4 detičky za 4 roky

antonia008
26. aug 2014

Da sa to zvladnut? Predpokladam, ze ano, ale ma niekto aj konkretne skusenosti?

marikago
26. aug 2014

Ja mam za 3 roky 3 drobcou...noo je to dost..cakate babenko ?prajem vam veeeela sil energie a pevne nervy

matulik5521
26. aug 2014

@antonia008 ahoj, ja sice nemam konkretnu skusenost s tolkymi detmi, ale mame v rodine jednu znamu, ktora ma styri deti v rozpäti 3 a pol roka, najprv dievca, potom dvojicky a nakoniec syna. Vsetci su uz dospeli a minule som sa jej pytala, ako to zvladla a povedala mi, ze ona uz ani sama nevie 🙂 proste to brala tak, ako to prislo, clovek si to asi nevie predstavit, pokial to sam nezazije, ale myslim, ze to zvladnete 🙂 Mozno je to stvornasobna starost, ale aj stvornasobna radost a to najkrajsie... velka rodina 🙂 prajem vela zdravia a stastnych dni 🙂

janickacrazy
26. aug 2014

@antonia008 U nás na sídlisku je taká mamička, má 2,5ročné, 1,5ročné a niekolkomesačné dvojičky, takže v podstate 4 deti za 3 roky. No má toho vela, je unavená, ale zase tie staršie dve deti sa spolu vedia pohrat a učia sa všetko jeden od druhého. Chce to hlavne dobrú organizáciu a kašlat na porozhadzované hračky všade, lebo uprataný byt u nich zrejme tak skoro nebude. 😀 Inak ju fakt obdivujem, lebo ja by som to asi nedala.

lauricka
26. aug 2014

@janickacrazy by som si rada pozrela, ako sa to 1,5 rocne a 2,5 rocne spolu hraju. Tak trochu neverim 😀

kacena4
26. aug 2014

@antonia008 ahojko vsetko zavisi od situacie aku mas v rodine, od zdravotneho stavu teba, manzela, ci deti. ci ti ma s nim kto pomoct, ci byvate sami ci s rodicmi, ci su nablizku aby ti pomohli s nimi, ci najstarsi pojdu do skolky alebo budu vsetci 4 deti doma, ci ste v rodinnom dome ci v bytovke.... proste je tu vela okolnosti ktore zohravaju svoju rolo v tomto celom procese a ulahcuju ci zhorsuju situaciu s detmi. jednoznacne 3 deti sa v pohode daju zvladnut aj so zdravotnym postihom ci uz dospeleho ci dietata (to bol aj nas pripad) a to sme boli bez pomoci totalnej a v bytovke. ked sme mali 6 deti (2 skolopovinne a 4 do 3 rokov) bolo to tazsie ale bolo to len na chvilku ale u vas to moze byt ine hovorim zavisi od okolnosti a hlavne ako sa k tomu postavite a cim budu starsie samostatnejsie bude to jednoduchsie az kym nepride skola 😉 potom nastane ucenie.... a zasa novy kolotoc ale na to sa teraz nepytas
skus sa popozerat su tu skupinky s maminami so 4 a viac detmi tam sa moralne podporuju

janickacrazy
26. aug 2014

@lauricka No ja som ich videla, staršie je dievčatko velmi kludnej povahy, mladší chlapec, ten je trochu živší, ale by si sa čudovala ako sa pekne spolu prehrajú, no vieš sú zvyknutí, že mama sa im nemá kedy venovat, takže sú nútení sa zabavit sami. Samozrejme porozhadzujú hračky všade, ale tak to je v pohode si myslím.

kacena4
26. aug 2014

@lauricka zalezi od povahy deti moje ja vedeli zahrat uz v takom malom veku same najma tvorive veci, ked ich k tomu vediet od malicka tak potom s tym nie je problem

lauricka
26. aug 2014

@janickacrazy
@kacena4
po psychickej stranke sa dieta najprv zacina hrat popri ostatnych, ale nie s nimi. Dieta je schopne hrat sa s niekym az k tretiemu roku, akoze tak naozaj. Mne nemusite vysvetlovat, ako to je, mam dvojcata. A tak, ako aj ini surodenci, sa v prvom rade tlcu, vadia, superia, atd. a to zacalo, este ani rok nemali.Ano, vedia sa uz aj trochu spolu akoze zahrat, ale to uz im taha na treti rok. Zacinaju sa spolu viac bavit, smiat sa na niecom. Ak sa stretnu s dietatom mladsim, funguje to dieta rovnako, ako oni, ked boli v tom veku. Akekolvek take male deti sledujem, tak je to obdobne. Tie, co poznate Vy, su asi zazracne tym padom 😝 . Takze preto by som si to fakt rada pozrela. Ale mozno to "zahrat sa" chapame kazda trochu po svojom.

lauricka
26. aug 2014

@kacena4 neviem, ci zahrat same si myslela, ze zahrat sa same spolu bez Teba alebo zahrat sa same so sebou. To sa deti vedia, to je nieco ine.

kacena4
26. aug 2014

@lauricka to ze sa dve deti do 3 rokov hraju vedla seba bez problemov bez otlkania este neznamena ze sa nevedia hrat, len ich to treba naucit ze miestnost je dost velka a mozu sa hrat spolu vedla seba a nebyt sa o hracky, poziciavat si ich, myslim, ze toto skor chcela pocut @antonia008 ze sa to da ak sa s detmi pracuje tak sa naucia pocuvat a neutekaju po ulici ale su poslusne a idu vedla maminy vedla kocika s najmensim surodencom ked treba ze nevbehnu pod auto pri najblizsej prilezitosti, lebo sak ma len 2 ruky a deti budu 3 bez kocika, ze sa nerozutekaju po celom ihrisku ale pockaju na mamiku kym im to nedovoli a budu ju na ihrisku pocuvat co bude hovorit....... a nie podpichovacky ze chces vidiet dieta ktore sa vie hrat. prepac mam viac deti a viem ze to funguje ked si to clovek "zariadi" a to mam aj postihnute deti 😉 a prosim neber to ako utok na teba skor chcem povzbudit mamicku aby nezufala, ze ako to bude zvladat

kacena4
26. aug 2014

@lauricka inak myslela som same dve ci tri deti "same" v izbe 😵 bez pritomnosti dospelej osoby alebo aj v pritomnosti ale bez jej zasahu do hry. ja som mala detsku v obyvacke a ja som si varila a deti sa hrali na detskom koberci s hrackami a obcas dobehli a ukazali mi co spravili a vratili sa spat

lauricka
26. aug 2014

@kacena4 asi sa nerozumieme, pises o veciach, ktore s tym nesuvisia. Rec bola o tom, nakolko plnohodnotne sa deti do troch rokov vedia hrat SPOLU. O nicom inom rec nie je. To ostatne tu nebudeme rozoberat, nie je dovod. Nikto tu nikoho nepodpichuje. Ja by som to ozaj rada videla. Lebo vela deti som mala moznost sledovat - myslim tak malych a vsetky zhruba zodpovedaju normalnemu psychickemu vyvoju deti v ich veku. Ak sa vedia SPOLU prehrat, tak je to rozhodne zaujimave. A este raz opakujem, nepisem to len tak, tiez mam s detmi skusenosti a nielen s vlastnymi. Len treba poriadne citat, o com je rec.

lauricka
26. aug 2014

@kacena4 SPOLU? asi si nerozumieme. Aj moje deti sa tak hrali. O tom nepisem.

jerryjanka
26. aug 2014

ja som stihla teda ešte len stihnem 3 deti za 4 roky a veru mam rešpekt, predstava že hned dalšie pomooooooooc

lauricka
26. aug 2014

@janickacrazy
@kacena4
Uryvok z jedneho z clankov o hre deti, aby sme si rozumeli, o com bola rec, ostatne veci sa toho netykaju:
"Na začiatku batolivého obdobia sa deti hrajú vedľa seba, nie spolu. Nevedia medzi sebou spolupracovať, vzájomné kontakty sú obmedzené na podávanie, branie si hračiek, vzájomné povšimnutie. S vývinom dieťaťa narastá aj jeho potreba kontaktu so seberovnými. Na konci obdobia batoľaťa (3.rok života) je komunikácia medzi deťmi častejšia, krátkodobá a môže byť sprevádzaná konfliktmi. Netreba však zabúdať, že dieťa aj naďalej potrebuje pri hre pomoc dospelého. Dospelý poskytuje podnety pre rozvoj hry a učí dieťa riešiť konfliktné situácie."

lauricka
26. aug 2014

zvladnut sa da hocico, ide len o to, co to bude stat - sil fyzickych, psychickych, atd.... Ked musis, tak musis 😉

demeterka
26. aug 2014

baby, chodte sa radsej hrat so svojimi samostanymi detickami a neslovickujte sa tu kvôli hovadine, pride mi to ako keby ste sa chceli pohadat. Autorka temy chcela vediet ci sa to zvladnut da, odpoved je ze ano da, lebo ked to musis zvldnut tak to zvladnes. nevratis spat cas a ani nevratis nejake dieta do porodnice (tym nemyslim niektore ciganky). Kazda zena to zvladne ked to proste musí zvládnut, lebo utiect sa od toho neda (teda ak je normálna samozrejme)

lauricka
26. aug 2014

@demeterka napisala som jej to iste. A o tej hre to je, nahodou, dost zaujimave. Nech nas kludne zrusi, ak sa jej to nebude pacit. Ale my uz sme skoncili.Okrem toho, ma podobne stare dvojcata, ako ja, takze, predpokladam, ze vie aj sama dost odhadnut, ake to asi bude 🙂. Jasne, ze to zvladne. Ma uz dobry vycvik.

kinna
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucinocka
26. aug 2014

@lauricka preco nie🙂 moja sa hodiny hrala s dvoma 7 rocnymi babami, tie ju brali jak babiku a ona ich ako vzor 🙂

lauricka
26. aug 2014

@kinna ano, opakuje, to zodpoveda jej veku. Ale to nie je, o com som pisala. Spolu sa vyhrat asi chape kazdy trochu inak a tym padom naozaj nema zmysel to tu riesit, OK?

lauricka
26. aug 2014

@lucinocka no,ale to nie je to, o com som pisala, sorry. Nechajte to uz tak. Zjavne ma kazdy trochu ine chapanie a fakt uz je tu toho o tom dost a nikam to nepovedie, kedze kazdy mame iny teoreticky zaklad k tejto teme. Skusenosti, ktore tu opisujete, sa nijako nevymykaju tomu, o com som pisala. Majte sa.

lauricka
26. aug 2014

@lucinocka ze sa hrala so 7-rocnymi je uplne o niecom inom, naozaj, ver mi

lucinocka
26. aug 2014

@lauricka oki 🙂

lauricka
26. aug 2014

Mozno tento clanok bude lepsie pochopitelny a tym aj koncim, lebo vidim, ze by se museli kazdy vediet o detoch zhruba tolko, aby sme sa dohodli.
Akonáhle začne dieťa vykonávať činnosť podľa vlastnej vôle a svojich potrieb, aktívne sa zmocňuje sveta v ktorom žije, poznáva ho a začleňuje sa do neho. Preto už malé dieťa do omrzenia manipuluje s najbližšími predmetmi (hrkálkou, hračkou...), aby poznalo ich tvar, zvuk, tvrdosť a iné vlastnosti a znaky. Jednoduchá manipulácia s predmetmi je začiatok detskej hry. Najskôr sa dieťa hrá so svojim telom, najmä s rukami a nohami. Napred sa u dieťaťa vyvíja hra ako uvedomelá činnosť určitej povahy. Predpoklady pre túto činnosť sú dané v rozvoji vnímania, pozornosti, pamäti, fantázie, myslenia a reči. V počiatočnom období dieťa sa hrá väčšinou s dospelým a začínajú sa objavovať hry individuálne. Dieťa manipuluje s materiálom alebo hračkou, rôzne odpozorovanú činnosť dospelých opakuje veľmi zjednodušene. Potom sa deti hrajú vedľa seba (napr. na piesku); hra môže mať námet a obsah rovnaký, napriek tomu hra nie je spoločná, ale tzv. hra paralelná. Staršie batoľatá prechádzajú od hier vedľa ku hrám párovým. Je to štádium začiatočného vývoja spoločnej hry.

Čím lepšie sa dokáže dieťa hrať samo, tým úspešnejšie je aj v hre s ostatnými deťmi. U detí do 3 rokov sa rozvíjajú väčšinou hry a je daný hračkou či materiálom. U detí mladšieho predškolského veku ( 3-4 ročné ) prevládajú hry konštruktívne, v ktorých používajú najčastejšie kocky, stavebnice a konštruktívny materiál. Deti nepoznajú možnosti využitia rôzneho materiálu, ich skúsenosti sú obmedzené, potrebujú, aby im dospelý ukázal, ako majú narábať s materiálom. Aj ďalšie druhy hier ( pohybové a didaktické ) v tomto období sú ešte veľmi jednoduché a veľmi závislé na pomoci dospelého. Hry skupinové sa rozvíjajú u detí od štyroch rokov. V tomto veku sú deti schopné hrať sa spolu, rozdeľovať úlohy. Tematika hier vyjadruje rozmanitejšiu činnosť dospelého, deti ju aktívne zobrazujú a silne citovo prežívajú. Aj slovný prejav detí je bohatší nielen obsahom, ale aj výrazom a spôsobom podania. Vyššia psychická vyspelosť umožňuje deťom v hre zobraziť zložitejšie situácie odpozorované zo života dospelých. 5-6 ročné dieťa je oveľa vyspelejšie, má bohatšie telesné a duševné sily. samostatne uvažuje a plánuje svoju činnosť, čím si výrazne rozširuje okruh vecí, s ktorými prichádza do styku. Dokonalejšie pozoruje, premýšľa, kombinuje a tak nachádza ďalšie prvky, ktorými hru obohacuje a rozvádza

lauricka
26. aug 2014

A to uz je ozaj vsetko. Ospravedlnujem sa autorke otazky, ze som, fakt netusiac, ze to sposobi taku pohromu. Ale mozno sa bude hodit. A mimochodom, drzim palce. Ja cakam to tretie po dvojickach, ktore Vy uz mate 😉

janickacrazy
26. aug 2014

@lauricka Ja som to myslela hlavne tak, že sa pekne hrajú, nebijú sa, neberú si hračky, či už sa hrajú vedla seba alebo občas chvilu aj spolu, to som neriešila, samozrejme, že sa hrajú na svojej rozumovej úrovni, čiže mladší opakuje po staršej, čo ona robí, ale išlo mi o to, že ozaj sa hrajú pekne a hlavne ich to baví, ked sú dvaja viac ako napr. moj mladší syn 3ročný sa nerád hrá sám, stále behá za mnou mama pod sa hrat.

lauricka
26. aug 2014

@janickacrazy no vidis, takze ty o koze a ja o voze 😀

janickacrazy
26. aug 2014

@lauricka Nevadí, to sa stáva, to tie písmená sposobujú. 😀

bambibam
26. aug 2014

Dá ,ale večer budeš uťahaná ako kôň, ale treba veriť že všetko bude OK, tak ako má byť.