Diastáza priamych brušných svalov. Máte túto diagnózu?

jabadaba
24. apr 2009

Ahojte,

je tu niekto s takouto diagnozou? Ak ano, ako cvicite na posilnenie takto rozlezenych svalov? Nemam ani najmensiu chut na abdominoplastiku a chcem sa dat do poriadku prirodzene. Brchucho mi ani tak velmi nevisi, len ho mam dost ochabnute a svaly rozidene. Nie strasne, ale diagnoza tam je. ☹ Som nestastna.

bubatinko
24. apr 2009

ahojko nemam to este potvrdene doktorom ale zaujimalo by ma kto ti to zdiagnostikoval nechcem aby sa moja dr na mna pozerala ako na blbu ze co chcem mala si aj nejake potiaze z toho ze to mas .... ja ho mam dost ochabnute, prevysave a nic mi na to nezabera ☹

jabadaba
autor
24. apr 2009

Diagnostikoval mi to chirurg pri nedavnom vysetreni brucha. Ja som mala podozrenie na diastazu uz davno. Prejavuje sa to tak, ze pri napnuti brusnych svalov pri klasickych brusakoch alebo aj len pri banalnom zdvihu z lahu do sedu sa mi stredom brucha pozdlz vytvara taky "hreben". Ten vznika pri napnuti tym, ze strbinou vo svaloch sa "vyvali" vnutro brucha von. Teraz to mam "nastatie" uzke, cca 2 cm. Ale na druhy den po porode pri poporodnej gymnastike som myslela, ze odpadnem z pohladu na svoje brucho - pri cviku sa mi objavil pozdlz brucha totalny hrvol. Riadne velky. Ak mas podozrenie, kludne sa pytaj k chirurgovi nech Ta vysetri. trvaj na tom, mozes argumentovat tym, ze sa potrebujes dat po porode do poriadku a chces mat istotu, ze mozes robit klasicke brusne cviky. Ja som sa ku chirurgovi sice dostala pre nieco ine, ale vramci vysetrenia padla tato diagnoza. Ostatne, to si nemusis zistit len cvikom - staci ak si lahnes na podlozku a ked trosku zatnes svaly, tak si stredom brucha pozdlz prejdi prstami - mala by si pri diaztaze nahmatat vyslovene medzeru medzi svalmi. Nebudu skratka pevne a zcelene ale rozdelene akoby na dve polovice.

jabadaba
autor
24. apr 2009

Zabudla som este dodat, ze mam problemy od porodu - mam neustale pocit plneho brucha, ale je to tym, ze svaly su ochabnute a rozidene a nedrzia tak ako predtym. Proste mam uvolnene cele brucho a s tym spojene neprijemne pocity.

ilijanka
24. apr 2009

ahoj, jadaba, aj ja mám diastázu, ale zistila som to niekedy na začiatku druhého tehotenstva, je to presne ako opisuješ- ten "hrebeň" pri brušákoch, nemám to veľké, ale je to tam, ukazovala som to chirurgovi a tiež rehabilitačnej lekárke a obaja povedali, že sa to dá upraviť iba operáciou, ja na ňu takisto neplánujem ísť, lebo to Ti musia rozrezať celé brucho, aby to zasa dali dokopy, myslím si, že aj cvičením sa to môže trocha spevniť, aj keď úplne to už nebude také ako predtým.

jabadaba
autor
24. apr 2009

ilijanka, tak si ma nepotesila vyrokom tvojho chirurga. Ale myslela som si, ze to tak bude. 😒 Ved to, keby ta abdominoplastika nebola tak drasticka operacia... Ak sa mozem spytat, ako sa Ti to prejavilo pocas druheho tehu? Ja planujem otehotniet, ale mam obavy co sa mi stane s bruchom pri takto uvolnenych svaloch. A nemam sajnu ako ich spevnit nez otehotniem. Moja spolubyvajuca s porodnice mi spominala, ze mala taky rozostup svalov uz pri prvom tehu, ze jej bolo vidno vsetky traviace pochody v bruchu. Total priesvitna koza natiahnuta tehotenstvom a svaly nikde. Snad sa mi to nestane.

ilijanka
27. apr 2009

poteším Ťa, mne to pri druhom tehu vôbec nevadilo, čím bolo bruško väčšie, tak tým to bolo menej vidieť, aj som porodila bez problémov

jabadaba
autor
27. apr 2009

Iljanka, tak to si ma naozaj potesila. 😉

supi
5. máj 2010

ahojte, viete mi poradit kto z Dr. mi moze poradit a pozriet moju diastazu?Spominate tu chirugga, to sa mam k nejakemu len tak objednat alebo aky je postup? Lebo ked som to vravela mojmu gynekologovi tak na mna pozeral a nechapal o com tocim.
Dakujem

mia.k
24. aug 2010

ja som sa bola kôli diastáze poradiť s mojou obvodnou lekárkou a tá ma poslala chirurgovi. Ten ale aj tak nič nezmôže,len vám môže potvrdiť alebo vyvrátiť diagnózu. Mne doporučil chirurg cvičiť, ale nepomohlo to. Operovať mi to nemohol,lebo že to nie je zdravotný problém,ale skôr estetický,takže takúto operáciu poisťovňa neprepláca,jedine si to dať na vlastné náklady spraviť u plastického chirurga.

dafero
14. okt 2010

ilijanka ahoj, mne dnes tiež chirurg diagnostikoval diastázu, ja ju mám hroznú, 4 a pol mesiaca po pôrode vyzerám akoby som išla rodiť ešte len, takže hruuuuza, totiž mám aj dosť nadváhu, čo mi zostala z 2. tehotenstva, ale diagnózu mám, poradil mi cvičiť a mám sa poradiť s nejakým odborníkom na zostavovanie cvikov. Chcem sa spýtať, či si na to cvičila, alebo čo si s tým robila, ak, aké cviky mám cvičiť, lebo povedal, že brušáky ešte nie, a teda ako sa Ti to zmenilo po tom čase, kedy si písala, je to už asi dlhšia doba.... upravilo sa to? Ja tiež nechcem ísť na operáciu, povedal mi, že je tu tá možnosť, ale mám sa snažiť cvičením najprv....

dafero
14. okt 2010

@mia.k chcela som len reagovať, a aj Teba sa spýtať ako si riešila svoju diagnózu- diastázu? Cvičila si na to, ak tak aké cviky? Alebo si sa dala operovať? Ja som z tej mojej zúfalá, dnes som sa dozvedela presnú diagnózu... neviem čo robiť, čo by pomohlo...poraď...

mia.k
14. okt 2010

@dafero ja som veru preštudovala všetky možné fóra aj zahraničné na túto tému,ale bohužiaľ nikde som nenatrafila na niekoho,komu by diastáza zmizla cvičením. Zmierniť sa možno dá,ale úplne odstrániť...neviem,nechcem ťa zavádzať,možno je niekto komu to cvičením prešlo,ale ja o takom bohužiaľ neviem. Schudnutie,hlavne na bruchu pomohlo aj mne,že sa mi to brucho trocha zmenšilo,ale aj tak mi zostalo dosť velké. Prvý rok som aj cvičila,chodila som na pilates a doma som cvičila cviky na to odporúčané,ale bohužiaľ nič sa nedialo,tak som sa na to vypr.... Po roku sa to samé troška zmiernilo,ale aj tak mi zostalo dosť velké brucho. Operovať som sa nechcela dať,aj hlavne kôli tomu,že sa neodporúča to operovať,ak ešte plánuješ deti. Teraz som tehotná a som zvedavá,ako bude vyzerať moje brucho po ďalšom tehotenstve. Až by to bola velká katastrofa,tak potom nad tým možno pouvažujem.
A ešte jedna vec, brušáky sa na to cvičiť nesmú a ani žiadne cviky,kde namáhaš priame brušné svaly.Môžeš posilňovať len šikmé brušné svaly a pri cvičení je dobré si brucho zabandážovať,alebo si pridŕžať tú diastázu,aby sa nedvíhala. Namáhaním priamych brušných svalov sa tá diastáza môže ešte zhoršiť. Ale dobré je začať cvičiť najskôr cviky na spevnenie panvového dna v ľahu na chrbte,tak aby si najskôr spevnila vnútorné brušné svaly.

