Biologická liečba a reumatoidná artritída

lady511
25. jún 2014

ahojte všetci ktorý ste podstupili tuto liečbu,,tuto temu zakladam aby sme si vymenili skusenosti,,pocity a naše cesty ku zdravemu fungovaniu,,,zaujímalo by ma ,,ako ste sa k tejto liečbe dopracovali,,dufam že sa nas pridá čo najviac aj ked v takej smutnejšej teme

niki101988
26. jún 2014

@lady511 Ahoj,tak ja mám reumatoidnú artritídu seronegatívnu takže mne biologickú liečbu nedali. Beriem Methotrexát 15 mg a som v pohode.Nesmiem veľa pribrať lebo cítim kĺby,musím cvičiť pravidelne teda chodím dva razy do týždňa raz hot joga, potom Pilates a plávať chodíme po víkendoch lebo vodu milujeme.
Musela som toho veľa v živote zmeniť ,ale zmena pomohla. MTX je síce toxický, ale po mesiaci nevoľností som si zvykla,ale najmä pomáha.
Ako dlho sa liečiš? Ktoré kĺby Ti to postihlo najviac?

lady511
autor
27. jún 2014

@niki101988 ja mam takisto seronegatívnu,,,artritídu,,včera mi reumatologička predpísala methotrexat v najvyššej davke ale intravenozne( budem si ho pichat doma každý týžden) ..moj stav nieje dobý aj ked som zmenila stravu a to radikálne,, 😒 ..na rukách mi už vychadzaju kosti,,ukazováky na oboch rukách mam velmi bolestive a ohnuté takže mam velké bolesti,,takisti cítim kolená,členky,,zápestia bedrove klby,,momentálne to mam velmi aktívne ☹ ☹ ..reumatologička mi povedala že ak tieto injekcie nezaberu pojdem do nurchu na vyšetrenie,,pretože nedokážem fungovat,,mam malé dietat a nevladzem nič...len ležím,,občas sa poprechádzam,,inak nič vaic,,,onedlho by som mala nastupit do prace,,po materskej ale v takomto stave sa to nebdue dat ☹ ☹ ..a ked je seronegatívna artritída,,tak ti to neschvalili,????...myslím že skor preto lebo ti methotrexat zabral,,,vyslovene sa píše že bilogicku liečbu nasadia ak už methotrexat nezabera v akejkolvek forme

skajkaze
5. júl 2014

@lady511 Ahoj,tak ja mám ankylozujucu spondyloartritidu a od marca tohto roku som na Humire. V deň,keď som si ju pichla prvý krát prešli ma všetky bolesti..Nežiadúce účinky zatiaľ žiadne..K liečbe som sa dostala asi tak,že, zlyhala u mňa klasická liečba protizápalovymi liekmi,vyskúšali na mne všetky dostupné, nič nezabralo,hodnoty stúpali, tak ma reumatologicka odoslala do Nurchu do Piešťan a tam vzhľadom na veľmi zlé výsledky mi ju hneď navrhli, potom som si robila potrebné vyšetrenia na vylúčenie Tbc,schvaľovanie poisťovňou a cca po 3 mesiacoch som ju dostala..

marika_marika
5. júl 2014

@lady511 Len tak pre spresnenie: keďže si ho budeš pichať doma, určite to nebude intravenózne (do žili), ale intramuskulárne (do svalu) alebo subkutánne (pod kožu).

lady511
autor
5. júl 2014

@skajkaze u mna takisto nezaberaju už žiadne dostupne lieky,,a stále mi je velmi zle,,už nie len ráno ale celodenne s výnimkou par hodín kedy si dam lieky od bolesti,,len u mna je ten problem že hodnoty z krvy,moču a ostatných mam dobré,,čo moja reum,, vobec nechápe ked mi je tak zle pretože na mojich rukách su evidentné zmeny,,pomaly nič nudržím nič tažššie v ruke,,neviem fungovat pomaly ani okolo svojej dcerky,,takže vobec neviem či mi to vobec schália.. 😒 ale každopadne chcem sa dostat do nurchu aspon na vyšetrenie,,a potom sa uvidí..

lady511
autor
5. júl 2014

@marika_marika no tak intramuskulárne ..to je jedno preboha

skajkaze
5. júl 2014

@lady511 držím palce

septenpunctata
28. feb 2015

@lady511 ahoj...chcela by spm sa ta opýtať ako Ti to začalo...mna tak strašne bolia klby tyzden...prekonala spm chripku...necítim si zápästia...a uz ma bolia aj kolena, členky...lakte...v pondelok mi brali krv...reumatoidny výsledok mam vysoký ale krv CRP Ok...som z toho strašne nešťastná...lebo pred chrípkou mi nic nebolo...a ta stuhlost rúk je skoro cely den..ďakujem za radu

lady511
autor
28. feb 2015

@septenpunctata ahoj ,,mne to začalo naozaj zničoho nič,,príznaky ako pri chrípke,,(teplota,bolest svalov a klbov,,nechuztenstvo)a už ma to trápi vyše 8 rokov..reumatoidna artritída je charakteristická tím že výsledk možeš mat dobré ale pri tom je ti velmi zle,,nevladzeš sa hýbať ,,ja som nevedela udržat ani pohár vody v ruke,,,take som mala oslavbene a bolave klbiky na prstoch,,ak ta zaujíma niečo ešte podrobnejšie daj vediet rada poradím

miss_shy
28. feb 2015

Ahojte, moja skusenost je cesta bez liekov. Oktober, november min.roku som takmer nechodila, reumatologicka mi klasicky bachla trexan a kortikoidy co som zamietla a zacala hladat inu cestu. Oplatilo sa, z liekov mam zatial movalis a flector od bolesti. Pravidelne chodim na akupunkturu a berem renol a serapeptazu. Tato cesta je pomalsia a nakladna ale ja cytostatika dobrovolne brat nebudem....ak chcete bluzsie info cez ip. Vela zdravia zelam.

vieraspacka
7. máj 2015

Výborná kombinácia pri všetkých typoch artritíd je Boswellia (živica) s Kurkumínom: http://www.mamazem.sk/mamazem/eshop/0/3/5/529-B...

jurajbenko
29. sep 2018

Vidím, že toto už je celkom stará diskusia, ale snáď to niekomu pomôže. Upozorňujem, že som otec dieťaťa a nebudem diskutovať o akumpuktúre a pod.
Asi pred rokom identifikovali synovi juvenilnú idiopatickú artritídu. Nasledovala liečba Prednisonom vo veľkých dávkach, potom znžovanie až vysadenie, teraz Metotrexát (Metoject).

Vo svete prebehlo zopár štúdií ako Omega 3 mastné kyseliny pomáhajú v liečbe. Kto vie anglicky, tu je rýchly výpis vedeckých článkov z Google https://bit.ly/2Qi4fW7 (odporúčam zamerať sa na články z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/)

Čo človek neurobí pre zdravie dieťaťa - začal som sa téme venovať a zistil veľa vecí okolo, o ktoré sa chcem podeliť, aby som Vám ušetril čas a možno pomohol. Syn je 10 mesiacov v remisii, žiadne zateplené kĺby, JADAS skóre super. Prognóza bola hrozná, teraz - musím si zaklopať - žiadne prízanky choroby.

Teraz k veci - OMEGA 3 má preukázaný efekt na cytokíny IL-1 and TNF-α.
- Terapeutická dávka nebola určená štúdiou. To znamená, že ju jedoducho treba nájsť empiricky (pozorovaním). U nás asi 200 mg (EPA + DHA) na + kg hmotnosti
- Je potrebné prijímať zložky EPA a DHA (Zložka ALA sa metabolizuje zanedbateľne a nemá terapeutický účinok)
- Je potrebné eliminovať príjem vitamínu D (je tam možnosť predávkovania)
- Je potrebné, aby v suplemente neboli ťažké kovy

Týmyto kritériami boli vylúčené kdejaké rybie oleje z lekárne - olej nemôže byť z pečene-musí byť z celých rýb. Dodávateľa som teda našiel v tomto zozname (Global organization for EPA and DHA) splňujúceho GMP (API), HACCP a FSSC 22000: http://www.goedomega3.com/index.php/our-members...
Samozrejmý bol aj rozbor na ťažké kovy a pod.

Terapeutická dávku som odpozoroval pre dieťa 3g denne čo je cca 15 Euro mesačne , dospelý extrapoláciou asi (14g denne) 60 Euro mesačne.

Keďže tieto oleje sú dosť drahé, tak sa oplatia objednávať vo veľkom.
Ak niekto bude mať záujem a pridať do objednávky olej pre seba, napíšte mi súkromnú správu, inak na otázky o suplementárnej liečbe odpoviem tu na diskusii.