Fess - operácia prínosových dutín

jaya47
20. okt 2013

Mate niekto skusenost s operaciou prinosovych dutin kvoli chronickej sinusitide? Napisete prosim, ako zakrok prebieha, kolko ste potom boli PN a ci pomohol?
Idem na tento zakrok na Antolsku. Dakujem za info 🙂

jul11
20. okt 2013

@jaya47 ahoj,manzel bol v lete.prve dva tyzdne su najtazsie,potom uz celkom ok,ale kvapky berie doteraz,ale uz menej.ci to zabralo uvidime teraz na jesen a v zime,ci pridu choroby.ale odkedy bol v juni na zakroku,tak chory nebol,predtym bral uz skoro kazdy mesiac antibiotika.zakrok bol v celkovej anesteze.

jaya47
autor
20. okt 2013

@jul11 Ahoj, vdaka za odpoved 🙂 A ake kvapky tym myslis? Protialergicke? Ci nejake ine?

jul11
20. okt 2013

@jaya47 presne nazvy ti nepoviem.ale nejake na zrazeniny,na hojenie.nieco boli kvapky,nieco sprej.normalne na predpis.potom si uz mal len preplachovat slanou vodou.asi 3x bol na kontrole po tyzdni,potom raz asi po dvoch tyzdnoch,potom mesiac a teraz pojde dufam naposledy po troch mesiacoch a este nejake kvapky ma,co betie doteraz.bolo toho dost

havana_frost
21. okt 2013

@jaya47 Mne to robili raz v Nových Zámkoch a pred rokom na Antolskej. O zákroku ani nevieš, ešte v ten deň večer ma chceli poslať domov 🙂 Už po prebratí som ani nevedela, že mi niečo robili. Trošku nepríjemné je iba následné vyberanie tamponády, na druhý deň a po týždni, ale nič strašné. Potom dlhodobo kortikosteroidy (Nasonex) a Sterimar na zvlhčovanie, kontroly najprv mesačne, potom ročne.
PN som nebola vôbec, na druhý deň bol sviatok a na tretí som išla normálne do práce. Zákrok pomohol, ale keď to robili prvýkrát tak už po roku som mala problémy znovu. Teraz po tomto druhom zákroku je to lepšie.

t2karka
27. jún 2014

ja som bola nanho pred tyzdnom, tak uvidim ci pomohol, este stale vysmrkavam po op. hlieny s krvou, no verim, ze uz nebudem tak casto chora

ester55
25. dec 2014

Ahoj chcem sa opýtať ja idem tiež na op. Vo februári a bojím sa moc :( ale chcem sa opýtať aké máte alebo ste mali ťažkosti pred op? Lebo ja ani nesmrkam ani nič akurát som bola chorá a zaľahol mi v uchu a hlava sa mi točí na ct mi zistili že mám niečo v ľavej dutine a musia to vybrať je to vážny zákrok? viem že je to sinusoida či čo a budú mi to robiť vo viedni

kiki68
26. dec 2014

@ester55 nie neni to vazny zakrok, ale pojdes do narkozy a potom budes trosku,ako keby ti jednu neikto vrazil,ale inak nic vazne. Videla som ludi na Antolskej co mali po zakrokoch s dutinami a teda okrem toho,ze im z nosu isla krv nic tragicke. Tak ja neviem co tam nasli,ale dobre,ze to idu vybrat 🙂

monci78
5. mar 2015

Ahojte, nemala z vás niektorá po operácii dutín problémy so synechiami v nose? Sú to zrasty sliznice...

indigirl
14. mar 2015

@monci78 Ahoj ja s tým mám problém, po prvej operácie v celkovej anestézii mi vznikli tie synechie a odstranovali mi ich o dva tyzdne v lokalnej, ale stale sa mi to v lavej dierke spaja, tak mi kazali si davat framykoin, flixonasal drops a o tyzden idem zase na kontrolu...neviem co si s tym pocat...

bachovka
22. okt 2015

Ahoj, ja som bola na FESS už dva krát, v roku 2002 a následne po dvoch rokoch , keď sa mi to opäť zhoršilo, v roku 2004. Do tohto roku som to mala dobre, no už dva roky som tam mala znovu nejaké zrasty a na doporučenie lekára som sa rozhodla opäť si to dať robiť pokiaľ to nie je v hroznom stave. Rátaj s tým, že doživotne si budeš kvapkať kvapky (Flixonase drops), aby sa ti to nerobilo znovu, ja som to najskôr zanedbávala, ale práve preto, že som kvapky brala poctivo mi to vydržalo 10 rokov. operáciu mi obidva razy robili pri celkovej narkóze, dá sa to vydržať, nie je to nič hrozné, hlavná je úľava. Ja som pred operáciami nemohla dýchať nosom, nič som necítila. Po operácii to bola veľká úľava.

lelekaka
2. dec 2016

Ahojte, vcera som bola na fess.. kolko zhruba sa potom marodi prosim Vas?🙂

jozooo
19. jan 2017

@lelekaka ahoj ako po operacii?

lelekaka
26. jan 2017

@jozooo Ahoj, mám sa dobre, jedine mi vadia mrazy.. upcháva sa mi kvoli nim nos..Ráno ma dosť bolievajú dutiny po príchode do práce a tak isto aj potom ako sa vrátim z obedu (obedujem v meste). včera som bola na kotrole a lekár povedal, že sa to pekne hojí.. konecne ale mám cuch a takisto aj to dychanie je volnejsie..🙂 ty sa na to chystas?

jozooo
27. jan 2017

Uz nie 🙂

tanika
10. feb 2018

@lelekaka poprosím 26.2.na čaká fess operácia dutin mám zablokované predné a zadné etmoidy a trocha mi blokuje ťa zhrubnutia sliznica sj ústie do frontal.Dutin . Nakoľko sa mi štýle zapaľujú dutiny nič nezaberá tlaky v hlave a aj do uši bojím sa ale už aby má operovali lebo neviem šlo vydržím do 26teho , všetci dookola chori ide má poraziť .Bojím sa ako si to zvládla ? S čo ti robili ? Bola si PN? Dik moc za odpoved Táňa

lelekaka
12. feb 2018

@tanika ja som až takéto stavy nemala, u mna to bolo cisto o tom dychani a zahlieneni.. marodila som necely mesiac, malo by sa ale mesiac az mesiac a pol vraj po tomto.. ja som to mala kratsie, lebo to bolo pred vianocami a chcela som vycestovat za rodicmi, tak som cez vianoce uz nechcela byt PN.🙂 operacia cela bola ok, najhorsie to bolo tych 24 hodin kym som mala v nose tamponadu.. dychat bolo treba ustami a hrdlo som mala trosku reznute od hadicky,takze u mna len preto.. neboj sa hlavne, to najhorsie prespis ;) zbytocne sa nestresuj..

tanika
24. mar 2018

@lelekaka
@jozooo
@bachovka
@ester55 poprosím vás ako ste boli po operacii dutin fit ako sy Vám to hojilo ? No ja som od operácie mesiac a stále má to boli cítim tie miesta čo operovali čuchové dutiny tam som mala vzrasty a zhrubnutu sliznicu to čistili a otvorili mi sj frontálne dutinu to dom mala zablokovanú vzrastami a zhrub. Sliznicou . Bola som aj na kontrolách oni že to chce čas .no som zúfalá😂ono ako keby tam kde to operovali má to boli troska sko keby zatekanie hlienov tým pádom mi to tým opucha asi no ja neviem mali ste to aj vy ? Kedy bude dobre ?

sibil249
31. máj 2018

Ahojte, mna operovali 16.5.2018 v nemocnici sv. Michala v Btstislave. FES+TUPL, otvorenie PND, etmoidektomia. Prvy tyzden bez bolesti, len 9 dni a noci upchaty nos na 300% 🙂 Bez sance nim dychat. 9 dni bez cuchu a chute. Potom sa to pomaly zacalo zlepsovat. Po 2 tyzdnoch prisli bolesti hlavy, este stale mi idu z nosa krvave nechutnosti a chrastičku, musim si do nosa striekat vincentku a coldastop, kortikoidy mi odporucili az ked sa mi to precisti. Cakala som, ze do tyzdna budem fit, ale vyzera to na min mesacnu marodku. Spolieham sa ale, ze to stalo za to a dutiny budu dlhodobo fit. Vsetkym skore uzdravenie!

kvetinka4777
7. júl 2018

Ja som bola na operacii FESS,obavy som mala z tamponady,ze budem musiet dychat ustami.Ale hned som mohla dychat bez problemov...davaju do nosa nieco gelove a to sa casom bud vysmrka alebo same rozlozi.Prvy den bolesti ale v pohode sa dali vydrzat aj bez tabletky.Na druhy den ma pustili domov.

kvetinka4777
7. júl 2018

@tanika kde ta operovali?

tanika
7. júl 2018

@kvetinka4777 orl nemocnica Trencin no a bola som u iného operátor orl a ten mi povedal že on by sa inak vyhral s mojimi dutinami a uvidí sa čo to bude robiť a že zrejme som v čase hojenia pooperačnej chytila infekt a zo mi tomu nedalo takze opäť zhrubnutia no celé zle je dosť pravdepodobne že má čaká reoperacia a zo má operoval primár orl sle ono je veľmi dôležitá sj ťa pooperačný starostlivosť Hy dom preplachovaha všetko vincentkou konvickou ske zrejme som mal mat nasadené aj antibiotiká keďže sy mi to zapálilo no proste oni len že to je pooperačné bolest no des takze mna úplne zbytočne operovali a čaká má to ešte raz nemám slov .proste som po operaciii a upchava sa mi nos a bolieva má hlava a operovana dom bola 26.2.

kvetinka4777
8. júl 2018

V Trencine operovali kamosku a tiez pochodila zle.Človek sa tesi,ze ma konecne po operacii a aj tak nie je vsetko ako ma byt.No...drzim palce nech sa vyliecis.

kvetinka4777
8. júl 2018

@sibil249 Chcem sa spytat ake bolo doliecenie...ci su uz dutiny v poriadku?Lebo od vela ludi pocuvam,ze sa zvykne ten problem opakovat.

tanika
8. júl 2018

@kvetinka4777 môžem za mna povedať turbinoplastiku mi robili na jednodnovke Piešťanoch 2015 a v 2016 som mala prvú fess všetko bolo o.k a teraz som musela znova 02/2018 a je dosť možné že má čaká tretia reoperacia fess ale do Trenčíne už nikdy bola som na konzultácii mudr. Rác v nemsovej on operuje v Považskej Bystrici a to je lekár všetci ho chvália odborník na fess ten mi povedal že to v Trenčíne mohli spraviť aj lepšie a hlavne ťa pooperačný starostlivosť a hlavne primár nula bodov

kvetinka4777
8. júl 2018

@tanika Preco sa ti to stale vracia spät?Z coho vzniklo u teba to ochorenie?

sibil249
15. júl 2018

@kvetinka4777
Pred mesiacom som dostala silne bolesti hlavy, zapach z nosa, v Blave mi urobili vytery a potvrdili masivneho zlateho stafylokoka, zapal. Nasadili antibiotika...Ale kedze som z Piestan a lietat kazdu chvilu do Blavy sa mi nechce, ujal sa ma opat nas ORL doktor Krupa, kazdy tyzden chodim na cistenie, minuly tyzden mi objavil ulomenu kostnu lamelu, ktora sa vraj skryla pod lasturu a ukazala sa az teraz 🙂 Takze mam stale veselo, ale dychanie nosom v pohode. Este sa mi to stale hoji a cisti, uz som mala tyzden bez bolesti hlavy 🙂 Ak otvaraju komplet dutiny, teda od podnebia po celove, hoji sa to 3-6 mesiacov. Alergici to mavaju aj dlhsie. Vraj to chce len cas a vydrzat, ja si myslim, ze to chce aj dobreho doktora na doliečenie. Niektori totiz len laduju antibiotika a pritom to treba fyzicky vycistit, odstranit chrasty, ktore to blokuju a mozu byt loziskom zapalu. Mna si moj doktor vzdy posadi a dutiny kontroluje kamerou, poodsava a povystikava, co treba. Chce to este cas, vyhybat sa prievanu, klime, alergenom... A vraj to je na dobrej ceste 🙂 Drzim palce, nech sa vsetko zahoji a vylieci!

tanika
15. júl 2018

@sibil249 prosím ťa ja mám od operacie dutín ORL Trenčíne stále problémy chcem sa spýtať aký je mudr. Krupa aké má vybavenie ? niektrorý na neho nadávajú uvažujem či by mi nezobral a pozrela sa na mňa čo mám s tým .....ozaj a robili ti aj kontrolné CT prinosových dutín ? operovaná som bola na konca februára 2018 ale stále nie je dobre ....poraď čo spraviť ?

tanika
15. júl 2018

@sibil249 a prosím ťa brali ti aj krv v tej blave či na základe tých výterov...? a bolesti hlavy kde ťa bolelo bolieva ? antibiotikaá aké ja som mala nedávno Dalacin 300 ......už neviem čo tým a v trrenčíne dávajú odo mňa ruky preč.....

sibil249
15. júl 2018

@tanika Krupa je super, mna zachranil od zapalu mozgovych blan, jeden akoze pan doktor mi totiz liečil zapal dutin homeopatikami a zjavne sa tomu nerozumel... Je svojsky, je odbornik, ale v decembri konci, ide do dochodku,uz nadsluhujue. Co sa tyka vybavenia, neviem presne nazvy, ale okrem klasického ORL kresla ma aj take, kde si Ta posadi a do nosa zavedie nieco ako sondu s kamerou a na obrazovke vidi co a ako. Plus budka na kontrolu sluchu, meranie kriviek v usiach...Uz neoperuje, ale je v kontakte s docentom Dolezalom z Blavy. Preto k nemu aj posiela pacientov. Mna neoperoval on, ale doktor Durica. Stafylokoka mi zistili z vyterov, v podstate ho ma kazdy, len u mna bol premnozeny. Bolesti hlavy nieco ako migrena, ficala som na flectore. Plus bolest v celovej oblasti, tlak na zuby, oci, usi... Ku Krupovi je celkom problem sa dostat, skoro rano treba prist po casenku, o 10:00 uz nema ziadne volne... Ako to zahojenie a vytvorenie novej zdravej sliznice trva dlho, znamy mal problemy takmer rok, ale jemu robili okrem dutin aj prepazku. Antibiotika neberiem ziadne, doktor mi vysvetlil, ze by to u mna bolo zbytocne, kym mi neodstrani vsetky chrasty a priskvarky, ktore mozu byt zdrojom zapalu. Mam vincentku, coldastop a kortikoidny Avamys - ten mi zabera uplne perfektne. A ako podpornú liecbu si davam esencialny olej od Doterra on guard. Tazko poradit, nemam lekárske vzdelanie. Treba vediet pricinu problemu, ci ide o pomale hojenie alebo sa jednoducho operacia nevydarila... Dutiny vraj radia k imunitným chorobam, časté su u alergikov. Asi aj vyskusat aj ineho lekara, nech da aspon konzultaciu a mas aj iny nazor. Kontrolné CT mi zatial nerobili, ani dalsie vytery. Uvidim ako dopadnem v utorok, ci sa podari vytiahnut ten ulomok kostnej lamely a ci tam este bude zapal, ine humusy... Tie chrasty a stara sliznica sa vraj z nosa vyfukava aj po pol roku... A este jedna vec, tieto operacie sa opakujú cca po 10 rokoch, sliznica totiz opat moze zhrubnut, vyrastu na nej polypy a pod.

tanika
15. júl 2018

@sibil249 áno ja mávam takéto bolesti prosím vo ti pomohlo ? Lebo ja nemám už žiadne Chrasty ani ptidkvarky pozerali mi to kamerou a videom v júni ale stále sa mi vracajú tieto bolesti neviem čo s tým a ozaj ptofim nemáš aj na čele ako sú čelovo dutiny take keď sa pozriem do zrkadla ako keby opuch a take červene keď má zo boli len jedna strana .... oni si totis myslia či nie je problém migrena .....ale žeby nikgtena skoro celY týždeň .....