Ako ste zistili, že máte trombózu?

xevulax
9. nov 2012

Ahojte maminy. Tie, ktoré ste prekonali trombozu, ako ste zistili, ze ju máte? Ja mám 2 týždne bolestivý opuch za prstami nohy, boli má to pri chôdzi, aj na dotyk. Je tam citit aj niečo ako hrcku. Plus pri chôdzi má príšerne boli lytko. Bola som u ortopeda a nález je negatívny. Ja som sa vsak nkde neudrela, nikde nezakopla a niečo to predsa musí byť. Pri štúdiu mojich potiazi na internete som narazila na trombozu. Moje priznaky na ňu sedi. Preto budem rada ak mi sem napíšete aké ste mali problémy a čo vas dohnalo k lekárovi, ktorý vám trombozu diagnostikoval. dakujem

zvedavamt
9. nov 2012

Ak by ti ju potvrdili, viem ti od nej pomoct, bezbolestne a natrvalo. Pokial mavas studene nohy a ruky, modriny, traviace problemy, zahu, unavu, pijes malo tekutin, kavicku, uzivala si antikoncepciu, fajcis, pijes alkohol, mas krcove zily , TAK je vyssia pravdepodobnost trombozy.
Ak mas v lytku krce, skus vyssi prijem magnezia, malo by to prejst.

lucinocka
9. nov 2012

@xevulax ja som mala trombozu v nohe. Je to ostra bolest, mas pocit akoby ti nohu rezali. Hned utekaj a odber krvi. Mozes to este zistit tak ze si sadnes, vystries nohy, postavis kolmo chodidla a niekto ti do nich zospodu zatlaci..ako zacitis bolest, opuchnute miesto, tak je to to.
Druhykrat ma tak zacala boliet noha pred porodom, test s rukou co mi robil dr, v nemocke nic nenasiel, ale aj tak ma poslali na sken, ten tiez nic nenasiel, hematologicka povedala, ze mi mala moze tlacit na nejaky nerv , preto to tak boli. Kazdopadne ak mas podozrenie trvaj na krvnych testoch, nie je to sranda

lila69
9. nov 2012

@xevulax Ahoj, ja som mala trombozu na pravej ruke. Z nicoho nic mi ruka v sekunde opuchla, hlavne v hornej casti a opuch sa nezmensoval, par dni som to neriesila, nakoniec som isla k obvodnej, a ta ihned diagnostikovala trombozu - ale vysetrenia na "vyssom pracovisku" to nepotvrdili.
Ked sa mi zacali praskat zilky na ruke (krv uz nemala ako prudit cez zilu, tak hladala ine cesty), vytvarali sa mi take male zilove "metlicky" a opuch neustupoval, tak som isla znova k lekarke - angiologicke ktora mi urobila sono ciev a bolo to tam.
Takze moja rada, utekaj za obvodnou, nech ti urobia testy na zrazanlivost, a pytaj si vymenny listok na angiologiu, hned tam zavolaj a vybava si prednostny termin (vacsinou tam sa za priplatok da vybavit), inak sa caka niekolko mesiacov - a to by mohlo byt neskoro.
Pozeram ze mas asi babo a pocas tehotenstva a porodu byvaju zeny nachylnejsie na trombozy, takze nevahaj a chod.

albireo
9. nov 2012

@xevulax nepises presne ,ako ta ortoped vysetril. Je rozdiel mat krvnu zrazeninu v povrchovej zile a v hlbokych zilach. V prvom pripade je liecba len miestna ( mast) v druhom pripade treba uzivat lieky na znizenie zrazanlivosti krvi. vysetrenie je v kazdom pripade relativne primitivne, ak ta lytko( nie hrcka za prstami) boli, je opuchnute, ma zmenenu farbu a citelne vacsi objem ako druha koncatina, staci odobrat spravny kvny test( D-dimer) a pri naleze zvysenej hodnoty urobit ultrazvukove vysetrenie prislusnej koncatiny.

xevulax
autor
9. nov 2012

Ďakujem za príspevky baby. @lila69 teba tá ruka vôbec nebolela? Aký veľký si mala ten opuch? Mne dnes otec volal na angiologiu a opísal problém, že mám opuch a na dotyk má to boli a lekárka vravela, že to bude jediné ortopedickeho pôvodu. Vraj keby mám upchatu zilu mám studenú nohu a keby mi praskla tak mám podliatinu. Tak ja teda neviem čo

xevulax
autor
9. nov 2012

@albireo ortoped mi robil RTG. Ja som k n emu cupitala, lebo pred 12 rokmi som mala podobný problém s druhou nohou na ktorrej som mala nekrozu hlavičky a museli mi to operovať. Ale podľa RTG žiadne zmeny na kostiach nemám. Ani nekrozy, ani nejaké zlomeninky, nič... Takže po vyšetrení u neho som brusila na internete a jediné čo mi vyšlo bola tromboza. Čo sa týka toho lýtka nepozorujem žiadne zmeny, našťastie. Je možné, že má boli len koli tomu ako chodím, kede nechcem aby má bolel priehlavok pri chôdzi. Tak môžem mať lytko možno aj natiahnuté. Inak musím povedať, že to má boli iba 3 dni, zatiaľ čo opuch mám 2 týždne. Tiež si nemyslím, že by to bola tromboza hlboko v žilách. Keďže na priehlavku ani nejaké veľké žily nie sú. No po telefonáte angiologicke, vylucila akúkoľvek spojitosť môjho problému s cievami a žilami. Tak ja neviem. Keby má to neobmedzovalo v pohybe, ani to neriesim, ale nevladzem ani s malou na prechádzku a krivam ako Zofre.

miskap2111
9. nov 2012

@xevulax ja som mala trombózu po pôrode. Mala som napuchnutú celú nohu, ale nejako ma to nebolelo. Ešte som na to upozornila na raňajšej vizite, ale nevenovali tomu vobec pozornosť. Život mi zachránila tiež novorodička, ktorá bola so mnou na izbe a zhodou okolností bola sestrička z interného. Popoludní som sa začala zle cítiť - proste mi nebolo dobre. Ona sa mi na tú nohu pozrela a povedala, že to nevyzerá dobre, že sa nemám hýbať a išla po lekára- potom sa to všetko spustilo- okǎmžite heparín, lietali okolo mňa ako pominutí- internisti, aj chirurgovia. Našťastie sa prišlo na to práve včas, že vraj mi ten trombus už putoval. Trombóza je zlá diagnóza a priebeh može byť fatálny.

lila69
9. nov 2012

@xevulax bolela ma ruka, ale nie velmi, ale rozhodne som ju nemala studenu ale skor horucu. Ej neviem ti teda poradit. skus porozmyslat koho z kamaratov alebo rodiny mate lekara a popytaj sa u neho, takto "po znamosti" sa dozvies viac. Tak by som to urobila ja.

radka288
17. jan 2013

baby je mozne ze je bolest pri tromboze len mierna a noha je bez opuchu?som dva mesiace po operacii a nejak sa mi ta noha nezda ale doktor to neriesi.
@xevulax
@miskap2111
@lila69
@lucinocka
@albireo
@zvedavamt

dvekacicky
17. jan 2013

@xevulax ahoj,zacala ma boliet hlava tak som si dala ibalgin,a jedneho dna nezabralo nic,neprestala,zacala som vracat,tak som isla lekarke,dala mi inekciu,neprestalo,tak som zavolala na 112,prisli a dali mi tiez,nezabralo,v noci som bola na pohotovosti,dali mi infuziu,na chvilku zabrala a za hodinu som bola naspet,a tak 3 tzydne,az ma hospitalizovali,nevedeli zistit preco,robili konzilium,CT,MR,milion vysetreni,az zistili TROMBOZU V HlAVE zrazenina v hlave,trvalo to 3 tyzdne kym ju rozbili,lekarka mi povedala ze za svojej 30r.praxi,nezazila takyto pripad,dovod:antikokncepcia a fajcenie,velmi nepezpecna konbinacia,je to ako keby si zapila antibiotika s vodkou,ZAZRAK ZE SOM PREZILA,lekarka mi povedala ze keby som prisla za 2hod.bolo by neskoro