dafero
14. okt 2010

@mia.k ďakujem za odpoveď, ja som sa to dnes dozvedela, tak pátram po všetkom možnom na nete. Ja by som tiež najskôr začala tým cvičením, a keď to nepomôže tak porozmýšľam, samozrejme medzitým chcem schudnúť, ja mám dosť nadváhu, takže dúfam, že to brucho zíde aj tým trochu... ale ak by si bola taká dobrá, tak keď ešte máš tie cviky, mohla by si mi ich posunúť, totiž viem, že najlepšie je sa poradiť s nejakým fyzioterapeutom, alebo cvičiteľom, aby zostavil individuálny program, ale tu v našom meste nikoho takého nepoznám, snáď ešte toho fyzioterapeuta by som našla, ale ja do posilky chodiť nebudem stíhať chcem cvičiť doma. Takže keby si k tomu niečo našla, tak prosím pošli mi to. Díky..

ilijanka
15. okt 2010

ahojte, mne sa to viac-menej stiahlo k sebe tak samo, keď som porodila, nie je to úplne ako predtým, ale určite lepšie.
Ale tiež som sa počas tehotenstva radila s jedným starým skúseným chirurgom, a ten povedal, že na to je len operácia... Takže tak.

lenkauh
18. mar 2011

Ahojte, skusim obnovit tuto diskusiu... baby, co sa vam s tym bruchom po case udialo? Ziadna zmena? Niektore ste tehotne, takze vas sa pytat asi nema zmysel 😉 , ale je niektora , ktorej sa to casom aspon trocha spravilo? Ja som z toho na nervy, zhodila som po 2.porode skoro 20 kil a brucho v oblasti zaludka mam jak v piatom mesiaci 😠 Dalsie dieta uz neplanujem a rada by som sa dala do poriadku, ale nie operaciou.... neviete o nejakej novinke, co by aspon trocha pomohla? A este jedna vec, nazory na cvicenie brucha sa dost rozchadzaju, niektori tvrdia moze sa cvicit, druhi nie... ja cvicim aktivne uz pat mesiacov, ale ziadna zmena.

tereza35
20. aug 2011

Lenkauh, potesim ta.diastazu mozes odstranit cvicenim, ja osovne som nasla americku stranku,kt. sa tym zaobera , vyskusala som a FUNGUJE, su tam aj fotky pred aj po.treba cviciit specialne cviky a hlavne!!!!!!!nie PILATES? A BRUSAKY!!!!tie diastazui iba prehlbuju, pretoze namahaju ine svaly ako maju.Auotrka stranky vobec neodouruca cvicit klasicke cviky na brucho, lebo brucho s este zhorsuje.ako hovorim vyskusala som 6 tyzdnovy program a som hotova ako sa diastaza zmensila🙂)))))))brucho plochatie no parada🙂 posielam link.
www.diastasisrehab.com, tam sa dozvies vsetko

a .www.tummytribe.com, z tek stranky sa da objednat na slobenkso DVD atd.
ano treba investovat do nakupu dvd a takeho pasa, ale lepsie ako operacia brucha🙂

merienka1
29. aug 2011

tak toto ste ma, babky veeeelmi potesili, pretože diastázu mám po dvoičkach strašnú, črevá mi už absolutne nepracujú - no uvidime, idem to hladat...

maca_p
31. aug 2011

@tereza35 fiiha, womens pack 66 libier je veru dost, ale urcite lepsie ako operacia. povies nam ako prebieha trening? na akom principe su zalozene cviky? kolko min. je to CDcko? dik.

katakata
4. sep 2011

@tereza35 urcite by som si to chcela objednat, prave na to pozeram, len neviem ako urcit ktory z tych pasov mi bude dobry...ako si to vyberala? a este jedna otazka, ako sa to plati? a za ako dlho ti prisla zasielka?

merienka1
20. sep 2011

tak dievčence, ja ho už mám doma, objednala mi ho kamoška, čo žije v Londýne. Pás je super, ale ja som dosť vysoká, takže by som asi potrebovala dva - neobsiahne mi celé brucho na výšku. ale dopĺňam starým predpísaným od chirurga. táto technika má hlavu aj pätu, vyzerá to dobre, už len cvičiť... (ešte tá moja angličtina🙂))

maca_p
27. sep 2011

@merienka1 tak ako? vidis uz nejaky progres?

zopka
28. sep 2011

Ahoj, dievčatá.
Čítam, že máte podobné problémy ako ja a potešilo ma, že predsa len existujú cviky na to, aby nám mohli tie naše bruchá zmiznúť. Mňa sa dosť ľudí pýta, či čakám ďalšie dieťa, takže tiež nie som týmto mojim stavom nadšená.
@tereza35 ďakujem veľmi pekne za tie linky 🙂 Neviem ktovieako anglicky, ale na fotkách vidno teda rozdiely a za krátky čas, tak to vyzerá fakt nádejne. 😵
@merienka1 ten pás je aký vysoký? Môže to byť na hocijaký obvod brucha? Máš aj DVD? Dalo by sa to cvičiť aj bez znalosti angličtiny?
Ja mám teraz obvod brucha 103 cm - tuku tam mám tiež dosť, ale konečne som sa prestala prepchávať a váha mi už konečne začala liezť dole. 🙂 Pred prvým tehotenstvom som vážila 63 kg, 2 týždne po druhom pôrode 70kg a potom váha zase začala stúpať až na 74, ale už som na 72kg. 🙂
Inak, mňa bolí aj chrbát vždy ráno, keď vstanem, ak spím vo vodorovnej polohe (ak polo-sediačky, tak ani nie) - po narodení druhého syna sa to začalo, tak by som rada vedela, či to mám z tejto diagnózy, či z čoho... Ale zase do hodiny ma to prejde, tak to veľmi neriešim. Vy máte chrbtice OK?
Ešte vám ukážem moje brucho, aké ho mám, keď napnem tie svaly, tak môžete porovnať s vašim. 😉 - to je pohľad, ako sa naň pozerám ja, sama som sa fotila.

merienka1
1. okt 2011

Ahojte dievčatá, ja neviem, či tie angličanky sú nižšie, ale mne je ten pás nízky, ja si musím k nemu dávať aj druhý - taký, čo mi predpísal chirurg. ale už som ho videla aj v babatkovských predajniach za cca 20 Eur. čo sa týka tej angličtiny, ja som si tiež nie istá vo všetkých veciach, ale v podstate som to pochopila takto -
1. od rána do večera bez prestania nosiť pás!!!
2. posilňovať panvové svalstvo - kogelove cviky a tak, k tomu 3x denne poctivo cvičiť po sedačky a s pásom sťahy brucha (na jedno "sedenie" 100x 🙂. ja to cvičím už druhý týždeň a nie tak presne poctivo - a zdá sa mi, že to brucho ide dole. aj sa mi pohla peristaltika čriev - veď mne už po treťom pôrode absolútne nepracovali. už aj to je u mňa pokrok 🙂. Ináč tie cviky sú tam odstupňované, každý týždeň iné a náročnejšie.
3. na tom CD presne popisuje ako treba vstávať, dvíhať bábo, líhať do postele, aby sa tá diastáza neotvárala 4. necvičiť v žiadnom prípade tenis, golf - a podobné športy.
mne sa osvedčilo popri tom denne piť šálku alchemilky - posilňuje svalstvo. Totiž po druhom pôrode som začala s aerobikom a skončila s pruhom na chirurgii. Odmietla som operáciu, a po treťom pôrode môj chirurg mi nechcel veriť že tak dobre vyzerám bez operácie. Píšem to na povzbudenie tým mamičkám, ktoré s diastázou opäť otehotneli - celé tehotenstvo som nosila pevné body a v čase námahy ten brušný pás. po prvom tehotenstve som mala diastázu na 7 cm, teraz ju mám asi na 2-3 cm. aj po tom ďalšom tehotenstve sa to trošku stiahne. Uvidíme, ak by aj toto pomohlo, bola by som veeelmi rada...🙂

zopka
2. okt 2011

@merienka1 Tak Ti prajem veľa síl a trpezlivosti na to cvičenie. Tebe tú diastázu zmeral chirurg, že to vieš tak presne na cm? Ako sa to dá zmerať? Aj si meriaš obvod brucha aký máš? Aby sa to dalo nejako posúdiť objektívne, či sa to brucho zmenšuje...
Aj ja možno o nejakých 10 dní budem mať ten pás, či čo to všetko je (ak to stihnú poslať kamoške v Anglicku - ide domov, tak by mi to doniesla) . Už sa teším na to. 🙂
Mne sa to tiež stalo pri prvom tehotenstve a žiadny MUDr. mi nepovedal, že čo mi to je, až po druhom pôrode mi jedna milá MUDr. povedala, že mám rozostúpené svaly, tak až potom som si o tom začala niečo zisťovať. Keď človek ani nevie, aký má problém, tak ho ani riešiť nemôže. 😖 Ešte že som bola celý čas taká lenivá, že som necvičila žiadne brušáky a ani iné cviky a nezhoršila som si to. 😀

neli2
3. okt 2011

Ahojte - takisto som si objednala cely balicek, mam to doma par dni a poctivo cvicim, nosim pas aj v noci, niekolkokrat denne preväzujem. Po 3 dnoch mi brucho viditelne splaslo a z obvodu brucha ubudli 2 cm, co ma velmi povzbudilo. Len si nie som velmi ista, ci to dobre cvicim. Viete mi niekto povedat, co myslia tymi poschodiami 1 az 6? Ja cvicim len tak, ze napinam brusne svaly a vtahujem do seba. Floor 1 som pochopila, ze je vydych cez brucho, inak si nie som ista Floor 3 - 5 atd. Viete niekto poradit zrozumitelnejsie, ako je to vysvetlene na tom DVD a v knizke?
Vdaka

mufin
5. okt 2011

Baby, tak ako vidím nie som sama s týmto problémom. Ja som tretí rok po pôrode a mám naplánovanú operáciu. Tak teraz neviem, skúsiť ešte toto cvičenie? Dnes mi aj chirurg predpísal taký ortopedický pás, tak si ma pani merala a urobia mi pás na mieru, pondelok ho mám hotový. Dali ste mi riadneho chrobáka do hlavy 😲

neli2
5. okt 2011

Ahoj Mufin, na tvojom mieste by som ešte skúsila to cvičenie. Podľa opisov vyzerá operácia ako cisársky rez, ktorý ja osobne nemám chuť absolvovať druhýkrát (raz mi úplne stačilo). Ja cvičím cca týždeň, nosím pás aj v noci a brucho mi už takmer zmizlo. Jasné, nie je to ako predtým, ale dúfam, že sa to ešte trošičku stiahne, hoci som už 6 mesiacov po pôrode. Na tvojom mieste by som skúsila aspoň ten 6-týždňový program, podľa referencií by tam mal byť dosť veľký úbytok.

mufin
5. okt 2011

@tereza35 velmi ma nadchlo to cvicenie, nemam to zatial este, ale opytam sa kolko po porode to ma vyznam cvicit? Ja som rodila v januari 2009, uvazujem o operacii, ale po tomto co tu citam vaham.... dik

dari
5. okt 2011

ahojte, ja som mala tuto "peknu" striesku po malej a cca po dvoch rokoch zmizla, po napnuti svalov bolo brucho rovne 🙂 ja som spolu s tym aj velmi v tom case schudla, moje vahove prirastky boli pri kazdom 30-35kg. dokonca aj vytahana koza sa stiahla, uz to nie je samozrejme co byvalo, ale po porode bolo moje brucho fakt zufale 😒 no a teraz cakam este 1,5roka 🙂

neli2
6. okt 2011

mufin, tuplerova technika (tak sa to vola) tvrdi, ze nevadi, ako dlho si po porode - hoci aj desatrocia. Jednoducho funguje 🙂