Cvičenie v tehotenstve. Aké cviky a kedy začať?

ppetuskaa
7. aug 2011

Prajem krásny deň všetkým budúcim mamičkám, chcem sa spýtať, či sa môže cvičiť v tehotenstve už úplne na začiatku v druhom - treťom mesiaci..počula som všeličo, ale myslím, že cvičenie na nohy a ruky, prípadne bicykli nemôže ublížiť..máte niekto s tým skúsenosti?a čo beh, behávate niektorá len zľahka, môže sa to?nakoľko mám nádvahu a prijímam viac ako vydávam, nechcem po tehotenstve mať o ďalších 20 kg viac..bolo by to už dosť nezdravé.

edie63
7. aug 2011

Ak si doteraz pravidelne civicila, tak mozes v tom pokracovat (samozrejme s ohladom na tvoj stav), ale ked si pred tehotenstvom necvicila, tak by si nemala teraz zacat nejako intenzivne cvicit. Tehotenstvo nie je choroba (samozrejme s vynimkou, ak mas nejake zdravotne problemy) a cvicenie/ pohyb ti urcite prospeje, ale nic neprehanaj.

tigri
7. aug 2011

ja som pred tymto 3.tehotenstvom chodila pravidelne cvicit 2-3x do tyzdna, vzdy som behavala 45 min cca 7km a potom este hodina cvicenia s cinkami....teraz som prve tri mesiace nemala ani pomyslenie na cvicenie, ale uz mi konecne pomaly prechadzaju nevonosti, tak uvazujem ze znovu nebehnem, akurat zmiernim tempo a beh vymenim za veeelmi rychlu chodzu alebo vymenim za bicykel....gynekologicka mi vravela, ze beh nie je velmi vhodny, lebo tie otrasy spolu s vahou rastucej maternice mozu zacat posobit na krcok....samozrejme je to individualne, ja som sa pri 2.tehotenstve od 6.mesiaca zacala predcasne otvarat, takze teraz nebudem zbytocne riskovat...

juju81
7. aug 2011

ja som na konci stvrteho mesiaca a chodim plavat dva, tri krat do tyzdna. je to uplne super a odporucam vsetkym (samozrejme, ak nejde o rizikove tehotenstvo). mozes skusit aj yogu pre tehotne, ale presne ako povedala @edie63, ak si necvicila predtym, tak zacinaj pomaly, mozno nejakych 15-20 minut denne a postupne to predlzuj.

syslica
7. aug 2011

Presne ako píšu žienky, ak si cvičila aj predtým, pokojne pokračuj, ľahká cvičebná aktivita ako rýchla chôdza, mierny beh, bicyklovanie (ale radšej stacionárne, pozor na pády!), všetko je v pohode, pokým sa ty necítiš nepríjemne. Gravijoga je super, z vlastných skúseností môžem však odporúčať plávanie a brušné tance (údajne sa páčia aj bábätkám v brušku)... pekne sa pri tom vyrysuje postava, vyplavujú endorfíny a robíš niečo prospešné pre oboch 😉 .. s samozrejme špeciálne kurzy cvičenia pre tehotné.

hviezda21
16. aug 2011

ahoj, beh z vlastnej skusenost neodporucam a to beham uz 10r. pravidelne - v 11. tt ma po 4km lahkeho jarneho jogginu seklo a tie bolesti a este v cudzom state a bez liekov, lebo nemozes ziadne skoro, sa nedaju popisat. tak sa to upravilo, zacala som plavat, relativne normalne zabezpecovat chod domacnosti, cvicit strecinove cviky pre tehu kazde rano na uvolnenie chrbta. Beh lahky som ani v uvode ani po tejto udalosti zakazany nemala - mimochodom cely zivot bojujem s kilami na vyse a bala som sa kolko priberiem v tehu.Citila som sa v 2.trimestri dobre, tak sme mozno v 4.-5. mes. boli este 2x behat s manzelom po lese, ja iba 2km. v den, ked som odbehla 2.krat a umyla predtym na chalupe auto som si nevedela vecer pomaly lahnut-sadnut - objavili sa neskutocne tlaky v slabinach a kazdy pohyb, bol bolest. este stale som si myslela ze to bude ok, tak som nedelu prelezala, ze reku to z tej prace a auta. Po odporucani znamej mi jedna tabletka 250mg magnezia zlepsila stav o 180st. co sice potesilo ale mne to neslo do hlavy - tak nasledovala navsteva u lekarky a okamzita PN s prisnym kludovym rezimom, vylozenymi nohami s hrozbou serklaze a nemocnice. Po tejto studenej sprche nedoporucujem ZIADNY sport, ktory by mohol vyvolat tlaky ci chvenie na maternicu a krcok. Cca od jula som zacala zas plavat a cvicim stale doma ale cviky vylucne na posilnenie panvoveho dna a uvolnenie chrbta. Ked sa na to necitim, tak to nerobim, napriek tomu ze ma zacina boliet chrbat viac a viac. Prvorady je pre mna porod normalny, nie predcasny a moznost byt co najdlhsie doma, nie v nemocnici.

Uprav si stravu, jedz pravidelne v malych davkach, aj 7 porcii denne, sacharidy jednoduche aj komplexne obmedz, ak sa ti neda, jedz ich do takej 15. resp. ich vacsiu cast sa snaz prijat v prvej polovici dna. Ver mi, ze zeny, kt. tuzia po babatku a nevedia otehotniet by ma-a teraz aj teba vysmiali.

annaopialova
16. aug 2011

ahoj ja na tvojom mieste by som necvicila len preto lebo ako vies do troch mesiacou je to nebespecne aby si nahodou nepotratila

wieruss
16. aug 2011

v tehotenstve sa neodporuca ziaden sport, ktory sposobuje otrasy - beh, bicykel, extra rychla chodza, jazda na koni a podobne 😉 naopak mozes chodit plavat, na cvicenie pre tehotne (odporucam najme pilates-mne osobne strasne vyhovuje) a hlavne si uvedom, ze tehotenstvo nie je idealny cas na zacatie odtucnovacej kury 😉 bez urazky, ale na to si mala mysliet skor, teraz to pre dietatko nie je absolutne vhodne, aby si sa isla znicit cvicenim, lebo nechces mat 20kg nadvahu...

keira
10. dec 2011

su tu nejaka tehulky, ktore cvicia aktivne?

vejula
26. apr 2012

čavte kočky. Chcem sa spytať či možem počas tehu začať cvičiť nejake posilnovacie cviky. Nie so zaťažou, ale napr dajme tomu par klikov denne, alebo posilnovačky na zadok. Viem že sa odporučaju tie cviky na posilnovanie panvoveho dna ked žena leži na chrbte a zdviha pri tom zadok a chrbat. Ale všade som našla že počet opakovani 15 čo mi pride malo, ved to ani necitim. Ja si dam aspon 50 nech trocha citim sedacie svaly. Myslite že to je nevhodne? KEd po cvičeni necitim, žiadne ťažkosti ani nejake extra zadychanie ani nič take?

jankka21
27. apr 2012
https://www.youtube.com/watch?v=2qo_nCKpTcM


baby co poviete na toto ? sa chystam zacat , teraz som mala kontrolu v 16. ty, krcok zavrety, v pohode...
myslite ze je to v pohode, ci uz je toho moc?

barbishkamiracle
1. máj 2012

V tehotenstve mozete cvicit to, co pred nim. Nemusite sa vyhybat aktivitam, na ktore je vas organizmus zvyknuty. Samozrejme vsetko s mierou 🙂.
Zacat cvicit je idealne po skonceni prveho trimestra, nakolko su prve tri mesiace velmi citlive. Je potrebne si zvyknut na to, ze sa nase telo zacne spravat troska inac, mali by sme preto prisposobit stravu, pitny rezim a tiez aj sport - pohyb pocas tehotenstva.
Pred tym, ako zacnete cvicit, by ste sa mali poradit s vasim lekarom. Pretoze nejde o to, ze sa vy dobre citite a ste plne energie. V pohode musi byt aj vase tehotenstvo a babatko. Totiz skracovanie krcka maternice, ci nizsie polozena placenta nie je citit.
Ak chcete cvicit doma, je vhodne si zakupit DVD s cvikmi, ktore su zvacsa zostavene odbornikmi a su celkom jednoduche, ak chcete chodit do kurzu skupinoveho cvicenia, ci individualneho, treba si zistit referencie a odbornost. V takych materskych centrach casto precvicuju UZ mamicky, ktore nemaju za sebou ziadne skolenie,ci certifikat, "iba" vlastne skusenosti a to urcite neodporucam.
Cvicenia by mali viest ludia, ktori su vyskoleni pre dane cvicenie a idealne je, ked su to porodne asistentky, alebo fyzioterapeutky, pretoze tie vedia nielen to, ze co cvicia, ale aj ako a preco 🙂.

Ak by ste mali nejake konkretne otazky ohladom pohybu, cvicenia, sportu v tehotenstve, rada zodpoviem 🙂.

blackcat8885
19. okt 2012

viem,že je to staršia tema ale viete skusim.Vie niekto poradit konkretne cviky al.odkaz na konkretne cviky pre tehotné ktore môžem cvičiť sama doma?Lebo na nete som toho veľa nenašla iba nejake kurzy

riverparkdanceschool
8. feb 2013

Pre cvičenie v tehotenstve určite odporúčame hodiny Gravidjógy pre budúce mamičky od 12teho týždňa tehotenstva. Hodiny prebiehajú každý pondelok a štvrtok o 11:00. Gravidjoga pomáha posilňovať chrbticu, ktorá je počas tehotenstva značne zaťažovaná, eliminuje bolesti krížov, pomáha regulovať krvný tlak, zlepšuje krvný obeh, napomáha k správnemu tráveniu, pôsobí preventívne proti kŕčovým žilám, posilňuje telo a dodáva mu flexibilitu. Zároveň má blahodarný účinok na psychiku budúcej mamičky aj na vývoj samotného bábätka. Súčasťou cvičenia sú aj rôzne dychové techniky - tzv. pranayama, kroré sú prípravou na samotný pôrod a relaxácia, ktorá pomáha k duševnej rovnováhe. Navštívte nás aj Vy!

megba
14. mar 2013

Ahoj, skvelý článok o behaní a cvičení v tehotenstve nájdeš na http://www.runpedia.sk/trening Písal ho gynekológ. Všimla som si, že budúci pondelok by tam mal byť aj príbeh nejakej maminy dvoch detí, ktorá behala až do siedmeho mesiaca tehotenstva 🙂

suz2
14. mar 2013

Ahoj, ja som si kúpila DVD od Zory Czoborovej - Zorababy a cvičila som podľa nej od začiatku, teda asi od 2 mesiaca. a každý deň som chodila na hodinové prechádzky...a cítila som sa super do konca tehu, nemala som s ničím problém, lebo som si udržiavala svaly v kondičke pribrala som len 9 kg. a to som predtým nijak brutálne necvičila, sem-tam zumbu alebo bicykel...

sluchatka
24. feb 2014

baby neviete mi poradit nejake DVD pre tehotne? Aj nieco relaxacne, na uvolnenie... citim sa lepsie, ked nieco robim...

qweasy
21. máj 2014

Ahojte.
Ja som na začiatku 6 mesiaca. A chodím pravidelne behať a cvičiť. Behala som a cvičila som aj pred tehotenstvom. Cvičím tak aby som vládala, aby som bola počas behu schopná rozprávať, bez zadýchania. Ja sa cítim skvele a bábätko je tiež v poriadku. A nemám žiadne problémy, ktoré v mojom štádiu tehotenstva opisujú iné mamičky - napríklad zápcha. Neviem čo to znamená 🙂 Beh spôsobuje otrasy??? Tak ten môj určite nie, ja necítim nič a keď začnem cítiť, že niečo zabolí hneď prestanem. V prvom rade bežím po rovnej trase - žiadne zoskoky z chodníkov a na chodník. Poviem Vám, že jediné otrasy bruška, ktoré cítim sú počas cesty v aute na našich "super" slovenských cestách. Bruško mi pri behu vôbec nezavadzia. Samozrejme, že bežím v pomalšom tempe ako keď som behávala pred tehotenstvom. Týždenne ja s bábätkom ubehneme minimálne 15 kilometrov 🙂

maciatko45
9. jún 2014

Ahojte, nasla som super pripravu na pôrod. V Interkliniku na Einsteinovej ul./budova Relax/.
Cvičenie, prednášky, plávanie v super bazéne Relaxu - 7,50eur/hod. Zlatá sestrička, relax, klud, veľa info.
Doporučujem. Objednáva sa cez 02/68230940.

evdzelyn
30. aug 2014

Ahojte, ja mám na predaj viac DVD cvičení v tehu., aj zorababy, pilates... AK máte záujem, pozrite moje inzeráty... 🙂

darja12
9. mar 2015

Ahojte, ja som v 13 tt a pred tehotenstvom sme často chodili na vysokohorské túry, za rok som nabajkovala 2000 km, sem tam som v zime lyžovala, skialpy, sem tam beh. Počas tehotenstva som sa rozhodla, že bude chodievať tak 3-4x do týždna (ako vydá) rýchlejšou chôdzou 10 km po rovine, po cyklotrase, kde nechodia autá, úplne nový rovný povrch.. Ide sa mi výborne, cítim sa výborne, nemám žiadne problémy, no okolie je zhrozené, že to preháňam. Chcem ešte chodiť aj do posilovne, ale cvičiť vyslovene bez závažia na nohy a ruky max s 1 kg činkou.. neskôr by som chcela chodiť aj plávať.. Najlepšie by bolo poradiť sa s gynekologičkou, športovkyňou, ktorá už má odrodené..

domenique5
8. máj 2015

Caute, žijem v zahraničí a amatérsky sa venujem surfingu.. som v 3 mesiaci a surfovať hodlam do kým sa bude dat t.j. cca do 5-6mes.. mam tu v okoli kopec kociek ktoré surfovali do vysokého štádia tehotenstva a vsetko uplne fajn, deticky su super.. dokonca som mala v prvých 2 mesiacoch intenzívnu prípravu na súťaž ktoru som absolvovala (este som vtedy o tehotenstve nevedela).. zvolnila som vsak tempo surfujem obden a zacnem robit stand up paddle boarding na este lepšie posilnenie vnútorného svalstva.. ja bez športu neviem existovat.. som šťastná ked si zasurfujem a myslim si ze sa to odráža aj na tom ako sa celkovo citim.. nemám absolútne ziadne problémy ako nevoľnosť, zapcha dokonca odkedy som trosku zvolnila mam este viac energie a super náladu.. ziadne výkyvy hormónov a zmeny nálady napriek tomu ze môj bývalý partner sa o mna a dieťa nezaujíma.. mam super ľudí okolo 🙂 uvidím ako to bude ked na nejaký čas budem musit odložiť dosku do kúta ale to uz akceptujem ze ked sa nedá tak sa nedá.. cize moj názor je pre kocky, ktoré sa venovali športu pred tehu, hlavne robte to z čoho mate radosť, s rozumom ale neobmedzujte sa kvoli tomu ze iní vám radia nieco ine.. vy poznáte svoje telo a presne viete co je pre vas a vaše dieťa dobre..

9nikuska8
30. jún 2015
andreag1
3. aug 2015

Odporúčam si prečítať o cvičení a strave tento rozhovor s Evou Dvoráčkovou. http://www.fitcult.sk/310/Trenerka-Evka-Dvorack...

tatana01
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
milota164
18. aug 2015

plavanie je asi najsetrnejsie ale zas mozes chytit daku infekciu v bazene, treba cvicit tolko kolko ti telo dovoli, neprehanat to zbytocne, gynekolog urcite poradi

hematologiabb
21. sep 2015

Kocky viete poradit?Da sa aspon 1-2-3 mesiac v tehu behat na mieste len v ramci aerobneho pohybu 30 min ako robim denne?No teraz som zistila tehotenstvo tak neviem...diik za rady

eliska2211
14. jan 2016

Ahojte neviete kde by som zohnala niejake cviky nie take 10 min. Alr take napr.hodinove cviky aj na fitlopte lebo musim nieco robit som v tretom mesiaci a pribrala som uz 3kg. A z toho 1,5 za dva tyzdne. Sak ma dr dorazi. Mate nejake rady. Dakujem pekne.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre