Operácia zlčníka. Kde by sa dalo objednať?

iffka2002
25. júl 2008

ahojte,
potrebujem surne vybrat kamienky na zlcniku, no najradsej by som sla do nejakej nestatnej nemocnice (najlepsie v okoli bratislavy). Neviete nahodou kde by sa dalo objednat?
a este jedna otazka- absolvovali ste to niekto- laparoskopicky?
dakujem..

maruschka
25. júl 2008

ja som to absolvovala 7 mesiacov po pôrode.Laparoskopicky,neštátna nemocnica...Bolo to super,za 4 dni si doma,prvé dni ti dávajú lieky na tlmenie bolesti,ale to je úplne v pohode bolesť..Po tuším dvoch týždňoch mi vybrali zo 4 malých zárezov štichy a bolo to..Jeden deň som išla na vyšetrenie a druhý som už cestovala do nemocnice-akútne.. 😉 😉

maruschka
25. júl 2008

a neštátnu nemocnicu ti odporučí súkromný doktor v chirurgickej ambulancii..Ak pôjdeš k normálnemu doktorovi do štátnej chirurgickej ambulancie,tak ťa odporučí do štátnej nemocnice a tam ešte len pôjdeš na čakaciu listinu-mne to vychádzalo čakať od januára do 6.apríla -to mi dali v štátnej nemocnici termín hospitalizácie.a to podotýkam,že som bola akútne.. 😒 😖 U súkromníka som išla hneď na druhý deň..

luciap
25. júl 2008

Aj ja som to absolvovala pred rokom. Síce ďaleko od BA, ale laparoskopicky. Bolo to v pohode. Po operácii trochu bolelo, ale dali mi lieky a ďalší deň som už bola viac-menej v pohode. V nedeľu som nastúpila poobede a v piatok doobedu ma pustili.

sasenka
25. júl 2008

po laparoskopii sa so žlčníkom ide na 3-4 den domov, samozrejme ak nie su komplikácie - horúčka, zápal a pod. je to jedno či v štátnej - či v neštátnej nemocnici. Bolestio bývajú na 1. den po operácii, potom sa to da vydržať. Ja som bola na 2-násobnej operácii klasickým rezom, ale tí čo boli so mnou operovaní laparoskopicky chodili na 2.-3. den vysmiati a prepúšťali ich domov. Ja som s mojím zandbaným žlčníkom poležala 6 týždnov, mama som už žltačku, začínajúcu pankreatitídu. Takže bezokladne si to dajte zoperovať, kym sa kamienbky nerozlezú do žlčovodov 😉

iffka2002
autor
25. júl 2008

ani som necakala, ze mi niekto napise.. dakujem!!! 😵
predvcerom som mala dalsiu koliku a som si povedala dost uz bolo. Este ma to pobolieva a nechcem aby sa mi to uz nikdy opakovalo, ved kazde dva mesiace ma muz vozi na pohotovost.
marushka- ak sa mozem opytat- aj si potom este kojila? ci uz si uplne odstavila (ak si predtym kojila?)
luciap--preco si tam bola tak dlho?
sasenka-preco bola nutna dvojnasobna operacia? to sa tykalo tiez zlcnika?
a este- v nestatnej nemocnicii sa da byt aj s manzelom ci dietatom na nadstandarde?neviete?

mariynka
29. júl 2008

baby, viete mi poradit, ktore potaviny drazdia zlcnik???

mne sa zda,ze po paprike, kukurici, horucich a moc studenych jedlach ma bolieva brucho a zaludok..
niektori mi poradili, ze za to moze zlcnik..

tak chcem poradit.. 🙂

jujka
29. júl 2008

ahojte aj ja sa chystám na operáciu ešte neviem kam, ale mne tie kamene sú už aj v žlčovode. a to Vám laparoskopicky vybral celí žlčník, alebo len kamene?

luciask
29. júl 2008

zlcnik drazdia mastne veci, ja poo prvom zachvate som sa snazila vysadit vsetko mastne, ziadne maslo, ziaden olej, hrozne som sa bala ze to na mna pride do operacie. Moja dcera mala 5 mes. ked som isla na operaciu. Vyberali zlcnik a kamene. Som v zahranici a tu som bola v nemocnici do druheho dna po operacii. citila som sa vyborne, robili mi laparoskopiu. Kojila som aj po operacii.

sasenka
29. júl 2008

Jujka: Takže ja som mala tiež kamene až v žlčovode, čo je tan horší prípad, ako ked su "iba" v žlčníku. Kamene zo žlčovodu sa totiž nedajú vybrať laparoskopicky ☹ Takže bežne sa to robí tak, že sa zo žlčovodu vyberajú tzv ERCP vyšetrením - endoskopicky sondou cez usta a žalúdok - neboj, uspia ťa (alebo aspon prispia), mne to robili až tesne pred operáciou v narkoze 😉 . No a žlčník sa potom vyberie laparoskopicky.

