Lieky na úzkosť a spanie počas dojčenia

verka1818
27. jún 2015

Ahojte, mate niektora skusenosti s uzivanim liekov na uzkost pocas dojčenia? Moj dlhodoby stres a psychicke vypatie vyustili do stavu, ze nemozem zaspat. Spim tak 2 hodinky, co je dost malo. Mam strach lahnut si do postele, zacne mi busit srdce, zvierat hrud, trpnut koncatiny..snazim sa upokojit a na nic nemysliet, ale to je este horsie. Uz cez den ma chyta panika, ze zas nebudem vediet zaspat. Cez den som malatna, unavena, najradšej by som si pospala, ale vnutorny strach mi to nedovoli. Mam 4 mesacne babo, plne kojene...nechcem ju kvôli môjmu problemu odstavit, aby som mohla brat lieky, ale uz nevladzem :( vcera som sa spojila s dr., ktora mi dala DIAZEPAM so slovami, ze to beru aj tehotne a neuskodi babu. Mam ale predsa obavy, aj v letaku je napisane, ze je nevhodny pre dojciace zeny 😡 Nemali ste niektora podobny problem??? Dakujem za kazdu radu.

sestricka52
27. jún 2015

ja som si davala PC sedativ. a obcas si ho dam aj teraz. je to homeopaticky liek a odporucili mi ho v lekarni a dokonca aj moj doktor

mima4
27. jún 2015

@verka1818

ahoj, neviem zhodnotit vplyv na tehotnu/dojciacu mamicku, ale skus zohnat persenn... je to cisto na prirodnej baze, ale urcite sa porad najprv s lekarkou.
V kazdom pripade uzivaj magnezko s B6 a vitamin C - pravidelne!

a hlavne, vsetko je v hlave, v psychike.... daj max veci nabok, snaz sa odpocivat a zacat riesit svoje problemy, a tym padom povodcu telesnych tazkosti. A hlavne - strach este ziadny problem nevyriesil, snaz sa venovat aj sebe....nemusis byt dokonala gazdinka...rob co ta bavi... chod si aj zacvicit..ked manzel pride z prace...

dojcenie je super vec, a dolezita, ale zdrava mamicka je podstatnejsia, ver tomu!

Ja osobne ti homeopatika neodporucam, som presvedcena, ze aj ked ti pomozu (vedecky nie je dokazane, ze mozu pomoct!!!), prejavi sa to v tvojom zivote neskor, dokonca to moze mat vplyv aj na tvoje deti.... Rozhodni sa vsak sama, ty nesies zodpovednost. Ja homeopatii hovorim jasne NIE!

prajem ti aby si sa z toho dostala a aj sa dostanes...chce to len cas, klud a hovor o svojich pocitoch s niekym, komu doverujes. 🙂

bonaqa2013
27. jún 2015

Mala som tento problém, takmer pri všetkých deťoch a preto som aj vždy skončila kojiť. Ale kojila som dostatočne dlho. Ja som tiež nemohla zaspať, resp. neustále som sa budila. Raz som bola taká zúfalá, že som zavolala do nem. na psych. odd. Lekár povedal, že to sa ženám stáva a treba to liečiť. Takže dop. zájsť za lekárom . aj obvodným povedať o kojení a probléme. Možno to zvládne aj on a nebude nutná návšteva psychiatrie. Malo by sa to upraviť po nasadení liekov - antidepresív. Ako to bude s kojením - neviem, ja som radšej prestala.

ruthike
27. jún 2015

@verka1818 diazepam urcite nie, ten je skodlivy aj pre teba nielen pre babetko, precitaj si pribalovy letak a bude ti stacit. Na trhu hadam nie je nic silnejsie ako toto. Skus nieco na prirodnej baze alebo homeopatika, ja slovenske varianty nepoznam ale ja som si davala homeopatika - tu v uk mi to vyrovili v lekarni : bol to len cukor a bylinka, co sa vola paciflora a to ma ukludnovalo.
Tiez som mala velmi podobne stavy, doslova som salela od uzkosti a unavy a to som nemohla poriadne spat. Mne sa to upravilo, ked som prestala kojit, mala na umelom mlieku dlhsie spala a ja som sa casom ukludnila a hlavne telesne som bola silnejsia. Hlavne sa setri a rob absolutne minimum doma a snaz sa velmi nemysliet na to ako zle sa citis.
Ja som velmi chcela kojit a zacala som s umelym uz v 10. Tyzdni lebo som to inak nevedela a bola som z toho nestastna, ale spatne si myslim, ze ma to zachranilo pred fyzickym kolapsom.Tie hormony vedia strasne vyvadzat.Teraz cakam druhe a ak ma to chyti znovu tak pre blaho rodiny kojit prestanem. Poznam kopec dospelych, co k materskemu mliecku ani neprivonali ako babetka a zdravi ani repa, to ma ukludnuje.

charity
27. jún 2015

@verka1818 Smer psychiater. A pre babo je vzdy lepsie, ked prejde na sunar, nez by jeho matka bola na dne.

michaela1711
28. jún 2015

Ja tiež nebudem zrejme kojiť a beriem tiež lieky ale už doživotne. Tiež som mala podobný problém a som myslela že sa to ustály ale neprestalo to a museli ma odviesť do nemocnice. Nasadili lieky v tej dobe som už našťastie nekojila lebo malý mal pol roka a mlieko sa mi samé stratilo. Ale teraz pri druhom dokonca v tehu užívam lieky ale pri kojení mi odporučil psychiater nedojčiť. Tak uvidíme. Ale hlavné je aj pre dieťa aby bola zdravá matka. Najlepšie ti pomôže lekár on najlepšie zhodnotí tvoj stav psychický.

bonaqa2013
28. jún 2015

ˇˇZienky z čoho sú tieto stavy? Čo je na príčine? Mlieko, hormóny, strasy, vyťaženosť matky? A trpí tým veľa maminek? Ja som sa k tomu nepriznala nikomu - myslím rodine. Nechala som si to pre seba.

ruthike
28. jún 2015

@bonaqa2013 po prve hormony (kojenie uzko suvisi s hormonamy, hladiny ti klesaju hore dole ako na hali gali, ale stava sa to aj u nedojciacich matiek, ked sa im tie hladiny hladko neupravia) a a po druhe unava.

Ja som bola najprv prvych par tyzdnov v pohodke, este som si sama vravela, ze parada. Ale potom mala potrebovala viac papat ako rastla a ja som sa nesetrila a nejedla som dostatocne, jej sa zmenil spankovy rezim, budila sa uz o 5.30 a spala kazde dve hodky taku pol hodinku, takze ja som cez den nespala. Ked manzel prisiel domov skor a varoval ju tak som bola relativne v pohode aj som si oddychla, ale na druhy den to bol navrat do ne-normalu. Muz ma v dobrom posielal k doktorke, ze je to bezne a ze mi poradi, ale tu v uk ta bud nasadia hned na anti depresiva, alebo to odbavia mavnutim ruky. Tiez som nechcela mat v karte zapis o psychickych problemoch.
Tiez som sa o tom velmi s nikym nerozpravala, iba s naozaj dobrymi kamoskami a tie deti este nemaju, ale su toho plne fora, tak to musi byt ak nie bezne, tak nie zriedkave. Ono je to dost o nicom, ked vidis ine mamy ako im to ide ako po masle, uvolnene, usmiate este si aj do fitka zajdu (teda na to som ja sily nemala:D ale teraz som v pohodicke a zvladam zase batola lepsie nez zname. Dojmy taktiez mozu klamat, kolegyne v praci, ked som bola na navsteve , uplne zasli ako dobre vyzeram a ako spokojne sa javim a ja som sa na nich pozerala a myslela si: len keby ste ma videli vcera ako nariekam na koberci v obyvacke...

verka1818
autor
28. jún 2015

@sestricka52 skusam, ale zatial nezabera :(

verka1818
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
verka1818
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
verka1818
autor
28. jún 2015

@michaela1711 Ahoj, no to ma mrzi, ze uz dozivotne budes na liekoch...ale ved to nemozes vediet, mpzno sa tvoj stav zlepsi...a ked sa mozem opytat, tvoj problem s tym spankom a uzkostou nastal az po porode, alebo mu tiez predchadzalo nieco ine??? Ako vela o tom citam, ze aj samotne kojenie moze vyvolat rozne psychicke stavy, ale myslim si, ze u mna je to uz len dopad z predchadzajuceho obdobia ako som pisala vyssie...

lehotka
29. jún 2015

Odporucam, radsej dietatko na umelom mliecku, ako zly psychicky stav mamicky, poznam pripad kedy pani v podobnej situacii, lebo nechcela prestat kojit , nakoniec skocila z okna ...

bonaqa2013
29. jún 2015

@verka1818 je to ťažká životná situácia a preto by si mala navštíviť lekára. Určite ti pomôže. čím skôr tým lepšie. Prajem skoré uzdravenie.

sheila72
29. jún 2015

Ja osobne by som odporučila prestať kojiť a začať sa poriadne liečiť. Čím bude dieťa staršie, tým väčšiu pozornosť si bude vyžadovať a keď budeš celý deň ochrápaná, nebude to bohviečo. Nezabúdaj, že keď je matka pri dojčení v strese, prenesie sa to aj na babo, mám to potvrdené z vlastnej skúsenosti. Viem, že ti to je určite ľúto, že by si ho mala kvôli sebe odstaviť ale ja myslím, že je to lepšie ako sa trápiť (trápiť oboch). Veľa zdaru.

sheila72
29. jún 2015

@verka1818 neoberieš ju o to najcennejšie, keď ju odstavíš. Obereš ju vtedy, keď sa tvoj zdrav.stav zhorší. To babo to vyciti, keď má mamka nervy a myslím, že mu je jedno aké mlieko pije.

