Maródka a nástup na materskú. Koľko dostanem?

lulu1988
21. okt 2011

Ahojte baby..potrebujem poradit alebo vypocut si vas nazor, urcite ste mala niektora podobny pripad.
Som na konci 7tt. Momentalne je vsetko v poriadku, avsak mam problem s mojou pracou. Pracujem 24 hodin denne potom dva dni volno, co ma strasne vycerpava a unavuje kolkokrat sa pristihnem ze sa mi chveje cele telo a je mi na odpadnutie, takisto hnusny dym z cigariet po ktorom ma napina.
Chcela by som vediet ako to je, keby som isla na PN Od noveho roku. Hadam dovtedy nejako vydrzim... PN by sa mi ratala z roku 2011 a bolo by to 55% z VZ? ovplyvni PN vysku mojej materskej ak by som bola na PN do konca porodu?
A ako je to s diagnozou . Aku by mi lekarka napisala na PN? Jedna sa mi o to, ze urcite by som nevydrzala cely den sediet doma a mat vychadzky max 2hodiny. Som zufala...viem ze v praci dlho nevydrzim tahat 24ky ale doma nechcem sediet...ä
Viem ze tato posledna otazka asi nebude mat ani hlavu ani patu ale predsa skusim... Nevie mi lekarka napisat doporucenie pre zamestnavatela aby mi zmenil pracovnu dobu aspon na 12hodin? U mna je ale problem s tym ze sice pracujem pre jednu firmu ale ako SZCO majitel ma plati od hodin...
Ako to je vlastne s tym, ze chvlabohu nemam rizikove tehotenstvo, ale rizikovu pracu??? Velmi pekne dakujem za rady...Rada by som racovala co najdlhsie no aspon o polovicu menej hodin nez doteraz. Aspon tak by som to nejako zvladala...

sisaha
21. okt 2011

@lulu1988 na PN mozes ist okamzite a vyratava sa ti z predchadzajucich mesiacov, resp roka. Neviem preco chces silou mocou tahat 24-ky do noveho roka ked ti je zle. Odhliadnuc od toho, ze sa pohybujes v rizikovom prostredi. Si este velmi kratko tehotna a urcite by som sa nezahravala so svojim stavom. Zamestnavatela o preradenie na inu pracu musi poziadat ty - pisomne, kde dolozis potvrdenie, ze si tehotna. Musi ti vyhoviet. Ale na tvojom mieste by som sla na PN a neriesila co bude...Pn-ka ti vysku materskej myslim, ze neovplyvni.., ale prvorade je hadam zdrave dieta nie?

adija13
23. okt 2011

lulu1988
moja, ja som bola na PN od 9tt. mala som zdravotne problemy, ale aj v praci mi vyhoveli, tak som zostala doma. vysku materskej mi to neovplyvnilo, ta sa vyratava za posledny kalendarny rok, len musis mat odpracovanych 270 dni. cize ak pojdes na PN v january, tak pn-ku budes mat 55% z platu za predchadzajuci rok a potom materska bude 60% z platu za predchadzajuci rok.
urcite zostan doma pri takomto strese a vycerpavajucom povolani. no a myslim, ze so zamestnavatelom by si sa urcite vedela dohodnut. aspon skratit tu pracovnu dobu.

gapa
23. okt 2011

@lulu1988
mna dosť zarazilo, že pracuješ ako szčo, t.j. nie si zamestnanec???? len szčo? a platíš si nem.poistenie bud dobrovolne alebo povinne ako szčo?

lulu1988
autor
24. okt 2011

@sisaha ahoj, dakujem za odpoved... samozrejme ze prvorade je zdravie babatka, urcite nechem nic riskovat pretoze bolo to vymodlene babatko na ktore sa nesmierne tesime... mne islo len o to, ze doma sediet na zadku urcite nebudem vediet preto som chcela robit aspon 12tky. len keby som isla na pnku, tak vychadzky dvakrat za den po 2 hodiny by bolo pre mna dost na nic, kedze ja prespim cele doobedie ked mam volno 🙂 budem sa musiet porozpravat s lekarkou...a co sa tyka zamestnavatela, on ma nema kam preradit kedze pracujem ako krupiekra -barmanka. Len, ze by mi dal nedaj boze miesto prevadzkarky a kolega by sa stal len krupierom, ale to by bolo urcite nefer...a to by som nechcela, aby sa niekto na mna pozeral ze som mu zobrala fleka...

lulu1988
autor
24. okt 2011

@adija13 ahoj, aj tebe dakujem za odpoved...uz som si zistila ako je to s tou pn aj s materskou....je to fajn, kedze si platim DNP ako SZCO. Len neviem ci by som zvladla to, ze momentalne moj prijem je 840 Eur a keby idem na Pn tak mi vyrataju 495 EUR t.j o 345Eur menej ako doteraz a to by som riadne momentalne pocitila kedze mam do juna na krku uver. Preto sa bojim ako to doma zvladnem a este k tomu nebudem nic robit. Neviem ci by som sa vedela dohdnut s majitelom lebo pracujem ako krupierka striedame sa traja takze jeden den tahas 24ku a dva dni volno. V pondelok idem na kontrolu tak sa popytam lekraky na tieto veci a nech mi poradi. Vies nechcem aby sa ludia na mna pozerali, ze nemam ziadne problemy a chcem ist na pn, nic doma nerobit a dostavat len tak peniaze.
Viem, mozno si o mne myslis ze som padnuta a hlavu, ale ludia su zakerni...Ale urcite spravim vsetko preto aby som neublizila babatku....

lulu1988
autor
24. okt 2011

@gapa ahoj, preco ta to dost zarazilo? Nie som zamestnanec pracujem na zivnost... Pracujem v herni barman-krupier. Bohuzial majitel chcel aby sme isli na zivnost...ja mam pravidelny prijem, pretoze pracujem 10dni do mesiaca. mam odpracovanych 250 hod/mes. Som platena od hodin + nam majitel dava na odvody pausalne kazdy mesiac. kedze som ale zivnostnik prvy rok od odvodov som bola oslobodena a tak si platim len dobrovolne nemocneske poistenie z VZ 900Eur od augusta 2010.

nikuska265
24. okt 2011

@lulu1988 ja osobne by som kašľala na to či mi budú stačiť alebo nie len vychádzky, o to viac ak dieťatko bolo vaše vytúžené,vymodlené. 24ky a rizikové prostredie bábätku určite neprospieva. a keď budeš doma tak určite neprespíš celé poobedie-teraz keď ešte pracuješ tak je to iné,lebo si totálne vyčerpaná,ale keď budeš na PN,tak si vychutnáš aj tú doobednú vychádzku. ja tiež teraz nastupujem na PN, však doma je stále čo robiť, prechádzky budeš mať a určite si nájdeš nejakú zábavku, radšej by som vytrpela nudu doma na zadku ako ublížiť bábätku alebo sebe, to by mi za to nestálo. Neriskovala by som na tvojom mieste, však budú k tebe chodiť návštevy, budeš stále niečo vymýšľať pre bábo, urobíš si poriadok všade, idú vianoce tak sa môžeš zabávať pečením.... stále sa niečo nájde. 🙂 to je aspoň môj názor

nikuska265
24. okt 2011

@nikuska265 a čo sa týka toho, čo si ľudia možno budú myslieť by som sa z vysoka vakašlala, iní ľudia robia iné špinavosti a je im jedno čo si o nich kto myslí,hlavne že oni sa majú dobre,a to im určite nejde o zdravie dieťatka. Proste,však ty čakáš dieťa, pre teba musí byť dôležité aby bolo všetko v poriadku a nech si iný myslia čo chcú. Ja tiež možno teraz vyzerám že som zdravotne ok,ale viem že nevládzem,predtým som mala nejaké problémy,ktoré samozrejme nikomu v práci na nos nevešiam, proste oznámila som,že nastupujem na PN,aby mali ešte čas nájsť náhradu a je mi jedno kto bude škaredo kukať,ide o moje dieťa, keby oni raz prišli o niečo cenné,tak by chápali strach matky/budúcej matky. kašlem na ich zazeranie,nech sa každý stará o seba, keď nevedia pochopiť tehotnú ženu,ktorá pracuje v zlom/škodlivom prostredí pre ňu a dieťa. a čo sa týka peňazí, kto sa v dnešnej dobre nemusí uskromniť?! ja mám omnoho menší plat ako ty, teraz počas PN to bude ešte nižšie, a tiež máme úver,ale viem že to zvládneme. kvôli nášmu drobčekovi čokoľvek

gapa
24. okt 2011

@lulu1988
fajn, ak si platíš aspon dobr.nem.poistenie. Zarazilo ma to hlavne kvôli tomu, že nie každý si ten rozdiel v tom, že nie je poistný uvedomuje. A tiež tvoje postavenie vočí "zamestnávatelovi" čo je dosť nepresný pojem, on je to v tvojom prípade nie zamestnávatel ale "obchodný partner", neupravuje Zákonník práce ale iné zákony, tvoja zmluva a obchodný zákonník predpokladám (v tom sa velmi nevyznám).
Tj. aj keby si požiadala o preradenie, ak to nemáte v zmluve, tak vyhovieť nemusí. Zákonník práce chráni tehotné zamestnankyne, ale o ten sa ty oprieť nemôžeš.

A poznáš sa s kolegami, čo sa striedate na smene (píšeš, že sa striedate 3ja) dobre? Možno by niektorý súhlasil, že by ste pracovali po 12hodín. Ale to už je ozaj na vzťahoch a ústretovosti a možnostiach tých kolegov a hlavne šéfa. Ak mu to nebude vyhovovať, tak súhlasiť nemusí.

lulu1988
autor
24. okt 2011

@gapa Ano platim si DNP, hlavne kvoli tomu, ze momentalne som povinne poistena neni.
Ano, v podstate to nieje moj zamestnavatel podla zakonnika prace, aj ked ...keby som v jeho prevadzke nepracovala, bola by som bez zamestnania a bez prijmu ktory mi plati...len s tym rozdielom ze on ma mensie papierovacky,...ja si platim poistenia, podavam rocne zuctovanie, a taktiez ako si pisala neni som kryta ako tehotna, keby mi chcel dat vypoved a pod...
Jasne ze sa poznam s kolegami sme fajn kamarati pracujeme traja : ja a dvaja kolegovia , striedame sa 24hodin - 48 hodin volno..
My sme uz spekulovali nad tymi 12tkami davnejsie lenze trom by sa nam to neoplatilo skrz volna to by si clovek neoddychol a ked sme chceli byt styria to by sa lepsie tahali tie 24ky tak majitel povedal ze fajn, ale tym padom budeme mat menej odrobenych hodin a aj hodinova mzda bude mensia a ked sme to ratali tak by nam vysla o 140 eur mensia vyplata - kazdemu

majuska29
17. júl 2012

Ahojte, nestretla ste sa niektora s takymto pripadom.
1.7.mi skončila rodičovská dovolenka, teraz čerpám 20 dní dovolenky, lebo nemám kam dať malého. konečne sa nam podarilo otehotnieť druhý krát a vyzerá to že budem na rizikovom.
čiže po vyčerpaní dovolenky by som mala ísť na rizikové. Z čoho sa mi bude rátať Pnka, keď som tri roky bola doma. a potom na materskú budem mať nárok a keď hej z akeho vymeriavacieho zakladu sa bude rátať, čo som mala pred nástupom na 1.materskú, alebo............?????
ďakujem

gapa
17. júl 2012

@majuska29
teraz pn z pravdepodobného vym.základu, ktorý by si dosiahla v mesiaci vzniku pn, teda si daj bacha, aby mzdárka uviedla aspon tvoj mesačnú hrubú mzdu podla prac.zmluvy a nie len minimálnu mzdu (dokonca aj niektoré pracovníčky v SP takto nesprávne informujú mzdárky), lebo v r.2011 si predpokadám celý čas čerpala LEN RODIč.DOVOLENKU (ak si v r.2011 mala aj niečo iné okrem RD, tak toto neplatí). Postupuje sa podla Zákona o sociálnom poistení § 57 ods.1 písm. a) a ods. 2 tuším druhá veta v tomto odseku 2 a nie podla prvej vety /tam je odkaz na minimum). Preto sa porozprávaj o tom so mzdárkou, ked budete odovzdávať pn-ku.

