Tupozraké oko

prdelinka12
18. okt 2012

Dievčatá,ženy...prosím o pomoc.Máte skúsenosti s tupozrakým okom ? dnes som bola u očného,ľavé je tupozraké.,dioptrie -4,pravé je ok a má 2,5 dioptrií.
Chcem sa spýtať,či máte nejaké skúsenosti s operáciou alebo podobne.Ďakjem

sashabb
18. okt 2012

@prdelinka12 doteraz si nemala problemy? čítam na nete čo to vlastne presne znamená

Tupozrakosť (amblyopia) nepatrí medzi poruchy dioptrické ale funkčné. Môžeme ju definovať ako zníženie zrakovej ostrosti spôsobenej útlmom z nečinnosti oka. Mozgové zrakové centrum nespracováva informácie prichádzajúce z postihnutého oka ale prijíma zrakové vnemy len z druhého oka.

Pri malých detí sa to "lieči" okluzorom, u dospelých je to vraj nezvratné 😒

prdelinka12
autor
18. okt 2012

@sashabb odmalička mám s tým problémi,okluzor som nechcela nosiť ale nosila som ho.chcela by som nejakú operáciu alebo šošovky.

sashabb
18. okt 2012

@prdelinka12 vraj sa to operovať nedá

"Tupozrakosť sa operovať nedá, excimer laserovou operáciou sa však dá dosiahnuť taký stav, že po operácii budete vidieť tak, ako ste videli pred ňou, ak ste použili svoje najlepšie okuliare."

Neviem ako mam presne tomu rozumieť, ale podla mňa sa teda dá tá dioptria odstrániť, ale daná tupozrakosť (zlá funkčnosť oka) tam bude stále.
Asi by bolo lepšie napísať priamo na nejakú kliniku, ktorá sa zaoberá operáciami očí a ísť na vyšetrenie či sa s tým dá aspoň niečo urobiť.

blumka
18. okt 2012

@prdelinka12 nepotesim ta, neda sa s tym robit nic

prdelinka12
autor
18. okt 2012

@blumka
@sashabb písala som na kliniku a neodpísali.no aspoň dúfam že nejaká operácia pomôže aspoň na dioptrie.

nelinqua
18. okt 2012

@prdelinka12 nic sa s tym neda robit:( ja to mam tiez:(

renab
18. okt 2012

@prdelinka12 aj ja som tupozraká a nedá sa s tým robiť nič. 😒
dá sa to len u malých detí - špeciálnymi cvičeniami a oklúzorom. takto môžeš tomu predísť, ak to tvoje deti nanešťastie zdedia. čo najskôr zdiagnostikovať a potom nájsť ortoptického špecialistu a cvičiť, cvičiť a cvičiť.

pocahonntas
19. okt 2012

@prdelinka12 a ubieha ti to oko?
cobra je ocna joga 🙂

denisafono
16. dec 2012

@prdelinka12 ahoj, moj manzel ma tiez jedno tupozrake, ale od narodenia, vlastne si to jeho rodicia vsimli az ked narazal do steny namiesto toho aby trafil do dveri-otvoru. Ked bol maly cca 2rocny tak mu nejakym laserom stiahli dioptrie zo 7 na 2,5 robili mu to v Madarsku, ale asi do 10 roku nosil zalepene "zdrave oko" aby sa precvicovalo to tupozrake, nie stale ale niekolko hodin denne. Ja som sa pytala raz jedneho ocneho v BA ktory sa specializoval na tupozrakost. Operacne sa to neda, ale aj v dospelosti sa tupozrake oko ma cvicit aby sa nezhorsoval stav. Napriklad aby sa nekazila dioptria. Tiez mi vysvetlil ako uz niekto hore pisal ze to nieje chyba oka ako takeho, ale je porusena cesta do mozgu kde sa spracovava obraz - laicky povedane. Najlepsie na tom je to, ze ked sa spytam mojho muza nech mi vysvetli ako vlastne vidi-nevidi s tym tupozrakym okom, aby som si to vedela predstavit, tak mi vzdy povie ze on vidi dobre, tak ako vzdy. Teraz ma momentalne uz 4 na kazdom oku, ale lekarka aj on tvrdi ze aj keby mu na to tupozrake oko dali 1 dioptriu tak vidi tak isto ako so 4.-kou. Tie 4.-ky ma na oboch ociach preto, aby nemal jedno oko velke a druhe male, ked ma taku silnu dioptriu na tom "zdravom oku".

ola79
4. mar 2014

ahoj neda sa to operovat jedine nosit okuliare zdrave oko zatienit a chore namahat ked to prestane dodrziavat,ked bude mat 38 pride nato ale uz bude neskoro treba isto nosit okuliare lebo ta to na starost dobehne nosit okuliare a namahat chore oko

gretocka
4. mar 2014

@prdelinka12 mam tupozrake lave oko, ked sa pozeram oboma ocami, vidim normalne nepotrebovala by som v podstate ani okuliare, ale ked zavriem prave oko (to zdrave), som nahrata. Od malicka mi rodicia oko lepili aby sa to "chore" namahalo, ale aj tak to uplne dobre nie je, mam na nom +2,5 dioptriu. Ja som vsak po dvoch operaciach na kazdom oku kvoli skuleniu (v 4,5 a 15. roku) Teraz v dospelosti mi lekarka povedala, ze ked nepotrebujem vidiet uplne napr. ku telke alebo tak si mam oko lepit. Mam synceka (4 roky) a rozvija sa mu tupozrakost tak isto na lavom oku ako mne. Takze lepime takmer kazdy den na par hodin. On to zvlada v pohode, zo zaciatku som to skusala aj ja s nim, ale neda sa mi robit nic, hrozne ma z toho boli hlava, takze len nosim okuliare a modlim sa aby sa mi to nezhorsovalo a aby sa mi nic nestalo na prave oko...
Kazdopadne to zasahuje do zivota v zmysle, ze nemam odhad na vzdialenosti a rychlosti (dost problem pri soferovani), som kvoli tomu lava aj na vsetky druhy loptovych sportov, nevidim ziadne 3D ani nic podobne...

anatalia77
5. mar 2014

@gretocka tak ja mam tupozrake prave oko,ale vsetko ostatne mozem len potvrdit..
Moje deti ti nastastie nepodedili.

mirkakab
1. feb 2019

@bambula626 ahoj, bola si na tej klinike v Martine?