bubula_007
29. jún 2015

@verka1818 ja som pri prvom dieťati mala tiež kadejaké stavy, az ked som to po 8 mesiacoch povedala svojej gynekologičke, hneď ma objednala ku psychologičke. Chodila som tam nejaký čas, potom to prestalo, lebo maly bol casto chorý a stále som prekladala termíny... no a po cca 1,5 roku (od porodu) som sa "dopracovala" ku psychiatričke s diagnózou epizóda ťažkej depresie. Takze odporúčam co najskôr k lekárovi, pretože ak to uz existuje, moze to prerásť do horších stavov a to je potom na dlho dlho.... Mne pomáhali sedenia u psychologičky, ale ked uz som bola v stave, ze som ležala v posteli, bez nádeje, v strachu, len plakala a plakala... To uz nebola sranda. Bolo to strasne... Teraz mame dvojtyzdnove babatko, ja znova dojčím, ale mam strach, aby sa mi to nezopakovalo. Všade je hustne do hlavy mamičiek, ze materské mlieko je naj naj naj, co je aj pravda, ale ak mamička nie je v poriadku, aj babatko je poznačené. Radšej UM a byt v pohode cela rodina, ako sa trápiť.

mima4
29. jún 2015

@bubula_007
@verka1818

dievcatá, ja síce nie som mamicka, ale nedovolte aby kojenie sa stalo vasim "bohom", dnes je to extremne precenovane ako x dalsich veci a vacsina mamiciek kolabuje (psychicky/fyzicky). Nastavte si vo vsetkom zdrave hranice a to, ze niekto bude mat blbe komentare? Ignorujte, nerieste! Umele mlieko nie je jed, a ked to proste nejde s materskym z roznych dovodov, takto nejde... nedajte sa manipulovat az sektarskymi uceniami niektorych zien... Dietatko potrebuje mamicku v pohode.

charity
29. jún 2015

@verka1818 Si slaboch, lebo si nezvladla v pohode sestonedelie a umrtie maminky naraz? Halooo... Si hrdinka, ze sa este drzis a nedosla si o mlieko. Tak uz s tym heroizmom prestan a zacni akceptovat, ze si zranitelna ako kazda z nas a nabehni k lekarom.

Pri spankovej deprivacii placu aj kuklaci. To proste mozog pri unave s clovekom robi. Takze prestan sa obvinovat zo slabosti, ale zacni svoj stav realne riesit. Nie je hanba padnut pod problemami. Ale hrdina je ten kto sa postavi a bojuje dalej. A Ty teraz potrebujes zabojovat a ist si po pomoc, aby Tvoje babo a Ty ste boli v pohode.

bubula_007
29. jún 2015

@mima4 presne tak to je. Všade sa to tlači mamám do hláv a potom to tak vyzerá.
@charity pri prvej tvojej vete som sa vydesila.. 😅 ale pravdu mas vo všetkom, co si napísala. Dávam ti este jeden veľký lajk...

aleala
29. jún 2015

čaj z čerstvej medovky - toto neuškodí ani tebe, ani dieťatku. Neblázni z liekmi a až vôbec homeopatikami. vieš, že toto sa neštuduje na žiadnej lekárskej fakulte nikde na svete?
Daj snet medovky do šálky, zalej horúcou vodou a nechaj tam, kým čaj nevypiješ. Potom zaspíš, aj keď nechceš 🙂
Prajem mnoho zdaru a pokoj

ruthike
29. jún 2015

@verka1818 Velmi ma mrzi tvoja strata mamicky a este k tomu v takomto obdobi.Nemala si cas sa s tym poriadne vyrovnat, mamickovske povinnosti su hlavne spociatku velka zataz na psychiku a k tomu hormony, je to pecka.Vobec sa nemusis citit ako slaboch, ja som tiez mala dojem zlyhsnia, ale ked sa obzriem dozadu tak sa tak uz vobec necitim a nic si nevycitas.Necakaj, ze sa to poriesi zo dna na den, ono sa to casom podda, ale zle dni sa obcas mozu vratit na kratku dobu.Ak sa rozhodnes ukoncit kojenie, tak vedz, ze 4.mesiace je velmi dobry vykon.O mesiac uz sa zacina s prikrmami.

matkojulko
24. jan 2017

Zienky mam 4mesacne babo,,ked som prisla z porodnice po sekcii moj milovany ma zbyl do krvy bol tak opyty ze mu totalne preplo no vyhodila som ho z domu no aj policajtou som musela volat lebo bol agresivny no preplo mu tak som sama on vyvolava lutuje samozrejme uz je triezvy no mam stavy uskosti je my smutno placem no bola to laska 4 rocna no zijem pre babo len nemozem ho vymazat hlavy ach utrapim sa k smrti maly bude bez otca a ja bez lasky co mm robyt😢

labajka
24. jan 2017

Akoby som citala o sebe😊ja som skoncila kojenie po 4mesiacoch a zacala som liecbu s antidepresivami.urcite to treba konzultovat s odbornikom a bez hanby.drzim palce

matkojulko
28. jan 2017

Prave ja si myslim ze som jedina s ktorou sa zivot nemazna.skusim musim lebo aa utrapim k smrti..