Držanie pracovného miesta po materskej, po rodičovskej

snehulienka
23. júl 2008

baby, neviete mi poradit ako to je?

v paragrafe 157 zakonnika prace sa pise ze ak sa zamestnankyna vrati do prace po skonceni materskej dovolenky alebo rodicovskej dovolenky, je zamestnavatel povinny zaradit ich na povodnu pracu a pracoviskoo.

co o tom viete? ja som myslela ze po 6 mes. vas musia dat na povodne a potom do 3 rokov na primerane miesto, co mohlo byt hocijake ine miesto...

diky

orinka
23. júl 2008

Aj ja si myslím, že povinnosťou zamestnávateľa je zamestnať ťa po materskej, ale či ti dá to isté miesto alebo nie, je už asi na ňom... aspoň ja som počula prípad, že sa žena vrátila po materskej... robila v administratíve a zamestnávateľ jej poskytol prácu upratovačky 😉 on si povinnosť splnil a ona to samozrejme neprijala... ale zas na druhej strane, neviem, či je to podľa kostolného poriadku 🙂 možno to bolo len úspešné obídenie zákona... 🙄

snehulienka
autor
23. júl 2008

orinka, to by ale nezodpovedalo tomu co je uvedene - povodna praca bolo administrativa - nie upyvanie wc..

elise
23. júl 2008

zamestnávateľ je povinný držať konkrétne miesto na konkrétnom oddelení napríklad sekretárka na sekretariáte GR pol rok (28 týždňov materskej pri vydatej žeme a 37 týždňov materskej pri slobodnej žene) potom do 3 rokov je povinný žene dať pracovné miesto v organizácii ale v súlade zo vzdelaním a s pracovnou zmluvou - čiže také čo má napísané v pracovnej zmluve. a žena len po materskej napíše zamestnávateľovi oznam že nastupuje do práce 😉

snehulienka
autor
23. júl 2008

nasla som na nete o tom konkretny clanok, takze pridavam:

hcem sa vrátiť do práce z rodičovskej dovolenky. Syn má 1 rok. Zamestnávateľ ma však nechce zaradiť na pracovné miesto, ktoré mám uvedené v pracovnej zmluve, napriek tomu, ze také pracovné miesto vo firme existuje. Argumentuje tým, že som sa mala vrátiť hneď z materskej dovolenky (po 28 týždňoch) - vtedy by som nárok na svoje miesto mala.
Ponúka mi iné pracovné zaradenie, čo by mohlo viest aj k tomu, ze by mi krátil mzdu.
Ja som sa z viacerych zdrojov dočítala, že mám nárok na pracovné miesto, aké mám popísané v pracovnej zmluve. Môžete mi prosím potvrdiť, či mám alebo nemám na pracovné miesto z mojej pracovnej zmluvy nárok ?

______________________________________________________
Zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákonník práce“) v ustanovení § 47 ods. 1 písm. a) uvádza, že zamestnávateľ je povinný prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy.

Okrem toho pre prípady dočasného prerušenia výkonu práce zamestnancom a jeho návrat do práce ustanovuje zákon v určitých prípadoch osobitné podmienky v ustanovení § 157 Zákonníka práce. Tento uvádza, že ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení výkonu verejnej funkcie alebo činnosti pre odborovú organizáciu, po školení alebo po skončení mimoriadnej služby alebo alternatívnej služby alebo zamestnankyňa (zamestnanec) po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky (§ 166 ods. 1) alebo ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení dočasnej pracovnej neschopnosti alebo karantény (karanténneho opatrenia), je zamestnávateľ povinný zaradiť ich na ich pôvodnú prácu a pracovisko. Ak to nie je možné preto, že táto práca sa nevykonáva alebo pracovisko je zrušené, musí ich zamestnávateľ zaradiť na inú prácu, zodpovedajúcu pracovnej zmluve.

Uvedené ustanovenie upravuje taxatívny (t. j. menovite uvedený) výpočet dôvodov spoločensky uznaných situácií, v prípade skončenia, resp. zániku ktorých je zákonnou povinnosťou zamestnávateľa obnoviť stav ku dňu prerušenia práce v plnom rozsahu tak, aby bola zachovaná pôvodná práca aj pôvodné pracovisko. Medzi týmito dôvodmi zákon v § 157 uvádza aj návrat po skončení materskej alebo rodičovskej dovolenky, ale súčasne v zátvorke odkazuje na ustanovenia § 166 ods. 1 Zákonníka práce, podľa ktorého v súvislosti s pôrodom a so starostlivosťou o narodené dieťa patrí žene materská dovolenka v trvaní 28 týždňov, prípadne 37 týždňov, ak porodila zároveň dve deti alebo viac detí, alebo ak ide o osamelú ženu. Rodičovská dovolenka je uvádzaná v súvislosti so starostlivosťou muža o narodené dieťa.

O rodičovskej dovolenke po uplynutí vyššie uvedených lehôt (t.j. po 28, resp. 37 týždňoch) až do troch rokov, v prípade dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa vyžadujúceho osobitnú starostlivosť do šiestich rokov dieťaťa, hovorí až nasledujúce ustanovenie - § 166 ods. 2 Zákonníka práce. Tento zamestnávateľovi zakladá povinnosť prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy, čo nemusí byť úplne totožné s pôvodnou prácou a pôvodným pracoviskom ako je to v predchádzajúcom prípade.

Pod pojmom „pôvodná práca“ môžeme rozumieť určitý súhrn pracovných činností, ktoré zamestnanec vykonával ku dňu prerušenia práce. Tieto pracovné činnosti má spravidla zamestnanec uvedené v opise pracovnej činnosti alebo v náplni práce, môže vyplývať aj z interných predpisov zamestnávateľa. Pojem „pôvodná práca“ ako reálne vykonávané konkrétne pracovné činnosti je preto v praxi často užší ako pojem „druh práce“, ktorý je podľa § 43 ods. 1 Zákonníka práce podstatnou náležitosťou pracovnej zmluvy a podľa ktorého je vo Vašom prípade zamestnávateľ povinný prideľovať Vám prácu.

Podobne je to aj v súvislosti s právom zamestnanca na návrat na „pôvodné pracovisko“ podľa § 157 v nadväznosti na 166 ods. 1 (t. j. ak by ste sa vracali hneď po materskej dovolenke) a na „miesto výkonu práce“, vymedzené v pracovnej zmluve, na ktoré máte právo ako zamestnanec vo všeobecnosti.

Keďže sa vraciate do práce z rodičovskej dovolenky, § 157 Zákonníka práce, ktorý priznáva zamestnankyni právo na pôvodnú prácu a pôvodné pracovisko, sa na Vás nevzťahuje. Je preto dôležité, čo máte uvedené v pracovnej zmluve ako druh práce, do akej miery je presne vymedzený a v akom rozsahu dáva zamestnávateľovi dispozičné právo prideľovať Vám v rámci neho konkrétne pracovné úlohy.

Zákonník práce ustanovuje aj ďalšie osobitné ustanovenia, týkajúce sa pracovných podmienok žien, starajúcich sa o deti, na základe ktorých je možné napríklad požiadať o úpravu pracovného času (§ 164), osobitné prestávky na dojčenie (§ 170) alebo ktoré obmedzujú zamestnávateľovi skončiť pracovný pomer (§ 64, § 68, § 163) a pod..

orinka
23. júl 2008

snehulienka ja viem.... 🙂 ja len dávam príklad z bežného života... takže je to asi na zamestnávateľovi, zákon síce nariaďuje jedno, ale keď sa zamestnávateľ nebojí porušiť ho a ty sa uspokojíš s tým, že po materskej tam nenastúpiš, keď ti ponúkne nejakú hlúposť, tak má zamestnávateľ vyhrané...

orinka
23. júl 2008

Ale mám aj osobnú skúsenosť... učila som na strednej škole ako zástup za materskú... a keď sa dotyčná rozhodla vrátiť z materskej, tak ja som proste musela odísť 🙂

snehulienka
autor
23. júl 2008

tvoja osobna skusenost je v sulade so zakonom.

orinka
23. júl 2008

Viem 🙂 naozaj asi záleží od serióznosti tvojho zamestnávateľa 😉

elise
23. júl 2008

také porušenia u zamestnávateľov sa dajú riešiť aj nahlásením na inšpektoráty práce ale je to naťahovačka ☹

renca296
10. sep 2008

ahojte baby vidim ze tu preberate to co potrebujem viete mi poradit ked skonci rodicovska dovolenka a zamestnavatel mi da vypoved mam narok na odstupne?dik

gapa
10. sep 2008

samozrejme, podla zákonníka práce (ak nemáš v prac.zmluve alebo kolekt.zmluve dohodnuté inak), tak ak trvá tvoj PP aspon 5 rokov, tak na trojmesačné, inak na dvojmesačné - vid § 76 ods.1.

Okrem toho, ak ozaj pôjde o výpoved podla § 63 ods.1 písm. b (napr. nadbytočnosť) alebo podla písm. a), tak ti od mesiaca nasledujúceho po mesiaci doručenia výpovede začne plynúť výpovedná lehota bud dvojmesačná alebo trojmesačná (ak si odpracovala u zamestnávatela aspon 5 rokov. Do odprac.rokov sa neráta rodič.dovolenka) - vid § 62 ZP. Počas tejto doby máš nárok na plat, stravné listky a vzniká ti další nárok na dovolenku. Ak by nemal pre teba prácu, tak by sa to malo podla ZP považovať za prekážku na strane zamestnávatela a teda by ti mal vyplácať mzdu v sume priem.zárobku ( § 142 ods.3 ZP )

Ak bude chcieť s tebou zamestnávatel podpísať dohodu o ukončení PP podla § 60 ZP (teda nechce skončiť PP výpovedou podla § 63), tak si daj pozor na to, aby bol v dohode uvedený organizačný dôvod ukončenia prac.pomeru (ak by nebol, tak nemáš nárok na odstupné!!!).
Vzhladom na to, že vlastne tým zamestnávatel ušetrí peniaze, ak mu túto dohodu podpíšeš, mohla by si žiadať aj vyššie odstupné (alebo odmenu, ako to nazvať neviem).

Pozor na to, že nebudeš mať pravdepodbone nárok na podporu v nezam., ak si si počas RD neplatila dobrovolne poistenie v nezamestnanosti. Takže je pre teba vlastne výhodná výpoved s plynutím výpovednej doby. Ak ti ostala nejaká dovolenka, môžeš si ju počas tejto výpov.doby vyčerpať.

Tiež ak podpíšeš dohodu o ukončení PP posledným dnom RD, tak nemáš nárok napr. na nemocenské, ošetrovné po ukončení tohto PP.(ak nemáš dobrov.nemoc.poistenie a nesplnaš ostat.podmienky, ktoré sa pri DNP vyžadujú pre nárok na nemoc.)

romanelka2
15. máj 2010

Ahojte ja mam tiez problem v 25,06,2010 mi konci materska dovolenka takze 26,6 mam nastup spet do prace veducou som sa asi pred 2, mesiacmi dohodla ze sa vraciam spet do prace ale na 8, hodin denne a pred 2, dnami som isla znova zanou co treba vibavit a povedala mi ze ma nema kam zaradit a uz vobec nie na 8, hodin denne ak chcem mozem robyt skladnicku a za 340eur mesacne aj to v hrubom!!! A ja som tam pracovala ako pokladnicka. Tak som sa spojila z majitelom ktory mi sice pracu ponukol pokladnicky ale da mi plat ako som mala pred 3, rokmi a inde nie kde som robyla potrebujem vediet ci ma nato narok? A keby som nahodou isla PN ci ma moze vihodit alebo mi musi dat odstupne neviem co mam robyt svoju pracu som mala rada aj kolektiv ale oni nabrali robotnikou a ja vlastne nemam pracu uz som rozmislala ze si najdem nieco ine ale mam odist a bez odstupneho? podla mna mam nanho narok!!! Poradte mi prosim a dakujem(:

tin007
16. máj 2010

romanelka2
zamestnavatel ti musi ponuknut (ak je tvoja povodna pozicia obsadena alebo zrusena) ine miesto, ktore nebude platovo ani zaradenim horsie ako to povodne. takze si pozri pracovnu zmluvu, ci si tam mala presne definovane co mas robit, v akom mieste (ci napr. ide o zavod xxx v meste xxx alebo je tam uvedene iba, ze vo firme xxx a pod. a za kolko, pripdne ake ine podmienky boli dohodnute - napr. pracovna doba od do alebo smennost) a ak ti ponukne nieco horsie, tak to odmietni. a vsetko ziadaj, nech ti daju pisomne (tu ponuku na prac. miesto aj s platovymi a inymi pracovnymi podmienkami)
moja rada je, aby si ty vypoved nedavala, ak chces odist tak pockaj nech ti ju da on, aby si neprisla o odstupne (minimalne 2 alebo 3 mesiace v zavislosti od toho, kolko si tam odpracovala). potom budes mat narok na podporu v nezamestnanosti (ale tusim iba 160 EUR) a budes si moct hladat nieco ine. mozno a gapa alebo niektora z kociek este doplni (inak pozri si tu dalsie temy, par dni dozadu to tu bolo dost podrobne rozoberane). ak by na teba tlacili a pod, tak im povedz, ze budes volat na inspektorat prace Inšpektorát práce Bratislava a poradis sa s nimi. http://www.safework.gov.sk/, Za kasárňou 1, 832 64 Bratislava, tel.: +421-2-32182759, fax: +421-2-32182739, mail: ip.bratislava@ba.ip.gov.sk
mimochodom prever si, ci este nemas z materskej nejaku dovolenku (ak si si ju necerpala pred nastupom na rodicovsku), zvykne to robit cca 10 dni, to ti musia umoznit cerpat a za podmienok ako si predtym pracovala

maznacik007
16. máj 2010

tak ako ti tin007 napisala...

vsetko zavisi od tvojej pracovnej zmluvy..

len pre info.. nie je pravda ze zamestnavatel ti musi drzat presne to iste tvoje miesto z ktoreho si odchadzala na MD az do 3 rokov veku dietata... ale iba do skoncenia MD cize iba do toho cca pol roku veku dietata...

po navrate z RD po dovrseni 3 rokov veku dietata ti je povinny ponuknut pracovne miesto tak aby zodpovedalo tvojmu popisu prace, prac. pozicii uvedenej na pracovnej zmluve a za rovnakych platovych podmienok ako si odchadzala na MD /to ze ti da vyssi plat ak kolegyniam zvysol nie je jeho povinnost/
len nez mu posles akykolvek pisomny navrh daj si to skontrolovat niekomu kto ovlada pravopis
pocas PN ta nemoze prepustit.. pokial by sa nerusil zamestnavatel alebo jeho cast alebo ......
ale pametaj ze ma zakonny narok ta skontrolovat ci sa zdrziavas doma v case PN..

osobne by som sa skusila dohodnut.. predlozila svoj pisomny navrh... a dala mu priestor na pisomne vyjadrenie sa... alebo skus sa dohodnut ze odides ale s odstupnym... ak das vypoved sama na odstupne nemas narok...

ivankova
17. máj 2010

ahojte vie mi nieto poradit? ked som bola na RD s dcetou tak som sa zamestnala, robila som nieco vyse roka a potom som znovu otehotnela a sla som na PN a do porodu. V praci mi miesto drzia,lenze neviem ako to bude s mojim pracovnym miestom pretoze som bola zamestnana len na 6,5h - v tom case som dostava aj matersku cize som to brala skor ako vypomoc takze som bola spokojna zo 6,5h- ale teraz by som sa chcela vratit a chela by som ist na 8h,len neviem ci mi vyhoveju ak nie budem musiet hladat nieco ine, lebo by sa mi to neoplatilo.Ale chcem sa opytat ci po skonceni RD, ak by som nic lepsie nenasla a v praci dala vypoved ci mam narok na co ja viem nejaku podporu od uradu prace?alebo ostanem uplne bez nicoho? dakujem za kazdu radu 🙂

romanelka2
18. máj 2010

Dakujem za radu tin007 uvidim co bude dalej este sa mi majitel neozval tak som zvedava rozmislala som ze pojdem PN ak mi nebude chciet dat odstupne a medzi tym si najdem inu pracu ale pozrem na pracovnu zmluvu. DIK BABY :o(

pernera
14. nov 2010

Ahojte mamicky prip. pan Mihal, viete mi niektora poradit ako to bude od januara s prispevkom na jasle pre babätka? na MD som od 16.jula, cize 16.1 sa budem musiet vratit do prace..mam este 2 tyzdne dovolenky co som si ponechala,cize realne by som nastupila od 1.2.2011. Budu sa sukromne jasle preplacat z fondov EUdo vysky 300 Eur? v Nr stoja jasle cca 240 Eur/ mesiac..Dakujem 🙂

xaxa
26. nov 2010

Ahojte.Nasla som temu,ktora zaujima aj mna a dufam,ze niekto mi na to odpovie 🙂 Ja som momentalne na rodicovskej dovolenke,este sa nechcem vratit do prace,ale mala som natlaky zo strany zamestnavatela,ze ak sa nevratim v najblizsej dobe,tak nepridlzia mi pracovnu zmluvu,ktoru mam momentalne do juna 2011.Len pre informaciu,ja mam pracovnu zmluvu na dobu urcitu-1 rok a kazdy rok sa to predlzuje,len nechcu teraz nikomu davat pracovnu zmluvu na dobu urcitu(vymysel riaditelstva).Zaujima ma to,ci maju pravi ma takto vyhodit z prace,alebo zakon o tom,ze by sa malo podrzat moje mesto alebo poskytnut sa nahradne plati len pre zamestnancov na dobu neurcitu?Budem vdacna za kazdu radu a odpoved!

kaktusik007
26. nov 2010

@xaxa pracovny pomer dohodnuty v pracovnej zmluve na dobu urcitu konci uplynutim tejto doby

xaxa
26. nov 2010

@kaktusik007 kaktusik,to ja samozrejme viem 😀 ,len mi niketo raz spominal,ze povinnost zamestavatela udrziat mesto pocas materskej a rodicovskej sa tyka aj prace na dobu ako neurcitu,tak aj urcitu.Cize v tomto pripade funguje ten isty zakon.No ja nie som si vobec ista,preto sa tu pytam

kaktusik007
26. nov 2010

@xaxa ano, ale ked ti pracovna zmluva skonci, tak ake miesto chces udrzat??? 😉

xaxa
26. nov 2010

@kaktusik007 ano,znie to asi dost zvlastne,ale tak to trva uz niekolko rokov-po uplinutii zmluvy na rok nasleduje dalsia a tak dalej...Logicky chapem,ze to asi nie je mozno,len som pocula o niecom takom,ale asi to bol len for...

jankapardon
26. nov 2010

ahojte🙂 uplne senzačná tema.....
@gapa.....vo februári 2011 my končí MD , mala by som nastupiť do práce a teraz ten problém....našu pobočku v Ke zrušili asi pred rokom, vtedy mi ponukli výpoved bez udania dovodu a bez odstupneho, čo som nepodpísala, a teda moj pracovný pomer trvá ale s centralou v Trenčíne, tam mi vraj aj držia miesto.....no na pracovnej zmluve mám miesto výkonu prace Ke.Kedže je to nepredstaviteľné , aby som mala nastupiť do Trenčína, poradiš mi čo robiť??? Dakujem 😵

jankapardon
26. nov 2010

@gapa vo februári 2011 my končí MD , mala by som nastupiť do práce a teraz ten problém....našu pobočku v Ke zrušili asi pred rokom, vtedy mi ponukli výpoved bez udania dovodu a bez odstupneho, čo som nepodpísala, a teda moj pracovný pomer trvá ale s centralou v Trenčíne, tam mi vraj aj držia miesto.....no na pracovnej zmluve mám miesto výkonu prace Ke.Kedže je to nepredstaviteľné , aby som mala nastupiť do Trenčína, poradiš mi čo robiť??? Dakujem

kaktusik007
26. nov 2010

@xaxa predlzovanie pracovneho pomeru opatovne na dalsi rok - to mozno podla zakonnika prace len obmedzeny pocet raz a obmedzeny cas... ale to je fuk, proste ak teraz nastupis do rpace a tvoj pracovny pomer trva, tak ides - ak po materskej , tak na to iste miesto.... ak po rodicovskej, tak na miesto adekvatne, ale uz nemusi to byt to iste - cize ak robis veducu, musia ti ponuknut inu veducu funkciu, ak si referentka, tak ti ponuknu referentske miesto, ale moze byt aj na uplne inom oddeleni....

kaktusik007
26. nov 2010

@jankapardon no.. nic 🙂 kedze mas meisto vykonu prace v ke, tak ziadaj od zamestnavatela pracu v ke... a ak ti ju neda, tak potom ti musi dat vypoved z organizacnych dovodov a mas narok samozrejme aj na odstupne... inak je to prekazka na strane zamestnavatela, ak nemas kam chodit do prace, podla tvojej pracovnej zmluvy, tak su povinny ti platit normalne mzdu aj ked budes doma 🙂
mali moznost ti dat vypoved aj ked si bola na rodicovskej dovolenke, nespravili to, lebo ti nechceli dat odstupne, je to ich problem, teraz ti bud budu platit za to ze budes doma alebo ti daju vypoved, pricom vtedy si mozno este pat rokov odpracovanych nemala a mohli to mat lacnejsie 😀

mofer
13. jan 2011

prosím o radu, môj syn má 20 mesiacov a ja by som sa chcela vrátiť do práce, kde som predtým pracovala ako recepčná v nemocnici. Vraj nemám miesto a tak mi ponúkaju pozíciu zdrav. sestry ( mám na to vzdelanie ) do trojsmennej prevádzky. Ako to je, ak mám v zmluve jasne napísanú pracovnú pozíciu: recepčná.???

dasa123
16. jan 2011

@kaktusik007 kaktusik ak mozem poprosim ta o radu. Trocha ma zasckocilo, co si odpisala jankepardon, nakolko som si myslela, ze pocas RD mi zamestnavatel nemoze dat vypoved. Jej si odpisala, ze zamestnavatel mal moznost dat jej vypoved aj ked bola na RD. Moj problem je takyto. Momentalne som na RD a dozvedela som sa, ze zamestnavatel, bude asi z organizacnych dovodov rusit oddlelenie kde som pracovala ( oddelenie sa bude stahovat do ineho mesta ). Ma zamestnavatel pravo so mnou rozviazat pracovny pomer uz pocas RD ? Ja som myslela, ze az po ukonceni RD. Pripadne keby som pocas RD otehotnela a isla by som na MD, tak by pracovny pomer trval dalej az do ukoncenie dalsej RD ? Mala by som narok na matersku, vsak ? Ak by teda moj PP stale trval 😕 Ako to teda je ? Inak firma ostava dalej tu, len jedno oddelenie by sa malo stahovat, dakujem.

kaktusik007
16. jan 2011

@dasa123 zalezi od toho, kde mas miesto vykonu prace uvedene v pracovnej zmluve.... pocas RD a MD je pripustna vypoved len v pripade, ze sa zrusuje /premiestnuje zamestnavatel, alebo jeho cast... inymi slovami, kedze budu rusit oddelenie, tak maju moznost ti dat vypoved... ak by si otehotnela, narok na matersku budes mat len v pripade, ze stihnes porodit do 8 mesiacov odo dna skoncenia pracovneho pomeru (ochranna lehota), vsetky poistenia ti koncia - aj nemocenske, a aj v nezamestnanosti, to znamena, ze sa moze stat, ze po skonceni RD nebudes mat narok na podporu v nezamestnanosti...

dasa123
16. jan 2011

@kaktusik007 dakujem za odpoved, aj ked si ma teda vobec nepotesila. Normalne sa mi nechce verit, ze je to mozne, ale asi to tak bude. Takze ked som pred nastupom na MD bola normalne zamestnana niekolko rokov, na dobu neurcitu, ak sa proste stahuje oddelenie mozu ma kludne vyhodit a na nic potom nemam narok, ani na podporu, ani na druhu matersku, parada. Zostava mi len dufat, ze to tak nakoniec nedopadne ☹ Ale aj tak Ti dakujem za rychlu odpoved. Zatial mi oficialne z roboty nic nedoslo, tak uvidim ...