Je možné si svojvoľne posunúť nástup na materskú?

avila
30. jún 2012

Prosim o radu, termin porodu budem mat koncom januara 2013. Kvoli vypoctu materskej (aby bola vyssia), potrebujem, aby sa mi zapocitaval rok 2012. Kedze na MD sa nastupuje 8-6 tyzdnov pred planovanym porodom, moj gynekolog mi nemoze napisat zaciatok MD k 1. januaru. Mozem pracovat do 31. 12. a nastupit samovolne k 1.1.? Jasne, ze peniaze spatne za tie tyzdne mi nedaju, jedna sa mi o to len, aby mi MD vyratali z roku 2013.

martinka17
30. jún 2012

podľa zákona áno, moja gynekologička mi to odmietla a preto platil termín od gynekológa 😉a musela som nastúpiť podľa termínu 😉

jankali
30. jún 2012

Gynekológ ti môže dať neskorší termín nástupu - podľa predpokladaného dátumu pôrodu, ktorý určí🙂) Spýtaj sa teda doktora.

bosoriak
30. jún 2012

Nie, na MD sa nastupuje najneskor 6 tyzdnov pred planovanym porodom. Jedine, ak ti lekar "upravi" termin porodu.

poleva
30. jún 2012

podla mna si to nikto nevezme na svoje triko
tiež som to chcela a bolo mi povedané ,NIE a aj to chápem,môže prísť kontrola a dr.skončila,to si píš

lili_mia
30. jún 2012

samovoľne nie, iba ak ťa vypíše gynekológ .. podľa toho akého máš, sa dá aj po dohode .. povedzme, že sa ti už blbo chodí, stresy v práci a tým pádom hroziaci predčasný pôrod .. určite nie tak, že svojvoľne zostaneš doma .. gyndoš ti vypíše papier, neviem aký, ten odnesieš do sociálnej poisťovne, ale netuším či aj do zdravotnej, aj zamestnávateľovi

euka210
30. jún 2012

myslim, ze to nie je mozne, ze nastup je 6t, mimoriadne 8t a gyn, da na to papier. Skus sa opytat na Porada.sk, tam su lepsi na take financ otazky.

maslenka47
30. jún 2012

Nikto ta nemoze donutit ist na matersku pokial ty nechces. *Narok* ti vznika 6 tyzdnov pred predpokladanym terminom porodu. Uplatnit si ten narok mozes aj neskor, trebars aj terminom porodu. Povedz doktorovi datum, odkedy chces nastup na matersku a on by s tym nemal mat problem.

A baby, nez odpoviete, precitajte si otazku.. ona chce matersku NESKOR ako 6tt pred porodom.

syla
30. jún 2012

Ešte si treba zvážiť §48 zákona o sociálnom poistení odsek (6):

(5) Ak sa poistenkyni vyplácalo materské pred očakávaným dňom pôrodu menej ako šesť týždňov alebo materské sa jej nevyplácalo, pretože pôrod nastal skôr ako určil lekár, má nárok na materské do konca 34.týždňa od vzniku nároku na materské;

(6) Ak sa poistenkyni vyplácalo materské pred očakávaným dňom pôrodu menej ako šesť týždňov z iného dôvodu, ako je uvedený v odseku 5,má nárok na materské do konca 28. týždňa odo dňa pôrodu, ale najdlhšie do konca 34. týždňa od vzniku nároku na materské;

segricka
6. júl 2012

môžeš bez problémov nastúpiť neskôr, ako je termín vypísaný lekárom, ale pozor na to, čo píše syla. samozrejme, ak máš pekný príjem z prac. pomeru a zdravotne sa cítiš v poho, tak nie je o čom.
ja som nastúpila 2 týždne pred porodom a všetko bolo v poriadku

kukujka
6. júl 2012

mne moja gyn.posunula termin porodu o dva tyzdne lebo som ju o to poprosila a ona bola ochotna,ale nie kazdy lekar je taky,ze ti vyhovie

elise
7. júl 2012

ja som nastupovala na matersku až dnom pôrodu (odmietla som nastupiť 6-8 týždnov pred pôrodom) matersku mi vystavovali priamo v pôrodnici ale kedže som nastupila dnom pôrodu mala som nárok na 22 týždnov (rok 2006) čiže kratšiu ale napriklad na matersku nemusiš vôbec nastupiť môžeš mať neplatene volno alebo PN. v práci máš nadalej nárok na dovolenku kráti sa ti až ked nastupiš na rodičovsku.

matka196
19. júl 2012

Dĺžka trvania materskej dovolenky
Podmienky odchodu na materskú dovolenku stanovuje zákonník práce. Žena by mala pred pôrodom vyčerpať minimálne 6 a maximálne 8 týždňov materskej dovolenky. Ak žena vyčerpá pred pôrodom menej ako 6 týždňov dovolenky z iného dôvodu ako je predčasný pôrod, po pôrode jej patrí materská dovolenka iba v trvaní 28 týždňov, 31 týždňov v prípade osamelej matky a 37 týždňov v prípade pôrodu dvoch a viacerých detí.
Príklad na dĺžku trvania materskej dovolenky:
Odhadovaný termín pôrodu ženy bol 13.5.2011, materskú dovolenku mohla začať už 18.3.2011- čo je 8 týždňov pred termínom. Zvyčajný nástup je 6 týždňov pred termínom pôrodu, teda od 1.4.2011.
Mohli nastať 3 prípady:
· 1.Ak žena nastúpila na materskú 1.4.2011, dieťa sa narodilo pred predpokladaným termínom 22.4.2011, žene patrila celá materská dovolenka, 34 týždňov počítaných od 1.4.2011.
· 2.Ak sa žena rozhodla nastúpiť na materskú dovolenku až 15.4.2011, dieťa sa narodilo pred predpokladaným termínom 22.4.2011, tak s ohľadom na predčasný pôrod bude žene prislúchať dovolenka v trvaní 34 týždňov napriek tomu, že pred pôrodom z nej vyčerpala iba 1 týždeň.
· 3.Ak sa žena rozhodla nastúpiť na materskú 15.4.2011, dieťa sa narodilo v plánovanom termíne 13.5.2011, tejto žene bude patriť celkovo 32 týždňov materskej dovolenky nakoľko pred pôrodom vyčerpala iba 4 týždne zo šiestich.

misela12
7. sep 2012

ja som nastupovala na materskú 4 týždne pred pôrodom, lekárka mi napísala predpokladaný termín pôrodu tak, ako mi vychádzal a nástup na materskú mi dala termín tie 4 týždne pred. síce sa čudovala, prečo to tak chcem, ale vypísala. dobrovoľne som tak "prišla" o 2 týždne materskej, ale čerpala som si dovolenku, ktorá vychádzala neporovnateľne lepšie. čiže dá sa nastúpiť neskôr ako 6 týždňov pred pôrodom. 6 týždňov je nárok, nie povinnosť. neviem ale, či ti to pomôže pri výpočte materskej, to sa treba asi najlepšie informovať v soc.poisťovni.

nastasias
12. nov 2012

ahoj avila, nedavno som nasla tvoju otazku, ked som sa znazila najst odpoved na tu moju - uplne rovnaku 🙂 ak este stale nemas info - tu je: volala som dnes na socialnu poistovnu. moj TP je 31.1. 2013, oficialny nastup je 20.12.2012. Tiez som mala v 2012 oproti 2011 ovela lepsi prijem, tak som bola ochotna si par dni navyse odpracovat a nastupit na MD az od noveho roka. LENZE ... nema to vyznam, lebo smerodatny je pre SP a vypocet davky datum 6 tyzdnov pre oficialnym TP potvrdenym lekarom. aj keby pracujes do konca roka, k vyssej materskej davke ti to nepomoze. Co sa tyka koruniek jedine plus je to, ze za december este dostanes plny plat. Jedine dohodnut sa s lekarom, aby ti potvrdil neskorsi TP 🙂 Do coho mne sa teda vobec nechce a tie peniaze mi uz za to nestoja. Asi som ta nepotesila, ale tak nech vsetko dobre dopadne.

magdalenka80
2. dec 2012

Zienky a da sa aj takto..ze som teraz na marodke, a vypise ma na matesku neskor, aby sa mi predlzila doba poberania materskej?som DNP..hmm?

martini
2. dec 2012

ja som si istá svojou odpovedou a to, že ak ti nevadí, že sa sama pripravíš o pár týždňov materskej, tak sa to dá. Presne tak ako je prvý príspevok, je to nárok a nie povinnosť nastúpiť na materskú. Aj keby si na ňu vobec nešla, tak je to OK. Proste štát ti len garantuje, že niekoľko týždňov pred porodom a v podstate niekoľko týždňov po porode možeš dostať určitú dávku. Gynekolog vypisuje to kedy je predpokladaný termín porodu. Jemu nie je nič potom kedy ti nastúpiť na materskú. Tú časť tlačiva si v podstate vyplníš sama o oznámiš to zamestnávateľovi a jeho prostredníctvom poisťovni. Ked nastupiš na materskú ať v januári, tak je to možné s tým, že ti materská skončí tak akoby si nastupila 6 týždňov pred porodom.
Presne s týmto počíta §48 ods. 6 zákona o sociálnom poistení, že ak nevyčerpáš 6 týždnov materskej pred porodom z iného dovodu ako je predčasný porod...to je tvoj prípad.
A tie baby, ktoré tu píšu, že to nie je možné, lebo lekár si to nevezme na triko a pod... ty nechceš predsa, aby tu lekár klamal o predpokladanom termíne tvojho porodu, teda on uvedie čistú pravdu a ty len nevyužiješ približne mesiac dávky v materstve od štátu. A práve naopak ten mesiac budeš ešte aj platiť dane a tvoriť HDP. Prečo by ti to štát neumožnil a nutil by ťa čerpať financie - materské.

senta_sofia
14. sep 2013

@magdalenka80 ak si PN, tam si nemozes vybrat

dena1973
14. sep 2013

@magdalenka80 .....vôbec to nesúvisí s tým, či si, alebo nie si na PN. Na materské by si mala nastúpiť 6 až 8 týždňov pred pravdepodobným pôrodom, ináč budeš mať materskú krátenú .....a to si myslím, že nechceš.....V tvojom prípade nastúp 6 týždňov pred pôrodom a bude to v pohode.....vtedy bude nárok riadny na 34 týždňov... 😉

majakuca
14. sep 2013

Na materskú nemusíš nastúpiť 6t -8t pred pôrodom. Ja som to odmietla, do posledného dňa som pracovala.(mne to tak vyhovovalo) Nástup na MD mám v deň pôrodu.

havana_frost
20. sep 2013

Môže byť deň nástupu na materskú aj po pôrode? Myslím neskorší deň ako je deň pôrodu, samozrejme stále v dobe, kedy je nárok na materskú, napr. pár dní alebo týždeň po pôrode.