Musím ukončiť maródku pred nástupom na materskú?

lenik2985
24. aug 2014

Ahojte! Vedel by mi niekto poradit, preco musim ukoncit PN, ktora mi trva od zaciatku tehotenstva a nastupit na matersku aj ked nemam narok na materske? A ako je to s rodicovskym prispevkom. Ma nan narok zena uz za to obobie 6 tyzdnov pred porodom a vyplati sa jej spatne po narodeni dietata alebo za tototo obdobie nema narok ?Dakujem pekne

slavka034
24. aug 2014

no lebo pre to 🙂 Pn-ka končí dňom nástupu na MD ,aj keď nemáš nárok .Na rodičovský príspevok máš nárok až od narodenia dieťaťa,takže tých 6 týždňov pred pôrodom budeš bez akékoľvek príjmu.

gapa
24. aug 2014

tak toto by som chcela vedieť aj ja. Podla mna by malo byť možné byť aj na pn. Ale ak vieš iste, že nárok na materské nemáš, tak si daj nástup na md až dnom pôrodu a ťahaj pn až do dna pred pôrodom, to možné je. Ty sama si určuješ nástup na md a aj sám zákon hovorí, že nárok na nemocnské zaniká 6týž. pred pravdepodobným termínom pôrodu, ak vznikne nárok na materské. Tj. ak nárok na materské nevznikne, tak nárok môže pokračovať, ak teda pn trvá a je myslím nespochybnitelné, že ak si bola práceneschopná doteraz,t ak si práceneschpná aj do pôrodu. Napíš cez poradnu soc.poistovne, či môžeš dať nástup na md dnom pôrodu, ak vieš, že nárok na materské nebudeš mať a pokračovať v pn, ktorá trvala ešte v období 6týž. pred termínom.
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s
Potom budeš mať poberanie nemocnského a následne poberanie RP. V zamestnaní ale budeš čerpať MD a po uplyvnutí predpokladám 28týž. nastúpiš na RD. Neviem, či treba dať prihlášku na soc.poistovnu hned po pôrode (lebo automaticky si štátom poistená počas poberania materského a trvania poistenia zamestnanca a ty prvú podmienku nesplnaš) aj ked teda prihlášku môžeš podať len v prípade, ak ti netrvá poistenie zamestnanca a tebe poistenie trvá, toto je tiež nedoriešené a stálo by to za zistenie tiež priamo cez poradnu soc.poistovne.
Potom ak zistíš, príp. daj vedieť, napr. aj cez ip 🙂 ak budeš chcieť.

havana_frost
24. aug 2014

PN ukoncuje lekar podla uvazenia. podla mna toto ti zle povedali. mam o tom korespondenciu so soc. poistovnou, zajtra to pohladam a poslem ti to. neexistuje to co pise slavka034 ze mas uplne de lege artis ostat 6 tyzdnov bez prijmu.