Ako zakrývate tehotenstvo v práci?

zahrah
22. okt 2014

Co s mierne vykukajucim bruskom v praci ak este nie som pripravena to oznamit?
Tipy, triky? Skusam nosit sale, rozopinacie svetre jemne zapnute na brusku.
Dress code mame business casual. Nejake volne gajdave topy velmi nie su vhodne.

Ako dlho ste vydrzali nepovedat?

moll
22. okt 2014

Ja som vydrzala do polovice 5 mesiaca .. nosila som svetre o cislo vecsie nohavice som si kupila aj tricka ... sperky na krk to odputa pozornost .... u mna najviac pomohli tie o cislo vecsie nohavice ..neboli mi tesne ... 🙂

ivetz
22. okt 2014

Prečo to tajiť? Nie je to pohlavná choroba! Nechápem - ja som bola šťastná a hoci som to neurobila, mala som potrebu "vytrúbiť" to do celého sveta. Mala som podriadenú, ktorá tehotenstvo "tajila" - vedela som o tom a keď sa mi chcela "pochváliť" a povedala som jej, že to už viem dávno, zostala zaskočená. Ale mne to prišlo také nenormálne. Tehotenstvo sa neprajavuje iba rastúcim bruškom. Aby si nebola prekvapená, že všetci to vedia, iba ty si v tom, že je to tajomstvo.

emkab
22. okt 2014

@zahrah viem, ze si sa na toto nepytala, ale: nebolo by dobre to oznamit pisomne na personalnom? Iste mas svoje dovody, preco to tajit, ale kym neoznamis pisomne, tak podla zakona "nie si tehotna", cize sa na teba nevztahuje ani ochrana pred pripadnym prepustenim, takisto nemozes cerpat volno na navsetvu lekara spojenu s tehu vysetrenim mimo tych 7 dni a podobne...

luciacv
22. okt 2014

Sú aj blúzky volnejšieho strihu a saká, čo sa nezapínajú, plus tipy od moll. Mám napr. tehu sukňu, ktorá ak je v kombi s volnejšou blúzkou, je úplne ok a cca do polovice tehu nenápadná. Ale minimálne šéfovi by som to písomne oznámila, možno by som požiadala o diskrétnosť. Ak už vykúka bruško, tak si už zrejme v 2. trimestri, tak aby sa v práci vedeli zariadiť pre prípadnú PN, resp. nástup na MD. Ale záleží aj od typu práce, zmluvy a p. Navyše ak neoznámiš tehu, myslím, že z právneho hladiska môžeš byť tehotná ako slon, hoci aj v 8. mesiaci a môžu Ťa prepustiť. Tehu môže byť hocako bezproblémové a zrazu zo dňa na deň ostaneš doma, alebo nebodaj v nemocnici a vylezieš odtial až po pôrode. U nás to šlo šupom, v 8. tt lekár pohrozil rizikovým a hneď to všetci vedeli. Pri bezproblémovom priebehu by som sa podla typu práce zariadila hneď po vydaní tehu knižky. A podla šéfovej osoobnosti 🙂. Držím palce.

sense
22. okt 2014

tiez nechapem to tajenie, ako uz bolo spomenute ono tehotenstvo neprezradi len brusko...jedine zeby si bola v skusobnej dobe, okrem toho kym to oficialne neoznamis nie si chranena zakonom....iank staci o cislo vacsie oblecenie alebo sako

xfenix
22. okt 2014

ja som to povedala po tretom mesiaci, business dresscode mi nedovoloval prilis skryvat. Nemala som dovod to skryvat takze ked po prvom trimestri bolo vsetko ok, sefovi a priamym kolegom som povedala a potom sa to uz roznieslo 🙂

julls148
22. okt 2014

Ja som prve tehu musela tajit, aby mi predlzili zmluvu a tym padom mi vysiel narok na matersku, inak by som skoncila len s RP. Darilo sa mi to tajit 4 mesiace a urcite by sa dalo aj viac, ale ked som mala uz zmluvu predlzenu, tak na druhy den som dala papier o tehotnosti a preradili ma aj z nocnych. Hned povedali, ze keby to vedeli o par dni skor, tak sa so mnou ani o zmluve nebavia.....takze neodsudzujte skor, pokial neviete v akej situacii kočka je 😉

ester79
22. okt 2014

Mne bruško nebolo vidno ani vo voľnejšej blúzke plus rozopnuté sako. Ale tiež som názoru, že písomne to treba oznámiť vedeniu čo najskôr, nielen kvôli sebe (nárok na návštevu lekára, ochranná lehota atď), ale aj kvôli korektnosti vo vzťahu k zamestnávateľovi. Ak budú za teba potrebovať hľadať náhradu a ty to oznámiš na poslenú chvíľu, asi nebudú nadšení.

zahrah
autor
22. okt 2014

Baby ja zijem v UK, tu su ine pravidla, povinnst oznamit zamestnavatelovi je 15 tyzdnov pred porodom.
Dovtedy sa to iste nebude dat tajit, ale rada by som to oznamila co najneskor. Zamestnavatel tiez moze prepustit tehotne, myslim ze nie je ziadna vyhra v oznamovani im to skoro.

Zatial som nemala problem s volnom, tu v UK je malo tych kontrol a prehliadok. Zle mi velmi nebyva.

Ak nieco bude a bude treba zostat doma, tak zostanem doma a oznamim im to vtedy.