V mojom prípade som mala žlčovody už upchaté, bolo v nich tolko kamienkov, že sa to s ERCP na 2x nepodarilo urobiť, takže bola nutná klasická operácia (ta sa dnes robí fakt len v krajnom prípade). No a po 2 týždnoch na RTG zistili, že mi tam 2 kamienky zabudli!!!!! Takže re-operácia. Cez ERCP sa to urobiť nedalo, boli až pri pečeni, teda velmi vysoko. Dokonca mi tam museli 1 nechať, čo je už vrastený do pečene.

Klasická oprácia je o ničom, hojenie trvá minimálne 2-3 týždne, kym sa daju vybrať všetky hadičky 😖 takže u mna to bolo s re-operáciou 41 dní, s jednou 12-hodinovou pripustkou domov 😢

Po 2. operácii mi rana začala mokvať a zvládlo sa to po 3! mesiacoch preväzovania..... nech mi niekto povie že žlčník je banalita, tak mu niečo poviem na to 😠

Kočky ale neberte to tak, že straším, fakt som bola výnimočný prípad, toto sa asi často nestáva... Inak sa všetci ku mne v nemocnici v ZA chovali dobre, a partí im velká vdaka, zachránili mi život.

Čo sa týka jedla nejesť:
- mastné - oleje, slaniny, maslo, tučné syry, smotana a pod. je uplný zákaz
- chlieb a jedlá z kysnutého, lístkového, odpalovaného cesta ... povolené je biele pečivo a sendvič, piškotove cesto
- paprika, paradajka, cibula, cesnak, kapusta (aj kyslá)
- červené ovocie - jahody, ríbezle, slivky... povolené je ošúpané jablko, banán, pomaranč, marhule, broskyne, najlepšie ani to nejesť surové, ale vo forme kompotov, presnidávok
- po operácii tiež vylúčiť jedlá, ktoré nadúvajú, napr. strukoviny

bubi7
29. júl 2008

ja to tiež stale odkladam ale velmi sa bojim prežila som si už jednu važnu operaciu brucha.mne žlčnik nedraždi nijake jedlo ale stres a hlavne ked sa rozčulim

jujka
29. júl 2008

ďakujem sasenka mne sa tie kamene urobili počas tehotenstva a mala som hrozné koliky aj sa to zapálilo.ale po pôrode som v pohode a to ERCP mi robyli ked som bola tehotná, tak dúfam že mi to spravia laparkou no uvydíme. a teraz už môžeš jesť všetko, alebo stále diéta?

sasenka
30. júl 2008

Ja som napr. nemávala koliky vobec, mala som jednu, a to bolo vlastne týžden pred to operáciou, išla som vtedy na pohotovosť, na dalšíden k svojmu Dr a na další s výsledkami krvi na infekčné, lebo najskôr mysleli, že to je žltačka. Tam mi spravili sono a rovno na chirurgiu. Tm som boal 5 dní na infuziách, lebo ma potrebovali dať trocha dokopy pred operáciou, mala som už chytený aj pankreas.
Mne bývalo roky zle od žalúdlka, také ako prekyslený, nadúvanie, niekedy som aj vracala... boli dni, že som si pripadala ako nejaká bulimička 😖 Párkrát som s tým aj bola u Dr. ale vždy mi dal len niečo od žalúdka + dieta a samo to prešlo. Medzi deťmi som brala aj ATK, pečenové testy stále OK 😕
Tiež myslím, že som to mala od prvého tehu, na konci som mala strašné svrbenie tela a zle pečenovky... tie sa včšak po porode upravili a ja myslela, že je to OK, a dalej som po vyšetreniach nechodila 😒

Teraz dietu nejako prísne nedržím, ale vylúčila som potraviny, ktoré mi robia zle - teda nič príliš mastné, úplne minimum alkoholu, nejem chlieb, kysnuté cesto, lebo z toho mam pálenie záhy, zo zeleniny nesmiem papriku, a cesnak len opatrne. Čo je zaujímavé, vyprážené mi zle nerobí, ale ani to velmi nejem - len ked niekede na oslave bolo, alebo na vianoce rybu.

sasenka
30. júl 2008

Bubi, ja by som to moc neodkladala 😉 Aby si si neprežila ešte jednu vážnu operáciu potom... 😒

Ja som sa o to potom začala zaujímať a niekde som sa dočítala, že ak kamen velký nad 3cm (teda nemože vycestovať do žlč. ciest) je v žlčníku, a nesposobuje problemy, koliky, nemusí sa to hned operovať ... ale po rokoch može sposobovať rakovinové ložisko, prípadne može začať robiť galibu a vo vyššom veku sa to už horšie operuje.

Ozi ešte sa niekto pýtal, či sa vyberie cely žlčník, alebo iba kamene : Takže vyberie sa celý žlčník aj s kamenmi.

bubi7
30. júl 2008

asi pojdem len teraz mala je stale upnuta na mna musim to nejak vyriešit a ist

titkovamiriam
30. júl 2008

Mojmu bratovi to robili laparoskopicky na kramaroch za tri dni bol doma 😀

bubi7
30. júl 2008

vieš tu sme na orave 😀

titkovamiriam
30. júl 2008

odpovedala som ifke,no ak na orave tam je pekna nemocnica v trstenej 😉

bubi7
30. júl 2008

mala som tu čest v Trstenej pojdem asi do kubina

maruschka
30. júl 2008

iffika,ja som išla na operáciu,keď mala dcérka necelých 8 mesiacov.A kojila som ju 6 a pol mesiaca.Jednoducho som stratila mlieko kvôli tomu,že som od októbra do decembra asi tak 7x denne-niekedy aj viac stále vracala a mala strašné bolesti./a to ja znesiem fakt veľa,ale toto bol horor/.Jednoducho mi v októbri doktor určil zle diagnózu,/za čo sa mi mimochodom potom tak taktne ospravedlnil/..Ale kojiť sa dá-ak si aj v nemocnici odstrekuješ mlieko,tak ho nestratíš-kvôli liekom je asi nepoužiteľné,ale potom je už ok. 😉 😉 😉

sasenka
30. júl 2008

ja som bola v nemocke s maminkou, čo kojila, tak ona mala doma namrazené mliečko na 3 dni, a kym brala lieky od bolesti, mlieko odstriekaval a vylievala, potom už lieky odmietla, sice ju to viac bolelo, ale malú jej nosili 3x denne na kojenie, nemocnica v ZA to umožnuje vo väčšine prípadov 😉 Ta jej dcerka mala niečo malo do roka.

ja som malého nekojila, iba asi 3 mes. a na operácii som bola ked mal 6 mes, prišla som ked mal 8 mes. 😢 Najkrajší vek som prepásla, ked som odchádzala, ešte poriadne nesedel, ked som s a vrátila, už lozil, chodil okolo.

marbella
2. aug 2008

ahojte,mozem sa spytat,ako presne ta bolest vyzera? mne to vypuklo v decembri velkymi krcmi..nepreslo to,az kym som sa poriadne na wecku "nenatlacila" a nevyprazdnila. Isla som doktorke,na sono a tam mi zistili plny zlcnik drobnych kamenov.. obvodna povedala ze bolest je z toho. Lenze nikde som nenasla informacie o tom "vyprazdnovani" .. Tak teraz neviem,krce mavam uz len obcas,ked som zistila ze mam kamene, prve tyzdne som si davala kvapky rowachol.
co vy na to?

sasenka
2. aug 2008

no ja som krče nemávala, mna pálila často záha, vracala som ako od žalúdka, a bolievalo na v strede chrbta, v tých miestach asi, ako sa zapína podprsenka. To mi po operácii prešlo, takže to bolo asi to.
Ale bolieva to vraj typicky od oblasti chrbta po pravom boku smerom došikmy dolu.
Koliku som mala iba 1x a fest to pripomínalo porodne bolesti, ale silnejšie, bohovské krče v strede brucha pod hrudnou kosťou, chvílku úlava a zasa krče, take silne, že vyrážalo dych a po krči som sa cela strašne spotila a roztriasla ☹ Myslela, som, že udrela moja posledná hodina 😖
marbella ak maš drobne kamienky radim oparáciu čo najrýchlejšie, aby nevycestovali, hlavne ak mavaš koliky 😉

riana246
2. aug 2008

ahoj...tak ja som mala žlčnikove problemy v tehotenstve....taka žlčnikova kolika bola horšia ako pôrodne bolesti aj s pôrodom....ale prišla som na to, že ked som mala koliku a podarilo sa mi "vyzvracať"...tak mi to skoro vždy ustupilo....na laparoskopicku operaciu som išla tri tyždne po porode....v nemocnici som bola iba pár dní...asi 3-4..

a k tým jedlam....mne hovorili, že škodí všetko na K....kava, karfiol, klobasa, kel. kapusta....ale zle mi bolo aj od papriky...hrušky....alebo miečnych vyrobkov.... polievok.....a hlavne ovolie alebo zelenina kde su zrnka...paradajka, egreš, hrozno.....inak ono to už potom bolo jedno čo som zjedla...bolo mi zle aj zo sucheho rohlika.....
ale teraz skoro 11 rokov po operacii je to OK..a asi po troch mesiacoch som už jedla uplne všetko.....zatial nemavam žiadne problemy a dufam, že ani nebudem mať...
no a tie koliky su asi take ...mna bolelo pod hrudnou kostou a chrbát....asi tak ako písala sasenka....brrr...nikdy viac...

sasenka
3. aug 2008

Riana ja som tu koliku dostala po rožku s maslom 😝 takže tiež už som vlastne nemohla jesť vobec nič, mne bolo zle už aj z čaju, pred operáciou ma držali 5 dní len na infúziách, lebo jesť som nemohla vobec nič

riana246
3. aug 2008

presne tak som na tom bola aj ja....pred operaciou už len infuzie.....aj ked som bola na pohotovosti tak mi to po infuzii ustupilo....ale tam mali časuuuu...som tam stepovala asi dve hodiny v bolestiach...a nie raz...asi tri krát.....týmto pozdravujem lekarov na pohotovosti v PP...tých čo tam pracovali v roku 1997...

marbella
3. aug 2008

a ako vam tie koliky ustupili?len tak z nicoho nic?
sasenka,ano su malicke..a co sa stane ked vycestuju?bolesti? boze mne sa nechce ist do nemocnice ☹

emjee
3. aug 2008

nellye • Dnes o 10:27
Ahojte všetci. Som tu novucka, nova. Snazim sa ziskat informacie. Mam ist na operaciu zlcnika ☹ a neviem, ci mam pred operaciou vysadit antikoncepciu a ci je nemocnica Ministerstva vnutra v BA dobra, lebo tam by som chcela ist...viete mi prosim poradit? Inak, krasny nedelny dnik vsetkym...

sasenka
3. aug 2008

marbella, ak vycestujú, tak sa to nedá laparoskopicky, ale len cez fest nepríjené ERCP, a ak to tak nepojde (ako u mna) tak jedine klasicky rezať a to je potom miesto 3 dní - taký parádny 2- a viactýždnový pobyt v nemocnici.

No a vycestované kamienky možu upchať žlčovod a normálne ožltneš ako prio žltačke, mna dali najskor na in fekčné,. že ma žltačk až tam sa zistilo, že to je "iba " žlčník.

Nellye, HAK isto vysaď už len kvoli pečeni, ta byva zasiahnutá spolu so žlčníkom, ja som si dala po operácii radšej Mirenu. No a aj kvoli samotnej operácii, neviem ako sa HAK náša s narkózou a dalšími liekmi, napr. od bolesti, ATB na prípadný zápal a podobne

jujka
3. aug 2008

riana246 stou pohotovosťou je tak isto aj v DS bola som tom 4x s hroznými krčami a ktomu ešte tehotná. pichli mi nospu a poslali ma domov. poslený krát keď ma to chitilo už som sa nevedela ani postavyť zavolali sme sanitku ktorá prišla po 2hod dr. mi zase iba niečo pichla, že to nič to prejde, ráno sme i šli do BA bola som v29 tt,4 týždnov iba infuzky nič piť ani jesť, na pjatý mi dovolili sucháre zase kolika a predčas. pôrod. pozdravuje dr v DS

jujka
3. aug 2008

jaj a ešte ktomu som už mala komplet zapálený celý žlčník a už som bola aj ja dosť žltá. ale babi to nič to prejde samo 😲 je mi zle ztých lekárov píšem ešte raz o dunajskej strede aby 😅 sa nikto neurazil