zvedavamt
17. jan 2013

Je to tak, antikoncepcia v kombinacii s nie moc zdravym zivotnym stylom urobi svoje. Tie vedlajsie ucinky tam nie su napisane len tak. Telo vyzdy da najavo,ked uz toho ma dost a nevladze to dalej riesit. Pokial to clovek len ignoruje a prekryva liekmi, tak sa to zas len dakde ukaze. By ste sa divili kolko ludi a aj malych deti ma problemy s krvou. Vidim to velmi casto. Aj cele rodiny maju v krvi rovnaky problem,lebo sa rovnako "zdravo stravuju o.i. A ked uz male dieta ma takyto zaklad, kam to potom speje.

lila69
17. jan 2013

@radka288 Ja som mala ruku napuchnutu ale ze by ma velmi bolela to sa rozhodne neda povedat. CO je vo veci by ti pomohlo zistit mozno vysetrenie zrazanlivosti krvi, alebo potom specialne vysetrenie u angiologa - ktory by ti urobil sono ciev na nohe a tam by sa videlo ci su tam nejake tromby. Inak ti poradit zial neviem.
Alebo vlastne ano, mozem ti poradit tak ako poradili mne v jednej fakultnej nemocnici po tom co som mala podozrenie na trombozu ale akosi nic nezistili (aj ked som mala na ruke upchane 2 zily , z toho jednu na 50% a druhu na 90%), tak mi poradili ze si mam ruku natret octanovou mastou a dat si acylpirin 😒 (to bolo myslene ako zart, tejto "super " rady sa samozrejme nedrz, a utekaj k lekarovi ak mas podozrenie a trvaj na riadnych vysetreniach)

radka288
17. jan 2013

@lila69 🙂 no pekne rady..aj ja dostavam take teraz od lekarov poslednu dobu. test na zrazanlivost mi robili, vysledky maju byt o tyzden. Zajtra idem k novej lekarne..zmenila som lebo pristup mojho ma dojimal..tak uvidim co mi povie. ale asi bez opuchu to nastastie nebude nic take.dakujem za odpoved..🙂

lila69
18. jan 2013

@radka288 No neviem ake testy na zrazanlivost ti robili, ale zakladne hodnoty ako quick test, alebo INR sa da zistit na pockanie, resp. asi 2 hodky trva labaku vysledky spracovat. Asi ti robili aj nejake dodatocne testy. Ned uvidis ako dopadnu a zmenu lekara ti uplne schvalujem, ja som takto pomenila uz tooooolko lekarov 🙂 a konecne mam stabilnu skupinu lekarov ku ktorym chodim a som spokojna 😉

radka288
18. jan 2013

@lila69 robili mi genetiku na trombofilie iba, a klasicke krvne testy. No ved uvidim, mas pravdu. vidim, ze v tejto republike je bezne dostat nekvalitnych lekarov🙂

radka288
22. jan 2013

@lila69 tak robili mi D-dimer a quick test...boli v poriadku.to by asi malo zrazeninu vyvratit uplne..tak mozem asi patrat dalej co je pricina.

lila69
22. jan 2013

@radka288 Noooo uplne tieto testy vyvratit zrazeninu asi nemozu, lebo ja som mala tiez tieto testy OK a zrazenu v ruke riadnu, ale jasne, ak nemas opuch, patraj dalej preco ta to boli.

radka288
22. jan 2013

@albireo ahoj pises ze na krvnu zrazeninu staci urobit test D dimer? ja ho mam negativny, nemam sa teda obavat?

el6
6. jún 2013

ahojte, ja som mala zoparkrat pocit, ako by sa mi nieco pretlacalo zilou ( na slychu a odspodu na ruke, presne tam kde vedu zily). mam za sebou 2 cisarske..okrem toho mavam aj bodave, kratkotrvajuce bolesti v roznych castiach tela. mohlo by ist o putujucu krvnu zrazeninu alebo je to blbost? lekarka mi povedala, zrazenina by sa prejavila masivne. dala mi urobit ekg, brat krv na cukrovku a pod.,moc, vsetko ok.

zuzi0911
3. dec 2013

Ahojte kocky...posledny tyzden ma boli noha...citim yo raz v stehne akoby v kosti..potom za kolenom..vedla kolena...na lytku z bocnej strany....chodit mozem...opuch nemam...one zafarbenie tiez nie...iba mi presvitaju zelene zilky ale to aj na druhej...mam problem aj chrbtivou tak neviem ci yo aj z tohonemoze byt aj ked ja mam skor krcnu zlu....myslite ze by mohlo ist o trombozu?? Krv teda zrazanlivost mam v poriasku..robili mi to.pred mesiacom koli operacii...dimer ci vo to je mi robili ale asi pred pol rokom a ten tiez negativny....neni to hrozna bolest...sem tam viac menej a raz tam a hentam...dakujem

babeinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
memenka0401
26. mar 2015

zdravim chcem sa opytat pri futbale som si narazil clenok z vnutra je to tak tyzdem a boli ma zila ktora ma pycha v pistale co pohyb to bolest

oliinka
13. jún 2015

Ahojte potrebovala by som poradit zacala som brat hak minisiston a potom po mesiaci som presla na inu leverete a po 10 dnoch nastali bolesti v nohe v stehne bola to taka bodava,strielava bolest,trpnutie,ked to nepresko tak som hak po 14 dnoch vysadila a odvtedy mi je aj nevolno,busenie srdca,tlak vyssi,nohu nema opuchnutu zili nejsu vystupene,bola som na pohotovosti a dali infuziu s magnezkom novalginom,spravili ekg to bolo ok,krv zobrali,pecenocé testy,zapalove,na zrazanlivost akesi testy krvne ohladom trombozy a mozgov.prihody,vsetky boli ok len zapalove som mala zvysene myslite ze to bude tromboza?dali mi na do,ma na vikend radsej fraxiparin forte a v pondelok k obvodnej,prosim vas fraxiparin zabrani tromboze ci ako?mam stale strach

julyl
29. aug 2015

Ak nevadi pridavam foto. Pred 5 tyzdnami som bola na operaciu hallux teraz v pondelok 24.8. Mi dali dole sadrua mam chodit. Lenze to sa neda. Noha vyzera ako vyzera a kazde stupnutie aj najjemnejsie boli. Na pohotovosti ma odbili ze je to ok. Po operacii a sadre nemali ste niekto nieco podobne? Dakujem

butterfly333
9. nov 2015

@julyl mne tiež operovali halux palec na pravej nohe plus priečne plochonožie no sadru som nemala.

cicka33
21. apr 2016

@butterfly333 ahoj a aký to malo priebeh ako ti to robili a kde si bola? Diky

cicka33
21. apr 2016

A ako ti robili to plochonozie?

kikusa007
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
smalova
15. sep 2016

@kikusa007 ahoj prosim ta mam tiez taku hrcku na nohe ako ty na foto clenok nemam napuchnuty len ta hrcka pred dvoma dnami sme mali mensiu turu tak som myslela ze z toho ale donrana m To strasne bolelo nebola to stala bolest len sem tam ale ked yo zacalo tak riadne... Myslis ze to moze byt ta tromboza... Mam si nato dacobdat kym pojdem zajtra k dr

smalova
15. sep 2016

Kto sa vyzna