Co mam skusenost tak skor to ine baby oznamovali neskoro, zial mnetrochu vykuka brucho v 14tt. Vraj sa to ma hovorit az po prvom trimestri a NT screeningu. Mne statna nemocnica to bude robit az na buduci tyzden, takze oficialne som stale pred NT screeningom.- dali sme si to ale spravit sukromne.

A pride mi to stale take intimne, proste nechcem to este zdielat s cuzdimi.

bluka2
22. okt 2014

Aj ja som dlho nepovedala, na podnet sefa, kt. radil vyckat, kym dostanem planovanu lepsiu zmluvu. Elegantne dlhsie bluzky (taky typ zara) fungovali super. Pod nimi sa daju nosit aj tehu gate. Kolega v kancelarii mi sice po verejnom oznameni (nejaky 20.tt) povedal, ze sa uz chcel spytat, ale potom usudil, ze "nie si nahodou tehotna" nikdy nie je dobra otazka 🙂 Prezradi skor unava/padanie hlavy na pocitac a nezucastnovanie sa na soc. akciach/nepitie alkoholu a take veci nez brusko. Tak na to pozor. Vsetko vyslo podla planu a prajem to aj Tebe!

ester79
22. okt 2014

Ahá, tak to je iné, keď si v zahraničí. No, v každom prípade, je jeseň, takže bruško zakryješ lepšie ako v lete, sakom alebo svetrom. Neviem ako u vás, ale tu teraz celkom fičia voľnejšie topy a blúzky, niečo takéto mám na mysli: http://unikeonlinestore.com/products.php?produc...
Len dávaj pozor, aby si kolegov na to sama neupozornila náhlou zmenou šatníka 🙂

lennicka
22. okt 2014

Ja som to tiez zakrývala ake len kvôli tomu, ze som mala zle výsledky, hoci vedenie o tom vedelo....pravdou však je, ze na mne do 19 týždňa vidiet nič nebolo. Voľne košele, slušne nie obtiahnuté topy a voľnejšie nohavice, a nikto netušil ;) zle mi byvavalo, ale zvalila som to na problemy so žalúdkom ktore som mala pred tým ;)

sense
22. okt 2014

@julls148 neviem ale nidke som nenasla zeby ju niekto odsudil.....

miculiatko
22. okt 2014

Ahojte kočky, tehu síce nie som, ale snažíme sa o bábatko. Tiež ma napadla táto otázka, že ako utajím tehu v práci (mám totiž víziu že by som v dohľadnej dobe mohla dostať lepšie miesto a s oznámeným tehotenstvom môžem na tento flek zabudnúť) Mám také zamestnanie, kde sa vyžaduje uniforma a pri nej nemôžem experimentovať s voľnejšími tričkami či sukňami 🙂. Pevne verím, že sa mi podarí dostať lepšie miesto skôr ako otehotniem prípadne keď ešte na mne nebude nič vidieť 🙂))

siska53
22. okt 2014

@zahrah sefka a jedna kolegyna to vedelu hned po prvom potvrdeni. Ostatnym som to oznamila v 3.m.,ked som dostala tehu knizku a nahlasila som to oficialne na HR.
Ja som sa tym prave pysila a nevedela sa dockat, kedy to oznamim,starsne som sa tesila.
A navyse tym,ze to oznamis,si aj chranena.. Kolegyna mala takto smolu,ze ich prepustali a tie,ktore mali uz oficialne potvrdene tehu,tak boli v ochrane,ona mala smolu,lebo tehu oznamila az po o drzani vypovede,kedze otehotnela az potom. Takze tusim ani narok na matersku nemala,lebo skoro 5,5m.pred porodom nepracovala.

julls148
22. okt 2014

@sense vacsina "nechape"/nerozumie, preco to taji a skor mi to pride ako odsudzovanie a nie dobre mienene rady. Urcite ma na to svoj dovod, preco tak hodla este robit.Nie kazda ma hned potrebu vykvakat, ze je tehotna, nie zkrz toho,ze by to mala byt akoze "vada/pohlavna choroba", ale napr. z ekonomickych (ako som aj ja uviedla), psychickych al. fyz. dovodov.😉

siska53
22. okt 2014

@zahrah tak to tam mate blbe..ja som nosila svoje gate s gumickou- nohavice-to som nejak gumu prevliekla cez dierku a na gombik. Lebo tehu gate este velke a moje uz male. Ja nosim vrchy na nohaviciach,nie v nich,tak by si to aj tak nikto nevsimol. Navyse vzdy dlhsie,ziadne take,ze mi krize vyliezaju..
Alebo mozno daky salom dlhym,co bude plantat cez brucho..no pozornemu oku ani taketo utajenia nemusia uniknut..
Inak hrozne,ze v dnesnej dobe takuto vec ma zena tajit...

hope87
22. okt 2014

ja som to povedala asi az na konci 5teho mesiaca...mne sa to dalo relativne skryt...nemala som velke brusko a tym, ze vacsinou sedim za stolom, tak to nebolo vobec badat a tiez som to nechcela hovorit skor, kvoli inym veciam ale zase som nechcela neskoro, aby mali sancu, niekoho si namiesto mna najst, kym pojdem na MD, aby som ju mohla zaucit...takze ja som sa obliekala uplne normalne, zase nie uplne obtiahnute ale tak akurat...v tomto su saka velmi vdacne. ale kazdej rastie brusko inak, niektorym zienkam uz velmi skoro vykukne...potom uz tazko cosi skryvat...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre