Röntgen hrudníka

svetluska82
27. jan 2015

Ahojte, mam problem. V piatok som bola na rtg hrudnika a na plucach videli nejaky tien. Hrozne som sa znepokojila a v pondelok urobili kontrolnu snimku len z bocnej strany. Vo vysledku bolo že tien je pravdepodobne odraz srdcoveho tuku. Obvodna doktorka ma chce poslat este raz na snimok o mesiac. Co to moze byt? Hned myslim na nador. ☹ ☹ ☹ Celu noc som plakala, som nefajciarka a snazim sa zit zdravo. Nemate s tym skusenosti niektora?

tslobik
27. jan 2015

@svetluska82 mne zase robili rtg zubov, pretože ma bolel zub a zvonku kaz nevideli. V jeden deň mi robili 3 snímky, lebo tiež videli tien a nevedeli zistiť čo to je. Tak ma objednali znova, len som sa nemohla dostaviť, tak tiež nad tým stále rozmýšľam ☹ A občas ma to pobolieva jemne.

simca06022011
27. jan 2015

@svetluska82 toto je otazka jedine na tvojich lekarov, nikto neviem preco si bola na rtg, aky mas zdravotny problem, aku mas anamnezu aku stavbu tela. Aj keby sa nasiel niekto s takouto "skusenostou", vobec to nemusi byt tvoj pripad. Moze to byt tien srdca na rtg hrudnika, ten moze byt vacsi mensi. Prestan sa stresovat, pojdes na dalsi rtg a uvidis... nie kazdy tien na rtg je nador ;) ani zdaleka 🙂))

svetluska82
autor
27. jan 2015

@simca06022011 bola som v nemocnici kvoli vysokemu tlaku a robili mi aj rtg hrudnika.

simca06022011
27. jan 2015

@svetluska82 pravdepodobne teda kvoli srdcu, tak si pockaj na vysledok a nestresuj sa zbytocne viac ako je nutne, urcite tym tlaku nepomozes... opytaj sa na to lekarov, a ja z mojich skusenosti viem, ze ako zbadam lekara 3/4 otazok a obav mi vyfuci z hlavy a ked mi rapoce stav a diagnozu tak len kukam a prikyvujem :P tak si napis vopred ak si nieco nacitas na internete a pod. A uvidis co povedia, urcite ti doplnia vysetrenia
svokor mal pred par rokmi problemy s tlakom a zistili mu "zvacsene" srdce (doslova ho ma vacsie, on ho teda aj ma velke pre cely svet🙂)) no ale to je ina vec 🙂)) mal asi tak 130kg), dostal dietu a existuje v pohode...

svetluska82
autor
27. jan 2015

@simca06022011 ved srdce mam v poriadku. Dostala som lieky na tlak, tie pluca ma viac seru

fallenkaa
27. jan 2015

@svetluska82 na RTG hrudníka vidí lekár aj srdce, tzv. kardiothorakálny index, kde môže vidieť polohu srdca a aj veľkosť (kardiomegália - zväčšené srdce napr.)
zbytočne sa nestresuj, treba sa pýtať inde 😕 😕 😕 😕 😕

misdan
27. jan 2015

@svetluska82 pravdepodobne z toho co pises sa mohlo jednat o tien z perikardialneho tuku- pomerne casty jav...nechapem, preco sa stresujes, ked ti nikto nic o nadore ani len nenaznacil..nador by opisovali skor ako lozisko, nie ako tien. Ale je pekne od tvojej doktorky, ze to chce radsej skontrolovat..Naozaj sa nestresuj, kym nie je dovod 😉

kiki68
27. jan 2015

nestresovat, su aj tie fantomove artefakty na snimkach, nieco co vznikne a neni tam realne. Kazdy lekar takych snimok videl vela, pockala by som a dalsiu snimku a potom asi lepsie zobrazenie ako CT alebo MR.