v januari bude medium pre dietatko a tie ostatne deti, prave ona. Od nej bude zalezat ako to zvladne a ci ho zaujme aktivitami a hrami alebo nie. My v nasej materskej skole berieme deti priebezne, takze mame stale nejake nove a vobec to nie je problem. Prave tie co uz chodia sa on staraju, rozpravaju sa s nim a kedze tie uz su adaptovane, tak dietatko vidi, ze ostatni nemaju problem a rychlejsie sa ukludni. Ked naraz nastupuju vsetci novi, nie je to celkom fajn, pretoze vsetky deticky su vyplasene, kazde sa boji a to ukludnenie trva dlhsie. takze podla mna sa nemusis bat, ze si dieta nezvykne a ze tie ostatne uz su tam dlhsie. Ak je dobra ucitelka a dobra materska skola, tak by nemal byt problem. Drzim place, nech ste spokojni, aj ty a aj tvoj syncek.

xlucia
9. dec 2011

@usonicky moj mladsi by isiel do tej skolky co tam chodi starsi. prave toho sa bojim, ze nepochopi ze ma soju triedu a bude utekat za bratom. je velmi na mna aj n neho naviazany. tak s a bojm aby sa este viac neupol na neho