Materská pre osamelú matku

jananitra
12. apr 2012

Rada by som poprosila o radu ak uvediem otca dieťaťa do rodného listu nemám tým pádom nárok na dlhšiu materskú ako osamelá matka?

trnka77
12. apr 2012

samozrejme máš,myslím,že v soc.poisťovni podpisuješ čestné prehlásenie,že s otcom dieťaťa nežiješ v spoločnej domácnosti

baklik
12. apr 2012

@jananitra mas. ked sa ti bude koncit standardna MD, podas na SP cestne prehlasenie, ze s dietatom zijes sama. problem moze nastat, ak zijes u rodicov. mojej sesternici tak neuznali predlzenu MD, hoci otca dietata nema zapisaneho v RL a nema teda ani vyzivne na dieta.
ak vsak zijes s otcom dietata, tak nemozete mat spolocny trvaly pobyt.

jananitra
autor
12. apr 2012

nežijeme spolu, chodí len na návštevy...a a bývam u rodičov takže mi ostáva len dúfať, že mi to uznajú. a ďakujem

lucik194
12. apr 2012

otca do rodneho listu uviest mozes, s tym problem nie je, nikoho to nezaujima, ci tam otec napisany je alebo nie...., ked ti bude koncit normalna materska napises cestne prehlasenie ze nezijes s otcom dietata, Pre teba hlavny problem je, ze zijes s rodicmi, vtedy narok na predlzenu matersku nebudes mat, len ked budes v domacnosti byvat sama s dietatom (nikto iny, len vy dvaja). ☹

baklik
12. apr 2012

@lucik194
@jananitra ale zas inej mojej sesternici to preslo, ze bola osamela matka s TP u svojich rodicov. posudzovala to SP v inom meste 😒

katun
12. júl 2012

mne zo socialnej poistovne napisali toto: "Osamelá osoba na účely poskytovania materského je poistenkyňa, ktorá žije sama, je slobodná, ovdovená, rozvedená alebo je osamelá z iných vážnych dôvodov. Uvedená podmienka nie je splnená, ak poistenkyňa žije s inou fyzickou osobou v spoločnej domácnosti a spoločne uhrádzajú náklady na svoje potreby. Podmienka osamelosti je splnená v prípade, ak v čestnom vyhlásení poistenkyne je uvedené, že síce trvale žije s inou fyzickou osobou, ale neuhrádzajú spoločne náklady na svoje potreby. Podmienka osamelosti sa skúma ku koncu 34. týždňa od vzniku nároku na materské.
V prípade, ak spĺňate podmienku osamelej osoby, pred uplynutí 34. týždňa od vzniku nároku na materské preukážete túto skutočnosť príslušným dokladom (čestným vyhlásením), v ktorom uvediete, že ste osamelá a v spoločnej domácnosti trvale nežijete s inou fyzickou osobou a spoločne neuhrádzate náklady na svoje potreby. Vyhlásenie doručíte pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá Vám dávku materské priznala a vypláca. "

katuska
25. júl 2012

mňa by zaujímalo, či to chodí niekto zo soc. poist. kontrolovať???? predpokladam, že nie, ked sa podáva "čestné" prehlásenie, tak ako to môžu niekomu neuznať???

mecenga
25. aug 2012

Ahoj no to by zaujímalo aj mňa?

benkovska
3. sep 2012

baby takze ak uvediem do toho vyhlasenia ze zijem s inou osobou ale neuhradzame spolocne naklady tak mam narok?
a o kolko predlzia tu matersku?

danielaspa
1. okt 2012

kocky, kto to a na zaklade coho skuma, viete prosim povedat? Myslim tym, ze si platim sama naklady na svoje potreby. 😕

macko_usko222
29. okt 2012

Osamelosť sa preukazuje čestným vyhlásením poistenkyne, ktoré predloží príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Osamelá osoba na účely poskytovania materského je poistenkyňa, ktorá žije sama, je slobodná, ovdovená, rozvedená alebo osamelá z iných vážnych dôvodov. Podmienka osamelosti nie je splnená, ak poistenkyňa žije s inou fyzickou osobou v spoločnej domácnosti podľa § 115 Občianskeho zákonníka. Podmienka osamelosti z iných vážnych dôvodov je splnená aj v prípade, ak v čestnom vyhlásení poistenkyňa uvedie, že síce trvale žije s inou fyzickou osobou v spoločnej domácnosti, ale neuhrádzajú spoločne náklady na svoje potreby.

miamoja2012
30. okt 2012

a kebyze som osamela matka, mam aj ine vyhody myslim financne viac pocas MD a RD alebo i len o tie 3 tyzdne

bublinka1112
14. nov 2012

No tak to by zaujimalo aj mna 🙂 to ci mam aj ine vyhody okrem tych 3 tyzdnov ??? naprci mozem poziadat o prispevok na byvanie a ci to ide aj ked som v prenajme alebo u druhej osoby ktorej platim za najom ???? dakujem.

butterfly99
30. dec 2014

Ahojte baby. Skusim sa spytat...som rozvedena a coskoro mi konci materska dovolenka...momentalne zijem s dcerou u rodicov ale pkanujem od nich odist ak mi schvalia byt...chcem sa spytat ci by som potom maka na nieco narok, napr.na platenu predlzenu matersku dovolenku...aby nevznikol oroblem tak hned pisem se oeacu si samozrejme hladam no zatial sa mi nedari...

alyca
6. aug 2015

@trnka77 ahoj Trnka a mam narok, ak mam trvaly pobyt s otcom dietata, ale nezijeme spolu. Otec dietata nas opustil.

dena1973
6. aug 2015

@alyca Ak nezijes s otcom dietata v spolocnej domacnosti (si slobodna matka resp. rozvedena), tak narok na predlzenie materskeho mas. V SP musis napisat cestne prehlasenie, ze nezijes s otcom dietata v spolocnej domacnosti a o dieta sa staras sama.