Krvná skupina 0 negatív u oboch rodičov a dieťa má Rh+

kamea858
15. máj 2014

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či ste sa stretli s takým prípadom, že matka aj otec majú dokonca rovnakú krvnú skupinu a to 0 negativ a dieta ma 0 pozitiv? Je to vôbec možné? Dakujem za vaše reakcie.

ammellia
15. máj 2014

Zaujimava otazka, po kratkom googleni som nasla takuto odpoved:
http://www.genetika-biologie.cz/content/rh-fakt...
Takze teoreticky to mozne je.

lulu369
15. máj 2014

@kamea858 určite je, nemám s tým skúsenosť, ale už som o tom počula. a čo sa týka podobných situácii, tak mňa asi neprekvapí už nič...
my máme troška inú situáciu - ja mám 0 RH+, manžel má B RH- a obe detičky majú krvnú skupinu B RH+...a napriek tomu, že majú rovnakú krvnú skupinu s dcérkou sme sa po návrate z pôrodnice ocitli po 2 dňoch opäť v nemocnici a museli jej dať dokonca tranzfúziu aby je novorodenecká žltačka ustúpila (mala až priveľmi vysoké hodnoty bilirubínu) a dôsledkom toho boli všelijaké "hrôzostrašné" diagnózy (našťastie sa nepotvrdila ani jedna a dcérka je zdravá) a kontroly do 3 rokov na rizikovej poradni, či neurológii a pod. synček mal síce tiež novorodeneckú žltačku, ale našťastie hodnoty bilirubinu boli nízke, takže to čo sme si prežili s dcérkou, sme si znova so synčekom nemuseli prežiť...

saurian
15. máj 2014

@lulu369
prosim ta a kolko ste mali hodnoty bilirubinu? len tak pre zaujimavost, mali sme tiez silnu zltacku. dakujem.

kamea858
autor
15. máj 2014

@ammellia dakujem za link. Totiz v nemocnici mi tiez povedali, ze je to neobvykle a je to mozne. Ide totiž o to, že počas tehotenstva mi nesledovali protilatky kedze sme obaja negativ a napriek tomu mame dieta pozitiv. V 28 tt sa ma podavat injekcia a potom po porode. Ja som dostala iba po porode. Nemoze to niečo sposobit pri pripadnom dalsom tehu? Tato otazka mi prave napadla.

kamea858
autor
15. máj 2014

@saurian presne hodnoty neviem ale silnu zltačku sme nemali na 4 den sme isli domov z porodnice.

rheia27
15. máj 2014

@kamea858 ano je, minus a minus je plus

tslobik
15. máj 2014

@kamea858 Fúha zaujímavé. Ja myslím, že ak obaja rodičia majú Rh negatív, tak aj dieťa musí mať Rh-.
Nájdeš to určite niekde na nete....je taká tabuľka krvných skupín s Rh faktorom a ich dedičnosť. Len teraz som to nevedela narýchlo nájsť. Ja mám napr. B-, manžel A+ a syn 0-.

1104
15. máj 2014

@lulu369 prosim ta na ake kontroli ste chodili? Tiez sme boli v podobnej situacii a na ziadne nechodime .

ammellia
15. máj 2014

@kamea858 to je zvlastne, ze riesili skupinu otca. Akurat vcera bola o tom tema v damskom magazine a tam mudr hovoril, ze sleduju kazdu zenu rh neg. A aj ja som rh neg a nikto sa na otca nepytal, automaticky testovali protilatky.

bar12
15. máj 2014

@kamea858 ja som 0 rh negat..kazdej rh negat matke sa pichaju protilatky bez ohladu na to, co ma manzel..rh faktor dietata moze byt plus aj minus aj v pripade negativuty oboch rodicov, preto sa na partnera vacsinou ani nepytaju.. Je to jedno, moznost je tam vzdy.. Mne pichali aj pred porodom, aj ked protilatky neboli preukazane, zevraj najnovsie sa to tak robi, ale rodila som v Cechach..urcite ti vsak pritomnost protilatok v tehu zistovali, alebo aspon mali..

ammellia
15. máj 2014

@rheia27 vo vacsine pripadov dvaja negativni rodicia daju negativne dieta. Ale su speci pripady, kedy je to inak.

bar12
15. máj 2014

@kamea858 a dolezite je, ze ti ju pichli po porode, komplikacie by mohli nastat pri dalsom tehu akby ti ju nepichli..

25daniela
15. máj 2014

Ja mam A1+ a manzel ma B+ a mali sme problem, pri dvoch detoch, jedno bolo v pohode. Pri dvoch deti mali dlhodobo, do 4 mesiacov katstrofalne bilirubiny a zle pecenove testy, (rizikova poradna do roka) zvecsene pecene a myslim ze koli tomu.
Pri poslednej som aj vedela, ze ma krvnu skupinu AB- z pupocnikovej krvy. Ale aku ma teraz, ci sa jej nezmenila, to neviem.

bar12
15. máj 2014

@kamea858 on ten Rh faktor sa dedi inym komplikovanejsim sposobom ako konkretna skupina..

bar12
15. máj 2014

@25daniela krvna skupina zostava na cely zivot, nemeni sa 🙂

25daniela
15. máj 2014

@bar12 toto bolo vysetrenie z pupocnikovej krvy a dr sa vyjadril, ze to nemusi tak ostat, na margo tych dlhodobych problemov v bilirubinom

bar12
15. máj 2014

@25daniela aha a od vtedy jej krvnu sk nebrali? Ved to ma v karte kazde dieta napisane..resp malo by mat..

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
25daniela
15. máj 2014

@bar12 nie, aj napriek tomu ze sme mali perne babatkovanie, kazdy z dr kde sme chodili sa na to vybodli. Ziadne moje dieta nema zistenu krvnu skupinu. A ked som sa na to pytala pediatricky, tak odpoved bola ze naco deti trapit odberom a za druhe ze za to treba zvlast zaplatit. Kolko to sme sa uz nebavili.

lulu369
15. máj 2014

@saurian to si už síce nepamätám presne, ale dcérkina pediatrička mi povedala, že ho mala tak vysoké, že ani tie najvyššie údaje v tabuľkách tomu nezodpovedali (boli nižšie) a keď nás previezli do BB, kde dcérke dali aj tranzfúziu, tak si nás ošetrujúca doktorka zavolala a otvorene nám povedala, aby sme sa pripravili aj na tú možnosť, že zo dravého dieťaťa budeme mať "debilka" ☹ a to všetko len pre jednu nezodpovednú pani doktorku v nemocnici...

25daniela
15. máj 2014

@lulu369 pretoto som sa velmi bala tych zltaciek, ale mne nikdy nepresahovali tie hodnoty neake ich tabulky, takze nas iba sledovali

kamea858
autor
15. máj 2014

@bar12 ja som priniesla doktorovi potvrdenie o krvnej skupine otca. A povedala tak je to OK nemusime sledovat. Prave buduci tyzden idem na kontrolu a chcem sa na to spytat.

lulu369
15. máj 2014

@1104 u nás boli tie hodnoty bilirubínu až tak vysoké, že nám hrozilo poškodenie mozgu, tak preto bola dcérka sledovaná najmä na rizikovej poradni, tiež na neurológii, boli sme aj na sone mozgu...a domov nás prepúšťali s tým, že dcérka na jedno uško nepočuje, no našťastie to vyzerá tak, že počuje dobre, ale zatiaľ to nemáme od odborníka potvrdené (naša pediatrička mi povedala, že sluch jej dá prekontrolovať keď bude väčšia)

ammellia
15. máj 2014

@lulu369 a tieto problemy boli sposobene krvnymi skupinami?

lulu369
15. máj 2014

@kamea858 pokiaľ viem, tak protilátky sa mamičke podávajú v tedy, keď má mamička rh- a otec rh+...no lepšie bude pokiaľ budeš opäť tehotná, spýtať sa na to svojho gynekológa. ja som pri druhom tehotenstve povedala svojmu gynekológovi čo sa stalo dcérke, a on mi to vtedy vysvetlil, no pre istotu mi počas tehotenstva protilátky sledoval aj keď nemusel (ja mám rh+ a manžel rh-)

25daniela
15. máj 2014

@lulu369 no, to presne sme absolvovali, neurologia a gastro. U nas zase zvalovali tie zle vysledky na neaku infekciu niekde, ktoru nikto nikde nenasiel. A casom sa im krv upravila sama, ale tie stresy, ci nebudeme mat doma dementkov, to nikomu nezelam...

bar12
15. máj 2014

@25daniela to je neskutocne toto nase zdravotnictvo! ☹ 😠
Skuste o to poziadat ked jej pri nejakej prilezitosti budu kvoli niecomu brat krv, tak jej vezmu o jednu skumavku viac..ved je to dolezite keby nedajboze niekedy potrebovala akutne transfuziu...

bar12
15. máj 2014

@kamea858 to je taka kravina, ze az.. Sprosta doktorka, aby taku zakladnu vec nevedela.. ☹

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre