Môj syn bude mať 4 roky a vôbec nepapá varenú stravu

lucia1981
21. jún 2015

Ahojte! som už z môjho syna zúfalá, vôbec nepapá varenú stravu a keď píšem vôbec, tak vôbec nič varené, ani len polievku do neho nedostaneme....jeho strava je kakao, jablko, banán, suchý rožok,alebo chlieb tiež suchý, cereálie, kukuričné chrumky..... v škôlke predtým aspoň niečo spapal, teraz už aj tam varené nič nezje, tak mu robia na obed kakao aby mal niečo v brušku... skúšali sme už aj vyhladovať ho aj tak to nepomohlo, trvá to už niekoľko mesiacov...myslelala som si,že je to len také prechodné obdobie, ale už to trvá naozaj dlho, bola som u detskej doktorky, zobrala mu krv a výsledky má dobré, len je trošku chudokrvný tak nám dala železo a kyslelinu listovú vraj to pomôže, no neverím tomu... malý je inak veľmi aktívny, žiadna únava, malátnosť má 100 cm a 15 kg..... čo mám urobiť aby začal normálne papať?????

vintage_lady
21. jún 2015

Zatrhnúť mu kakauko, cereálie a iné dobroty. A to bol doteraz len na suchej strave? Jasné, že je chudokrvný . Z toho jedálnička ani nič dobre nevyleze.

lucia1981
autor
21. jún 2015

on predtým papal normálne, síce nie veľa ale papal a už sme skúšali nedať mu jeho obľúbené vydržal štyri dni, teda ja som už dlhšie nevydržala, on nepotreboval nič jesť, len kakao som mu dala aby mal v sebe aspoň niečo....

vintage_lady
21. jún 2015

Však toto. Dostal ajtak čo chcel. Aj predchádzalo niečo tomu jeho štrajku k varenemu jedlu?

pribinak
21. jún 2015

To ste uz mali sediet u detskej psychologicky, proste ste niekde urobili chybu, ze ste sa dopracovali do stadia, ze nepapa normalnu stravu
Mnoho deti, vratane mojho je priebercivych a vela jedal im nechuti, ale je proste chyba rodicov, ked to nechaju zajst az do takehoto stadia

Pozri si CPPP vo svojom meste, su tam psychologovia, ktori sa specializuju na deti v predskolskom veku a do ich kompetencie soadaju caviky okolo jedenia
Do CPPP nepotrebujes ani vymenny liatok, sluzby a poradenstvo su zdarma

janinah
21. jún 2015

ak predtým jedol,tak sa muselo niečo stať ...šla by som s ním psychologovi

lucia1981
autor
21. jún 2015

naša doktorka povedala, že ak do 2-3 týždňov nezačne papať tak nás pošle ku psychologičke....

janinah
21. jún 2015

@lucia1981 už zajtra sa k nejakej objednaj

ruthike
21. jún 2015

Ono tam naozaj moze byt psychologicky dovod, pre nieco nedavne sa zatal, alebo proste ma teraz take obdobie, ze sa rozhodol, ze ta/vas bude stengrovat. Kakao a cerealie a chrumky su nanic, aj v skolke by mu to prestali davat, to sa len poddavate je tlaku a on sa citi ako pan situacie. Hlavne okolo neho nebehaj a nestresuj a neponukaj mu neviem kolko moznost na vyber ak odmietnene predostretu stravu. Su to nervy, ked ti dieta poriadne neje, ale cim viac budes stresovat tym viac to bude z teba citit. Na obed/ veceru mu pokojne predostri nejake lahke chutne varene jedlo (hoc aj rybie prsty a hranolky s hraskom, co ja mam sice za nie najzdravsie, ale lepsie nez chrumky) a ty si sadni k svojmu a kludne zacni jest svoje, ziadne sledovanie, napominanie a prosikanie... Ak nezje, nezje a nic ine nedostane, ak bude vyvadzat sceny, zdvihni sa o pokojne mu oznam, ze taketo spravanie je neakceptovatelne a zober svoje jedlo a chod ho zjiest do inej izby.Ziadna pozornost, dohovaranie, krik a prosikanie je pozornost a dieta to vnima ako odmenu. Predtym nez zacnes s novym rezimom by som mu pokojne vysvetlila, ze takto to dalej nepojde a toto a toto su nase nove pravidla. Jedla obmienaj, ak sa nejake osvedci a bude si ho pytat zas a znovu, nezacni ho servirovat kazdy den.Vyber si taky moment ked sa na teba sustredi ( ako kupel, nie vtedy ked pozera tv). Ma uz 4 roky, je schopny spracovat fakty. Spytala by som sa ho, ci ma nejaky dovod preco prestal jest varene jedlo. Psychologicka tii napomoze, takze sa neboj ju navstivit, nie je to ziadna trauma pre dieta.Poradi ti velmi podobny rezim.

Musis byt pevna, pokojna a vydrzat, tvoj syncek ma vsetko vyvinute ako treba, len ta testuje lebo si zistil, ze sa onho strachujes a si poddajna. Je dost pravdepodobne, ze bude zurit a odmietat i par dni (ak budes neoblomna a nedas mu ziadne olovrantiky, cerealie, jogurty a ine nevarene drobnosti tak hlad ho donuti jest). Tie 4 dni, co nejedol sa iste nepostil...len vydrzal na minime. Nenut ho jest tak ovela ako by si si predstavovala, ak necha tak fajn, ziadna veda, ale ziadne prikrmy a dezerty.

timea7
22. jún 2015

@lucia1981 prijali ste jeho hru, doma, aj v škôlke. Kakao si mu načo dávala? V škôlke mu ho prečo dávajú? On vie, že dosiahne svoje, ak vydržal štyri dni, buď si istá, že by teraz vydržal týždeň. Choďte niekam na dovolenku, kde sa budete stravovať v hotely - skrátka kakavko, chrumky a ostatné blbosti sa konať nebudú. Bolo by fajn, keby tam bolo viac detí - z rodiny, známych....iné jedlo skrátka nedostane, v jeho veku už chápe, že mu ho tam nemôžeš ísť pripraviť. Ale žiadne náhrady! Žiadny banán! Ani sladené nápoje a dostatok pohybu denne na čerstvom vzduchu. Nedávajte mu najavo, ako vás to škrie, že sa nenajedol. Sadnúť k obedu, neješ? Nevadí, poobede hajde von, futbal, preliezky a večera zase len varená....a tak dookola. ja si nemyslím, že sa muselo niečo stať, že prestal jesť, len pochopil že keď bude dostatočne vytrvalý, tak dosiahne to, čo chce,lebo vy ste slabí a aby mal aspoň niečo v brušku, tak to nevydržíte a dáte mu to. Okrem toho zistil, že prostredníctvom jedla vás môže vydierať, ale je aj možnosť, že na seba týmto spôsobom upozorňuje. Podľa mňa nemal nikdy správne stravovacie návyky a postupne si to upravil do podoby, ktorá mu vyhovuje. 😒

jalimag
22. jún 2015

Ahoj, nepochop to zle, ale tvoj malý asi vie, čo je dobré - varená strava je mŕtva strava. Dávaj mu viac surovej stravy, ak mu to chutí - ovocie, zeleninu, orechy, semienka, .... neuškodí mu to. Prečo by čerstvý chrumkavý kaleráb alebo karfiol mal byť horší ako varený?

timea7
22. jún 2015

@jalimag asi si si nevšimla, že dieťa zeleninu neje vôbec, len jablko a banán z ovocia, oriešky tiež nespomína 😒 a že je varená strava mŕtva strava - s tým tiež celkom nesúhlasím, nie pre každého je surová zelenina ľahko stráviteľná, okrem toho, z niektorých druhov zeleniny - mrkva, máme viac osohu, keď sú varené ako surové. Píšem to ja, čo pojem zeleniny ako koza, ale nemyslím si, že zrovna surová zelenina je to jediné správne, netreba otrocky podliehať akémukolvek trendu vo výžive. Takže ak jej malý vie, čo je dobré vo výžive, tak sme asi všetci trochu vedľa - kakvko, chrumky, suchý rožok....

ruthike
22. jún 2015

@timea7 suhlas, surova zelenina a ovocie su super, ale strava by mala byt vyvazena. Potebujeme nielen mineraly a vitaminy, ale aj tuky a cukry. Ked je dieta anemicke, kalerab je vzdy fajn, ale cvikla alebo pecienka na cibulke by mu asi pi zdravotnej stranke lepsie padla.

veriiii
22. jún 2015

chrumky,kakao atd nie je strava pre vyvijajuce sa dieta.. tie veci co pises by som dala az ked sa aspon trochu napapa..4 rocne dieta uz chape,a by ste sa mali vediet dohodnut na kompromise..trochu sa cudujem ,ze v skolke mu na to pristupili..je dost mozne, ze z docastneho problemu(napr menej papal,lebo ho bolelo hrdielko) sa takto vypestoval trvaly. skoda,ze neviete prist na to, co sposobilo to domietanie a podla toho ist..
ale chapem ta a viem,ake to je,ked dieta nechce papat-moja 2.5 rocna je dost prieberciva,ale nastastie varene co to spapa..niecoho menej,niecoho viac..

veriiii
22. jún 2015

@jalimag surova strava je fajn pre dospeleho..,ale nie pre dieta,ktore aj tak nevie dovbre stravit tento typ vlakniny..

