Prečo je pre deti dôležitý vápnik?

danonino_lucia
27. feb 2014

Vápnik je jeden z veľmi dôležitých minerálov, ktorý v našom tele plní mnoho dôležitých funkcií. Najdôležitejšie je jeho príjem potravou v obdobiach, kedy ľudské telo rýchlo rastie a vyvíja sa, ďalej v období, kedy žena vyživuje budúceho človiečika vo svojom tele a tiež v čase dojčenia, kedy do materského mlieka prechádza veľké množstvo vápnika.
Jedna z dôležitých úloh vápnika je rast a vývoj kostí. Preto dojčatá a malé deti musia dostávať vo výžive či už materským mliekom, alebo náhradné výživou dostatok vápnika. Všeobecne odporúčané množstvo vápnika je 500mg u dojčiat a 600mg u batoliat. Potom sa odporúčaný príjem zvyšuje až na 1200mg v dobe dospievania.
Vápnik sa najlepšie vstrebáva z mlieka a mliečnych výrobkov, kde je aj optimálny pomer vápnika a fosforu, dôležitý aj pre dobré vstrebávanie .
Detský tvaroh Danonino má v 100g 180 mg to je 30 % odporúčanej dennej dávky pre batoľatá dobre vstrebateľného vápnika.

salomuska
27. feb 2014

hm, napr. taký doktor Bukovský tvrdí niečo iné... 😉

syrik
27. feb 2014

Paráda, každá druhá téma reklama na Danonino... Je ozaj nutné zakladať tu takéto témy???Práve vďaka takýmto vtieravym reklamam V živote po tom výrobku nesiahnem...

usiko
27. feb 2014

@danonino_lucia http://ezofit.sk/index.php?menu=1051
http://www.innerlight.sk/zdrava-strava/mlieko-v...

jeeejda.......zase tie hluposti o vapniku a mlieku....to to este uveri, ze mlieko je taky suoer zdroj vapnika? jednak vdaka mlieku sa vapnik z tela odburava, jednak koooopec ludi mlieko nevie travit....mlieko je uzasny alergen...to fakt si niekto este mysli,ze je zdrave? a vyrobky z neho?

skolara
27. feb 2014

Mlieko odvapnuje kosti 😖

dejka77
27. feb 2014

Cukor odburava vapnik, takze sladeny jogurt asi vela nepomoze. Ked uz mlieko tak nepasterizovane, ale kedze ani to neobsahuje az tak vela vapnika ako si mnohi myslia (myslela som si to aj ja) tak najlepsie je asi siahnut po inych potravinach, ktore ho obsahuju v ovela vacsom mnozstve.

kofoluska
28. feb 2014

Uz som Vam to v inej diskusii pisala a ako vidim, nie som jedina, kto o tom vie. Mlieko kosti odvapnuje. Pretoze kvasit zacne az v zaludku a telo, aby vyrovnalo kysle prostredie, odburava vapnik z kosti. Preto su lepsie kyslomliecne vyrobky, ked uz. V zaludku uz nekvasia, vapnik sa z kosti neodburava.
A ked uz mlieko, tak z mliekomatu alebo od domaceho chovatela. A ked uz kyslomliecny vyrobok, tak ten, ktory neobsahuje umeliny a cukor. Mimochodom, aj cukor odvapnuje kosti a robi v tele este ovela viac ineho bordelu.
Mlieko a vapnik, to je ta ista legenda ako spenat a zelezo. :D

grettka
28. feb 2014

@syrik tu nejde o duplicitne zakladanie tem. Je to reklamna akcia "Dni s Danonino", v minulosti takto bol napriklad "mesiac s biodermou" a podobne.

danonino_lucia
autor
28. feb 2014

@salomuska

Ahoj @salomuska

na mlieko je veľa roznych vyhranených názorov. Medzi takto vyhranené názory patrí aj názor pána Bokovského, ktorého dielo bolo mnohými odborníkmi zpochybnené. Moj názor ako nutricionisty je následovný: mlieko je považované za zdroj vápniku, to znamená je tam minimálne 120g vápniku na 100g mlieka. Jeho výhoda spočíva v tom, že sa z neho najlepšie vápnik vstrebáva. K tomu mu pomáha ideálny pomer vápnika a fosforu (potrebný spolu s vápnikom práve pre rast kostí), ktorý má byť v pomere 1:1, maximálne 1:1,5 pre vápnik, čo v mlieku je. Iba mlieko a listová zelenina obsahujú viacej vápnika ako fosforu. U zeleniny je problém so vstrebateľnosťou. (Špenát napríklad obsahuje vápnik vo forme oxalátu, ktorý je nevstrabaťelný, pšenica ho obsahuje s fytínom, absorbcia iba maximálně 40%. Naopak kapusta ho obsahuje vo forme citrátu, takže sa može vstrebať 40 až 70%.) Ostatné potraviny majú pomer vápnika a fosforu obrátený. Obecná využiteľnosť vápniku z týchto potravín je 5-15%.
Úplne konkrétne platí: z 500mg vápniku se do organizmu dostane zhruba 140mg, zbytok vápniku sa vylúči močou. Aby organizmus získal 1g vápniku potrebuje človek vypiť 800ml mlieka, ale napr. musel by zjesť 1,3kg špenátu, nebo 20kg jabĺk.

Lucia

majloo
28. feb 2014

@danonino_lucia no moj syn po skonceni dojcenia (2 roky) odmieta mlieko, umele mlieka, kase, krupicovu kasu, umele kase, jogurty, kyslomliecne veci, tvarohy a pod., vsetko, co je biele a pritom doma to vidi pit/jest, maximalne zje zvolensky smotanovy ochuteny, aj to len vynimocne a mozno polovicu odje.
Celkom ma zaujima, co s tym, ci mu nebude chybat vapnik, lebo ja sa mu snazim davat alternativy na tanier, zeleninu, tahini pasta do natierok, sardinky, chia semienka a pod., ale mam pocit, ze to nestaci. Moja detskaobvodacka tuto moju obavu zhodila zo stola slovami: "v dnesnej dobe maju vsetci osteoporozu, tak co od nej chcem"..

danonino_lucia
autor
28. feb 2014

@danonino_lucia
3.riadok má byť 120mg, nie 120g

danonino_lucia
autor
28. feb 2014

@majloo
Ahoj @majloo,

Môj názor je, že vápnik je treba do dieťatka dostať. Odporúčam jesť tak, ako teraz jete a pridať kapustu, kel, tvrdé syry a prípadne zabudovať tvrdé syry do mletého mäsa, prípadne fortifikované výrobky obohatené o vápnik a čo najviac zvolenského, koľko len zje: D
(A v poslednom rade výživové doplnky)
Lucka

dejka77
28. feb 2014

@danonino_lucia Uz som tu pisala, ze cukor odburava vapnik. Co hovorite na tento fakt? Co z toho, ze nejaky jogurt obsahuje vapnik ked je tam aj dost cukru, ktory ho "zrusi"?

danonino_lucia
autor
28. feb 2014

@dejka77

dejka77 @danonino_lucia Uz som tu pisala, ze cukor odburava vapnik. Co hovorite na tento fakt? Co z toho, ze nejaky jogurt obsahuje vapnik ked je tam aj dost cukru, ktory ho "zrusi"?

Poviem Vám dejka77 na to iba to, že to počujem prvý raz v živote. Viem, že vstrebávanie vápnika zvyšujú bielkoviny a znižuje prítomnosť kyseliny fytové a určitých druhov vlákniny. Prečítala som vela štúdií, ktoré sa zaoberali vstrebáváním vápniku, ale toto počujem prvý raz. Keď mi poviete, kde ste to čítala, rada si to nejdem, prečítam, pozriem referencie odborníkov na ten článok a porozprávam sa s Vami o tom.

Ďakujem Lucia

dejka77
1. mar 2014

@danonino_lucia Ten konkretny clanok neviem najst, ale staci si zadat do googla a je tam kopec stranok kde sa to tiez spomina. Hadam by sa o tom tolko nepisalo ak by to bola hlupost.

danonino_lucia
autor
1. mar 2014

@dejka77

Ahoj @dejka77,

Ono dakedy nejde o to, čo sa píše, ale o to kto to píše. Ja som od prírody nedôverčivá a všetko si overujem z viacej zdrojov. Aj ja som po tom trochu pátrala, ale nenašla som zatiaľ nič vierohodného.
Dala so dotaz prednému odborníkovi na tuto tému a čakám na odpoveď. Potom sa s Vami podelím.

Lucka

danonino_lucia
autor
1. mar 2014

@fidka79

Ahoj @fidka79,
Danonino tvaroh obsahuje 13,5g sacharidov, z toho 12,8g cukrov na 100g. Danonino napoj obsahuje na 100ml 11,1g sacharidov a z toho 10,8g cukrov. Ale je treba upozorniť, že do cukrov sa rátajú všetky disacharidy, vrátane disacharidu laktózy, ktorý sa vyskytuje prirodzene v mlieku. Danonino obsahuje pridané cukry vo vanilkovej zložke pre lepšie rozmiešanie prírodného vanilkového aróma a vitamínu D3. Oligo-fruktózový sirup je rozpustná vláknina, ktorá nie je metabolizovaná organizmom, ale využívaná črevnou mikroflórou ako prebiotikum. A glukózovo-fruktózový sirup je cukorný sirup (cukor prevedený do tekutého stavu). A tieto pridané cukry tam sú tam v obsahu do 1%.

Lucka

kofoluska
1. mar 2014

Cukor v tele sposobuje to iste co mlieko - kysle prostredie. Telo sa snazi vyrovnat kysle prostredie vapnikom z vlastnych kosti. Na to nepotrebujem nijake specialne vedecke clanky, obmedzit cukor a sladkosti sa kvoli odburavaniu vapnika z kosti odporuca napriklad aj u ludi, ktori trpia osteoporozou.

Avsak odhliadnuc od tohoto, cukor sposobuje este jednu zavaznu vec. A ta by ma pri rocnom dietati rozhodne ako matku trapilo. Kedze jednoduche cukry nie su vo vnutri pospajane pevnejsimi vazbami, nie je nutne ich telom stiepit. Preto sa velmi rychlo vstrebavaju do krvi. Dochadza ku hyperglykemii, na ktoru telo reaguje len jednym sposobom - vyplavenim inzulinu zo slinivky. Ten ale zase velmi rychlo znizi hladinu cukru a dochadza ku hypoglykemii. Taketo vykyvy v hladine cukru nie su dobre pre dospeleho cloveka, nie to pre rocne dieta. Mimo to - ano, deti po takych somarinach bazia, pretoze vysledkom hypoglykemie je hlad a dalsia chut na sladke. Dufam, ze o tejto "vlastnosti" cukru, ktory podla Vas nie je v Danonine nijakym problemom ako nutricny poradca viete. A je mi uplne jedno, ze Danonino ma druhy najnizsi obsah cukru z dostupnych tvarohovych dezertov.

danonino_lucia
autor
2. mar 2014

Krásny deň všetkým mamičkám a budúcim mamičkám .

Pretože pri diskusii vzniklo niekoľko nejasností, ako to je vlastne so sacharidy a cukry vo výžive, pokúsim sa to jednoducho vysvetliť.
Sacharidy sú popri bielkovinách a tukov dôležitou nutričné látkou pre ľudský organizmus. Sú pre telo najdôležitejším zdrojom energie. Sacharidy sa vyskytujú v rastlinnej i živočíšnej potrave. Delí sa na jednoduché sacharidy (napríklad glukóza a fruktóza), disacharidy (napr. sacharóza - repný a trstinový cukor , laktóza - mliečny cukor atd.) a podľa dĺžky reťazca až na zložité polysacharidy (škroby a napríklad pektín, inulín - vlákniny) .

Vo slovenskom jazyku sa disacharidu sacharóze bežne hovorí cukor. V ľudskom organizme sa metabolizuje na jednoduché molekuly glukózy, ktorá je vstrebávaná od úst až po tenké črevo, tak ako väčšina sacharidov. Ale v potravinárskom a chemickom názvosloví sa cukrom nazývajú všetky jednoduché sacharidy a disacharidy, ktoré majú sladiace vlastnosti. Niektoré sú sladké viac, iné menej. Patrí medzi ne cukry, ktoré sa vyskytujú v ovocí a zelenine, ale aj ako laktóza z mlieka. V potrave batoliat by sa mali vyskytovať ako sacharidy jednoduché, tak polysacharidy v celkovom množstve 52 % celkového energetického denného príjmu.

Pri označovaní sacharidov na potravinách je povinné písať Sacharidy, z toho cukry, pričom medzi cukry sú počítané všetky mono a disacharidy (vrátane laktózy v mlieku). Len u potravín pre zvláštnu výživu je uvádzanie laktózy zvlášť povinné.

Tiež sa na tomto fóre vyskytol názor, že cukor okysličuje organizmus. Tento názor je však súvisí s prijímaním veľkého množstva jednoduchých cukrov na úkor sacharidov s dlhým reťazcom a hlavne na úkor príjmu bielkovín a tiež hlavne v súvislosti so stravovaním dospelých.

Ak dieťa prijíma pestrú stravu, zodpovedajúce svojmu veku pravidelne, nie je nutné striktne vypúšťať cukry, ale potraviny s nimi neuprednostňovať. Dôležité je v ranom veku dieťa naučiť prijímať všetky zložky potravy vrátane zeleniny, strukovín, mäsa rýb atd. Proste všetkého s rozumom a striedmo .

Lucka

kofoluska
2. mar 2014

@danonino_lucia Prepacte, ale aj ste si to po sebe precitali pani Lucia? Celkom by ma zaujimalo, z kolkych webovych stranok ste tento prispevok pozliepali - a ani ste si nedala tu namahu odsledovat, ci Vam sedi slovosled, sklonovanie, ci vetne konstrukcie davaju zmysel ap. Jasne, vyhovorite sa opat, ze nemate skusenosti s vedenim fora a preto sa mozno vyjadrujete nepresne. Lenze 95% z nas, co tu prispievame tiez nemame skusenosti s vedenim akehokolvek fora (vynimajuc adminov a moderatorov, ktori tvoria tych zvysnych 5%) a vieme sa vyjadrovat jasne, vecne a hlavne bez logickych nezmyslov, ktorych je aj Vas posledny prispevok plny (tymi logickymi nezmyslami mam na mysli prave to, co spominam v druhej vete svojho prispevku).

A kto konrektne napisal, ze cukor OKYSLICUJE organizmus? Pisali sme tu o tom, ze cukor PREKYSLUJE organizmus. A to je pravda. A ano, aj to co pisete Vy je pravda - suvisi to s vysokym prijmom jednoduchych cukrov na ukor cukrov s dlhym retazcom. Cize to suvisi napriklad s konzumaciou vyrobkov ako Danonino.

Myslim si, ze nijake nejasnosti ohladne cukrov tu nevznikli, vsetky chapeme, ze podavanie presladenych umelin a la Danonino nie je pre nase deti prospesne. A vsetky chapeme, ze strava ma byt vyvazena. Ale na to, aby bola vyvazena a bola v nej aj sladka chut detom bohate staci ovocie a sladka zelenina, pseno a im podobne potraviny. Nepotrebujeme im do jedalnicka zaradovat nijake tvarohove, jogurtove, mliecne, ryzove.... dezerty, v ktorych sa nachadzaju jednoduche cukry. UMELO vyrobene jednoduche cukry, aby sme v tom mali raz a navzdy jasno. Tym sa mysli rafinovany biely cukor, glukozovo-fruktozovy sirup a im podobne "lakocinky".

Poprosim Vas, prestante z nas robit blbcov.

dorota23
2. mar 2014

@danonino_lucia Dobry vecer,
pisete: "Medzi takto vyhranené názory patrí aj názor pána Bokovského, ktorého dielo bolo mnohými odborníkmi zpochybnené." Prosim Vas o citacie tychto odbornikov, konkretne linky, clanky.
Mimochodom, je to lekar a pise sa Bukovsky. Skuste si po sebe veci citat, je tu moznost opravit preklepy.
Prosim Vas, citali ste si knihu Navod na prezitie pre baby? Citali ste si, co tam presne pise o mlieku, o vapniku, atd.? Prosim Vas o odpoved na vsetky moje otazky a hlavne Vas prosim o tie citacie. Vdaka.

kali23
2. mar 2014

@danonino_lucia to ste odkial stiahli? google prekladal? ci? mohli ste si dat aspon kusok namahy a precitat si, co sem pridavate 😠