Má manžel nárok na ošetrovanie člena rodiny?

zuzub
17. apr 2012

Ahojte, má manžel nárok čerpať si OČR, na malého pokiaľ budem v pôrodnici? ak áno aké sú podmienky? a kto mu ju vystaví? ide o to, že nemáme staršieho synčeka pri kom nechať pokiaľ budem v pôrodnici.Ďakujem.

viki2912
17. apr 2012

ma narok na par dni volna po tvojom porode,tusim....je to jeden ci dva dni...

anjelicek26
17. apr 2012

Pokial nema koho ineho - ano normalne ide na OCR, vypise ho tam obvodna lekarka. Treba len o to poziadat. narok na OCR ma inak v rovnakej miere matka aj otec dietata, nemal by byt ani jeden v pocte dni uprednostneny.

Je aj narok zo zakona, ale to je len na cas straveny prevozom manzelky do porodnice, ine bohuzial nic :(

aduskatt
17. apr 2012

Manžel má normálne nárok na 10 dní platenej OČR, ktorú mu vypíše detská lekárka. Dokonca pokiaľ budeš ty na materskej a budeš chorá, trebars črevná chrípka, že sa nebudeš vládať postarať sama o seba, nieto ešte o deti, môže ostať manžel na OČR🙂 vždy je ale max OČR desať kalendárnych dní

gapa
17. apr 2012

nárok na ošetrovné podla § 39 ods.1 písm. b) bod 3 Zákona o sociálnom poistení
a vypísanie očr má, lebo osoba, ktorá sa obvykle o dieťa do 10rokov stará bola prijatá do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia (nemocnice).
Očr môže trvať dlhodobo, no platená je len prvých 10kalendárnych dní, od 11dna nie je nárok na nem.dávku a 11dnom sa prerušuje poistenie zamestnanca v soc.poistovni.

pozri tu priamo v Zákone o soc.poistení č 461/2003
http://www.employment.gov.sk/leg-socialne-poist...

OŠETROVNÉ
§ 39
Podmienky nároku na ošetrovné
(1) Poistenec má nárok na ošetrovné, ak osobne a celodenne
a) ošetruje choré dieťa, chorého manţela, chorú manţelku, chorého rodiča alebo chorého rodiča manţela (manţelky), ktorého zdravotný stav podľa potvrdenia príslušného lekára nevyhnutne vyţaduje ošetrovanie inou fyzickou osobou, alebo
b) sa stará o dieťa do desiatich rokov veku, ak
1. dieťaťu bolo nariadené karanténne opatrenie podľa osobitného predpisu,50)
2. predškolské zariadenie alebo zariadenie sociálnych sluţieb, v ktorých sa poskytuje dieťaťu starostlivosť, alebo škola, ktorú dieťa navštevuje, boli rozhodnutím príslušných orgánov uzavreté alebo v nich bolo nariadené karanténne opatrenie podľa osobitného predpisu50) alebo
3. fyzická osoba, ktorá sa inak o dieťa stará, ochorela, bolo jej nariadené karanténne opatrenie podľa osobitného predpisu50) alebo bola prijatá do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia, a preto sa nemôţe o dieťa starať.

zuzka1008
10. nov 2014

Poradíte? Môže byť babka na očr s mojou dcérou,teda jej vnučkou? Je normálne zamestnaná nemá dôchodok ani žiadne dávky nepoberá, alebo musí ostať iba a výlučne rodič ??

dena1973
10. nov 2014

S dieťaťom môže byť na OČR iba rodič dieťaťa.....Babke, dedkovi nárok na OČR NEVZNIKÁ.....

anulikv
16. feb 2015

Dobrý večer, prosím chcela by som s informovať, či môže zostať manžel pri mne na OČR (deti nemáme), nakoľko ja mám chrípku lekárka ma nechala PN (PNku vypisovala sestrička lebo ma ošetrovala iná doktorka ktorá našu zastupovala), mužovi kolegovci bežne zostávajú doma pri ženách na OČR, keď sú choré.... ale naša pani sestrička mi dnes povedala, že mi na muža OČR nedá....nemôžem byť aj PN a aj muž OČR na mňa mať, ten zúri a zajtra sa rúti do ordinácie 😠 😕 prosím o radu, alebo o info, o čo by sme sa mohli oprieť, a či konáme správne....Ďakujem krásne... 😔 😔

storwtch
9. nov 2016

ahojte. som zamestnany v nemecku.zena a deti ziju na slovensku.Momentalne je manzelka v nemocnici a nema sa mi kdo postarat o dieta ma 6 rokov.Mam narok na nejaku ocr.

havana_frost
10. nov 2016

@anulikv Muž môže mať OČR na teba. Či ju dostane (či je potrebná) záleží na zvážení doktora. Môj muž bol napríklad na OČR so mnou po cisárskom reze. Pri bežnej chrípke... asi skôr nie, ale vravím, je to na lekárovi. Aha asi už neaktuálne 🙂 nevadí, možno poslúži iným. Ako to vtedy dopadlo?

anulikv
10. nov 2016

Ďakujem za odpoveď, čakáme babo, možno aj cisarak, takže info sa zíde určite 🙂

havana_frost
10. nov 2016

@anulikv To sa teším 🙂 Po sekcii to aj budeš potrebovať 😒 teda môj sa staral hlavne o dieťa, ale OČR môže byť len na teba, nie na dieťa, keďže ty budeš na materskej.

zuuuzi
11. nov 2016

@havana_frost chápem to dobre, že môže na manželku dostať OČR aj keď je ona v nemocnici? o akého člena rodiny sa bude starať keď je v nemocnici?

havana_frost
11. nov 2016

@zuuuzi To asi nie. Môj muž mal OČR keď som už bola doma z nemocnice.

anulikv
15. feb 2017

@havana_frost prosím o pomoc a je to tu, skomplikovala sa nám sekcia, ležím v nemocnici ale keď budem doma a chcem aby muž zostal očr a staral sa o malú, keďže ja so stichmy nemôžem okolo nej ešte, koho mám poprosiť o očr? Viem že by bola ochotná detská doktorka lenže to by bolo na malú a ako ja budem dokladovať že som doma a není som v poriadku ešte.... Lebo mne obvodná ani.gynekológ ocr/pn nedajú lebo že som na materskej....to nechápem ako socialka potom pátra prečo zostal očr otec a čo bolo matke?......Prosím máte niekto s týmto skúsenosť?

havana_frost
15. feb 2017

@anulikv OČR vystaví doktor toho, o koho je potrebné sa starať. Čiže v tvojom prípade tvoj doktor, gynekolog alebo obvoďák. Nemusia ti dávať PN, dávajú očr manželovi.
Tak isto je to aj keď je choré dieťa - OČR rodičovi potvrdí detský lekár.

eeffka
15. feb 2017

@havana_frost
@anulikv

nie tak celkom , otec si poziada o OCR na babatko a k tej OCRke sa dolozi iba obycajny listok od obvodaka alebo gynekologa matky + peciatka, ze "zdravotny stav matky neumoznuje celodennu starostlivost o dieta"

No apreco sa socialka stara, no preto lebo takto to plati 2x, 1.x matke plati zo statneho matersku a 2x v podstate za to iste =starostlivost o dieta otcovi cez OČRku, tak preveruju ci je tomu naozaj tak a ci si matka niekde nevyvaluje suncicky 🙂

havana_frost
15. feb 2017

@eeffka Ja som mala OČR na seba, nie na babatko. Ale nevylučujem, že sa to dá aj tak ako ty píšeš.

strakopa
20. mar 2017

Ahojte.Potrebujem radu ohľadom ocr na manželku.Pracujem v nemecku a neviem komu to mam zaslať zamestnavateľovi alebo priamo do poistovne

kiara08
11. júl 2018

Ahojte. Prosím vás ma môj manžel nárok na OČR ak nie je otcom dieťaťa?

majusqa77
11. júl 2018

@kiara08 na teba ma 🙂

kiara08
11. júl 2018

@majusqa77 na malu nie aj ked sme manzelia?

jamika27
11. júl 2018

@kiara08 nie pokiaľ nie je ním osvojená, alebo adoptovaná. Lebo predpokladám, že má svojho otca, ktorý aj keď nie ste manželia, môže tiež čerpať na nu OčR

kiara08
11. júl 2018

@jamika27 dakujem