tvoja pn, teda nemocenské od 11dna pn (prvých 10dní platí zamestnávatel a tam je to tuším inak, si nie som celkom teraz istá a nechce sa mi pozerať zákon, to je iný zákon totiž), ktorú platí soc.poistovna bude rátaná ako suma čo uvedie mzdárka : 30 x 55%, to je suma na 1kalend. den
Ak na md nastúpiš v r.2013, tak sa bude rátať z vym.základu čo dosiahneš teraz počas čerpania riadnej dovolenky, ak v r.2012, tak tak isto ako pri pn z pravdepodobného vym.základu.

denkalienka
18. júl 2012

Ahojte ja som v 18 tt a od zaciatku som na PN ke, potrebovala by som poradiť čo sa týka výšky materského a iných príspevkov. Som 1x tehotná a mám v tom strašný chaos. Ak poradíte budem vďačna. Ide o tom že moja prva praca po mature trvala 2 roky potom som dala vypoved bola som na ÚP asi 3 mesiace a našla som si prácu vo fabrike cez agentúru kde mi posielali viac peňazí na účet ako som mala v zmluve.Pracovala som tam cca pol roka. Teraz mám výšku PN len okolo 150eur. Kolko budem dostávať po pôrode (ako si to vyrátať) a na čo mám nárok? Ďakujem

adika11
5. feb 2013

Ahojte, chcela by som poradiť, som v 11 tt a som na pn, chcela by som vedieť či mi nejako ovplivní pn-ka výšku materského príspevku, z čoho sa vypočítava a koľko sa dostáva?Prosím o radu, nakoľko sa v takýchto veciach vôbec nevyznám. Dakujem

mimickapn
17. máj 2013

@denkalienka ahoj prave som citala tvoju otazku aku vysku materskej budes dostavat ktoru si pisala pred rokom.Ja mam PNku 150 eur ako aj ty si mala,kolko prosim ta mas vysku materskej?ja som taky isty priklad tiez som dostavala viac do ruky ako na paske,tak som zvedava s coho sa to rata.Na paske mam 350 v hrubom tak neviem ako sa to rata.

denkalienka
17. máj 2013

@mimickapn fu ja doteraz neviem .. ale ide asi o to kolko rokov pred tym odrobis . ja som bola 2 mesiace na urade a dostavala som podporu v nezam. potom som sa zamestnala a do pol roka bola tehotna a na PN cele tehu, matersku mam od zaciatku cca
200 eur a tolko som mavala aj PNku ked som bola chora takze vyrataju ti to asi tolko ako PN cize 150eur ale podas si o doplacanie z rodicaku a budes mat tiez okolo 210 eur

mimickapn
17. máj 2013

@denkalienka A ako to prosim ta zvladas s 200 eurami mesacne?privirabas si nejako?teraz je vsetko strasne drahe ved len za plienky das mesacne asi tych 200eur.Pojdem sa spytat na socialku ci si nemozem nieco doplacat aby som mala vyssiu matersku,lebo takto neviem ako to zvladneme. 🙂

ataz
18. máj 2013

chcela by som sa opýtať, aký vám prišiel vymeriavací denný základ materskej - podla rozhodnutia Soc. poisťovne.
ďakujeeem

denkalienka
19. máj 2013

@ataz mne asi 6eur na den 😅

@mimickapn no je to bieda ale byvam u nasich a priatel zaraba "az 350eur" tak prežívame 😅

eri150
1. okt 2013

Ahojte baby, prosim vas, nemohli by ste mi niekto poradit, co sa tyka MD?
S dcerkou som bola na rodic. dovolenke a po 3. rokoch som sa vratila do zamestnania, bolo to v oktobri 2012. V aprili 2013 som znovu otehotnela a od juna som PN az do nastupu na druhu MD. Mam teda narok normalne na matersku? A este taka asi blba otazka, za tych 270dni, ktore by mali byt odpracovane, odcitava sa ocr alebo pn?

dena1973
1. okt 2013

@eri150 Nárok na materské ti vznikne. Do 270 dní sa ti započítavajú aj dni PN, očr.....ak si v PP.....

eri150
1. okt 2013

@dena1973 dakujem 😉

dena1973
2. okt 2013

@eri150 Nie je začo.... 😉

norcika
12. dec 2013

Ahojte baby potrebujem poradiť!! Som v 14tt a zamestnávateľ chce so mnou ukončiť pracovný pomer dohodou, pričom pracovnú zmluvu mám na dobu určitú do 31.8.2014 poraďte mi čo mám robiť či súhlasiť s takou výpoveďou alebo nie. Aké mám práva? Ďakujem

tutky
13. dec 2013

baby co sa tyka materskej ta je 60 percent z celkoveho hrubeho prijmu za predchadzajuci kal,rok napr.ked je 350 v hrubom tak z toho 60 percent a vyjde priblizna suma no musi tam byt doba platenia poistneho tych270dni a pokial vam nevyjde materska vyssia ako je rodicovsky tak treba na urade prace poziadat o doplatenie do sumy cca199,,ale pri marodke 150e tak tam je materska nejakych 170e

tutky
13. dec 2013

norcika,ja by som na tvojom mieste sla na pn od noveho roku ked sa da lebo pravdepodobne odstupne nedostanes a potom aj tak by si musela ist na pn lebo co pojdes na urad,on s tebou rozviaze pracovny pomer pocas pn alebo normalne k 31.8.neviem presne ako to je ale pokial nebudes suhlasit myslim ze si najde dovod aby ta prepustil a aky dovod vlastne udal to ze cakas babo,kvoli tomu ta myslim nemoze prepustit ozaj len tou dohodou

monika737
28. jan 2014

Ahojte baby.Potrebujem poradiť alebo prečítať si názor ktorá mala podobnú skúsenosť alebo vie poradiť.
Som tehotná a moj zamestnávateľ chce so mnou rozviazať pravcovný pomer.
Navrhol mi 3 možnosti.Zmenu práce v iných mestách,Pn-ku alebo výpoved s odstupným.
Chcem vedieť či pn-ka ovplyvnuje vymeriavací základ MD? či po podpisaní výpovedi keby som odišla na podporu to ovplyvní zvýšenú materskú ...
Pracujem cez agentúru kde mám príjem 360 podľa zmluvnej dohody ale na výplatnej páske už mám celú sumu..🙂

tigri
28. jan 2014

Ja som poberala davky PN pred druhou MD a vyska PN bola rovnaka ako davky MD...a to som tu PN mala tak, ze som prerusila RD s prvym dietatom (mam retazove porody)...podla mna sa vzdy viac oplati ostat zamestnana aj z toho dovodu, ze ked pojdes po skonceni rodicaku (ci uz prveho alebo dalsieho) na urad prace, da sa to poriesit tak, aby si mala vyssiu podporu (vyplatenim zakonneho odstupneho a cerpanim 1 dna dovolenky vznika vyssi vymeriavaci zaklad)....okrem toho pocas MD ti vznika aj narok na riadnu dovolenku, ktoru ti musia potom preplatit...toto samozrejme plati pre riadny pracovny pomer na dobu neurcitu

zuzuka66
11. mar 2014

Môžem aj ja poprosiť o radu? Som v 20-tt a začalo mi dosť tvrdnúť bruško, tak uvažujem o PN. Že koľko budem dostávať z platu a ako je to potom s tým prvým polrokom, kedy sa mal tiež dostávať nejaký podiel z platu?

dena1973
11. mar 2014

@zuzuka66 Neviem ako dlho si zamestnaná, ale ak si pracovala už v r. 2013, tak príjem pre výpočet nemocenského sa bude brať z roku 2013. Predpokladám, že aj nástup na materské bude v r. 2014, tak príjem, ktorý sa bude pre výpočet materského brať bude rok 2013....(za predpokladu, že v roku 2013 si už vo firme pracovala...)....