jalimag
22. jún 2015

@timea7 ja som to pochopila tak, že malému nechutí varené. Tak mu treba ponúknuť nevarené, možno mu bude viac chutiť. A hlavne mu treba ísť príkladom, bez toho to pôjde ťažko.
Nikde som nenapísala, že je super jesť iba chrumky, to si si kde prečítala. Jesť suchý rožok je podľa mňa v pohode, najmä ak je celozrnný, a nie biely. Nemusí byť na ňom džem (samý cukor) alebo tavený syr (chemikálie).
Aké trendy vo výžive? Keď raz niečo uvaríš, tak to zabiješ. To je fakt.

jalimag
22. jún 2015

@veriiii surová strava je fajn aj pre deti. Záleží, čo ich naučíš jesť.
Zas nechytajte za slovíčka. Surovou stravou sa nemyslí 100% surová, ale väčšia časť stravy.

timea7
22. jún 2015

@jalimag no deti majú problém aj s trávením celozrnného pečiva....písala si, že malý vie, čo je dobré, tak si si aspoň mohla prečítať, z čoho sa jeho strava skladá. Nemusíš mi písať, čo obsahuje džem, ani tavený syr, strave sa venujem roky, ale našťastie sa mi podarilo držať sa zdravého rozumu, nepodliehať žiadnym trendom , mať vyváženú stravu a najmä dbať na to, že rozliční ľudia majú rozličné chuťové vnemy. Ja džem nejem, lebo mi nechutí, ale rešpektujem, že chutí iným, že je v ňom cukor nevadí, lebo je tam aj ovocie a ak sa konzumuje občas, určite to organizmu ublíži menej, ako stres z toho, že si nemôže dať to, čo mu chutí. Všetky najnovšie trendy vo výžive vrátane pitného režimu beriem s obrovskou rezervou, ľudia okolo mňa ma presvedčili o tom, že nie všetko, čo sa kde napíše, aj tak v skutočnosti je.

veriiii
22. jún 2015

@jalimag o.k 🙂 ja som to pochopila ze myslis veganstvo..ved aj moja zje nevarene ovocie ,zeleninu.apropo nie je pravda,ze varenim vsetko zabijes..ani 3/4 nezabijes..a veru, deti nevedia ani celozrnne veci stravit..nedavno hovorila dr co sa zaobera detskym travenim a jeho ochoreniami na istej internej klinike..

jalimag
23. jún 2015

Co za veganstvo sem pleties? Moje deti nemaju absolutne ziadny problem s travenim celozrnnych obilnin ani surovej zeleniny a ovocia. Ked je zelenina len kratko sparena, tak je to ok. Ale typicke slovenske varenie zabije takmer vsetko. Prevarene tak, ze to strati farbu aj tvar, vyprazane, kopa masa, sladke hlavne jedla...

h2
23. jún 2015

@jalimag Ahoj, prepáč mi môj názor, ale podľa mňa si trošku mimo. Hlavne čo sa týka výroku, že keď niečo uvaríš, tak to zabiješ. To je úplný nezmysel, jedlo varením niečo stráca a zase ním niečo získava, napríklad vitamíny z mrkvy, alebo paradajok sa v tele lepšie využijú, keď sú tepelne spracované. Jasné, že surová zeleninka a ovocie sú super, ale dieťa potrebuje aj bielkoviny a tuky, potrebuje jesť polievky, mäso, prílohy. V autorkinom príspevku som si nevšimla, že jej syn by si pochutnával na surovom kalerábe, kým ona mu núti varený, z ovocia sa tam spomína len jablko a banán, zo zeleniny nič. ☹
@lucia1981 Ahoj, píšeš, že syn je v poriadku, na takmer 4 roky má 100 cm a 15 kg. Môj syn je takmer rovnako starý, ako Tvoj, má 101 cm a 16 kg. A je to málo. Aj podľa lekárky (je ešte v norme, ale na spodnej hranici), aj podľa toho, čo vidím v škôlke, keď je medzi rovesníkmi. Ja som síce rada, že je na tom tak, ako je, lebo pri pôrode vážil 1860 g a meral 44 cm ako donosené dieťa (diagnóza hypotrofia). Pritom môj syn zje všetko a v takých množstvách, že by to stačilo skromnejšiemu dospelému. Neutešuj sa, že je v poriadku, potrebuje odbornú pomoc, deti síce majú rôzne obdobia, ale toto už trvá dlho. Držím Vám palce, nech to skoro prekonáte.

mircalla
23. jún 2015

@lucia1981 presne ako tu tu niekto napisal - prijali ste jeho hru - a to si pisala, ze v skolke uz aj papal normalne
@pribinak suhlas

Inak to nema problemy so stolicou pri tejto strave? vsak musi byt zapeceny, ako casto ma stolicu?

mircalla
23. jún 2015

@jalimag som nazoru, ze jedno teple jedlo denne musi byt - co je zle napriklad na polievke? mrtva strava?

kamajka
23. jún 2015

@lucia1981 nedat kakao. Aj moj mal taku maniu, ked prisiel na neho hlad, vypytal si mlieko (moj kakao nepije), za den bol schopny vypit 1,5l. Musis sa zapriet a nedat. Bude mrzuty ale treba to vydrzat.

natalym
23. jún 2015

Inak ja by som to tiež skúsila som surovou stravou. Len tak na skúšku, či by mu to aj nezachutilo. Možno, že fakt by mu chutilo niečo iné. Moja dcéra má 11 rokov a jedáva jedlá v takej kombinácii presne ako delená strava, nikto u nás tak neje a nemyslím, že to má naštudované. Normálne tak jedáva.
Ja by som preskúmala kedy a za akých okolností sa to prelomilo, čo sa vtedy stalo. Držím palce.

bocianka123
23. jún 2015

@lucia1981 lucia, žiadna psychologička.. môj syn takto "štrajkoval" 2 (slovom DVA) roky!!! odkedy som nastúpila do práce a jeho dala do kolektívu... až teraz sa pomaličky znova rozbieha s varenou stravou (má 4 roky) .. pýtala som sa aj psychologičky, ona ti nič neporieši.. musíte vydržať, snád sa to zmení.. časom .. môjho naštartovala škôlka. A teraz mi už aj doma niečo zje, dokonca aj polievku, čo predtým absolútne odmietal .. takže u môjho to bol akýsi "vzdor" alebo "protest" , že som od neho odišla, ale to nemám ani potvrdené ani vyvrátené..
takže skús zistiť príčinu, prečo je to tak .. a formou hry mu dávať postupne jesť.. a v školke ako funguje?

bocianka123
23. jún 2015

@mircalla s tou stolicou je to presne ako píšeš, aj v stolici sa to potom odrazilo... @lucia1981 ? hoci zo začiatku to nebol problém, asi išla zo "zásob" 😀 ... ale neskôr to už začalo štrajkovať .. a doteraz je to ako na hojdačke, niekedy dobre, niekedy problém ...

greeny
23. jún 2015

@lucia1981 ahoj moj muz jedol do 4 rokov len mlieko a banany a potom pridal tak 5 lyzic polievky. svokra sa mohla aj na hlavu postavit, on mi to vysvetloval ze mal taky metabolizmus ze zjedol pol rozka a vydrzal nejest pol dna a ked ho niekto nutil tak ho len naplo na zvracanie a to jedlo sa mu este viac znechutilo. ze to bolo pre neho hrozne ze stale ho nutili jest a jemu sa dvihal zaludok. je tu, zdravy ako repa a brusko mu zacalo rast az pri manzelke 😀

jalimag
23. jún 2015

@h2 vôbec nie som mimo, dobre viem, o čom hovorím. Vidím, že u niektorých tu pretrvávajú názory z čias našich prastarých mám. Ale nikde nikoho neprehováram, aby deťom nevaril. Len som navrhla zakladateľke témy, aby skúsila ponúknuť synovi nevarené, ak mu nechutí varené. Úplne mu rozumiem, že mu to nechutí.
Nechápem, prečo cituješ niečo, čo som nenapísala (napr. že mu mama núti varený kaleráb). To, čo robíš, je prekrúcanie. Ja som referovala na to jablko a banán, ktoré tam spomenuté boli. Plus k tomu mu môže ponúknuť surovú zeleninu - kaleráb nakrájaný na pásiky, šalátovú uhorku, surovú paradajku, čerstvý karfiol rozobratý na ružičky, jemne uparenú posolenú brokolicu, čerstvú mrkvu do ruky, vylúpaný hrášok. Je toho veľa, hlavne teraz v lete. Bielkoviny a tuky nájdeš v namočených orechoch a semienkach, tých ani netreba zjesť veľa.

Som rada, že aspoň niekto pochopil, čo som myslela (natalym). Už sa k tomu nebudem vyjadrovať, prajem všetkým pekný deň.

timea7
23. jún 2015

@greeny ja som tiež ako decko nejedla skoro nič, mohla som kľudne účinkovať vo filmoch z prostredia koncentrákov....spolužiačky na konci ZŠ už začínali vyzerať ako ženy, aj ako decko 😎 to ale neznamená, že mi rodičia dávali jesť iba to, čo mi chutilo, čiže blbosti. Jedla som normálnu zmiešanú stravu, len veľmi málo.

natalym
23. jún 2015

@timea7 Ale nezostalo Ti to, hm?