Môže mať dieťa 2 priezviska a 2 národnosti?

lyduska7
17. máj 2013

Zijeme z partnerom v uk mame rozdielne narodnosti ja slovensku on portugalsku, zobrati nie sme tak sme nasej dcerke dali dva priezvyska. Na rodnom liste vystavenom v uk ma oba priezvyska. Dnes sme boli na slovenskej ambasade zaregistovat jej narodenie a povedali nam ze moze mat iba jedno , kedze sme prisli za cielom registracie a vedomim ze je zapisana aspon niekde lebo clovek nikdy nevie I ked sa to nezdalo spravne dohodli sme sa na mojom priezvysku. Obaja myslime ze sme spravili chybu lebo vieme ze je mozne( mat dva priezvyska) len nevieme ako????? prosim nepiste mi prispevky ze naco 2 priezvyska, kazdy na to mame svoj nazor, vsak?

modrazaba
17. máj 2013

slovenske urady vzdy vsetko komplikuju 😖 a co ma dieta napisane v rodnom liste? ak ma dve priezviska tak su podla mna povinni to akceptovat. ludia maju bezne dve priezviska. ale nechapem naco ste ju boli zaregistrovat na SK ambasade. ja zijem vo francuzsku niekolko rokov a ani by ma nenapadlo dat zaregistrovat dieta na slovenskej ambasade. ved zijete v UK a vztahuju sa na vas britske zakony. aspon tak si myslim.

katie555
17. máj 2013

@modrazaba ako inak by mala vybavit rodny list dietatu nez cez ambasadu? ak v uk nie su 5 rokov dieta narodenim britske obcianstvo neziska

@lyduska7 ano moze mat 2 narodnosti, britsku ak je jeden z vas v uk 5 rokov a 5 rokov plati dane a nikdy neziadal ziadne benefity...Poziadas o britsky pas...Ked nie cez slovensku ambasadu , pripadne na svk, poziadas o zapis do osobitnej matriky co je v bratislave, pre deti narodene v zahranici...tym ziska slovensku narodnost.. Podobny postup by som riesila z portugalskou .
K tomu dvojitemu priezvisku by som povedala ze keby ste dali pomlcku tak by to malo byt mozne - myslim napr . Horna-Joze ...ale asi Horna Joze nie je mozne ..
a ten tak medzirecou PRIEZVISKO je z makkym I ...az mi to oci kole 😠 😠 😠 😠

trish31
17. máj 2013

Moze mat dve narodnosti,nas bude mat slovenske obcianstvo po mne a kanadske po muzovi.Inak na toto by bola lepsia diskusia,,,,

nintu
17. máj 2013

ja som tiez chcela dve priezvyska ale na matrike mi povedali ze moze mat len jedno

saska.t
18. máj 2013

na SK je zakon,ktory neumoznuje mat 2 priezviska,ale len 2 mena..2 obcianstva v pohode 😉

prasiatko30
18. máj 2013

Kedze v portugalsku tak ako v spanielsku ludia maju dve priezviska a tvoje dieta ma portugalskeho otca tak ho maju zapisat s dvomi priezviskami - ziadne vyberanie a len jedno pripadne obidva s pomlckou - uz sa to tu diskutovalo davnejsie a vtedy jedna maminka pravdepodobne pravnicka aj povedala podla akej europskej smernice je to pravne zdovodnene - SR ako clen EU musi respektovat vsetky EU normy to znamena ze by ti nemali robit problemy - pohladaj bud tu na MK kde to pisali alebo sa porad. Ale viem ze ja som sa vtedy tiez cudovala lebo viem ze kamosky vydate za spanielov zapisali deti len s jednym priezviskom lebo im na matrike povedali ze na sk sa to nemoze a tato babena proste uviedla presne cislo zakona alebo sudneho vyhlasenia podla ktoreho sa to musi dat urobit

kattrin5
18. máj 2013

Na slovensku podla noveho zakona nieje mozne mat 2 obcuanstva...chcela aom vybavit dcerke ale ma zmietli zo stola ze si musim vybrat bud slovenske alebo americke...takze som nechala len americke

tova
19. máj 2013

kattrin5- v pripade ze tvoj manzel neni American alebo inej narodnosti a obaja ste slovaci, tak dieta moze mat len jedno obcianstvo, ak je American alebo inej narodnosti ty aj dieta mate pravo na 2 obciansta. Aj ja mam 2 obcianstva. Pre deti sk obcianstvo nechcem. ak budu chciet neskor maju na to pravo. V usa sa ziskava automaticky narodenim usa obcianstvo. Ak ma dieta v rodnom liste 2 priezvyska na sk musia zapisat 2 priezvyska, takisto priezvisko bez ova.

havana_frost
6. jún 2013

Slovenský občan nemôže mať žiadne iné občianstvo, prijatím iného slovenské stráca.
Slovenský občan (dieťa) môže mať len také priezvisko aké má aspoň jeden z rodičov. Keďže sa ani jeden z vás nevolá oboma priezviskami, nemôžete dieťaťu určiť úplne nové priezvisko kombináciou dvoch. Takže ak ty si Nová a priateľ Starý, dieťa môže byť len "Nový" alebo "Starý". Ale ak ty by si sa vydala a prijala manželovo priezvisko a zároveň si ponechala svoje, volala by si sa "Stará Nová", tak aj dieťa by mohlo mať obe tieto priezviská.
Mená môže mať dieťa až tri.

vroni
6. jún 2013

Odkial beriete tieto hovadiny, ze nie je mozne mat dve obcianstva? Obcan SR MOZE mat dve obcianstva, ak mu narok na ne vznikol narodenim alebo sobasom. Len pri udeleni obcianstva z ineho dovodu ako tychto dvoch horeuvedenych straca narok na obcianstvo SR. Staci pozriet zakon. Priezvisko moze mat dieta po JEDNOM z rodicov alebo ak su manzelia, tak spolocne priezvisko (cize ak je matka Stara Nova a otec Stary, dieta moze byt LEN. Stary, ani vtedy nemoze mat matkino dvojpriezvisko).
Ak portugalci akceptuju dvojite priezviska a obcianstvo, vybavila by som dietatu rodny list a obcianstvo najprv tam, potom budu musiet aj Slovaci akceptovat dvojite priezvisko.

klincek
6. jún 2013

@lyduska7, je to tak, ako pise @vroni
dve obcianstva OK, ak vzniknu narodenim/sobasom-inak si musis vybrat
dve priezviska NIE, aspon nie na SK-a vy ste boli na SK ambasade🙂..dieta moze mat priezvisko len jedneho z vas, kedze nie ste manzelia. keby ste boli, tak v sobasnom liste musite mat uvedene "spolocne priezvisko deti", na ktorom ste sa vopred dohodli. (Ak si snúbenci ponechajú svoje doterajšie priezviská - kazdy svoje - tak súhlasne vyhlásia, ktoré z ich priezvisk bude priezviskom spoločných detí. Ak snúbenci urobia take vyhlásenie, ze priezvisko jedného z nich bude ich spoločným priezviskom a jeden z nich si zároveň ako druhé priezvisko v poradí ponechá svoje doterajšie, tak priezviskom ich detí bude spoločné priezvisko rodičov. § 6 ods. 3,4 zakona o rodine)

monika588
16. okt 2013

ja sa chcem spýtať ako to funguje. Pred nedávnom sa mi narodilo dieťa a neviem akú ma národnosť. Na matrike mi povedali že to nieje údaj ktorý sa zapisuje. Mám si vybrať či mu budem zapisovať madarsku alebo slovenskú národnosť. Takže hocikedy ked si zmyslím to môžem len tak zmeniť.